[#31] Re: porownanie OS4 i OS3

@APC74, post #19

No ja też tak mam, nie mogę zmniejszyć obrazka, bo chyba przycisk (taki czerwony) jest z prawej strony na dole i służy do przewijania. Już myślałem, że ze mną coś nie tak.
[#32] Re: porownanie OS4 i OS3

@madman15, post #21

No mój OS3.9 z magellanem w 2003r był bardzo linuxowy bo i miał skróty i jakieś takie okienka bezikonkowe :)
dowód tutaj:
http://www.ppa.pl/graffiti/obrazki/waszeblaty/arbuz/arbuz_1.jpg

[#33] Re: porownanie OS4 i OS3

@cacodemon666, post #5

Prawda to jest tu http://www.exec.pl/forum/posts/list/908.page gdzie redaktor pisze że amigaos powinien mieć nie tylko .so i gallium 3d z linuxa ale także jakieś GUI. A ty dodatkowo to popierasz więc nie wypowiadaj się na temat linuxowienia mosa tym bardziej że go nie używasz.

[#34] Re: porownanie OS4 i OS3

@rzookol, post #1

Oj OS3 i OS4 różnią się i to aż nadto, ale nie od strony zewnętrznej jaką widać na ilustracjach (interfejs użytkownika OS3.x i OS4.x jest bliźniaczy), ale od strony wewnętrznej (sterowniki). Czy używałeś OS4.0? OS4.0 jest przede wszystkim rekompilacją źródeł systemu OS3.x dla PowerPC i kart graficznych. Ja z kolei pierwszy raz zobaczyłem MorphOSa na oczy i muszę przyznać, że znacznie różni się on od klasycznego AmigaOS.

[#35] Re: porownanie OS4 i OS3

@APC74, post #19

Zmień rozdzielczość, slajdy dobrze działają np. na 1280x1024.

[#36] Re: porownanie OS4 i OS3

@Arbuz, post #32

Ale magellan to nie jest os ;)
[#37] Re: porownanie OS4 i OS3

@rzookol, post #1

Buhaha, go Mufa go :). A jak dalej bedziesz robil obrazki to wrzuc tego skina: http://main.aminet.net/pix/theme/nostalgia.lha - podglad w archiwum:D.

Ostatnia modyfikacja: 22.11.2010 20:58:23
[#38] Re: porownanie OS4 i OS3

@parallax, post #36

więc także mufa nie pokazywal osa tylko coś innego, jak więc mógł porownywać osy ?

[#39] Re: porownanie OS4 i OS3

@Arbuz, post #32

"No mój OS3.9 z magellanem w 2003r był bardzo linuxowy bo i miał skróty i jakieś takie okienka bezikonkowe"

W takim razie łata w postaci Magellana wygląda linuksowo bo sam AmigaOS jak najbardziej jest dalej amigowy ;)

[#40] Re: porownanie OS4 i OS3

@Arbuz, post #32

A fuj, tego nawet nie można nazwać linuxem. To czysty MacOS9.2.2 z nakładką z MacOSX-a 10.1

Wstydź się

[#41] Re: porownanie OS4 i OS3

@Leon, post #39

Na pewno nie zbiorę oklasków, ale pierwszy rzut oka na MOSa przypomina mieszankę Linuxa (z Gnome) i MacOS. Mnie się to nie podoba i min. dlatego wolę OS4.

[#42] Re: porownanie OS4 i OS3

@Ender, post #31

Za niska rozdziałka znaczy się. Dzięki!

[#43] Re: porownanie OS4 i OS3

@radzik, post #41

Ja jak w OS4 zobaczyłem znowu te ikonki i przestarzałego Workbencha, którego próbuje łatać się jakimiś filerami (ooo, wygląda jak linux) to zrezygnowałem na rzecz Ambienta, który dał mi wygodę pracy jak kiedyś OS 3.1 wraz z Magellanem na pokładzie.

Każdy ma swoje zdanie i każdy ma do tego prawo.

[#44] Re: porownanie OS4 i OS3

@rzookol, post #1

Wątek, który pojawił się na forum execa dobrze oddaje klimat tam panujący - taka jest moja racja i tylko ona jest prawdziwa, wszystko inne to kłamstwo więc najlepiej ów wątek od razu zamknąć, bo jeszcze ktoś napisze, że coś nie jest po mojej myśli.

Wydaje mi się to niemożliwe, że dorosły facet może stosować tak dziecięcą logikę, żeby wyszło, że jego jest lepsze. I jak nastolatek zamknąć się w swoim pokoju, żeby czasem ktoś nie próbował mu powiedzieć, że jest inaczej.

Co do samej prezentacji, to nie wiem czy po raz kolejny jest sens tłumaczyć temu panu (w sensie metrykalnym tylko), że większe mozliwości konfiguracji morphosa nie są przecież jego wadą. Przeszkadza ikonka "My computer" ? No to wyrzucamy! Nie podobają się listery? Nie ma problemu, wyświetlamy wszystko jak w starym dobrym workbenchu - przeciez nie ma nic piękniejszego niż mieniące się
wszystkimi kolorami super wypasione ikoki i masa nowo otwartych (ślicznych a jakże) okienek. Ehh..
Jakiś czas temu pojawiło się podobne porównanie morphosowych listerów z rozwiązaniem linuksowym, teraz ta biedna prezentacja... Jak bardzo trzeba być żałosnym, żeby napisać, że listery w mosie wywodzą się z linuksa a nie z dobrze znanego wyszystkim amigowcom magellana? I jeszcze to wspomnienie o "podstarzałych macintoshach". Szkoda komentować po prostu, bo wszyscy wiemy jakiego to demona wydajności posiada autor tej prezentacji

[#45] Re: porownanie OS4 i OS3

@cacodemon666, post #30

"Skoro w Linuxie istnieją dobre i sprawdzone rozwiązania to czemu z nich nie skorzystać ? Po co na nowo wymyślać koło?"

To jest cytat z... Ciebie. A teraz się zdecyduj, czy zapożyczenia z linuksa to dobro czy zło. Pominąwszy to, ile ich jest (albo ile ich nie ma) w MOS bądź AOS, bo przecież ktoś miłosierny może za chwilę podrzucić Mufie screeny z linuksa z WM-em ala AOS 3.1 i dopiero Mufa będzie w kropce.

Kiedyś nawet (za czasów RH 5.2) miałem taki zainstalowany, coś a'la: http://xwinman.org/screenshots/amiwm-matt.gif.

Teraz prawdziwym amigowcom się mózgi zagotują, bo linux z amiwm wygląda jak AOS 3.1, wyszedł wcześniej niż AmigaOS 4.x i też ma obsługę .so :D

[#46] Re: porownanie OS4 i OS3

@ppascal, post #45

Oczywiście nie zaczaiłeś bazy, nie zrozumiałeś, nie zatrybiłeś... Nie martw się jednak. Nie jesteś sam. Cała klika niebieskich nie czai tego zwykłego prostego porównania. Zwykły amigowy laik rozumie, a eksperci nie. Co to się porobiło ?
Może pomijacie wstęp w prezentacji ? Czytać się nie chce ? No to biadolcie dalej.

[#47] Re: porownanie OS4 i OS3

@Andrzej Drozd, post #15

O w morde - ROZWALIŁEŚ MNIE BIIIG LOL!!! :)))) - cacuś - buhaha

[#48] Re: porownanie OS4 i OS3

@cacodemon666, post #46

W wstępie jest napisane że mamy ocenić który system mos czy aos idzie bardziej w stronę linuxa. Więc oceniamy że amigaos idzie bardziej gdyż obsługuje .so (mos tego nie potrafi) będzie miał gallium 3d (mos ma własny system 3d) a redaktor execa, który jest też beta testerem chce też linuxowego GUI (mos ma swojego ambienta i nikt nie proponuje implementacji linuxowego GUI). Dodatkowo sam na execu napisałeś że to popierasz więc nie pisz głupot (nie zaczaiłeś bazy, nie zrozumiałeś, nie zatrybiłeś) bo wygląda na to że nie masz żadnych merytorycznych argumentów.

[#49] Re: porownanie OS4 i OS3

@APC74, post #19

mam tak samo

[#50] Re: porownanie OS4 i OS3

@Bigo, post #48

To wy pitolicie bzdury o "feelingu". Czy mos jest bardziej amigowy niż oryginalny AOS czy może nie jest ? Kolega z Execa wyjaśnił w tej krótkiej prezentacji prosty, logiczny i obiektywny punkt widzenia i jak słusznie przewidział tabuny niebieskich rzucą się na niego. Widać jesteście bardzo przewidywalni. Osobiście wali mnie ta niebieska propaganda. Kupię X1000 taką jaka będzie, a na pewno będzie o niebo bardziej amigowa niż maki z odzysku z jakimś udawanym systemikiem podszywającym się pod oryginalny AmigaOS

Ostatnia modyfikacja: 22.11.2010 22:33:59
[#51] Re: porownanie OS4 i OS3

@cacodemon666, post #46

ja też nie czaję dlaczego ta migowa prezentacja jest w wersji na windowsa

[#52] Re: porownanie OS4 i OS3

@tomek, post #51

Abym ja mógł i inni czekający na nową Amigę mogli pośmiać się z niebieskiego "feelingu" udającego ten oryginalny czerwony

[#53] Re: porownanie OS4 i OS3

@cacodemon666, post #50

Podałem ci przykłady rzeczy w amigaos 4 z linuxa teraz ty mi podaj takie przykłady odnośnie mosa bo wygląd pulpitu można sobie samemu dostosować do własnych potrzeb i może wyglądać jak z linuxa jeśli to komuś odpowiada. Indywidualna sprawa każdego użytkownika.

A ja nie kupie X1000 chociaż to bardzo fajny kawałek sprzętu ale nawet najlepszy sprzęt jest bezużyteczny bez porządnego systemu operacyjnego.
Nie wieżę że w dniu premiery tego komputera amigaos będzie potrafił obsłużyć dwa rdzenie oraz funkcje które posiada radeon hd. Tym bardziej że w tej chwili jakość systemu 3d w amigaos wygląda bardzo słabo.
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&t=20307

[#54] Re: porownanie OS4 i OS3

@cacodemon666, post #50

To, że Twój kolega z exeka osobiście Cię wali, zachowaj dla siebie.

[#55] Re: porownanie OS4 i OS3

@ppascal, post #45

No proszę, jaki piękny i surowy WB3.0 :)
[#56] Re: porownanie OS4 i OS3

@pampers, post #54

A ty w co walisz ? W pampersy ? Zresztą pisz na temat, bo dostaniesz bana. Przypomnieć o co chodzi czy sam sobie sprawdzisz ?

[#57] Re: porownanie OS4 i OS3

@cacodemon666, post #46

Caco, a jak postępy w obsłudze AmigaOS? Trybisz już coś? :)
[#58] Re: porownanie OS4 i OS3

@Andrzej Drozd, post #57

Pytasz ciągle o umiejętność obsługi systemu jakby to była jakaś wielka filozofia. Dla twojej wiedzy i niezaspokojonej ciekawości odpowiem tylko raz, że to co w tej chwili wiem wystarcza mi do wszystkiego z czego korzystam. Jeśli czegoś nie będę wiedział, to spokojna pałka, mam kogo zapytać. W przeciwieństwie do niektórych złośliwych "niebieskich" osobników udających amigowców, Ci prawdziwi w zamian nie oczekują dozgonnej wdzięczności, oddawania hołdów i pokłonów. Tak więc nie martw się Kolego. To co wiem, wystarcza do wszystkiego.

Ostatnia modyfikacja: 22.11.2010 22:44:30
[#59] Re: porownanie OS4 i OS3

@cacodemon666, post #50

wy pitolicie bzdury o "feelingu".

Jak narazie, to ty udowadniasz że nie jesteś żadnym Amigowcem, tylko zwykłym pececiarzem z WinUAE, który nie zna się na AmigaOS. ;)
[#60] Re: porownanie OS4 i OS3

@cacodemon666, post #58

To co wiem, wystarcza do wszystkiego.

juz ci udowodnilem w jednym z postów, że nadmierne uogólnianie nie prowadzi do niczego dobrego

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem