Wątek zamknięty
[#61] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@Dopuser, post #57

Raczej udowodniona. Np. w USA obszary wymierania pszczol pokrywaja sie z obszarami plantacji GMO.

Ale w Europie obszary wymierania pszczół NIE pokrywają się z obszarami plantacji GMO.

Poza tym, jesli trucizna uzawarta w warzywach GMO zabija rozne owady to czemu mialaby akurat nie zabijac pracowitych pszczolek ?

Nie wiem - myślę, że nauka kiedyś rozwiąże ten fenomen ;)
Z DRUGIEJ STRONY:
Jeśli trucizny zawarte w normalnych warzywach również wykańczają pszczoły - to dlaczego winą starasz się obarczyć GMO, a nie te trucizny?

Moim zdaniem jak na razie czynnikiem wspólnym jest stosowanie chemii, a nie modyfikacji genetycznych.

Na przykład: -tutaj- winą obarczają neurotoksyny w środkach ochrony roślin stosowanych powszechnie. A nie tylko na polach GMO.

Po drugie - jak napisałem w poprzedniej wiadomości: dysponuję (niestety jedną) relacją, że częstym powodem padu rojów w Polsce jest wirus.

Jestem przeciwnikiem GMO, ale mimo wszystko wolę ostrożnie podchodzić do różnego typu rewelacji...
[#62] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@michalmarek77, post #31

To co zrobi jutro jest znacznie ciekawsze. I na 100% zrobi. W tym wyścigu albo wygrywasz i jest okej, albo przegrywasz i mamy smutny game over.

ale to nie gra komputerowa i Game Over to mozemy miec wszyscy przez szczurka ktory scigal sie z przeciagiem :)

[#63] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@Radov, post #61

Jeśli trucizny zawarte w normalnych warzywach również wykańczają pszczoły - to dlaczego winą starasz się obarczyć GMO, a nie te trucizny?

Jedno nie wyklucza drugiego...

Niech zacytuje z netu:
Jest wiele teorii, mówiących o negatywnym wpływie na pszczoły telefonii komórkowej, czy też roztoczy pasożytniczych. Dominują przypuszczenia, wedle których owady te są osłabione pochodzącym z Australii wirusem i zabijane przez pyłki roślin modyfikowanych genetycznie, a dokładnie zawartymi w nich pestycydami. Szczególnie niepokojące są zmiany w układzie pokarmowym u pszczół przyswajających pyłek z roślin GMO, polegające na problemach w procesie trawienia, które prowadzą do dziesiątkowania populacji pszczół w Ameryce Północnej.

I gdyby chodzilo li tylko o wymieranie pszczol... ale to tylko jedno z zagrozen zwiazanych z GMO...
[#64] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #51

Argument ten od 2010 roku przestał mieć znaczenie, bo wydostanie się GMO i skrzyżowanie z odmianą tradycyjną stało się faktem. USA: transgeniczny rzepak uwolnił się spod kontroli hodowców

hehe, w jurasic park tez mialy byc tylko same dziewczynki ;)

[#65] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@Radov, post #53

a ja pamietam, ze wymieranie pszczol bylo i jest zwiazane z stosowaniem srodkow ochrony roslin i pestycydow. zabwane, ale jednym z celow gmo jest sprawienie by stosowanie tych srodkow bylo nie potrzebne..no ale coz.

prawda jest taka, ze wiekszosc krzyczacych, ze "nie", "zlo i szatan". niema pojecia o czym mowi. najczesciej argumentuja to w mneij wiecej taki sposob" "GMO JEST ZLE bo w pomidorach sa geny".

wiekszosc tego co postuje postowal i zapewne bedzie postowal nasz kolega Skolman, poprostu zachacza o faktoid-superekspres. juz nie raz proszony o jakiekolwiek artykuly ,zrodla, publikacje naukowe, na potwierdzenie roznych dosc kontrowersyjnych tez , etc , wykrecal sie linkami do youtuba,blogow czy innych żródeł tresci watpliwej jakosci. sek w tym ze za duzo ludzi daje sobie zasmiecac glowe takimi tresciami. i niestety ekfektem sa reakcje podobne do wiekszosci wypowiedzi w tym temacie.. cos ktos tam slyszal, ale nie wie co nie wie jak,ale na pewno zlo szatan i "wogole" "podobno"

Ostatnia modyfikacja: 17.08.2011 23:42:49

Ostatnia modyfikacja: 17.08.2011 23:45:33
[#66] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@DRACOX, post #65

@DRACOX

ale jednym z celow gmo jest sprawienie by stosowanie tych srodkow bylo nie potrzebne

Pisałem wcześniej, ale powtórzę:
W PRAKTYCE BĘDZIE NA ODWRÓT ok, racja

modyfikacje genów można wykorzystać na wiele sposobów, ale sytuacja w USA dobitnie pokazała, że firmy jedynie dopasowały rośliny do produkowanych przez siebie środków chemicznych. Rolnik decydujący się na GMO musi więc kupić OKREŚLONY nawóz i pryskać OKREŚLONĄ chemią (przy których "normalne" rośliny padają.

Nie miałbym większych problemów z akceptacją GMO gdyby chodziło o jakieś rozsądne zmiany (coś na kształt naszego pszenżyta) - ale mówię stanowcze nie truciu środowiska.
[#67] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@michalmarek77, post #48

Czytając trochę Twoje teksty, widać że masz problem z rzeczywistością. Być może to przez te gry komputerowe? :)
Raz piszesz że jesteś wegetarianinem, a drugi raz że palisz papierosy i żyjesz szybko oraz niezdrowo...

Prędzej zabije mnie 100000 innych czynników niż cokolwiek związanego z GMO

Nie patrzysz w przyszłość. Ofiarujesz swoim potomkom nędzną planetę... :(
To całe GMO w końcu dopadnie, jak nie twoje dzieci, to wnuki.
[#68] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@DRACOX, post #65

> prawda jest taka, ze wiekszosc krzyczacych (...) niema pojecia o czym mowi.

Nikt poza Tobą tutaj nie krzyczy. A swoją drogą ciekawy jestem czy już wiesz co to jest GMO, czy dalej wg Ciebie rośliny GMO to są też krzyżówki etc. ? ;)

> juz nie raz proszony o jakiekolwiek artykuly ,zrodla, publikacje naukowe, na potwierdzenie roznych dosc kontrowersyjnych tez

Wklej tutaj cytaty i link do postów, w których mnie o coś prosiłeś...

Ostatnia modyfikacja: 18.08.2011 02:17:54
[#69] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #51

@DRACOX

Artykuł o tym na stronie Uniwersytetu Arkansas, który przeprowadził badania:
http://newswire.uark.edu/article.aspx?id=14453
(Na dole podane są kontakty do autorów, więc można dopytać o szczegóły.)

[#70] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #69

Nie tylko DRACOX Cie prosił o linki i źródła informacji, które podałeś. Mnie również olewałeś albo publikowałeś jakieś linki do forum czy filmów na jutube. Ale sam się przekonałem, ze to jest częstą praktyka wśród takich jak Ty. Kiedyś miałem z jakimś vege nawiedzonym na temat witaminy b12. W kółko ta osoba na upartego powtarzała swoje racje a na prośbę o rzetelne źródło nie odpowiadała nic.

Benedykt Dziubałtowski

[#71] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@Benedykt Dziubałtowski, post #70

[#72] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #71

Nie pamiętam ile razy ja już obalałem Twoje mity i zmanipulowane filmy, które pokazywałeś na łamach PPA.

[#73] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@Benedykt Dziubałtowski, post #72

No dobra... zalozmy, ze zagrozenie GMO to mit.
Poprosze o jakies przekonujace dowody, ze GMO jest zdrowe i nie szkodzi tak srodowisku, przyrodzie jak i samemu czlowiekowi...
[#74] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@Andrzej Drozd, post #67

Andrzeju, a czy wegetarianizm musi być zaraz zdrowym trybem życia ?
Jestem faktycznie weganinem, bo nie cierpię, dosłownie nie przełknę żadnego rodzaju mięsa. Mam wstręt do tego. i tyle.
Jak w końcu będzie mnie stać na porzucenie wszelkich form zarobkowania, to wtedy przerzucę się na zdrowy tryb życia. Gdzieś na karaibach :)

Podejrzewam, że GMO będzie miało w przyszłości podobnie destrukcyjny wpływ na ludzkość, jak penicylina, szczepionki i antybiotyki......
Początki zawsze są trudne i pełne błędów.

[#75] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@michalmarek77, post #74

tylko Karaiby to nie jest najlepsze miejsce do prowadzenia zdrowego trybu zycia

Coz, ja prowadze zdrowy tryb zycia i dzieki temu wydaje mniej pieniedzy na zywnosc i mam wiecej wolnego czasu :). Wbrew temu co poniektorzy glosza, to zdrowy tryb zycia jest tanszy od chorego. Niektorzy wiecej wydaja tylko na smiecio napoje gazowane made in pesicola corp. w ciagu miesiaca niz ja przez 2 tyg. na swoje zycie :)... a potem jeszcze wiecej wydaja na leczenie itp.

Ostatnia modyfikacja: 18.08.2011 13:24:34
[#76] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@Radov, post #66

modyfikacje genów można wykorzystać na wiele sposobów, ale sytuacja w USA dobitnie pokazała, że firmy jedynie dopasowały rośliny do produkowanych przez siebie środków chemicznych. Rolnik decydujący się na GMO musi więc kupić OKREŚLONY nawóz i pryskać OKREŚLONĄ chemią (przy których "normalne" rośliny padają.

do tego dochodza jeszcze kwestie prawne, czyli patenty na rosliny i niezbedne srodki chemiczne w jankeskiej komunie.

rolnik to tez nie ma wielkiego wyboru, najczesciej banki udzielajace kredytow sa dobrze skumane z korporacjami takimi jak Monsanto i narzucaja biednemu rolnikowi jedynie sluszny wybor... jak to w komunie

[#77] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@Dopuser, post #73

Nie ma takiego dowodu ani w jedną ani w druga stronę. Mam na myśli dowodu, który jasno i jednoznacznie mówił by, że GMO jest albo złe albo dobre.

Nie twierdze, że aktualne prognozy mówiące o zagrożeniach ze strony GMO to mit. jednocześnie nie Twierdze, ze GMO to lekarstwo na całe światowe zło.

Benedykt Dziubałtowski

[#78] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

A co konkretnie obaliłeś? Piszesz o jakiś mitach i filmach, nie wiem o co ci chodzi...

Ostatnia modyfikacja: 19.08.2011 05:47:53
[#79] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@Benedykt Dziubałtowski, post #77

Nie ma takiego dowodu ani w jedną ani w druga stronę. Mam na myśli dowodu, który jasno i jednoznacznie mówił by, że GMO jest albo złe albo dobre.

???

Degeneracja plodnosci myszy w kilku pokoleniach karmionych paszami GMO, podobnie z chimerami lososi.... mieszanie sie zboz GMO z naturalnymi zbozami i degradacja tak jakosci zboz jak i redukcja plonow... trucie owadow... manipulacje genetyczne nie wystepujace naturalnie, samoistnie w przyrodzie polegajace na mieszaniu DNA zupelnie roznych organizmow... wszystko to oparte na opiniach naukowcow tak europejskich jak i amerykanskich... zakaz GMO w wiekszosci krajow UE... malo ?

Z drugiej strony patrzac, wprowadzasz do przyrody i lancucha organicznego organizm o nieznanym wplywie na inne organizmy zywe... w imie czego to ryzyko ?

Ostatnia modyfikacja: 19.08.2011 07:36:43
[#80] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #1

Ostateczny protest był 17tego (2 dni temu), więc więcej już nie bedą protestować :)

[#81] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #1

[#82] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

W odpowiedzi na #71 (post Skolmana)

Nie pamiętam ile razy ja już obalałem Twoje mity i zmanipulowane filmy, które pokazywałeś na łamach PPA.

Rzeczywiście, bardzo "trafiony" "argument" w odpowiedzi na link do zabawnej piosenki (skąd inąd chyba dla totalnych laików), która ma w przystępny sposób uświadomić im, jakie produkty roślinne należą do grupy białkowych. ;)

Cóż takiego miałoby być zmanipulowanego w prostym fakcie, że nie trzeba kupować zmielonych z tekturą zwłok w kiszkach? ;)

Twój post uważam za celowo enigmatyczny i odwracający uwagę na zasadzie "złodziej krzyczy "kradną!" ".

[#83] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@bombermax, post #81

Jarosław Kaczyński mówił też podczas wyborów, że jak je wygra to zrobi porządek z fabryką fiata w tychach. W fabryce tej ludzie ciężko pracują i mało zarabiają.
I co? Wyborów nie wygrał więc nic z tym nie zrobił :)

Ja powiem tak - jak chcesz polityku wygrać wybory, to najpierw coś zrób, bo obiecywanie przed wyborami to pic na wodę. Najpierw czyny a potem nagroda

[#84] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@kjb, post #83

Dlatego nie pójdę na wybory. Ale też później nie będę narzekał że jest tak a nie inaczej. Nie ma sensu po prostu... dopóki nie zmieni się ustrój wraz ze sposobem administrowania czy piastowania urzędów to w PL to nic się nie zmieni.

[#85] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@kjb, post #83

Ja powiem tak - jak chcesz polityku wygrać wybory, to najpierw coś zrób, bo obiecywanie przed wyborami to pic na wodę. Najpierw czyny a potem nagroda

a propos czynow, to PIS oraz NSZZ Solidarnosc (z inicjatywy PIS) zebralo kilka tygodni temu ponad 150 tys podpisow w Warszawie na przeprowadzenie referendum w sprawie prywatyzacji SPEC, oprocz tego podniesiona ma byc kwestia zapowiadanych drastycznych podwyzeki cen biletow MPK, oplat za zlobki i przedszola... Nie wiadomo tylko jak ustosunkuje sie do tego wladza PO i sama Bufetowa, bo wstepnie umowe prywatyzacyjna na kwote 1.4mld zl juz podpisano z francuska firma Dalkia, pomimo trwania akcji zbierania podpisow... Generalnie nie mozna wymagac zbyt wiele od parti ktora ma na dzis znikoma wladze, choc media tak czesto poruszaja temat PiS, ze mozna odniesc inne wrazenie. Dzisiaj cala wladze ma PO i koalicjanci. Nie jestem sympatykiem PIS, ale doceniam ich dzialalnosc opozycyjna.

Jezeli Kaczynski powiedzial, ze cos z tym zrobi, to pewnie cos bedzie robil w tym kierunku, w koncu Fiat w Polsce dostaje dotacje, ulgi itp. I chyba caly czas wykazuje strate lub znikomy zysk, wiec podatkow nie placi lub placi znikome:)

[#86] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@CJ Warlock, post #82

Krowa bez krtani drze się w wniebogłosy,
zwierzak klatce szaleje bo ktoś poza kadrem go czymś drażni.
Pokazywanie, że w każdej ubojni dręczy się zwierzęta.
Wydłubywanie na masową skale oczu koniom.

Całkiem sporo innych durnowatych i zmanipulowanych rzeczy.

Ja Twój post traktuje jak totalną hipokryzje na zasadzie odwrócenia kota ogonem. Skolman pokazuje głupoty a Ty tego nie widzisz.

Benedykt Dziubałtowski

[#87] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@Benedykt Dziubałtowski, post #86

[#88] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@bombermax, post #87

Przetrwanie ludności na świecie zależy od tego, czy wprowadzimy na rynek żywność genetycznie modyfikowaną Prof. Michał Kleiber

I te slowa swiadcza o tym, ze ten pan jest po prostu ulomem a nie profesorem.
[#89] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@Benedykt Dziubałtowski, post #86

> Krowa bez krtani drze się w wniebogłosy

Pracowałeś w ubojni i nie wiesz co to jest koszerny ubój?

http://www.gralakhen.republika.pl/koszeruboj.html

Poza tym obok w tym samym czasie toczą krew z drugiej krowy.

> zwierzak klatce szaleje bo ktoś poza kadrem go czymś drażni.

http://alterkino.org/klamstwa-przemyslu-futrzarskiego

> Pokazywanie, że w każdej ubojni dręczy się zwierzęta.

Ubojnia to jest tylko koniec "drogi krzyżowej".

> Wydłubywanie na masową skale oczu koniom.

Dobrze, że tego nie widziałem. :(

> Całkiem sporo innych durnowatych i zmanipulowanych rzeczy. Ja Twój post traktuje jak totalną hipokryzje na zasadzie odwrócenia kota ogonem. Skolman pokazuje głupoty a Ty tego nie widzisz.

Miało być o jakiś mitach, które podobno obaliłeś, a tutaj znowu piaskownica...

[#90] Re: Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #89

Skolman znowu to samo. Pokazujesz jakieś śmieszne teksty i filmiki. Jak Ty to określiłeś - Piaskownica.

Dzisiaj jest piatek więć sobie mięsne żarcie odpuszcze. Ale jutro na pewno skuszę sie na cielecinę bez cierpienia.

Benedykt Dziubałtowski

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem