[#1072]
Re: Ceny na Ebay - cześć 3.
@RadoslawF,
post #1070
@flops
demek w naszym rozumieniu nie ma, choć pouet.net coś tam znajduje, ale to co jest to jest lipa :( niestety
@radoslaw
co można zrobić???
tyle co na obecnie na klasycznej amidze (albo nawet na mosie czy os4.1) ;)
niewiele
photoshop jest wersji 3.1 (i nie chodzi tu o cs 3.), jest lightwave, jest alias wavefron, softimage, i kilka innych standardów z lat 90'tych.
w cheili obecnej to raczej sprzęt "kolekcjonerski" i do zabawy....
konfiguracją którą kupiłem jest też raczej podstawowa (taki odpowiednik gołej a1200). tzn SolidImpact to taki podstawowy config SGI... wsparcie 3d jest ale tylko solid (stąd nazwa) bez tekstur itp.... raczej wolne, ale to jest konfiguracja z 1991-92 roku. mocniejsze sgi takie jak Fuel, albo tezro ( mówię o tych z MIPSamia bo Intele mnie nie interesują) są nieco mocniejsze. oczywiście można do tego kupić sporo sprzętu (karty, procki, pamięć, dyski scsi, itp) w cenach już jednak nieco wyższych.... kupiłem tak jak amigę - ze względów sentymentalnych - bo zawsze chciałem mieć... aha no i za 550 mam do tego i komputer i monitor SGI 21''
jeśli chodzi o demonstrowanie sprzętu to robi się to tak jak na amidze ;)
odpalam Dooma (w oknie), który leci kilkaset FPS'ów albo obracane triceratopsy, bethoweny i logo SGI w oddzielnych oknach równocześnie... każdy jakieś 15fpsów... do tego normalny UNIX - i tyle, całą zabawa...
na forum nekochan jednak jest sporo chętnych do pomocy... a patrząc na ich stopki/podpisy mają naprawdę sporo tego sprzętu. fajna odmiana od amigowania i commodorowania.
[edit]
ten unix to jest fajna zabawa... można go postawić zdalnie, przez sieć, poprzez bootp i tftp (co w weekend zrobiłem). powala także jakość wykonania i spasowania elementów komputera (jak w niemieckich autach). dyski są w specjalnych uchwytach, wyjmowalne od przodu bez konieczności rozkręcania kopa (jak w macierzach dyskowych). wszystko sprawia wrażenie dobrze przemyślanego do tego stopnia że wymiana procka i karty gfx robi się bez rozkręcania komputera (no ok, kilka śrubek trzeba rozkręcić, ale nie trzeba tego otwierać...). jednak uwaga... komputer (octane) waży jakieś 15 kg... :/
chyba napiszę o tym jakiś art na swoim blogu bo temat może być ciekawy dla nie-silikonowców.
Ostatnia aktualizacja: 20.12.2012 19:23:41 przez carrion