[#31] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #27

Czytając twoje wzniosłe wypowiedzi to 60-70% ludności Polski trzymając się twoich przekonań żyła by w epoce kamienia łapanego. Takie opnie piszą ludzie którzy mają kasę. Reszta to plebs którzy są winni tego że mają małe dochody. Sorry stary żyjemy w Polsce gdzie normalne nie średnie wynagrodzenie nie pozwala na normalne użytkowanie oprogramowania bo nas nie stać.
A płacisz abonament RTV ? Pewnie tak bo nie kradniesz. Bo cię stać. itd.
Jakby Polska była NORMALNYM krajem to może bym się z Tobą zgodził. A tak Sorry Batory.
[#32] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #30

Nie cieszy,ale nie nazwal bym wszystkich tych ludzi zlodziejami,tak do konca.Wiesz np. ,ze z mojego punktu widzenia nie ma roznicy czy zassasz sobie nasza gre z torrenta czy kupisz uzywke na allegro.Ty grasz a ja nie widze z tego zlotowki.Ale nie ma co tworzyc kolejnego brednioserialu o piratach.Wiadomo ,ze to jest Be i kropka.
[#33] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #31

Nieprawda.
Napisałem wcześniej, przez 5 lat wydałem na soft miesięcznie niecałe 30 na mój legalny soft. Dwa czteropaki piwa.
Majątek panie. Polska cofa się do epoki kamienia łupanego.
Źle to pojmujesz - nie to co posiadasz jest miarą postępu cywilizacyjnego, tylko jak żyjesz. Możesz mieć willę, pięć samochodów i sześć basenów, a być ostatnim burakiem, sto lat za neandertalczykami....
Uczciwość OK
[#34] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #31

Ja się tylko nie zgodzę, że używanie Linuxa to powrót do epoki kamienia łupanego.
I wciąż zachęcam do zabawy z Linuxem, konkurencja na rynku jest potrzebna, a monopol M$ w tym nie pomaga.
[#35] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #34

Linux jest spoko,jesli kogos zadowala soft pod niego.Bo przeciez to on jest wartosciowy,a nie system sam w sobie.Dla mnie to byla by katastrofa,ale jesli ktos inaczej niz ja wykorzystuje komputer to oczywiscie moze to byc najcudowniejszy system pod sloncemOK
[#36] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #31

cena Windowsa w porównaniu do ceny komputera to jest prawie tyle co nic, szczególnie że można kupić naklejkę z płytą za te 100zł albo i mniej bo żadnych faktur itp nikt nie wymaga jak niektórzy próbują insynuować

nikt nie wymaga super świętości ale pisanie że "nie stać mnie na windowsa bo jestem polakiem" to zwykłe pitolenie. Jak nie stać Cię na windowsa to nie stać Cię na komputer i darmowy internet, nie masz co jeść i siedzisz pod mostem ok, racja

jedyny powód dla którego nie stać ludzi na tą licencję to to że mogą mieć za darmo...
z tym że u niektórych jest to do czasu np. sąsiad kupował komputer i na XP za 200zł (wtedy tyle kosztował) się nie dał namówić bo przeliczał w butelkach wódki... policja przyszła mu, zabrała komputer i ciągała go po sądach, przy okazji wyleciał z pracy... i teraz ma jakiegoś kompa też bez licencji bo "nie stać mnie"

wniosek: głupich ludzi nie stać na windowsa ok, racja
[#37] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #33

Będziesz burakiem bo inni czyli bogatsi obywatele mają możliwość kupowania używania oprogramowania a inni biedni będą patrzeć przez szybę i nie będą wiedzieli co i jak.
Jak bym miał willę, pięć samochodów i sześć basenów to by mnie było stać na legalne oprogramowanie. A nie mam. Nie kupuje z przekonanie tylko że mnie nie stać.
Polska cofa się do epoki kamienia łupanego dzięki takim wypowiedzią.
Stać cię to ok. Nie stać to spie#@$@.
I tak mamy już bardzo rozwarstwione społeczeństwo.
Niedługo nie będzie cię stać to się nie będziesz uczył. itd. itd.
Wolałbym być burakiem z kasą niż gołodupcem
[#38] Re: wydajność procesorów

@XoR, post #36

Tak ? Nic ? Kupiłem komputer za 50zł używany. I co 200zł mało ?
Tak kupić naklejkę z płytą ? Czy to jest legalne?
80% są to wersje OEM. Mało kiedy można kupić wersję BOX
Poczytaj umowy licencyjne.
No chyba że tak kombinują.
"Zgodnie z licencją OEM system sprzedawany jest z myszką z komputera z którym został zakupiony"
Dzięki wam fajnych rzeczy można się dowiedzieć.
Z allegro:

UWAGA !!!
PROCEDURA REGENERACJI KOMPUTERA !

1. Zakup Windows XP Professional na aukcji
2. Wysyłka komputera na własny koszt na nasz adres.
3. Regenerujemy Państwa komputer oraz instalujemy na nim zakupionego na aukcji Windowsa

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2013 18:30:31 przez Dark_luke
[#39] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #38

jestem dobrze poinformowany przez policję i M$ co jest legalne a co nie i do czego się mogą przyczepić a czego nie mają szansy wygrać więc nie robią pozwów cywilnych

masz naklejkę i guzik to kogokolwiek obchodzi skąd ją masz, mogłeś ją nawet zajumać ze sklepu a i tak jesteś kryty

policja gnębi tylko idiotów "profesjonalistów"
[#40] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #38

Ja kupiłem kompa HP za 150 zeta (PIV 3.2 GHz, 1GB RAM, DVD, 20 czy 40 HDD) ze stickerem XP Home i bez nośnika. Dedykowaną wersję systemu zassałem z netu, zainstalowałem, system rozpoznał kompa i od razu stał się legalnym, nawet o klucz nie wołał.
Bez HDD kupisz coś podobnego za 97 zeta na allegro, ze stickerem ofcoz.

Do laptopa HP ze stickerem 98SE dokupiłem... obudowę innego HP'ka ze stickerem XP Home, którego przekleiłem, ta sama kopia windy jest kompatybilna.

Ja windowsa nie używam, tylko 2 kobiety w domu - do gier.

Da się tanio i legalnie :)
[#41] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #34

Ja się tylko nie zgodzę, że używanie Linuxa to powrót do epoki kamienia łupanego.

No przeciez to bylaby tragedia gdyby Aniol na swoim pierdgigahercowym aj7z najnowszym gieteIX nie mogl przejsc najnowszej misji w Call of Duty fullhd extreme detajl i cofnalby sie wtedy do lupania kamieni
[#42] Re: wydajność procesorów

@gx, post #41

Nie wiem w co Aniol gra, wazniejsze , ze to co tworzy to extra liga swiatowa :)
No i na jego studo doslownie patrzy caly swiat i wyczekuje, co zakomunikuja graczom w styczniu :)
Jako tworca wie czego potrzebuje i na czym moze to osiagnac. Proste.

A propos tworcow z amigowymi korzeniami, ostatnio skonczylem przezajebiste The Darkness 2 i naprawde fajnie przeczytac w credistach Karol Włodarczyk :)
[#43] Re: wydajność procesorów

@michalmarek77, post #42

To ja dobrze odgadlem, ze to jednak gracz
[#44] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #40

A nie da się normalnie trzeba kombinować.
To jest takie POLSKIE.
[#45] Re: wydajność procesorów

@michalmarek77, post #42

Gram mało bo bardziej bawi mnie praca Chociaż w czasie świąt przeszedłem w końcu The Walking Dead 5 epizodow i wbiło mnie w ziemie OK
[#46] Re: wydajność procesorów

@michalmarek77, post #42

no i na jego studo doslownie patrzy caly swiat i wyczekuje, co zakomunikuja graczom w styczniu

bez przesady, ze caly swiat, ja nawet nie wiem o czym piszesz, a tez mieszkam na tym swiecie :), naprawde, nie dla wszystkich gry to czubek swiata. swiat wielu rzeczy wyczekuje, nowych zrodel energii, doskonalszych materialow itd.. ale zeby gry wyczekiwal , nie przesadzajmy
[#47] Re: wydajność procesorów

@XoR, post #36

cena Windowsa w porównaniu do ceny komputera to jest prawie tyle co nic

nie wiem czy wiesz, ale dzisiaj komputer nie kosztuje tysiace zlotych tylko kilkaset zlotych, wiec cena za nic dosc znaczna ok, racja
[#48] Re: wydajność procesorów

@Aniol, post #45

Skonczylem jakis czas temu :)
Dla mnie the Walking Dead to wydarzenie 2k12. Coś niesamowitego. Rozpieprza, po prostu.
[#49] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #37

I tu się różnimy. Bo ja uważam, że zdecydowanie lepiej być gołodupcem z klasą, niż burakiem z kasą.
[#50] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #49

Zawsze mówią tak ci co mają kasę.
[#51] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #49

Ale z drugiej strony zwróć uwagę na fakt iż idioci są szczęśliwsi niż ludzie inteligentni.Do tego jeszcze pieniądze pomysł Pociągająca wizja ;)
[#52] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #50

Nie znaja biedy to odnosza sie do literackich idealow, co maja mowic, zeby sie buntowali
[#53] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #50

Widzę, że nasza dyskusja podążyła w całkowicie niewłaściwym kierunku (co nie znaczy, że nieciekawym ;) ).
Widzisz, ja cię trochę rozumiem. Sam używałem długo pirackiego oprogramowania tłumacząc sobie że legalne jest za drogie, a ja za biedny. W końcu powolutku zacząłem przechodzić na wersje legalne (nie kupiłem Photoshopa za 2000 zł, ale PhotoPaint z pakietu Corela za 250 zł plus darmowy GIMP wypełniają moje zapotrzebowanie w 100%). Stopniowo gromadzę sobie te programy, Corela kupiłem chyba z 5 lat temu, nie potrzebuję nowej wersji, ta z 2008 roku umie dziś dokładnie to samo co wtedy i wystarcza mi całkowicie. Nie muszę mieć najnowszej a pirackiej (bo na na kupowanie wszystkiego w najnowszej wersji mnie nie stać). Potrzebuję - kupuję legalne. Tak samo jest z grami - taki Wiedzmin zapewnił mi ze 4 miesiące grania (nie mam możliwości siedzenia po 4 godziny dziennie - wiadomo - praca, rodzina). Więc w tym czasie nie potrzebuję wydawać pieniędzy na żadną inną grę.
W tym momencie instaluję sobie pakiet PlayonLinux - ma imponującą listę gier, tam są wszystkie gry które mam pod Win.... możliwe, że i przymulający coraz bardziej Win7 wyląduje na śmietniku historii. Muszę tylko potestować ten pakiet.
[#54] Re: wydajność procesorów

@Aniol, post #51

Fakt :)
Ale czasami ci szczęśliwi kończą jak śp Olewnik.
[#55] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #53

Tak, z ciekawości muzykę i filmy też masz tylko orginalne?
[#56] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #54

Fakt

to nie jest zaden fakt, tylko wymysly Aniola ok, racja
[#57] Re: wydajność procesorów

@Mir3k, post #55

A zdziwił byś się. Tak.
PS. Uważam że dystrybutorzy okradają artystów. Ale to nie jest usprawiedliwieniem dla mnie, aby im w ogóle nie płacić. Jestem wielkim entuzjastą idei wolnej kultury, mam nadzieję, że kiedyś wszystkie te pijawki żerujące na twórcach i podwyższające ceny muzyki 3-krotnie (no bo jaki wpływ na cenę albumu może mieć producent który oddaje artyście 20% zysku) w końcu zdechną. Ale skoro coś zostało puszczone "w lud" na jakiś zasadach, to ich przestrzegam. Nawet, jeżeli to tylko zasada użytku dowolnego - czyli nie ściągam w ogóle muzyki z netu. Mam za to trochę muzyki w MP3 od kolegi który ma setki oryginalnych płyt (to obejmuje zasada użytku dowolnego.... nawiasem mówiąc w takim USA nielegalna), ale w sumie nie więcej niż 15% całości mojej muzyki.
Mam sporo płyt. Jak mieszkałem w USA, to sporo kupowałem na eBay - w Stanach nie jest ono opanowane (jak nasze Allegro) przez handlarzy którzy muszą zarobić swoje w imię zasady "orżnij jelenia". Dużo płyt kupiłem w cenach poniżej 5 dolarów już z wysyłką.
Nie zarabiam dużo - sądzę że mieszczę się w granicach naszej forumowej średniej - naukowiec w Polsce nie zarabia wiele (w USA nawiasem mówiąc też nie).
Kupiłem ostatnio żonie trzy płyty Greenday pod choinkę (Uno, Dos, Tre) - miałem ściągnąć z sieci MP3, wypalić na CDR, owinąć wstążką i wsunąć pod drzewko? A te 150 zł "cudownie ocalone" przepuścić w Tesco?

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2013 21:16:34 przez wali7
[#58] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #53

jak ktos kupil komputer za 100 zl, to raczej nie kupi Windows za 200 zl, czy nawet Corela za 250 zl, bo to zadna okazja

Ktos tutaj pisal o 650 zl, ale 650 zl to naprawde malo kto ma w miesiacu na takie wydatki, raczej ten ktos myslal o calym roku. Ludzie ktorzy zarabiaja minimala i pare % wiecej niz minimal nie maja wiele na takie wydatki, raczej kilkadziesiat zlotych miesiecznie.
[#59] Re: wydajność procesorów

@gx, post #58

A co ma koszt systemu wspólnego z kosztem kompa? To w Polsce się nauczyliśmy, a w zasadzie bieda nas nauczyła, że zakup sprzętu to maksymalne szarpnięcie finansowe więc system trzeba wgrać na lewo. Normalnie, koszt OS to nierozerwalna część komputera. Więc jak Cię nie stać na windę, to instalujesz linucha. Szczególnie dzisiaj kiedy linuch w domowych zmaganiach niemalże w 100% potrafi zastąpić płatnego windowsa nie można tłumaczyć, że mnie nie stać i jak kupuję kompa za 100zł to nie będę dokładał 200zł na windę. Skoro Cię nie stać nie nie masz windy i musisz się zadowolić darmówką. To jak z samochodem, nie stać mnie na super audio, to kupuję tylko samochód a audio biorę od złodzieja. W normalnym kraju bluzgasz, że cię nie stać i dokupujesz do samochodu to na co Cię stać, czyli np. radio safari i ewentualnie oklejasz go aby wyglądało jak sony (oczywiście nie podaję przykładów skierowanych personalnie, więc bez obrazy).
Zresztą ludzie mnie śmieszą, większość ma kasę aby dowalić super lcd, 8GB ramu a jak pojawia się koszt windy to ... nie mają kasy, bo po co, przecież bez monitora nie pogra, a na piracie windy pogra bez problemu. I wtedy pojawiają się tłumaczenia, że to niby za drogo itp. Koszt OS to w tym bandyckim kraju koszt 2 nowych gier - a na te jest kasa.
[#60] Re: wydajność procesorów

@posylus, post #59

Czy Wy wszyscy upadliscie na glowe zeby porownywac program Windows do samochodu, przeciez jedno z drugim nie ma nic wspolnego, poza tym, ze mozna kupic w sklepie, jak zreszta niemal wszystko, ale to nie implikuje od razu koniecznosci kupowania tego wszystkiego co jest w sklepie, bo ktos poniosl na cos jakis tam koszt.... :) ???. Windows to mozna porownac do ksiazki, ale nie do samochodu ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem