[#151] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@tom256, post #150

Popraw link.
[#152] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@tom256, post #150

Jak poprawnie ?
file:///P://www.ebay.co.uk/itm/COMMODORE-AMIGA-1200-Limited-Edition-Comic-Relief-Working-Order-/150747470537?pt=UK_VintageComputing_RL&hash=item23193fdac9

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2012 11:47:31 przez Dark_luke
[#153] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Dark_luke, post #152

Link jest ok ale forum ucina w http:// literki i zostawia tylko p:// sam próbowałem wstawić linka było tak samo. Druga sprawa ma ktoś oryginał pakiet MAgic? Bo mam problem WordWorth4SE ma 3FDD czy 4FDD. Mnie się zawsze wydawało że 4 a nie chcę ludzi w błąd wprowadzić.
[#154] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@miro_78, post #153

miro78 wordworth5 taki jak posiadam ja ma 4 dyskietki instalacyjne
plus 2 dyskietki fontow
[#155] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@HOŁDYS, post #143

I skupić się tylko na ciekawych perełkach - będzie o wiele ciekawiej. OK

Fakt perełek za wiele nie ma i zostają nam szroty, ale...
... dobrze by było gdybyśmy się skupili na rzeczowej ocenie, a nie pluciu jadem.
Chyba każdy z nas, "przestawił" już sobie postrzeganie tekstów z allegro, z nie wiem czy działa na NIESPRAWNE.
Osobiście oczekuję, że po "zapodaniu" linka, fachowcy z forum, ocenią szrot np.po zdjęciach jeżeli takowe są, coś w ten deseń:
- A4000 bateria wylała - do wymiany gniazda pamięci, kondziorki + reparacja ścieżek;
- A2000 jakieś pc-towe karty, ktoś zapodał dysk IDE a brak kontrolera;
- A600 ktoś majstrował i wylutował modulator bo miał mało miejsca w obudowie;
- A500 ktoś wsadził proca P16 nie zmieniając nic więcej na płycie, itd.

Ludzie potrafią wiele wywnioskować, z samych zdjęć lub opisów, posiadając dany sprzęt, który się sypie, dużo się o nim uczymy. Przykładem niech będą fora samochodowe, klienci ze zdjęć ci powiedzą co było grzebane i czy gra jest warta świeczki.
[#156] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@miro_78, post #153

Link jest ok ale forum ucina w http:// literki i zostawia tylko p://

Poprawione.
[#157] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Robii_k, post #155

Nie bardzo rozumiem dlaczego niektórzy tak bardzo chcą zakazać wyrażania opinii o pewnych aukcjach i pewnych sprzedawcach ?
Solidarność naciągaczy z innymi naciągaczami ? czy może arystokratyczne podejście krytykować ta ja mogę was a nie wy mnie czy mnie podobnych ?

Zauważ że zdjęcia tych najbardziej podejrzanych sprzętów są w takiej jakości że niewiele widać lub wręcz na zdjęciu jest tylko obudowa i nieśmiertelne "zainteresowani wiedzą co to jest".

Pozdrawiam
[#158] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #157

radoslawf bo jak bys troszke pobadal sytuacje , portale zagraniczne amibay amiga.org
allegro i powiazal to z tutejszym forum to uwierz z moich obserwacji 70 proc tych rzeczy co sprzedawanych jest na allegro to przez ludzi piszacych tutaj na forum nawet udzielajacych sie w tym watku dlatego jest istne oburzenie

czesto gesto posiadaccze tutejszych ników maja doslownie inne niki na allegro wystarczy obadac sutuacje i wszystko wychodzi na jaw
takze moge smialo powiedziec ze bacus10 ma przynajmniej nik taki jak w allegro i nic niema do ukrycia malo tego ! kupilem od niej niego kiedys pewna rzecz i jestem do dzisi zadowolony

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2012 12:44:38 przez Blendor

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2012 12:45:12 przez Blendor
[#159] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #157

Nie bardzo rozumiem dlaczego niektórzy tak bardzo chcą zakazać wyrażania opinii o pewnych aukcjach i pewnych sprzedawcach ?
Solidarność naciągaczy z innymi naciągaczami ? czy może arystokratyczne podejście krytykować ta ja mogę was a nie wy mnie czy mnie podobnych ?

Nikt nikomu zapewne nie zabroni bo niby jak?
Gorzej jak się popada w skrajności i każdego handlarza wrzuca do jednego wora. Handlarz - oszust, krętacz, naciągacz. Amigowiec - super, hiper extra spec a w szafie 0, nul, ziroł oryginałów do Amigi. Przypomina mi się sytuacja kiedy na oryginały do Amigi nikt nie miał kasy a na zmianę Amigi na PC za 5 koła to kasa szybko się znalazła. Ja osobiście czuję się urażony jak ktoś w sposób chamski pozbawiony racjonalnych podstaw atakuje mnie. Nie mówię że jestem idealny też na pewno ktoś spotkał się z aukcja gdzie nie wszystko było tak "jak on to widział" każdy ma swój pogląd i ocene dla jednego oryginał Settlers będzie warty 100 pln dla drugiego 30 pln będzie za dużo.

Przepraszam jeśli kogoś uraziłem swoją wypowiedzią poprostu daleki jestem od szufladkowania ludzi bo w każdej grupie znajdzie się "czarna owca" jak i osoba uczciwa. Kupujący często sami sobie są winni bo zaoszczedzę parę albo parędziesiąt złotych i kupie "nie mam jak sprawdzić. Przeleżał w szopie 20 lat ale wszystko powinno być ok" i potem są pretensje typu "bo garbaty ma proste dzieci " Operuję już trochę na aukcjach i wiem jak nie dać się "wydymać" i Wy też się nie dajcie. Bo co prawda jakość produktów na allegro jest daleko w tyle za Ebay-em ale i tu i tam są przeginki cenowe. Nie mówię tutaj o cenach wysokich ale o cenach kosmicznych.

Mój wątek nie jest skierowany do nikogo konkretnie więc proszę nie traktować go osobiście. Gdybym miał taki zamiar to pewnie polemikę dokończyłbym na PW. Nie róbmy znowu tutaj bajzlu o byle co. Jak znajdę coś ciekawego wrzucę linka i na pewno nie będzie to autopromocja tylko poprostu coś co moim zdaniem jest warte uwagi dla Radka, Cześka czy Władka już być nie musi.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2012 13:10:25 przez miro_78
[#160] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #157

A to ja Ci wytłumaczę (myślałem że to jest zrozumiale, ale nie ma problemu jeszcze raz jasno napisać):
TEN wątek jest od oceny aukcji ciekawych gdzie wystawiony jest ciekawy sprzęt na który warto zapolować. Zresztą autor wątku to potwierdził.

Jeżeli jest tutaj grono osób które jest zainteresowane oceną aukcji gdzie w opisie jest jasno napisane że sprzedawany jest niesprawdzony złom - proszę założyć nowy wątek i tam popisywać się niewybredną elokwencją w wyśmiewaniu się z ludzi. Czasami nie wiedzących co to jest Amiga.

Można nazwać wątek: "Uwaga - Aukcja ze złomem" czy coś w ten deseń.
[#161] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@stachu100, post #160

Mądrze gada polać mu :) ale tytuł wątku jednoznacznie nie odpowiada co ma zawierać temat jednakże Twoja propozycja jest bardzo sensownaok, racja może udałoby się jakoś w ten sposób uniknąć tego bagienka jakie się czasami tutaj robi. Ciekawe oferty umieszczać tutaj a aukcje podejrzane w osobnym wątku gdzie możnaby do woli sobie wytykać i ostrzegać przed nieuczciwymi sprzedawcami bo gdzieś te informacje tez trzeba uzyskiwać ale każdy ma swój rozum i wie że należy czasami brac poprawkę na sugestie innych.

Nich żyje zdrowy rozsądek i wynalazek zwany piwem Zdrowie
[#162] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #158

Blendor pisze czesto gesto posiadaccze tutejszych ników maja doslownie inne niki na allegro wystarczy obadac sutuacje i wszystko wychodzi na jaw
takze moge smialo powiedziec ze bacus10 ma przynajmniej nik taki jak w allegro i nic niema do ukrycia malo tego !

przepraszam cie bardzo ze na PPA jestem od 2001 r a na Allegro od 2004 r wybacz za to ze grxmrx nie dorobil updatu tabeli users z propagacja na inne relacji w bazie danej..Wybacz mi

Nich żyje zdrowy rozsądek i wynalazek zwany piwem Zdrowie

Piwo pija podli handlarze :) Wodke "PRAWDZIWI" Amigowcy OK (tj SELUR)

Gorzyga pisze
A swoją A4000 sprzedaj poprzez konto allegro swojej kobiety, tylko nie zapomnij ogolić rąk do zdjęć!

moja kobita nie ma konta i po drugie ta amiga nie jest na sprzedaz ...Synek "sie ucieszy" jak dostanie nowy komputer w boxie na komunie

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2012 15:12:19 przez HOŁDYS
[#163] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@stachu100, post #160

Mam wrażenie że jednak wprowadzasz mnie w błąd, bo gdyby tak było to tytuł wątku zamiast "Ceny na Ebay" byłby "Ciekawe aukcje" czy "Ciekawy sprzęt na ...".
Jak dla mnie tytuł sugeruje wątek w którym można podyskutować czy ponarzekać o cenach na aukcjach.

Pozdrawiam
[#164] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #163

To polecam przeczytać post #147 który napisał założyciel wątku.
Mam nadzieję że to rozwieje wątpliwości.
[#165] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@stachu100, post #164

Pierwszy też powinieneś wskazać, tyle że ja ten watek traktuje jako kontynuację poprzednich o tym samym tytule.

Pozdrawiam
[#166] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@HOŁDYS, post #162

HOLDYS nie pije piany do Ciebie !!!! wiem jaki masz nik allegro i jaki w PPA ale ty jestes znany na ppa od wielu lat i niech tak zostanie
[#167] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@stachu100, post #164

Może i ta krytyka była by ciekawa i wnosząca coś do tematu, gdyby nie przelewała się przez PPA po raz n-ty. No ile można czytać to samo? Odgrzewane kotlety nie smakują dobrze.

Jak już ktoś napisał wcześnie, jeżeli w aukcji jest napisane "nie wiem czy działa" (lub podobnie), to ten tekst = NIESPRAWNE! I licytują taki towar niepoprawni poszukiwacze okazji, napaleńcy, poszukiwacze części zamiennych lub frajerzy . Reszta omija je szerokim łukiem
[wyróżniony] [#168] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #165

Pierwszy post z tej serii traktował o sprawnej karcie Picasso II+
Czyli co prawda nie wielki rarytas, ale i nie szmelc.
Dopiero później "komentatorzy" zaczęli dodawać swoje przemyślenia.
Na szczęście jest oddzielny wątek traktujący o amigowym szmelcu (ja go ignoruję, szmelc to nie mój target).
Polecam! OK
[#169] Ciekawe aukcje - cześć 3.

@RadoslawF, post #165

Panowie nie kłócmy się teraz o pierdoły!

Ideą - kiedy zakładałem te wątki (Stachu ją dostrzegł prawidłowo) - było zamieszczanie linków z ciekawymi dla Amigowca aukcjami. Ciekawymi czyli dotyczącymi amigowych rarytasów, rzadko spotykanego softu czy sprzętu. NA OGÓŁ te ciekawe aukcje mają wysokie ceny. Na temat ceny zawsze można porozmawiać i zastanowić się czy warto kupić wypasioną Amigę 4000T za 2 tyś funtów czy też może cena jest jednak za wysoka, bo trafiają się lepiej wyposażone za podobną kwotę.

Czyli zamieszczamy fajne aukcje. Widzę kartę turbo z PPC - daję linka, bo może ktoś akurat planuje zakup, a w ostatnich dniach nie zaglądał na portal aukcyjny. Ot, taka prosta idea.

Olewamy amigowy złom - szkoda miejsca i czasu na to. Chce ktoś piętnować takie akcje jak opisywane przez ostatnich parę stron w tym wątku - faktycznie niech założy oddzielny wątek. Nie będzie takiego bałaganu jak w tej 3 części. :)

Sam przeglądam często Ebay w poszukiwaniu ciekawych kart do Ami, ale też często nie zaglądam tam przez 2 tyg albo i dłużej. Ktoś (chyba Stachu) kiedyś dał linka do Ebay i świetnie wyposażonej Ami, która mnie zainteresowała i którą kupiłem. Innym razem uciekła mi - nie zauważyłem na czas - Delfina na zorro w pełnej wersji. Gdyby ktoś dał linka to pewnie bym ją kupił bo na PPA zaglądam częściej niż na Ebay. :) Itp. Itd.

Nazwa - Ceny na Ebay - jest może faktycznie lekko myląca, aleo wyjściem było właśnie dyskutowanie o wysokich cenach za ciekawy sprzęt. Nie pomyślałem, że można dyskutować też nad cenami za amigowy złom. Być może dlatego, że złom mnie nie interesuje i dyskusja na ten temat to strata czasu. Piętnować każdą cwaniacką akcję z Allgro (sam tam praktycznie nie zaglądam)... No... jak ktoś ma sporo czasu to można, ale lepiej wyłapywać te ciekawe uważam, które kogoś mogą zainteresować. W końcu wciąż wielu z nas rozbudowuje swoje zestawy, pojawiają się nowi Amigowcy. :)

Zmieniam nazwę tematu od 4 części (jak się zacznie :) ) na - CIEKAWE AUKCJE, aby nie było już wątpliwości. I wyluzujcie trochę - nikt tutaj nie trzyma z jakimiś handlarzami którzy próbują oszukiwać. W każdym bądź razie, ja na pewno nie.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2012 15:58:10 przez Deftronic/...
[#170] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@stachu100, post #168

Śwęte słowa Stachu. Dokładnie - szmelc NAS nie interesuje. Ciekawy sprzęt o nierzadko ciekawych cenach.
[#171] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Deftronic/..., post #170

mylisz sie deftronic pokazywanie i wysmiewanie wytykanie palcami zlomiarzy z allegro troche ukroci ich pewnosc siebie z wystawianiem za holendarne ceny zlomu amigowego
oni tez obserwuje te watki i sie wkurzaja
ich marzeniem jest zeby potencjalny kupiec licytujacy nie wpadl na te watki , i trzeba sprawic zeby jednak trafil a jak trafi to niech sie przekona co otym myslimy !
i dlatego zalozylem oddzielny watek
bo ludzi kupujaych tutaj z ebay mozna na palcach policzyc w wiekoszosci zaopatruja sie na allegro
[#172] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #171

A czy Ty wiesz że kilka osób zrezygnowało z wystawiania na Allegro czegokolwiek po takiej "nagonce"?
Np. ja obiecałem sobie nic na Allegro nie wystawiać.
A rarytasików już kilka miałem, np. sprzęty w oryginalnym opakowaniu, nigdy nie otwierane:
link
Także dzięki Tobie sprzęt poszedł gdzie indziej.
Jeżeli jest Twoim celem żeby w Polsce nie można było kupić czegoś ciekawego - no to moje gratulacje. w moim przypadku Ci się to udało.
[#173] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@stachu100, post #172

Czego nie wystawiłeś? Może dlatego, że na ebay / amibay osiągniesz wyższą cenę? Po co gadki o jakimś obrażaniu się - wiadomo że chodzi o kasę i nie ma w tym nic złego.
[#174] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@posylus, post #173

:)

niema sie co obrazac ani denerwowac

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2012 16:59:20 przez Blendor
[#175] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@posylus, post #173

Gdybym wystawił na Allegro z ceną Kup teraz która by mnie satysfakcjonowała zostałbym nazwany zdziercą.
Mam podać konkretne przykłady z tego forum?

I fakt, sprzedałem za większą cenę niż miałem propozycje z Polski. Zazwyczaj po kilku godzinach. Bez targowania się.

No i po co mi ta szopka z Allegro i komentarzami tutaj?
[#176] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@stachu100, post #175

Czyli chodzi o kasę - ja to rozumiem, jak coś sprzedaję to jakie znaczenie ma skąd jest kasa - ważne, że jako sprzedający otrzymam najwięcej - zasada prosta i nie ma co do niej dorabiać teorii. A to że ktoś gada? Sam gadam i co moje pieniądze są inne? Zresztą kolegom chodzi o co innego - sprzedawanie towaru z głupimi tekstami w stylu "nie znam się..." (a to kolejna aukcja), "działa na 100%, ale ze względu na wiek tylko pozytyw" itp... Jakoś nikt nie gada nic złego o A1200 (nowa) która przed chwilą poszła za 1600 zł (mi się nie udało - to była perełka i ... cisza. Więc chyba ludzie nie są tacy źli, co?

Ja się zgadzam z tym tematem - złom to złom, oszukańcze opisy to oszustwo. I jak dotąd tylko to jest tutaj piętnowane.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2012 17:06:35 przez posylus
[#177] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@stachu100, post #175

Sprzedający chce sprzedać szybko i jak najdrożej co nie powinno nikogo dziwić, dziwi że sprzedający dorabia nagle ideologię do wyboru miejsca sprzedaży.
Usłyszałeś "łapaj złodzieja" i zamiast iść z godnością swoja drogą zaczynasz się tłumaczyć a to już oznacza że nie czujesz się bez winy.

Pozdrawiam
[#178] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #177

A Ty (i nie tylko Ty) jako potencjalny kupujący sam dorabiasz ideologię do moich działań i głosisz ją publicznie.
Nie jest to dziwne?
I właśnie dlatego już dawno powiedziałem sobie "nigdy więcej Allegro". I niedawno "nigdy więcej działu giełda na PPA".
Dość mam ludzi z urojeniami.
[#179] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@stachu100, post #178

Staszko jak zaznaczyl 2 posty kolega wyzej ! czy ktos tu oczernił piekna 1200 ? ktora przec chwila poszla czy ktos cos zlego mowi o twoich wypasionych sprzetach ? ktore czesto widuje na amibay czy amiga.org ? wiec czemu sie denerwujesz !? nie o tobie mowa
[#180] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #179

Tekst:
"Usłyszałeś "łapaj złodzieja" i zamiast iść z godnością swoja drogą zaczynasz się tłumaczyć a to już oznacza że nie czujesz się bez winy."
Ze stwierdzeniem że nie czuję się bez winy jest skierowany do mnie.
Czyli mowa o mnie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem