[#691] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@ITU, post #690

Lepsza wydajność to jedno.
Ale myślę że przede wszystkim chodzi o chęć posiadania czegoś wyjątkowego. Mostków G-REX do A4000D zostało wyprodukowanych nieco powyżej setki sztuk*.
Płyty z numerem seryjnym powyżej 200 bynajmniej nikt nie udokumentował.
Mostki G-REX A4000T wo już absolutny biały kruk - ok. 4-12 szt*.

*Brak dokładnych danych
[#692] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@stachu100, post #691

A jak się ma % ta wydajność? G-Rex jest 10 - 20 % szybszy? Czy ktoś mierzył, czy ta różnica wzrasta wraz z większą szybkością użytego procesora? Czy może te wielkości są różne dla różnych operacji - zapewne największe znaczenie ma tutaj szybkość przesyłania danych z i do karty graficznej, bo po to przede wszystkim kupuje się sloty PCI. Tylko czy w przypadku Voodoo3, którą obsługuje i G-Rex i Mediator różnice w FPS, w grach 3D są tak duże na korzyść G-Rex'a? Stachu robiłeś jakieś dokładniejsze pomiary?

A na marginesie, z danych jakie przytoczyłeś wynika dla mnie, że G-Rex był finansową klapą dla DCE. Jeżeli na projekt wyłożyli kupę szmalu, a potem sprzedali tego tyle, co kot napłakał, to ten mostek potem mógł wyłożyć ich finansowo. Ciekawe jak się ma do tego sprzedaż Mediatorów dla A3000/A4000.
[#693] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@ITU, post #692

Tak, mierzyłem. Przesył danych do pamięci graficznej VooDoo 3 jest ok 20% szybszy.
I jest to prawdziwe DMA. Mediator DMA nie posiada.
Przekłada się to nieco na FPS-y w grach (stronka z benchmarkami jest gdzieś w sieci, nie pomnę adresu).
No i jest możliwość uruchomienia MOS-a.
Dużym minusem dla niektórych jest brak możliwości uruchomienia AOS4.X.

Co do klapy finansowej:
G-REXów do A1200 sprzedało się nieco więcej niż wersji dla A4000. A co najważniejsze: koszt opracowania slotów G-REX nie był aż tak duży jak się wydaje.
Układy użyte w mostku G-REX są te same jak na BVision PPC (i CVPPC) do komunikacji z układem Permedia 2 który ma interfejs PCI właśnie.
Dodane zostało jedynie sterowanie dodatkowymi slotami PCI.

G-REX wszedł na rynek po Mediatorze i w momencie gdy Amiga już zniknęła jako platforma dla twórców oprogramowania, więc i chętnych nie było dużo.
Nie bez znaczenia był też zapewne smrodek z przedpłatami na karty G3 od phase5...
[#694] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@stachu100, post #693

[#695] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Skiba, post #694

Nie o to chodzi by mieć zawalony komputerami garaż, strych czy piwnicę, chodzi o to by mieć jeden a maksymalnie kilka, sprawne, w dobrym stanie i odpowiednio wyposażone.

Pozdrawiam
[#696] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #695

Skąd wiesz że są puste w środku?
[#697] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Skiba, post #694

E, tam... nie mam czego. ;) Lepszy zestawik mam pod ręką, kompletnie wyposażone i na chodzie. ;)
[#698] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@mikser, post #696

Sugerujesz że ktoś wsadził lepszy procesor, dodatkowe karty w slotach zorro a na napęd optyczny mu zabrakło ?

Pozdrawiam
[#699] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #698

Wiesz co mają w środku? bo ja nie i w gruncie rzeczy mało mnie to obchodzi, ale nie wszystkim cdrom jest do szczęścia potrzebny :)

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2012 16:20:05 przez mikser
[#700] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@mikser, post #699

Również nie posiadam cd rom'u w amidze i w niczemu jej to nie umniejsza...nie jest to dla mnie jakiś wyznacznik amigowego trendu,według mnie pasja kreuje wizerunek naszego sprzętu.
[#701] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@mikser, post #699

Skoro nie wiesz i mało cie to obchodzi to po co ta dyskusja ?

Pozdrawiam
[#702] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Cri1001010, post #700

Tego CD romu nie posiadasz w A4000 czy jakiejś innej ?

Pozdrawiam
[#703] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #702

Jesteś po irytowany? w a12oo
[#704] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #701

Ciekawi mnie skąd możesz wiedzieć to o czym pisałeś wyżej. Oprócz tego nie ładnie tak szufladkować wszystkich i pisać że lepiej mieć jeden sprzęt ale doposażony niż mieć kilka, ale bez według Ciebie istotnych bebechów.
[#705] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@mikser, post #704

1. Jakie istotne bebechy może mieć A4000 bez napędu optycznego u której na blacie po uruchomieniu widać dwie ikonki ?
2. Wyjaśnisz co dokładnie jest nieładnego w stwierdzeniu że lepiej mieć jedną Amigę ładnie rozbudowaną niż trzy czy cztery golasy ?

Co do fotki, cztery ładne Amigi i tylko jedna ma napęd optyczny, w moich trzech głównych Amigach są kontrolery SCSI, dyski HD i napędy optyczne, w dwu siedzą procesory 060 a w A2000 jest 030/25MHz (napęd optyczny też), uważasz że lepiej będzie to sprzedać i kupić kolekcję gołych A4000 o A2000 ?

Pozdrawiam
[#706] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #705

Oczywiście, jeżeli nie zrozumiałeś to już tłumaczę, napisałeś:
''Nie o to chodzi by mieć zawalony komputerami garaż, strych czy piwnicę, chodzi o to by mieć jeden a maksymalnie kilka, sprawne, w dobrym stanie i odpowiednio wyposażone. ''

Nie wszystkim zależy żeby mieć turba z dodatkowymi mocnymi procesorami czy pamięciami, zaskoczę Cię niektórzy wolą gołe komputery i nic im do szczęścia nie jest więcej potrzebne, no może oprócz zapasowego joy'a.

Nie zaglądam Ci w portfel. Twoje oszczędności, wydawaj je na co chcesz.
[#707] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@mikser, post #706

To jeszcze wyjaśnij w jakim celu trzymają aż trzy takie same ?

Pozdrawiam
[#708] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #707

Skąd mam to wiedzieć? chcesz wiedzie sam zapytaj widocznie ma taki kaprys :)

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2012 18:16:34 przez mikser
[#709] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@mikser, post #708

Poważnie nie jesteś ? to dlaczego pisałeś jakbyś był ?

Pozdrawiam
[#710] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #709

a to do czego?,,,,,,,,,,,,,,,, lub kogo miało być?
[#711] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Cri1001010, post #710

Na górze widać linijkę tekstu "W odpowiedzi na #708". Z niej najczęściej wynika do kogo.
A jak już jesteś to może odpowiesz na pytanie skierowane do ciebie w jakiej to Amidze nie masz napędu optycznego i dlaczego taki napęd figuruje w opisie twojej konfiguracji na tym forum ?

Pozdrawiam
[#712] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #711

Po pierwsze nie pouczaj! tylko pomagaj! nie jesteś moderatorem tego portalu!, po drugie wyrażaj się jasno! po trzecie mój konfig moja sprawa! po czwarte kiepscy intelektualiści bywają irracjonalni po piąte nie masz wyłączności na wypowiedzi po szóste nawet pewnie nie posiadasz amigi :D
[#713] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Cri1001010, post #712

1. jak mógłbym Ci pomóc nie pouczając ?
2. staram się jak mogę
3. twój konfig to jak najbardziej twoja sprawa, przynajmniej do czasu kiedy to zaczynasz fantazjować, w poście nr 700 napisałeś coś co nie zgadza się z opisem twojego konfigu, takie małe kłamstewko dla ułatwienia sobie dyskusji ?
4. patrząc na to co piszesz zgadzam się
5. to że nie mam na nie wyłączności mam nadzieję że nie ogranicza mojego prawa ich udzielania ?
6. w poście 705 opisałem kilka moich Amig, na ale jak taki prawdomówny człowiek ja Ty pisze że ich nie mam to pewnie nie mam.

Pozdrawiam
[#714] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #713

Science Fiction nie da się ukryć dla posiadaczy kiepskich konfigów z pfs i sfs dvd dix bajery szmery mażących o super zdolnościach swoich amig! to żenujące ,ja pisze co mam a500 a 600 i 12oo i z tej ostatniej korzystam na co dzień i na bazie własnych doświadczeń Bez urazy CRI1001010 OK OK OK
[#715] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Cri1001010, post #714

Żenujące jest kłamanie bo tak akurat pasowało w dyskusji, żenujące jest odwracanie kota ogonem i udawanie że zarzuty nie padły.

Pozdrawiam
[#716] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #715

Mod! Zróbno żesz tu porządek. Znowu blenderownia się zaczyna...
[#717] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #715

"Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób."
Heeeelllloooowwww!!!!!!!
[#718] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@_arti, post #716

Jakbym wiedział co wstawienie tej fotki spowoduje to bym tego nie robił...
[#719] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Skiba, post #718

http://www.youtube.com/watch?v=hGLZqDXau98
[#720] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Skiba, post #718

Zawsze znajdzie się ktoś komu coś nie pasuje i wychodzę z założenia patrz na siebie. Mnie też wiele rzeczy się nie podoba ale doskonale wiem co jest ok a co jest kantem nie potrzebuję do tego "wujka dobra rada". Najgorsze jest jak ktoś komuś z butami wchodzi w prywatne sprawy. Mnie absolutnie nie interesuje kto ile ma Amig i do czego oraz kto z kim sypia, jak sypia czy wogóle sypia oraz kto ma ile kasy.

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2012 20:48:54 przez miro_78
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem