[#1] Ceny na Ebay - cześć 3.
Otwieram 3 wątek dotyczący ciekawych aukcji związanych z Amigą.

Nietypowa karta gfx do Ami:

Peggy Plus

Przyznam się, że nigdy wcześniej o niej nie słyszałem.
[#2] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Deftronic/..., post #1

To nie jest karta graficzna, to zdaje się jest to tylko dekoder MPG.
U nas faktycznie rzadkość.

Pozdrawiam
[#3] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #2

Faktycznie to jakiś dekoder:

Peggy II

Deneb USB niezłą cenę osiągnął.

Deneb Akucja
[#4] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Deftronic/..., post #1

Sprzętowy dekoder mpeg oparty praktycznie na tych samych układach co FMV do CD32.
Także taki odpowiednik modułu FMV, tyle że dla A2000.
Nie wyświetlisz na tym systemu - brak sterowników dla tej karty w CGX i p96.
[#5] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@lekarz_med, post #4

Aukcja już wymieniana w temacie v.2:

http://allegro.pl/show_item.php?item=2077708219

Gość jednak zrobił fotkę, co o sądzicie o wnętrznościach tej 2000-czki? Niewiele widać ...
[#6] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@mccnex, post #5

Jeśli chodzi o moje zdanie, to te karty są bezużyteczne z Amigowego punktu - zwykłe PCtowe karty w Amigowych slotach ISA (nieaktywne bez sprzętowego emulatora PC): od prawej jakaś stara karta VGA, IO-kontroler i nie wiem co...

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2012 18:31:45 przez Tom Rain
[#7] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@lekarz_med, post #4

Gdybym dostał to w swoje ręce... sterowniki by powstały... do NetBSD .

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2012 18:34:57 przez strim
[#8] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@mccnex, post #5

Te dwie karty obok siebie nie są w slotach video jak na początku napisałem a w ISA, ta w czwartym slocie siedzi w slocie video, potencjalnie to może być ScanDoubler, karty na prawo od zasilacza nie widać.
Nie zaryzykował bym dać więcej niż warta jest obudowa.

Pozdrawiam
[#9] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #8

Te dwie karty obok siebie nie są w slotach video jak na początku napisałem a w ISA, ta w czwartym slocie siedzi w slocie video, potencjalnie to może być ScanDoubler, karty na prawo od zasilacza nie widać.
Nie zaryzykował bym dać więcej niż warta jest obudowa.

Przecie w A2000 slot video jest tylko po prawej od zasilacza...
[#10] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@strim, post #9

Hmm jeśli oko nie myli to od prawej ze zdjęcia z środka. Karta TV , dalej jakiś kontroler Hdd fdd,
a ostatnia karta graficzna Trident.
Czy mnie pamięć nie myli czy kiedyś na ppa nie był wałkowany podobny temat A2000 z różnymi dziwnymi kartami w środku od PC? Pewien użytkownik się przechwalał że umie oszukiwać ludzi czy coś takiego i ma to w D#$$pie. Może ktoś pamięta ten wątek?
[#11] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@strim, post #9

Nie bardzo, slot na prawo od zasilacza wymiarami nie pasuje do ScanDoublera, zawsze sądziłem że to slot to rozszerzenia pamięci.
Mam akurat rozkręconą A2000, wkurzyłem się i wygrzebałem SD z A4000, nie ma w mojej A2000 slotu video, albo ja jestem ślepy. Swa sloty z lewej to niekompletne lub krótsze ISA, dwa kolejne to pełne dwuczłonowe ISA a ich przedłużenie to już Zorro.
Na lewo od napędów to slot na karty procesorowe, mam akurat taką.
Moja A2000P - SN72492, płyta główna rev6.
Jest jakiś znawca A2000 i wyjaśni brak slotu video ?
Wygląda na to że wszystkie 3 widoczne karty to ISA w omawianej aukcji to ISA.

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2012 19:39:04 przez RadoslawF
[#12] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #11

zalezy jaka masz rewizje plyty
sloty video troche sie roznia od siebie w roznych wersjach plyt
http://www.ppa.pl/images/graffiti/sprzt/olo/mailman_A2000_OLLO.jpg
zobacz
i zawsze slot video jest obok zasilacza

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2012 19:43:13 przez Skiba

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2012 19:43:44 przez Skiba
[#13] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #11

Powiadam (jako znawca, lol)... patrząc od przodu Amigi, po prawej stronie od zasilacza jest slot video :p.

Slot video występuje w dwóch odmianach (a właściwie trzech, ale nie komplikujmy). Scandoubler AGA z A4000 wymaga 24-bitowego slotu video, zwanego też slotem video typu "AGA". W A2000 jest zwykły slot video OCS/ECS, scandoublera z A4000 do niego nie włożysz.
[#14] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #11

Dwa sloty z lewej to niekompletne lub krótsze ISA, dwa kolejne to pełne dwuczłonowe ISA

te krótkie są 8bitowe, a dłuższe 16bitowe. Slot Video w A2000 na pewno jest z prawej strony zasilacza (w tej Ami w tym miejscu jest śledź z przełącznikiem)...

A ta karta TV to w sumie może być jakiś tuner radio (widziałem kiedyś coś takowego)...

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2012 19:52:44 przez Tom Rain
[#15] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@strim, post #13

Wielkie dzięki za odpowiedź, A2000 mam "miesiąc z dojazdem" i nie podejrzewałem że Commodore zrobiło więcej niż jeden standard slotu video.
Jak widzę w A3000 jest taki sam slot video jak w A2000, no ale A3000 jeszcze w łapkach nie miałem.

Pozdrawiam
[#16] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #15

Jak widzę w A3000 jest taki sam slot video jak w A2000, no ale A3000 jeszcze w łapkach nie miałem.

W A3000 jest taki sam jak w A2000 rev 4.1 do 6.5. We wcześniejszych A2000 jest tylko taki niepełny slot video, zwany slotem genlocka (to pokazuje obrazek w poście 12).

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2012 20:06:37 przez strim
[#17] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@strim, post #16

z uporem maniaka wracamy ze śmieciem....

heh
[#18] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Tom Rain, post #17

Też zauważyłem ... boi się chłopaczyna wystawić to cudo od złotówki? Albo trochę się wysilić i to sprawdzić i zweryfikować stan ... sprawna A4000 to inna rozmowa, ale co tu się produkować.

I jeszcze kolejny standardzik handlarzy: "Lokalizacja: Szybka wysyłka KURIEREM !"

---

Ale na innej jego aukcji jest Amiga 1000 (po raz kolejny, wiem):

http://allegro.pl/amiga-1000-z-plomba-fabryczna-i2083707886.html

i rozszerzenie:

http://allegro.pl/commodore-amiga-1000-ram-expansion-2mb-megabox-i2083707881.html

wyglądają sensownie, trochę śladów tu i ówdzie - podczyścić, przypudrować i OK

Gdybym miał extra fundusze i pęd na A1000 to bym się skusił ... ale tylko z odbiorem osobistym, co by się przypadkiem srodze nie rozczarować po powrocie z poczty ...
[#19] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Deftronic/..., post #1

Kolejna ciekawostka... tu opis, a tu do zgarnięcia na eBay'u: DraCo.
[#20] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@AmiClassic, post #19

a w chińskim nie ma?

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2012 22:15:56 przez Tom Rain
[#21] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Tom Rain, post #20

Dobry koleś jest, przywieziony WB po francusku - przyda się "kolekcjonerowi" OK

--

"To dopiero syf" z tematu pt. Pajac:

http://allegro.pl/commodore-c-64-zestaw-historia-bcm-i2087837071.html

cyt. "PRZED WYSYŁKĄ WYLICYTOWANY TOWAR ZOSTANIE DOKŁADNIE UMYTY."

a więc nie było czasu na mycie, hot-sprzęcik-cacko-historia musiało znaleźć się na aukcji. pewnie pójdzie za 3 paczki, będzie na jabole ...

co za wiocha

--

a żeby nie było, że tylko lipne aukcje wyciągamy, ciekawa oferta i cena (na razie) dobra:

http://allegro.pl/show_item.php?item=2076740804

więcej takich na Allegro ...
[#22] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@mccnex, post #21

Ten interfejs to zdaje się tylko przelotka i rozgałęźnik:
http://allegro.pl/amiga-cdtv-interface-i2087124371.html
a cena jakby tam nie wiem jaka elektronika siedziała.

Pozdrawiam
[#23] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #22

Chyba nie tylko na Amigi zaczyna się koniunktura:

http://allegro.pl/przenosny-commodore-sx-64-portable-computer-i2088167262.html

900zł za niesprawdzony komputer

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2012 08:19:05 przez nikodem
[#24] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@nikodem, post #23

W porównaniu z tym naszym oszustem pokazał że komputer się włącza i wyświetla poprawnie ekran Basica, a cena nie jest duża, te sprzęty wyprodukowano w takiej niewielkiej ilości egzemplarzy że poniżej tysiąca to można mieć egzemplarz niepewny/niesprawdzony.
Na ile się znam na commodorkach włącza się a po jakimś czasie się przegrzewa i wisi, stąd taka niska cena.
Kilka dni temu C128 z dedykowaną stacją poszedł za prawie 600zł.

Pozdrawiam
[#25] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #24

Nie mówię tutaj o oszustwie nawet, mówie o koniunkturze ;). Nie do pomyślenia ~10 lat temu, że ten złom (wtedy tylko tak traktowany) będzie warty teraz takie pieniądze, ale cóż - antyki ;D.

P.S. Przy okazji zapytam - jaka jest wartość płyt głównych do A500 pozbawionych podstawkowych elementów, do wykorzystania raczej na elementy.
[#26] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@nikodem, post #25

Jak dla mnie żadna, tak jak żadna jest wartość pojedynczych kości wystawianych często na allegro.
No bo kto kupi kicka do A600 nie obsługującego dysku twardego ?
Ale widać sprzedawcy wiedzą lepiej lub liczą na drapane.

Pozdrawiam
[#27] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #26

Nie do końca się zgodzę, że nic nie warte są pojedyncze kości, szczególnie lubiąca padać CIA. Te elementy należy traktować jako "części zamienne" i jako takie mają wartość - a jaką zależy czy osobie, której przestał działać komputer mocno zależy na jego sprawności. Sam kupowałem zestaw kości aby ożywić a500 - i dla mnie nie były warte nic, skoro zapłaciłem parę złotych. Tak samo samo pcb. Inna sprawa to cena. Uważam, że samo pcb do a500 nie powinno kosztować więcej niż 20-25 zł i to w rev. 8a, bo coś słabszego to tylko ewentualnie rev5 może być warta coś więcej aby ożywić zupełny antyk.
[#28] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #26

Niby tak, w pełni się z tym zgadzam, ale z drugiej strony to jest pewien rezerwuar ciężko dostępnych części do napraw - głównie układów logicznych. No ale nie oznacza to że chce sprzedać za 100plnów ;P.
[#29] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@nikodem, post #28

Super maszynka:

A4000 elbox
[#30] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Tomski, post #29

Nie do końca, karty GFX i sieciowa takie jakieś mało Amigowe.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem