[#451] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@RadoslawF, post #450

Niestety z dyskietkami tak to jest, pewnie za 20lat sprawna dyskietka będzie sporo warta. Podejrzewam, że dlatego niektórzy skupują takie dyskietki na potęgę. Ja ostatnio chciałem nagrać kickstart, żeby wystartować A1000, z jakieś trzy do czterech godzin nagrywałem, bo na >20 dyskietek które przejrzałem, średnio dwie się sformatowały, ale co z tego, jak po nagraniu i tak nie działały i trzeba było kolejnej szukać. A musiałem za każdym razem przepinać komputery pod TV.

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2012 17:47:25 przez flops
[#452] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@flops, post #451

Uszkodzone dyskietki można próbować naprawić poprzez sformatowanie ich programem DOS Navigator (który radzi sobie z większością dysków z uszkodzonym sektorem 0), bądź, w skrajnych przypadkach - poprzez działanie na dyskietkę silnym magnesem przez określony czas. Pierwszy sposób ma podstawową zaletę - można zrzucić dane przed formatowaniem. Drugi zadziała w bardziej hardkorowych przypadkach, ale za to całkowicie burzy strukturę magnetyczną dysku, dzięki czemu daje się on potem sformatować.

BTW, fanom dyskietkowania polecam zaopatrzenie się w takie folijki w jakich sprzedawano kiedyś programy na dyskietkach 5,25 cala - fajny patent, nie mam zielonego pojęcia czemu z czasem zaniknął. Jest to nic innego jak twardy, gruby plastik z domieszką miękkich metali - proces powstawania podobny do ołowianych szyb izolacyjnych. Efekt? Mam dwie dyskietki z 1982 i 1984, które w takim czymś trzymam i działają bezproblemowo, chociaż od nowości nie były formatowane. Natomiast leżąca luzem z płytami dyskietka z moimi pierwszymi krokami w webmasteringu z 2002 roku już niezbyt
[#453] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Geekboy68k, post #452

Na pewno Dos Nawigator ?
[#454] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Geekboy68k, post #452

A widziałeś gdzieś takie folijki? Kurczę mam parę oryginalnych gierek (i poluję na inne ) tylko szkoda mi tych dyskietek. Część zgrywam do .dms, ale tych niedosowych nie mam pojęcia jak zarchiwizować. Więc taka ochrona byłaby fajna.
[#455] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@posylus, post #454

adf? ipf?
[#456] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@AdamZeku, post #455

adf? ipf?

nie rozumiem, sugerujesz żeby utworzyć obraz .adf z dysku niesystemowego? Mi się to nie udało, ale z chęcią dowiem się jakim programem można byłoby to zrobić. Dotąd moje próby zgrania dysku ndos do .adf kończyły się plikem o prawie zerowym rozmiarze, czyli błędem.
[#457] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@posylus, post #456

Przecież DMS służy do archiwizowania na twardym dysku dyskietek z softem niedosowym.
[#458] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@conrdd, post #457

Podobnie jak ADF, IPF, etc.
Skąd zatem twierdzenie, że nie można zarchiwizować dysków nondos korzystając z tych metod?
[#459] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@dominiqr, post #458

Skąd zatem twierdzenie, że nie można zarchiwizować dysków nondos korzystając z tych metod?

Kurczę, w takim razie nie wiem o co chodzi, u mnie każda próba stworzenia obrazu dysku ndos (np. Elite) kończy się zaraz po starcie czytania. Owszem nie ma błędów, ale obraz zamiast zajmować ponad 800 kilo zajmuje kilkanaście kilo, zresztą słychać, że dyskietka jest czytana tylko na początku i koniec. Oczywiście dysk jest sprawny, bo gra się ładuje. Zatem moje pytanie, czy aby na pewno udało się wam zrobić obraz takiego dysku? Jeżeli tak to proszę podajcie jakim programem a ja dzisiaj wieczorem spróbuję. Jeżeli nie mam racji (a w tym przypadku mam taką nadzieję) to byłbym spokojny o moje gierki w pudełkach.
[#460] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@posylus, post #459

ADFBlitzer (free)
EasyADF (kilka ojro kosztuje)

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2012 14:59:59 przez dominiqr
[#461] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@posylus, post #459

Jakich programów uzywasz do robienia kopi dyskietek?
Jeśli to programy bez gui. to jak wygląda całą komenda
[#462] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Norbert, post #461

Używam tylko programów z GUI - nie chce mi się bawić w komendy. Co do programów, to teraz nie pamiętam nazwy wieczorem sprawdzę i odpiszę, ale wydaje mi się że sprawdzałem adfblizta i była lipa... Fakt, że mam stację przerobioną z PC, ale xcopy robi działające kopie, gry startują więc nie powinno mieć to znaczenia... Tak czy siak sprawdzę w domu i się przypomnę. Dzięki za info, fajnie by było jakby poszła kopia ndos-a
[#463] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Norbert, post #461

Ja ze swojej strony moge polecic TSGUI - bardzo fajny kombajn do robienia i nagrywania obrazów. Nie mialem z nim nidgy problemów. Posiada opcje weryfikacji zapisu (czego niestety nie ma ADF Blitzer ani Transdisk).

link --> KLIK
[#464] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@miroll, post #463

Ciekawostka na Allegro - kontroler Zorro dla dysków MFM 3.5":

http://allegro.pl/show_item.php?item=2869134519

O ile cena kontrolera w cenie "złomu", to konia z rzędem temu kto to kupi, wiedząc wcześniej iż najtańszy dysk do kompletu kosztuje ... 10x tyle:

http://www.ebay.pl/itm/Hard-Drive-C-Itoh-YE-Data-YD-3540-MFM-Vintage-Disk-HDD-/200382369650

;)
[#465] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@XeNeS, post #464

No to kolega Dorian3D zrobił dobry interes:

http://allegro.pl/amiga-1200-tower-z-dodatkami-real-foto-i2873224019.html

jeśli w zestawie jest Blizzard 060 i karta pamięci ... to całość ma mniej niż za pół darmo ...

Mniej więcej jak mój eBox A1200 z Apollo 040 i dodatkami kupiony za 450 jakiś czas temu.

No i gratuluję refleksu - Kup Teraz w mniej niż 5 minut od wystawienia aukcji ;)

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2012 10:37:16 przez XeNeS
[#466] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@XeNeS, post #465

To ja hyh tak 60 :)

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2012 10:39:20 przez Dorian3d
[#467] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dorian3d, post #466

Gratulacje daj znać jak będziesz miał sprzęt
[#468] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@PrzemasIII, post #467

60 w box !
[#469] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dorian3d, post #468

Wiem wiem naprawdę niezłe cacko :) To który już w kolekcji ?

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2012 11:04:26 przez PrzemasIII
[#470] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@PrzemasIII, post #469

@RadosławF

Apollo 1240 na Allegro

Jest Apollo 1240/40MHz za 700PLN, wygląda na to, że całkiem sprawne.

Przyznaję Ci rację, że karty te są od Blizzardów 1230-IV tańsze na Allegro i nie kosztują po 1000PLN jak błędnie się upierałem
[#471] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@PrzemasIII, post #469

Siódma 60-ka wliczając też apollo

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2012 11:28:31 przez Dorian3d
[#472] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dorian3d, post #471

E to trochę chore .
Daj szansę innym
[#473] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dark_luke, post #472

są lepsi link
[#474] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dark_luke, post #472

wiesz po co mi ona, wymienię się za coś fajnego amigowego
[#475] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@mccnex, post #470

Tańsze nie tyle są ile bywają. Realna wartość Blizzarda IV bez pudełka i instrukcji to około 650zł.
Ale był też przypadek sprzedaży Blizzarda za 900zł, fakt że z pudełkiem i instrukcjami.
Amiga z naszej dyskusji została wystawiona po raz kolejny już poniżej 2 tyś i też się nie sprzedała, no chyba że coś przegapiłem.

Pozdrawiam
[#476] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@RadoslawF, post #475

Ja za to kupiłem od starszego faceta Amige 3000D BOX z klawiaturą w oryginalnym pudle bez wylanej bateryjki , z monitorem 1084S w oryginalnym pudle , z instrukcjami do Amigi 3000 , genlockiem , wszystkimi magazynami Amiga , myszka , za cale 800 zl , okazje się zdarzają i zostało to kupione podczas pracy na starym domu podczas prac murarskich u pewnego Pana Profesora Dr. tytułów miał co nie miara kiedyś zajmował się też filmowaniem i przerabianiem tych materiałów na tej Amidze
wypatrzyłem u niego ten sprzęt w jednym pokoju , stwierdził że to zbędny sprzęt co ukazało uśmiech na mojej twarzy od ręki przystąpiłem do działania żeby to od niego wydębić

Fotki do grafiti wstawię niebawem muszę się tylko ogarnąć mało czasu przed świętami
[#477] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@marcin1982, post #476

takie jak ten zestaw co kupiłem za 1000 zł to kupowałem po 300 zł kiedyś
[#478] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@marcin1982, post #476

Wow, opisz może więcej szczegółów.
[#479] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dorian3d, post #477

300PLN kiedyś to ok. 600PLN dziś.
Inflacja.
[#480] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@stachu100, post #479

Rozmawiałem z nim, on myślał o 500 zł ale jak zobaczył tak zwane golasy amigi po 1800 zł :) to dał taką cenę
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem