@1989, post #118
@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #116
@wali7, post #121
Więc jak ogół nie mający zielonego pojęcia o czym decyduje, może podjąć racjonalną decyzję?
Wiadomo że firmy myślą o zarobku, ale niczym mantrę powtarzasz tezy żywcem wyjęte z zajęć ekonomii politycznej PRL
@wali7, post #120
@1989, post #123
@wali7, post #125
To demagogia co piszesz.
Zostawmy decyzje merytoryczne ekspertom, a ludziom zostawmy decyzje o wyborze przedstawicieli. Zresztą tak to działa, tyle że owi przedstawiciele to najczęściej dyletanci. Może wprowadźmy wymóg, aby posłowie zasiadający w komisjach specjalistycznych dysponowali chociaż naukowym dyplomem magistra w danej dziedzinie, albo lepiej doktoratem. Posłów jest 460, więc wielu specjalistów by się tam znalazło.
Przecież wypłacając gigantyczne odszkodowania, akcjonariusze i pracownicy ponieśli karę finansową. A jestem przekonany, że w przypadku takiej wpadki przeprowadzono w firmie audyt i przynajmniej część winnych ukarano.
@1989, post #126
@wali7, post #127
Znam wielu technokratów bynajmniej nie pozbawionych uczuć i zdolności do empatii
Dlaczego piszesz o prywatnych uczelniach? Nic na ten temat nie pisałem. Osobiście jestem ich przeciwnikiem w obecnej formie: najczęściej oferują namiastkę rzetelnej wiedzy za nieadekwatnie wysokie pieniądze.
Te kary dla BP wcale nie były symboliczne, skoro zagroziło to płynności finansowej tej wielkiej firmy.
Ja nie odbieram głosu ludziom, ja namawiam, aby najpierw się dokształcili.
@1989, post #128
@wali7, post #129
Gdzie piszą o korelacji między stopniem wykształcenia a brakiem empatii?
Koniecznie podaj ile BP wydaje na okolicznościowe przyjęcia, a ile zapłaciło odszkodowań za katastrofę w Zatoce Meksykańskiej.
@wali7, post #129
Co do chamów i prostaków z wyższych uczelni, to coś w tym jest. Po prostu możliwość kształcenia się już dawno przestała być domeną elity.
A co mnie interesują amerykańskie prywatne uczelnie?
Skup się na merytorycznych argumentach a nie ad personam.
@1989, post #130
@wali7, post #132
@1989, post #133
@wali7, post #134
Skup się na meritum, a nie pisz o moich dzieciach, czy o mnie.
@wali7, post #134
Przecież jeszcze niedawno pisałeś, że koncern BP wypłacił jedynie 75 mln $
Co więcej, to są wpłaty wyłącznie na fundusz mający pokrywać roszczenia odszkodowawcze,
W Czarnobylu skażono
Zastopuj wreszcie z tymi swoimi obraźliwymi komentami. Słowa wykształciuch, technokrata, cham, prostak zachowaj dla swoich bezpośrednich znajomych. Bo co ty możesz o mnie wiedzieć miłośniku populizmu
@Radov, post #135
@Radov, post #135
Zabawna sprawa - jak na razie w ani jednym poście nie skupiłeś się na meritum
@1989, post #136
@1989, post #138
@wali7, post #140
Co ty wiesz o GMO aby móc wyciągać takie wnioski?
@wali7, post #139
1989 - z kogo ty chcesz zrobić balona,
@1989, post #141
@wali7, post #139
pytałem o to , ile zapłaciło BP odszkodowań, czy pieniądze wypłacone prywatnym osobom za straty, to nie są odszkodowania? I tych pieniędzy wypłacono ofiarom katastrofy DOTYCHCZAS 3.5 mld.
@wali7, post #143
nazywania mnie wykształciuchem i technokratą
@1989, post #145
@wali7, post #139
Japonii do tego nie mieszaj, bo raz, skala skażeń sporo mniejsza, a dwa, bezpośrednią przyczyną był wielka katastrofa naturalna (a nie łańcuch ludzkich błędów i niekompetencji jak Czarnobylu).
@wali7, post #146
Żądam wyraźnych przeprosin i wycofania się ze swoich obelżywych twierdzeń. Bo to co napisałeś, to nie są przeprosiny.
@1989, post #148
@wali7, post #149
- namawiam więc do podnoszenia wiedzy wszystkich chcących dyskutować i decydować o GMO
słowo wykształciuch uważam za obelżywe