[#1051] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@PrzemasIII, post #1047

Widziałem aukcję przelotnie i w pośpiechu, miałem zapytać w chwili wolnego czasu czy te procki są ok
ale już ich nie było...
[#1052] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Radek_Cz, post #1051

Taka ciekawostka:

http://www.ebay.at/itm/ATL-68060-CPU-Accelerator-Turbo-Commodore-Amiga-4000-4000T-/200865938428

Ktoś coś więcej wie na temat tej karty?
[#1053] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@XeNeS, post #1052

Blizzard PPC - poszedł za jedyne 1400EUR...

http://www.ebay.at/itm/Amiga-Turbokarte-Cyberstorm-PPC-68060-604e-233MHZ-Accelerator-CyberstormPPC-/130817123613

Ceny klasyków zniewalają...
[#1054] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@XeNeS, post #1053

Nie Blizzard PPC a Cyberstorm PPC.
To są dwie zupełnie inne karty.
[#1055] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@XeNeS, post #1053

4 lata temu jak kupowałem swoją A4000T, było w niej kilka ciekawych kart m.in CyberstormPPC. Wtedy ta karta jednostkowo, po rozłożeniu Ami na poszczególne elementy, kosztowała gdzieś tak ~450-500f. Teraz blisko 1140f. Niezły progres. Muszę chyba zacząć z niej korzystać bo leży od dwóch lat i czeka aż złożę znowu Amigę do kupy. :)

Ładna A1500 w oryginalnych kartonach. Pytanie czy działa...

A1500

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2012 15:09:01 przez Deftronic/...
[#1056] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Deftronic/..., post #1055

99% nie działa, bo nie ma usuniętej baterii - nadal plomba gwarancyjna. Ale pudło pierwsza klasa, jakby była taniej, to dla samego stanu obudowy i pudła ktoś mógłby ją kupić.
[#1057] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@XeNeS, post #1053

http://www.ebay.com/itm/Amiga-1200-Blizzard-1260-64-mb-memory-module-/110988328576?pt=UK_VintageComputing_RL&hash=item19d76b7e80

Wrzucam, żeby zobaczyć, czy nie przesadziłem z ceną w giełdzie. Jak ten pójdzie za mniej, to za taką samą cenę oddam swojego z MC68060 rev. 5 - tylko bez oszukiwania
Wolę żeby moja karta została w Polsce.
[#1058] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@flops, post #1057

Kilka oryginalnych w pudełkach rozszerzeń pamięci. Tyle lat się uchowały...

Commodore Amiga 501
[#1059] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Deftronic/..., post #1058

Znajomy z tego co mówił, ma właśnie też w piwnicy kilka/kilkanaście takich rozszerzeń i kilka Action Replay. Muszę go kiedyś namówić, żeby w końcu to wygrzebał.
[#1060] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@flops, post #1059

W takim samym opakowaniu? Bo na The Big Book Amiga na zdjęciu przy odnośniki do tego rozszerzenia jest inne. Tutaj wszystko jak to w starych komputerowych czasach lat 80tych - fajne pudełko, jakieś foldery itp. :)

A teraz bardzo ciekawy link, może nie związany bepośrenio z Ami, ale jak ktoś zajmuje się muzyką to prawdziwa gratka:

SID Station
[#1061] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Deftronic/..., post #1060

Tego niestety nie wiem, czy opakowanie takie samo, ja nigdy nie widziałem, tylko słyszałem, a handlował kiedyś sprzętem Amigowym w latach koniec '80 początek '90, więc może tam mieć fajne rzeczy. Tylko jest średnio zainteresowany pozbywaniem się tego
[#1062] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@flops, post #1061

Duża kolekcja retro za rozsądna cene startową.
[#1063] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Radek_Cz, post #1062

Tak z innej beczki. A może trzeba zmienić hobby na TAKIE ?
[#1064] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Radek_Cz, post #1062

A2000 - nowa, w kartonie, cena zniewala:

http://www.ebay.at/itm/COMMODORE-AMIGA-2000-OVP-NEU-NEW-HIGHEND-GEGENSTUCK-AMIGA-500-/160941499260
[wyróżniony] [#1065] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@XeNeS, post #1064

Troszkę przesadził

A Blizzek z gorszym prockiem bo XC, przekroczył już moją cenę, a jeszcze kilka godzin do końca szeroki uśmiech
link

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2012 15:14:38 przez flops
[#1066] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@flops, post #1065

No no...
Kilka miesięcy temu Blizzard 060@80MHz + 64MB za 1600PLN wydawał się mieć odpowiednią cenę.
[#1067] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@XeNeS, post #1064

Za Amigę z niemiecka klawiaturą mógłbym dać co najwyżej 250 EURO

Niech ten świat się jutro skończy bo ceny niektórych Amig i dodatków są zabójcze.
[#1068] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@glichtanski, post #1063

lepiej przesiąść się na to:
allegro link

to już mój 2 silicon.... w tym miesiącu.
są tańsze, lepiej wyposażone, bardziej tajemnicze, mają swoje "killer-apps" oraz własne forum...
link

... na którym nie ma flame-war'ów a dyskusje są rzeczowe i w spokojnym tonie, a ludzie chętnie pomagają.
[#1069] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@carrion, post #1068

A mają jakieś fajne demka?
Komputery które kiedyś kosztowały krocie, teraz można kupić za ułamek tego. Fajny nabytek OK
[#1070] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@carrion, post #1068

Tak z ciekawości, co dziś można ciekawego zrobić na takiej maszynie z procesorem 200MHz ?
Wiem do czego służyły kiedyś, ale do czego mogą się przydać dzisiaj ?

Pozdrawiam
[#1071] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@carrion, post #1068

Powitać kolegę, który obok Amigi ma też pięknego SGI. Patrzyłem na tego Octane, ale niestety jest w najgorszej konfiguracji. Słaby (jak na Octane) procesor i najsłabsza grafika. Ale Octane z tych małych, Siliconów to najfajniejszy sprzęt.

RadoslawF
Na SGI można nadal robić wszystko. System to chyba najbezpieczniejszy, a jeśli chodzi o szybkość to procesory mimo niższego taktowania, mają sporą wydajność. Ponadto od początku komputery SGI miały to, co teraz zaczyna się w nowych pecetach - obliczenia są wspomagane przez kartę graficzną, nawet najsłabsza ma kilka silników renderowania.
[#1072] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #1070

@flops
demek w naszym rozumieniu nie ma, choć pouet.net coś tam znajduje, ale to co jest to jest lipa :( niestety

@radoslaw
co można zrobić???
tyle co na obecnie na klasycznej amidze (albo nawet na mosie czy os4.1) ;)
niewiele
photoshop jest wersji 3.1 (i nie chodzi tu o cs 3.), jest lightwave, jest alias wavefron, softimage, i kilka innych standardów z lat 90'tych.
w cheili obecnej to raczej sprzęt "kolekcjonerski" i do zabawy....

konfiguracją którą kupiłem jest też raczej podstawowa (taki odpowiednik gołej a1200). tzn SolidImpact to taki podstawowy config SGI... wsparcie 3d jest ale tylko solid (stąd nazwa) bez tekstur itp.... raczej wolne, ale to jest konfiguracja z 1991-92 roku. mocniejsze sgi takie jak Fuel, albo tezro ( mówię o tych z MIPSamia bo Intele mnie nie interesują) są nieco mocniejsze. oczywiście można do tego kupić sporo sprzętu (karty, procki, pamięć, dyski scsi, itp) w cenach już jednak nieco wyższych.... kupiłem tak jak amigę - ze względów sentymentalnych - bo zawsze chciałem mieć... aha no i za 550 mam do tego i komputer i monitor SGI 21''

jeśli chodzi o demonstrowanie sprzętu to robi się to tak jak na amidze ;)
odpalam Dooma (w oknie), który leci kilkaset FPS'ów albo obracane triceratopsy, bethoweny i logo SGI w oddzielnych oknach równocześnie... każdy jakieś 15fpsów... do tego normalny UNIX - i tyle, całą zabawa...

na forum nekochan jednak jest sporo chętnych do pomocy... a patrząc na ich stopki/podpisy mają naprawdę sporo tego sprzętu. fajna odmiana od amigowania i commodorowania.

[edit]
ten unix to jest fajna zabawa... można go postawić zdalnie, przez sieć, poprzez bootp i tftp (co w weekend zrobiłem). powala także jakość wykonania i spasowania elementów komputera (jak w niemieckich autach). dyski są w specjalnych uchwytach, wyjmowalne od przodu bez konieczności rozkręcania kopa (jak w macierzach dyskowych). wszystko sprawia wrażenie dobrze przemyślanego do tego stopnia że wymiana procka i karty gfx robi się bez rozkręcania komputera (no ok, kilka śrubek trzeba rozkręcić, ale nie trzeba tego otwierać...). jednak uwaga... komputer (octane) waży jakieś 15 kg... :/
chyba napiszę o tym jakiś art na swoim blogu bo temat może być ciekawy dla nie-silikonowców.

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2012 19:23:41 przez carrion
[#1073] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@carrion, post #1072

Deko offtop, ale:
Kiedyś siadłem i policzyłem ile zostało mi wolnego czasu (takiego TYLKO dla mnie i moich hobby) do ok. 60 roku życia.
Jak policzyłem to zacząłem wyprzedawać niektóre swoje zabawki do przyszłościowych projektów - a jeszcze dużo zostało.
Po prostu nie wystarczy życia aby się wszystkim zająć niestety...
[#1074] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@stachu100, post #1073

Prawda.
Dlatego ja przekażę to młodemu - jednemu albo drugiemu... Mam nadzieję...
;)
[#1075] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@carrion, post #1074

[#1076] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@ITU, post #1075

Przyznać sie, kto kupił Amigę 3000 na ebay za 201 EUR?
[#1077] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@glichtanski, post #1076

Jak za niedziałający egzemplarz to cena w miarę ok.
[#1078] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@glichtanski, post #1076

Ktoś z polski ją kupił ?
[#1079] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Hubez, post #1078

Nie wiem czy z Polski ktoś kupił, ale Niemiec napisał że ma 3 oferty z Polski w tym moja.
[#1080] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@RadoslawF, post #30

Fajny kontroler do Siditivi, nie wiedziałem że takie były.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem