[#961] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Wojox, post #954

Sprostowanie jeśli chodzi o Bristol:

1. Czynsz za Bedroom 3 - 400 funtów/msc
300ft
2. Council Tax - 120 funtów /msc
ok
3. Woda na rok - 450 funtów
czyli 38ft na miesiąc, podziel przez domowników
4. Prąd+gas - 120ft/msc
podziel przez domowników
5. insurance na samochód - 1100 ft/rok
można bez samochodu
6. Przymusowy RTV abonament - 145 ft/rok (każdy zapłaci, nawet jak masz laptop)
czyli 12ft na miesiąc, podziel na domowników
7. Podatek drogowy -około 220 ft /rok
można bez samochodu

Srednia tygodniówka za 39 hr to 215 ft.
Minimalna 6.10ft * 39h = 240ft

A jedzenie drogie
W UK za 1000ft kupisz więcej jedzenia (lepszego), niż w PL za 1000zł.

piwko pod 2 ft podchodzi
W markecie 4piwa to koszt 4ft.

Jak zarobisz 1000ft, to 400ft co miesiąc odłożysz. Dla porównania, zarób w PL 1000zł, wynajmij pokój, wyżyw się, i odłóż 400zł :)

Sorrrrrryyyyyyy za offtop :P

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2012 23:05:30 przez kjb666
[#962] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@kjb666, post #961

Panowie szkoda dyskutować. Aż by się chciało coś powiedzieć ale po co.
Jak kolega napisał , zapraszamy do Polski. Będzie taniej, prościej. No i u swoich.
1000 na ręke i można z rodziną na Małritus latać co roku....

Sorki za offtop.
Spokojnej nocki.
[#963] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@JaraB, post #962

wszystko na kase przeliczacie. Żenua.

wolałbym nie odłożyć 400 funciaków miesięcznie, ale nie męczyć się w UK. gdzie nikt was nie lubi, itp.
Przykład? w 2007 roku byłem 1-szy raz w UK, w Londynie. Na imprezie. Byłem z kumplem, byliśmy fajnie ubrani itp. Kobietki same do nas przyszły. Była fajna zabawa. Padło pytanie: skąd jesteśmy. Ja zgodnie z prawdą mówię, że z Polski. Dziewczyny z niesmakiem poszły sobie. No więc JAK mam o nich myśleć? Dla mnie to dno. Dla nich my jesteśmy takimi robakami do roboty. Problem w tym, że im nie mieści się w głowie, że możemy (i najczęściej jesteśmy) mądrzejsi od nich. Oni tego nie pojmują.
[#964] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@highend, post #963

W UK Polak dla Anglika zawsze będzie tym, czym w PL jest Chińczyk dla Polaka :)

Ale nie zmienia to faktu, że za minimalną w UK jest lepiej niż w PL. Takie realia. Kolega w UK mieszka z żoną, on zarabia 1k (kucharz), ona pracuje 2 dni w tygodniu (warunek na benefity). Mają dziecko, samochód, wynajmują mieszkanie, raz do roku wyjeżdżają na wakacje. Przyznał mi rację, że w Polsce by tak dobrze nie miał.

Kończmy już offtopa :P

edit------
@Wojox:

Jestem w trakcie oglądania tego linka co zapodałeś:
http://www.youtube.com/watch?v=v5ewnhtZkig

Z tego miejsca chciałbym podziękować że się nim podzieliłeś :)

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2012 00:17:07 przez kjb666
[#965] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@kjb666, post #964

Właśnie na fejsie zoczyłem taki obrazek :P
[#966] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@JaraB, post #962

W aktualnej kondycji Polski jakikolwiek wyjazd do zachodniej Europy, niekoniecznie akurat do UK, jest korzystny ekonomicznie, i tyle. Kłania się np. socjal na dzieci, żonę, na bezrobocie. Ale emigracja dla większości to zło konieczne, które jakoś trzeba usprawiedliwiać. Gdybyś nie musiał to byś nie wyjechał, myślę.
A najlepiej to jeszcze ponabijać się z "naiwniaków" mieszkających i pracujących w kraju, wtedy jesteś europejczykiem pełną gębą, prawda?
Szkoda słów, żenada normalnie.
[#967] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@highend, post #963

Kobietki same do nas przyszły. Była fajna zabawa. Padło pytanie: skąd jesteśmy. Ja zgodnie z prawdą mówię, że z Polski. Dziewczyny z niesmakiem poszły sobie.

Bo oceniły was jak każdego inne emigranta z Polski. Tzn. biednego łacha bez funta przy duszy, często gęsto pracującego na czarno. I tak wygląda statystyczny emigrant Polak, niestety. To że powiedzie się 5-10% Polaków nic nie znaczy, bo statystyczny obraz pozostanie bez zmian.
Jak będziesz miał zarobki na poziomie minimum 2500 funciaków na miesiąc, tj. jakieś 2 średnie w UK, do tego niepracująca żona z dwójką dzieci, to można powiedzieć, że wybiłeś się ponadprzeciętność, osiągnąłeś emigracyjny sukces. Inaczej to jest po prostu wegetacja podobna do tej w Polsce z zarobkami 1000zł, bez nadziei na lepszą zmianę na przyszłość, myślę.

A co do samych Angielek, to fakt, że ich sposób bycia i postrzegania świata, pozostawia wiele do życzenia, ale to już zupełnie inne para kaloszy.
[#968] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@kjb666, post #964

http://www.youtube.com/watch?v=v5ewnhtZkig

Z tego miejsca chciałbym podziękować że się nim podzieliłeś
Tak, tam nazywają rzeczy po imieniu, dobry film. Najgorsze jest to że "skundlone media" (cytat z filmu),
pakują nam do głowy to co chcą żebyśmy wiedzieli, tym samym kształtując nasz światopogląd.
Ciekawi mnie kiedy w końcu zaczniemy protestować i zrobimy porządek z tym szaleństwem.
[#969] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Deftronic/..., post #948

Co za mentalność - wyjechał i teraz pluje na własną ojczyznę i ekstazy dostaje na myśl o tych brudasach wyspiarzach, którzy zbudowali swój dobrobyt na wyzysku innych przez stulecia.
Najpierw chciałeś tu na forum uchodzić za kogoś lepszego bo kupiłeś se pseudo-sportowego szrota (i myślałeś że jak zapodasz to na forum to wszyscy będą cię podziwiać) a teraz próbujesz udowodnić, że angole to najcudowniejszy naród na świecie.
Może najpierw poznaj historię polski zanim zaczniesz porównywać i dostawać spazmów rozkoszy na myśl o angolach. Bo tak naprawdę widzę, że nie masz pojęcia o czym piszesz i nie masz żadnych podstaw aby cokolwiek porównywać.
[#970] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@lekarz_med, post #969

Hee... Odezwał się... Kolega Deftronic w ogóle negatywnie się na temat Polski nie wypowiada, ale lepiej się na niego rzucić bez kszty zrozumienia tego co napisał, prawda? Ochłoń i sam się nad swoją mentalnością zastanów, zanim publicznie palniesz kolejną głupotę... ok, racja

Mi też powiesz, że nie wiem o czym piszę? ^2

PS. Polska pisze się z dużej litery. Z wiadomych przyczyn.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2012 01:46:08 przez mccnex
[#971] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@lekarz_med, post #969

Ty jesteś najlepszy w pluciu na Polaków, na tych którzy zarabiają mniej od Ciebie, i za chlebem muszą udać się na wyspy.
Z Twoim podejściem do innych Polaków, jesteś typowym Anglikiem.
[#972] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@lekarz_med, post #969

Masz coś z głową ale to wiedzą chyba wszyscy którzy zetknęli się z tobą na tym forum. Widzisz to co chcesz widzieć . Szkoda czasu na puste gładki z tobą. Tekst o szrocie zabawny. Głupota i jakieś kompleksy z ciebie wyłażą. :)
[#973] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Deftronic/..., post #972

to zaś wychodzi zazdrość. Ech i tak źle i tak niedobrze.
[#974] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@highend, post #973

Zazdrości szrota?
[#975] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@ITU, post #870

CyberVision-PPC - poszła za 401F plus wysyłka.
[#976] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Deftronic/..., post #975

Ciekawe co bedzie za 10 lat, jakie wtedy beda ceny:)
[#977] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Skiba, post #976

No, ciekawe... :) Sam kupiłem taką kartę jakieś 3 lata temu za niecałe 150f i od tamtego czasu leży i czeka na zapodanie do A4000T. Jeszcze trochę poczeka, bo inne sprzęty są w 1szej kolejności do optymalizacji. :)

Generalnie jakby nie patrzeć ceny osprzętu do klasyka idą tylko w górę.

Jako ciekawostkę mogę podać, że A3000 o której pisałem w paru ostatnich postach, odkupiłem od membera LSD (tego od dema Jesus on E's). :)
[#978] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Deftronic/..., post #977

nice, mi się też udało kupić A3000 ostatnio, tzn dziś
[#979] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@highend, post #978

Super! :) Jaka wersja? Standardowy konfig czy coś jeszcze?
[#980] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@highend, post #978

Dzięki OK

Szukam a3000 jak coś

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2012 20:27:18 przez atarens
[#981] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Deftronic/..., post #979

taką:

http://www.ebay.co.uk/itm/AMIGA-3000-DESKTOP-COMPUTER-/330821616333

jest w irlandii północnej, ale przyśle mi do uk

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2012 20:23:30 przez highend
[#982] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@highend, post #981

A TO już jest szczyt chamstwa. Wczoraj stacja kosztowała 89 zł. Napisałem wiadomość do sprzedającego, czy stacja jest sprawna, odpisał że nie wie, ale kiedyś była. Po mojej wiadomości podniósł cenę do 119zł

Kurczę, miałem to wkleić do działu o cenach na allegro

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2012 11:12:51 przez glichtanski
[#983] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@glichtanski, post #982

Też to wczoraj widziałem.
Nie martw się, jak zobaczy swój link w tym wątku to cena skoczy na 169zł
[#984] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@glichtanski, post #982

Mam sprawną jakby co. Mogę sprzedać.
[#985] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Dark_luke, post #984

a za ile?
[#986] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@kjb666, post #971

Przeniosłem opluwanie pod ten adres :
link

Kto zainteresowany do dysputy zapraszam...OK
[#987] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@glichtanski, post #982

A ja tu mam niebywala okazje dla was.Chyba ktos przecinek lub kropke zle wstawil. Z choinki sie urwal czy jak?
[#988] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@glichtanski, post #982

no ale czemu chamstwo? chciał za 89 - było brać jeśli dobra cena.
zmieniłna 119 - jego prawo. Może zmienić nawet na 1999 PLN - JEGO zasrane prawo.
nie rozumiem ludzi którzy mają do kogoś pretensje o ceny.
przykład: mam 21 letniego golfa (samochód), za którego chcę 15.000 PLN (bo tak chcę i moja sprawa). Wystawiłem na otomoto to co chwilę dostawałem maile, że jestem pier**** że chcę tyle, a tyle i że chyba 1500 PLN miało być. Olałem. Wystawiłem na MOBILE.DE - napisało do mnie kilku bardzo zainteresowanych Niemców i Holendrów.
Zmierzam do tego, że my jako naród jesteśmy biedni i zawistni. I musi upłynąć jeszcze 30 lat nim to się zmieni.
[#989] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@highend, post #988

^
[#990] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@highend, post #988

Oj tam zaraz "flame".
Mieliśmy ciekawe psychologiczne zjawisko, cena niska = brak zainteresowania, to gostek trochę podniósł cenę i ma już 100 odwiedzin. Cena sprzętu amigowego już nie rośnie z aukcji na aukcję tylko szybciej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem