[#211] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #208

Tyle że ta cyrkulacja była liczona dla 000 taktowanego zegarem 7MHz (z groszami) a nie 020 czy 030 pogonionego na 25MHz.

niestety ale identyczne zastosowanie jest w A1200 a tam jest jak wiesz 020
mysle ze cieplo tak szkodzi jak goracy procesor 030/50 karcie blizzard

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2012 18:10:39 przez HOŁDYS
[#212] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@HOŁDYS, post #211

W A1200 dodatkowy procesor nie wisi nad płytą, jest obok niej.
Wprawdzie temperaturę w obudowie zwiększa ale nie grzeje bezpośrednio elementów płyty głównej jak karta turbo w A600.

Pozdrawiam
[#213] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #212

chyba zapomniales o ukladach AGA ktore grzeja sie jak ... nie wiem co :)
[#214] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@mccnex, post #209

"... nie martw się obie Amigi są w dobrych rękach i nie padły łupem żadnego handlarza ale Amigowca od prawie 20 lat, pozdrawiam!"

Gratulacje.
Zakładasz kolekcję sześćsetek czy kupiłeś dla kogoś ?

Pozdrawiam
[#215] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #214

Yyy? ... Jeśli bardzo chcesz wiedzieć, to kupiłem te Amigi dla siebie, jedna będzie mi (mam nadzieję) długo służyć, a druga zostanie jako zapasowa lub zostanie po gruntownym przetestowaniu i odświeżeniu wystawiona na sprzedaż (ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła), oczywiście z wyczerpującym opisem co było przy niej zrobione itp. Mam nadzieję, że gdy zostanę przy opcji nr 2 nie zostanę tutaj zwymyślany od handlarzy, złomiarzy, oportunistów i cwaniaków

Zawsze chciałem "małą" Amigę do odpalania gier WHDLoad ze względu na możliwość podłączenia do niej CF, a 600-tka w takiej konfiguracji nadaje się do tego celu wyśmienicie. Bardzo zadowolony jestem z tej zdobyczy, nie ukrywam.

Pozdrawiam
[#216] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@mccnex, post #215

Idea słuszna, ja do gierek pod WHDLoad zorganizowałem sobie fajną A2000, sporym minusem jest brak PCMCIA i 1MB Chipu, plusem miejsce na CD, SCSI i możliwość dołożenia szybszego procka, mam w niej 030/25MHz.

Pozdrawiam
[#217] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #216

czemu uwazasz ze sporym minusem jest 1 MB CHIP ?
[#218] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #216

No powiem Ci, że przydałoby się jak diabli z tej 600tki wyprowadzić jakoś schludnie złącze IDE, najlepiej w postaci kabla(nie taśmy) do jakiejś mini-obudowy zawierającej np. kieszeń na dysk + jakiś CDROM + te stacje Zip. Coś na kształt projektu (bardzo fajnego swoją drogą) Tomskiego:

http://www.ppa.pl/graffiti/sprzet/tomski/

Mam nawet starą obudowę od PeCe i sobie myślę, żeby ją uciąć - zostawić górę z miejscami na napędy 5.25" zasilaczem, i jakoś schludnie wykończyć i za pomocą kabla 40żyłowego (master+slave) połączyć z "body" A600 (wbudować oczywiście dodatkowe gniazdo - trochę zabawy będzie, ale chyba warto :)). Na razie rozgrzebane Amigi czekają na poskładanie do kupy i uzbrojenie w soft, w chacie remont, malowanie itp. Zobaczymy co, czy i kiedy cokolwiek z tego wyniknie :)

Taka dopalona 600-ta, z CD-kiem i twardzielem w boxie na zewnątrz, netem na PCMCIA to by dopiero było coś :) pomysł

(...rozmarzyłem się, wracam do malowania
[#219] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@HOŁDYS, post #217

Bo ogólnie przyjęty (wedle mnie) standard to 2MB Chip, tylko w swojej pierwszej pięćsetce miałem mniej a wymieniłem ją na pluskwę właśnie dla tego drugiego megabajta.

Pozdrawiam
[#220] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@mccnex, post #218

"Taka dopalona 600-ta, z CD-kiem i twardzielem w boxie na zewnątrz, netem na PCMCIA to by dopiero było coś"

W okresie szału na towerki oraz podpinanie HD i CD powstał ciekawy wynalazek o nazwie
bodajże "konsola TOMS", była to taka podstawka pod A600/1200 z miejscem na HD
i CD, wtedy nie wytrzymała konkurencji towerek, dzisiaj będzie najbardziej stylowym
sposobem na rozbudowę A600/1200.
Bo do towerki to szkoda A600 wpychać, do towerki to szkoda cokolwiek wpychać co nie ma kart w slotach zorro.

Pozdrawiam
[#221] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #220

Do tower pewnie nie będzie sensu jak już to do mini tower albo desktop slim jak swego czasu pc wychodziły chyba vectra (hp). Szkoda, że nikt nie zrobił kiedyś takiego ładnego desktopa do A600, a do tego turbinkę jak te co się teraz ukazały i obudowę klawiatury jak swego czasu ta do A1200.
[#222] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #219

Bo ogólnie przyjęty (wedle mnie) standard to 2MB Chip, tylko w swojej pierwszej pięćsetce miałem mniej a wymieniłem ją na pluskwę właśnie dla tego drugiego megabajta.

ale do napisales ze ta amige uzywasz do WHDLOAD ECS.. i 1 MB CHIP to wielki minus ..
jedna slowem jedna gra wymaga 2 MB CHIP - PRIMAL RAGE ..reszte da sie uruchomic na 1 MB CHIP wszystko zalezy od napisanego Slave'a
[#223] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@HOŁDYS, post #222

Nie wiem ile gier pod WDHLoad wymaga więcej niż 1MB Chipu ale z założenie przyjmuje że jeśli można mieć więcej to trzeba kupić i cieszyć się że jest.
A jeśli rozszerzenie jest nie do kupienia to jego brak traktuje jako minus.
Większa ilość pamięci przydaje się zresztą nie tylko do gier, do słuchania modułów czy przeglądania animacji też bywa przydatna.
Pewnie jestem trochę zbzikowany na punkcie rozbudowy posiadanego sprzętu, dla mnie Amiga nierozbudowana to nieporozumienie, miłośnik powinien sprzęt rozbudowywać a nie bawić się najsłabszą i najtańszą konfiguracją "bo do gier wystarczy".

Pozdrawiam
[#224] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #223

Niewiele Slave'ow odpali sie na 1MB Chip. Z reguły jest to wielkość ciut wykraczająca poza 1...
[#225] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@_arti, post #224

A czy 2MB Czip RAM bez grama fastu umożliwia odpalanie większości gier z whdload? Biorąc pod uwagę że workbench bierze koło 400k?
[#226] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@conrdd, post #225

Jeśli chodzi o gry, które ja sprawdzałem i lubię grać, to tak, choć niektóre do pełni szczęścia potrzebują z 1.5MB fastu. Najlepiej przejrzyj tytuły na stronie WHDLoad. Większość, jeśli nie wszystkie, mają jasno określone wymagania dot. pamięci.
[#227] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@_arti, post #226

Zacna propozycja dla fanów CiDi 32

Wypas
[#228] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@miro_78, post #227

faktycznie rewelacja miro78
, apropo Amigi 4000 faceto dodal fotke niestety wczesniej ktos mnie tu nazwal fałszywie sherlockiem holmsem :)
ja odpowiadam tymczasem na sherlocka

oto tym zdjeciem = masakra ogladnijcie dokladnie okolice baterii :)

http://s1051.photobucket.com/albums/s436/hbilskii/?action=view¤t=IMAG0011.jpg#!oZZ2QQcurrentZZhttp%3A%2F%2Fs1051.photobucket.com%2Falbums%2Fs436%2Fhbilskii%2F%3Faction%3Dview%26current%3DIMAG0009.jpg
[#229] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #228

W końcu wpadli na pomysł żeby sprzedawać joye i pady na allegro Matt OK
[#230] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny na Ebay - cześć 3.
[#231] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #228

oto tym zdjeciem = masakra ogladnijcie dokladnie okolice baterii usmiech

ja tam zadnej masakry nie widze - a widzialem juz masakry w A2000 i A500+
[#232] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #228

niedługo pewnie ja wystawię jakąs gołą Amigę 4000.
[#233] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Dark_luke, post #229

Super! Alr to jest ten klasyczny Matt co miał gumę przewodzącą tak? Znaczy jest cichy?
[#234] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #228

No ja wiedziałem, że bateria będzie wylana :) Nie wygląda to źle, Amiga działa - godzinka pracy plus nowy akumulatorek i będzie jak nowa OK
[#235] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Deftronic/..., post #233

Znaczy jest cichy?

taaak gumiaki docenilem jak mi sie dziecko urodzilo i chcialem pograc gdy spal na Ami :))
rewelacja
[#236] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@HOŁDYS, post #235

gorzyga oby
[#237] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #236

Miejmy nadzieję, że trafi ona w dobre ręce i że ktoś kto ją kupi zajmie się nią odpowiednio i posłuży jeszcze wiele lat. I kolejna amigowa duszyczka będzie uratowana :)
[#238] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@gorzyga, post #237

zgadza sie warto ratowac miejmy nadzieje ze kwas nie poszedl dalej w simmy i port myszki
bo ewidetnie widac korozje w paru miejscach ciekawe jak kondzie przy pauli prawdopodobnie tez wylałyalbo sa na umarciu

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2012 15:06:31 przez Blendor
[#239] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #238

[#240] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Deftronic/..., post #239

PC Emulator i MS-DOS 3.3 od Commodore dla A2000. :)

PC Emulator
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem