[#301] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@stachu100, post #299

A licencję na nazwę C64x odkupi od Ciebie czy dostanie gratis za dobre chęci ?
Nie wiem czy wiesz ale ludzie są dociekliwi, zaradni i koszty produkcji potrafią policzyć chyba każdemu producentowi sprzętu a potem go krytykują. I żebyś nie twierdził że to tylko u nas, na zachodzie masz portale gdzie taki wyliczenia robią każdemu producentowi nowego sprzętu.
Jak podliczyli Apple ceny podzespołów IPada to się nawet pośmiałem.

Pozdrawiam
[#302] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@stachu100, post #299

Wiem że mądrzy nie gadają tylko tłuką kasę, ale nie metodami chałupniczymi. Rozumiem, że opracowanie gotowego produktu to chodzi o zaprojektowanie obudowy, tak aby standardowe graty się zmieściły.
[#303] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@tchomasz, post #302

Jak się klepie sprzęt metodami chałupniczymi i przy malej ilości to wysokie ceny są w jakimś stopniu zrozumiałe (tak jak w przypadku AOX1000 czy kartridża 1541 Ultimate). Dużo sprzętu profesjonalnego i specjalistycznego za dużą kasę powstaje w garażach. Wiem to z praktyki.

Inaczej wygląda sprawa cytowanych wyżej masowych produktów typu iPad, tutaj płaci się za markę, a firma ma gigantyczne przychody przy tak dużej ilości sprzedanego sprzętu. A po plecach dostaje zwykły robotnik pracujący w "składalni", który nigdy nawet nie zobaczy gotowego produktu, przy którym stał na taśmie po 16h/dobę...

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2012 10:58:25 przez gorzyga
[#304] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@gorzyga, post #303

Ja to wszystko rozumiem. Tylko to ani profesjonalne ani specjalistyczne. Klocki ogólnodostępne poskładane do kupy i tyle.
Ale co tam ja tam się nie znam, człowiek prosty ze wsi jestem :D
[#305] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@tchomasz, post #304

Kolejna partia fajnych rzeczy:
1. A3000T
2. PeggyPlus
3. Hydra AmigaNet, wersja z RJ45
4. A3000D
5. CyberCision64/3D
[#306] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@tchomasz, post #304

Nie wnikalem w jakiej formie wykonany jest ten "c64", jak to jest jakaś gotowa, fabryczna płyta główna, to rzeczywiście przesada. Jak sami w "garażu" zaprojektowali i produkują cały hardware to już jestem w stanie zrozumieć ta cenę.

Ps. też jestem prosty chłop ze wsi
[#307] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@gorzyga, post #306

500 gier na C64 za 1000GBP.
Czyli 2GBP sztuka. :D
[#308] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@stachu100, post #307

szwedzka wersja Ebay - tradera.
Nówka CD32
[#309] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@mallorn, post #308

Sorki za OT, ale po obejrzeniu aukcji na tym szwedzkim portalu aukcyjnym mam pytanie: czy ktoś ma doświadczenie w przelewach do Szwecji, i może mi poradzić czy da się w miarę prosto, szybko i bez zakładania gdzieś konta przelać tam pieniążki?
[#310] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@AmiClassic, post #309

Do transakcji tego typu polecam PayPal
[#311] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@miro_78, post #310

Gdyby to było takie proste to bym nie pytał: niestety w grę wchodzi tylko przelew bankowy.
[#312] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@miro_78, post #310

Ja mieszkam i pracuję w Szwecji.

Ogólnie: jeżeli tylko przelew międzynarodowy wchodzi w grę, jego koszt to dwadzieścia parę złotych, chyba może się ta kwota różnić w zależności od banku z jakiego robisz przelew, ale nie wszystkie polskie banki mają opcję robienia przelewów na konta IBAN. Musisz sprawdzić na swoim koncie

W zasadzie prawie wszyscy Szwedzi mówią po angielsku więc komunikacja ze sprzedającym może być ułatwiona.

Ewentualnie, w jednostkowych zakupach, mogę pomóc od czasu do czasu, mam też konto na PayPalu, i co jakieś dwa tygodnie jeździ z mojej firmy transport tam i z powrotem z Polski (okolice Zielonej Góry) do Sztokholmu, więc może czasem byłoby taniej... o ile trzebaby zawieźć coś cięższego jest też serwis http://www.paczkaszwecja.pl

A z cenami na traderze to bywa tu różnie, zazwyczaj są jakieś dwa razy wyższe niż w Polsce. Czasem tylko się trafi jakaś ciekawostka, ale nie brak tu kolekcjonerów z grubym portfelem...
Popatrz na takie ewenementy jak nowa myszka za około 250zł ... A to mówi czasem o poziomie cen...

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2012 08:48:31 przez mallorn
[#313] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@mallorn, post #312

Heh, właśnie taką myszkę nową kupiłem w eFunzine za 59 zł kilka dni temu. A mówią że u nas tak drogo.
Inna niespodzianka spotkała mnie na allegro, tym razem miła. Potrzebowałem kartę Cf 1Gb, znalazłem SanDiska, zdjęcie poglądowe z googla. Pomyślałem, nie będzie chyba tak źle. Choć kiedyś wpadła mi w rece karta która była zgnieciona ale działała. Cena dobra, ryzyk, kupiłem. Otwieram paczkę a tam karta w oryginalnym blistrze, trochę sfatygowanym, ale nie otwartym. Na opakowaniu nie mniej sfatygowana naklejka z ceną 169 zł. Karta kosztowała 19. Allegro często zaskakuje, czasem nawet pozytywnie.

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2012 09:53:01 przez Amigos1
[#314] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Amigos1, post #313

Amiga 1200 w Tower plus 040ka.

A1200/040 Tower
[#315] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Deftronic/..., post #314

Mnie denerwują/wkurzają aukcje na eBayu w języku niemieckim(nie znam tego języka). Taki jeden z drugim sprzedawca tak formułuje nazwę aukcji jakby sprzedawał np A4000D z dopałką a jak wrzucę do googla tłumacza opis aukcji to okazuje się, że to jest np tylko obudowa w której była A4000D z dopałką:D. I to dopiero prosi o pomstę do nieba ...

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2012 15:07:44 przez Tomski
[#316] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Tomski, post #315

U Niemców standard. Bo na świecie każdy zna niemiecki przecież ... też mnie to wkurza, ale co zrobić, ni ma rydy...
[#317] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@mccnex, post #316

najpiekniejszy jezyk
[#318] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #317

Ja, ja naturliś. Iś wajs niśt

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2012 21:56:39 przez Tomski
[#319] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Tomski, post #318

Rzadko spotykany sprzęt - Amiga 3000UX.

Amiga 3000UX
[#320] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Deftronic/..., post #319

I jeszcze oryginalny HD do A500 by Commodore:

AMIGA A590 HARD DRIVE
[#321] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Deftronic/..., post #319

[#322] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #321

No raczej jest niekompletna i bez Unixa. :)
[#323] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #321

Dokładnie 300 postów wcześniej podawałem linka do wersji Tower. :)
[#324] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@AmiClassic, post #323

Z fajnego sprzetu _arti sprzedaje Picasso IV w dziale giełda. Najlepsza karta GFX pod sloty Zorro, warto się zainteresować.
[#325] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@tom256, post #324

Fakt że najlepsza pod zorro, fakt że ze scandoublerem, fakt że droga, chce za nią sporo więcej niż wołają za bvision która jest jednak szybsza.

Pozdrawiam
[#326] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #325

Fakt, ale nie zmienia to faktu ze karta chodzi powyżej 1000zł no i masz scandoubler wbudowany. Oszczędzasz na nim jakies 300zł. No i karta rzadko spotykana, szczególnie w Polsce.
[#327] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@tom256, post #326

250 Euro to oczywiście powyżej tysiąca zł ale też sporo poniżej proponowanej ceny.
Karta u nas faktycznie jest rzadka, bo zawsze była droga, jak kupowałem swoją pierwszą GFX to CV64/3D była o połowę tańsza, koszt SD nie wyrównywał tej ceny.

Pozdrawiam
[#328] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #327

lepszym sensem mimo to do duzej amigi jak ktos niema zbytnio gotowki jest rozwiazanie jak umnie cybervision64+plus scandoubler w slot video

wychodzi to maks 900 zl
[#329] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #328

Raczej CV64/3D do której był dedykowany SD i całość pracowała jak PicassoIV, tyle że należało oddzielnie kupić kartę i i oddzielnie SD.

Pozdrawiam
[#330] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #329

kiepsko z zakupem kompletu , ja za mojego c64 dalem 450 plus sc compserv 350
dziala toz to pieknie znalazlem monitor lcd na ktorym compserv dziala wysmienicie w 50hz
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem