[#91] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@HOŁDYS, post #90

Mnie też nie dziwi, sprzedaje to sklep, cena oczywiście w normie. Ogólnie, na elementy elektroniczne nie daje się gwarancji. Napisałem to w kontekście aukcji C64 "wyciągniętego ze śmietnika". Można podliczyć inne dostępne w tej chwili części elektroniczne, które siedzą w tym komputerze :)

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2012 11:37:38 przez gorzyga
[#92] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@gorzyga, post #89

@Gorzyga - "Standby" to firma która miała przez lata swoją "budkę" na Wolumenie ("tam w rogu, obok gościa ze Sławmiru"). Sam kupiłem u nich np. dwa proce do C128. Tudzież inne graty już nie związane z C= czy Ami.
To co mają na Allegro to prawdziwe "leżaki magazynowe"... Kiedyś jeszcze Aprovi miało kilogramy scalaków do C=/Ami (w Polskiej serwisówce do C64 była ich ulotka reklamowa z asortymentem i cenami) - ale przegapiłem moment kiedy zrobili wietrzenie magazynów :(

Jest jeszcze jeden sklep gdzie można kupić Paulę bądź Denise albo np. MMU do C128 :P
[#93] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@konrad_0x42, post #92

Ha, dzięki. Kojarzyłem nazwę, ale nie wiedziałem z czym Też swego czasu kupowałem tam sporo, mieli na przykład duży wybór generatorow kwarcowych. Szkoda, że się zwineli z Wolumenu :/
[#94] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@gorzyga, post #93

Tutaj mamy przedłużacz do myszki/joya. Jakby ktoś potrzebował :)
http://allegro.pl/oryginalny-przewod-rs-232-in-out-i2099061425.html
Może też służyć jako przedłużacz RS232 :)
[#95] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Amigos1, post #94

Dla chętnych, jest Amisia 4000D, sprawna i od złotówki.
Nic tylko licytować, ciekawe do ilu dobije?
[#96] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Robii_k, post #95

zalezy pewnie ilu kumpli ma sprzedajacy :)
[#97] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #96

no i w koncu krzykacze z ppa sie doczekali A4000 dzialajacej od zlotowki
ja z utesknieniem czekam na ich aukcjie od 1 zl oczywiscie ..bo sprzet ma 50 lat i dziadek zyje :P
[#98] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@HOŁDYS, post #97

pisalem do faceta zeby porobil mi fotki okolic baterii narazie sie prosze juz po raz drugi facet sie miga
napisal tylko z lekka aluzja " czy nie widze ze wszystko dziala ok" ?
bardzo mnie smiesza teksty w stylu nie znam konfiguracji , ktos kto posiada A4000 i lub mial takie cos kiedys w domu a twierdzi ze nie zna sie na konfigu wprawia mnie w smiecha w sumie widac a3640 i 16mb
ciekawe jak aukcja sie rozwinie

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2012 12:33:16 przez Blendor
[#99] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #98

Sprzęt działający, od złotówki i dalej źle.
To może powinno być "kup teraz" za 1zł żeby było dobrze?
Albo w ogóle "oddam za darmo i dorzucę 6-pak browca" ale i wtedy byłyby narzekania, że browar za tani.
[#100] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@lekarz_med, post #99

a kto tu narzeka? :)
[#101] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #98

Też, czekam na zdjęcia, ale na razie nic nie dostałem.
Zobaczymy, poczekamy.
Amigowiec musi być bardzo cierpliwy...
[#102] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #100

Blendor pisze@ "sprzedaja taki shit ze az strach czy tu kiedys wkoncu ujrze jakas porzadna amige 4000 , 4000t ?" od 1 zl
[#103] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@lekarz_med, post #99

Sprzęt którego cena pewnie przekroczy tysiąc złotych należało by dobrze opisać i obfotografować, bo zamieszczone zdjęcia to jakaś parodia zdjęć robiona antyczna komórką a opis sprzedawanego towaru przypomina opisy oszustów którzy "sprzedają to co widać" i "nie przyjmują negatywów".
Jak na razie to wiadomo że sprzedawana jest A4000 z modulatorem jakimś HD i obsadzonymi wszystkimi slotami pamięci, jakimi simami tego już nie wiemy, z jakim procesorem też nie wiemy, czy jest jakaś klawiatura i mysz też nie.

Pozdrawiam
[#104] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #103

dokladnie radoslafw holdys tak cala prawda wkoncu sie doczekalem od 1 zl ciekawi mnie rozwiniecie aukcji ja i tak nie kupie bo mam dom zawalony nowymi i starymi komputerami
ale prosze sprzedawce o fotki wnetrza w wysokiej rozdzielczosci i juz po raz drugi mnie olewa:) a ja jestem tylko ciekawy co tak naprawde z nia sie stalo bo to ze laduje sie amigados malo oczym swiadczy sprawna plyte z obudowa w efunzine 100% sprawna na gwarnacji mam za 1100 zl a tu moze sie okazac wielki shit bo ewidetnie jest to ukrywane poczekam sobie jeszce do wieczorka czy dostane fotki czy nie
byc moze bateria juz wyzarla plyte i strach porobic zdjecia?

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2012 13:00:11 przez Blendor
[#105] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@lekarz_med, post #99

Gościu się nie zna, więc nie jest użytkownikiem, dostał lub znalazł a to znaczy że może coś nie działać, dźwięk, albo może się wyłączać po 30 minutach, może sie grafa kaszanić...

Same hasło "a co nie widać że działa" pokazuje jego poziom...
[#106] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #98

Oczywiście, że może się nie znać, przecież sprzedawcy zależy na wysokiej cenie, jakby się znał, to postawiłby nawet goły Workbench, przykręcił dysk, wymył płytę w miejscu gdzie ewentualnie wylała bateria, a w sloty powkładałby stare karty od peceta :)

Czy wylany kwas na płycie odstraszy kupujących? Pewnie nie. Fajnie by było jednak jakby zrobił zdjęcia czymś lepszym niż te, które są na stronie aukcji. Do końca pozostało jeszcze trochę czasu - i tak wszystko rozegra się pod sam koniec :)
[#107] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@gorzyga, post #106

bede sie upierał ze sie zna :) bo bajeczki w stylu nie znam sie i do pozoru porobienie fotek w miejscach malo waznych jest typowym zachowaniem ostatnio na allegro tylko glupcy sie na to naciagaja
niech napisze jeszcze ze dostal od babci ktora tydzien temu odeszla na drugi swiat a on nie wie co to za komputer i sprzedaje go na allegro za 1 zl bo mysli ze to tylko tyle warte ku jemu zaskoczeniu cena osiaga 1550 zl bo facet ma poprostu duzo sasiadow i kolegow po czym za miesiac ląduje spowrotem na allegro bo kolega sasiad obok z klatki schodowej jednak sie rozmyslil z kupnem :)
BAJECZKI ciagla zabawa w kotka i myszke

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2012 14:42:13 przez Blendor
[#108] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #107

bede sie upierał ze sie zna bo bajeczki w stylu nie znam sie i do pozoru porobienie fotek w miejscach malo waznych jest typowym zachowaniem ostatnio na allegro tylko glupcy sie na to naciagaja

Niepotrzebnie jesteś uparty.
Parę razy wyhaczyłem na ebay (tak tak, ebay) zestawy które sprzedawca ewidentnie źle opisał i źle sfotografował - widac było że się nie zna.
Gdyby to opisał prawidłowo to sprzedałby co najmniej za dwa razy tyle.
Ja na tym zyskałem, także nie narzekam.
Konkluzja: Jeżeli ktoś pisze że się nie zna to może właśnie tak jest.
[#109] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@stachu100, post #108

no nic z samej ciekawosci czekam do wieczora przesle fotki lub nie;)
narazie nie chce przeslac tak to zrozumialem

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2012 15:21:31 przez Blendor
[#110] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #107

Podsumowując:
- jeżeli ktoś się zna, ma zadbany sprzęt, wie co sprzedaje i chce ceny adekwatnej do wartości danego sprzętu to jest to naciągacz bo jak on śmie żądać takiej kasy zamiast oddać sprzęt za tani browar lub wręcz dorzucić browar żeby tylko ktoś ten złom wziął.
- jeżeli ktoś się nie zna, wystawia od złotówki na zasadzie "może ktoś kupi to zawsze będzie kilka zł zamiast wyrzucić" (często zepsuty sprzęto o czym NAPISAŁ w aukcji) to jest to oszust bo jak on śmie się nie znać. Przecież każdy kto sprzedaje Amigę ma OBOWIĄZEK znać minimum wszystkie różnice w poszczególnych rewizjach płyty A500 i umieć wyrecytować z pamięci rozkład sygnałów na szynie Zorro.
- jeżeli nikt nie kupuje to znaczy, że "dobrze mu tak - może się nauczy że sprzęt należy oddawać za darmo i dorzucać browar"
- jeżeli ludzie licytują bo jest od 1zł to zaczy że "na pewno jest w zmowie z całym podwórkiem albo ma 1000 fikcyjnych kont i sam sobie podbija cenę bo jak ktoś śmie kupować Amigę od kogoś kto napisał, że się nie zna"

Więc co by się nie pojawiło na allegro i w jaki sposób nie byłoby wystawionej aukcji to zawsze będzie źle.

Żeby nie było - mnie też śmieszą teksty "nie przyjmuję negatywa" bo jak ktoś tak pisze to pokazuje jedynie swoją ignorancję gdyż ma g. do gadania jaki komentarz wystawi kupujący i równie dobrze może on być negatywny jeżeli towar jest niezgodny z opisem. I takie głupie teksty w opisie go nie uratują.
Powinno być tak jak na ebay - jeżeli sprzedający otrzymał pieniądze to NIE MA MOŻLIWOŚCI wystawić innego komentarza jak pozytywny ponieważ kupujący wywiązał się ze swojej części umowy.
A czy wywiązał się sprzedający to oceni osoba, która od niego daną rzecz kupiła i wystawi odpowiedni komentarz - nawet negatywny jeżeli trzeba.
[#111] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny na Ebay - cześć 3.
[#112] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny na Ebay - cześć 3.
[#113] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@HOŁDYS, post #112

no nic czekalem czekalem i sie nie doczekalem fotek wysokiej rozdzielczosci okolic kondesatorow pauli i baterii nie ujrzałem , zycze powodzenia przyszlemu nabywcy tej wypasnej A4000D
[#114] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #113

a cena idzie w gore
[#115] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #113

Dodano 2012-02-04 18:40
w związku z licznymi pytaniami dodam w poniedziałek kilka dokładniejszych zdjęć wnętrza;
[#116] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@kjb666, post #115

Po prostu taka strategia budowania ceny :)

Czerpiac nauki z tego tematu, wpierw bym napisal ze nic nie wiem, strzelil fotke znaczka amiga, napisal ze to a4k i na pewno dziala ale nie mam jak sprawdzic bo lezala w szafie 100 lat, wystawil cene minimalna na 1500 pln i poczekal az mnie zjedza na forum (rozreklamuja doskonale aukcje). Potem dorzucal bym sprzeczne fotki, by pod koniec liczba przegladajacych przekroczyla 1000! Wrzucenie od razu wszystkiego wypucowanego, obfotografowanego i tak spowodowalo by komentarze typu.... ueee widac ze sprzedawca, obudowa pewnie wymyta w kwasie, plyta wyskrobana, a w ogole to bedzie chcial nie wiem ile szmalu bo za ladne zdjecia z markowego aparatu!

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2012 20:01:55 przez pawelini
[#117] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@bacus10, post #114

nigdy nie wytykam komus ze cos..ale Bacus10 jest aktywnym forumowiczem jak i allegrowiczem

a tu 4 trupy i tekst w aukcji

Dwie stacje panasonica, jedna chinona z braku czasu sprzet nie był sprawdzony, dlatego sprzedaje jako uszkodzone, stacje trzymałam jako zródło czesci zapasowych, być może są sprawne, kupujesz na własną odpowiedzialność!!!!

Cała sytuacje ratuje .. jeden trup jeszcze gratis i brak gwarancji na joystick

JAKO ŻE JOYSTICK JEST WIEKOWY, NIE UDZIELAM GWARANCJI I NIE PRZYJMUJE ZWROTÓW!!!

Dla mnie to ewidente wciskanie zlomu i takie cos powinno sie w tym watku pietnowac
tym bardziej ze ma na skladzie kilka amig .. w tym jedna otwarta

A 500 2,5 Mb 8 mb fast
A 600 2 mb chip,CF 2 GB
A 1200 elbox 030, 8 MB, CD, CF 4 GB
A 2000 w fazie składania

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2012 20:29:57 przez HOŁDYS
[#118] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@HOŁDYS, post #117

Jakie wciskanie złomu?
Przecież jest napisane że uszkodzone.
Czyli kupujący klikając "Licytuj" wie że licytuje złom.

Wciskanie złomu to opis w stylu "Och!" i "Ach!" i brak zdjęć.
[#119] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@HOŁDYS, post #117

masz jakis problem do mnie, ja nie wciskam kitu ludziom, było już pisane na forum, jaką posiadam kolekcje i ile mam rożności do amig,
[#120] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@bacus10, post #119

Powiedzmy sobie szczerze gdybyś napisał że niesprawne to sytuacja była by jasna, teksty w stylu niesprawdzone z braku czasu to już lecenie w kulki, fakt że mądrzejsi aukcje z takimi tekstami omijają ale zawsze jakiś naiwny się trafi i to dla niego ten tekst i ta aukcja.
Nie wierzę że mając kilka Amig w tym jakieś rozgrzebane nie sprawdziłeś tych stacji.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem