[#61] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #24

to byłaby ciekawa sprawa, że najwięksi orędownicy Windowsów używają kradzionego systemu

Nie wiem, czy jestem orędownikiem (ani tym bardziej czy największym), ale na pewno zwolennikiem tego systemu. Mam legalną kopię (nawet dwie).

a ci socjalistyczni użytkownicy licencji GNU kupują licencje. To by jednak dowodziło, że otwarte licencje i idea darmowego oprogramowania uwrażliwia ludzi na uczciwość w tej materii.

Znam Linuksowców którzy kradną gry (i inny soft), muzykę i filmy na potęgę. To tyle w kwestii GNU i jego kształtowania niesamowitej wrażliwości.
[#62] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #31

Sorry stary żyjemy w Polsce gdzie normalne nie średnie wynagrodzenie nie pozwala na normalne użytkowanie oprogramowania bo nas nie stać.

Ostatnio średnie wynagrodzenie wynosiło 3.8k. Nie wiem czy to tak mało, żeby trzeba było kraść soft.

PS. Windows to nie chleb, bez niego da się żyć, nie trzeba jumać żeby przeżyć.
[#63] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #37

Jak bym miał willę, pięć samochodów i sześć basenów to by mnie było stać na legalne oprogramowanie.

Wysokie wymagania. Jakby każdy tak wysoko stawiał poprzeczkę jak Ty, to w Polsce soft by się rozchodził w kilku egzemplarzach na wersję.
[#64] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #62

Ostatnio średnie wynagrodzenie wynosiło 3.8k

a ilu ma to srednie wynagrodzenie, 2% czy 3% ?
[#65] Re: wydajność procesorów

@gx, post #64

Mało mnie to obchodzi. Skoro ktos używa sformułowania "średnia" to powinien wiedzieć co oznacza.
[#66] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #65

no tak, ja i moj kot mamy srednio po trzy nogi :), dobrze, ze nie mam stonogi jak wiekszosc ludzi ktorym wyliczono taka srednia dochodu

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2013 08:56:21 przez gx
[#67] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #61

Znam Linuksowców którzy kradną gry (i inny soft), muzykę i filmy na potęgę. To tyle w kwestii GNU i jego kształtowania niesamowitej wrażliwości.

wiekszosc znanych mi uzytkownikow Linuxa uzywa torrentow do sciagania filmow i muzyki, moze niczego nie kradna, ale o ksztaltowaniu jakiejs wrazliwosci w temacie wynagrodzenia autorom za ich wysilek to tu tez nie ma mowy.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2013 09:00:25 przez gx
[#68] Re: wydajność procesorów

@gx, post #67

Akurat ściąganie filmów i muzyki jest legalne (w zasadzie ściąganie akurat torrentem trochę mniej, ale wiesz o co chodzi).

Ale mylisz się co do wrażliwości.

Spójrzmy na statystyki ubiegłych edycji Humble Bundle, gdzie za kilka gier lub innych treści płacisz *ile chcesz*.

http://support.humblebundle.com/customer/portal/articles/281031-prior-bundle-statistics

Proponuję porównać wartości średnie (Average) po lewej stronie każdego podsumowania.

Ludzie używający Linuksa są w sporej części świadomi i wyzwoleni. Oczekują wolności i często ją sami tworzą. Wiadomo, nie wszyscy. Ale naprawdę nie jest argumentem tutaj to, że ktoś sobie ściągnie film czy album z torrentów zamiast kupić DVD/CD, z którego jedynie marny procent pójdzie do tworców. Za to jest tutaj argumentem to, że ktoś z własnej woli płaci kilka czy kilkanaście baksów (a mógłby jednego centa, naprawdę), które prawie w całości pójdą do twórców treści.

Nie gloryfikuję ludzi korzystających z Linuksa. Ale gloryfikuję idee otwartości i wolności, a to się często pokrywa z Linuksem. :)
[#69] Re: wydajność procesorów

@gx, post #60

Czytałeś mojego posta ze zrozumieniem, bo mi się wydaje że nie? Porównałem Windowsa do drogiego radia w samochodzie, na które jak Cię nie stać to nie kradniesz tylko kupujesz tańsze. Chyba muszę zacząć pisać krótsze i prostsze posty....
[#70] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #63

Masz 100% racji. Tłumaczenia w stylu jakbym miał to bym nie musiał kraść rozwalają mnie na łopatki. O ile jestem w stanie zrozumieć matkę kradnącą chleb dla dziecka tyle tłumaczenie kradzieży przedmiotów zbytku codziennego o wartości 100 - 200zł faktem braku pięciu samochodów czy sześciu basenów przypomina mi najlepsze wypowiedzi gangsterów. Trzeba mieć naprawdę pokręconą i złodziejską psychikę aby kradzież gry / programu za 100-200zł tłumaczyć brakiem kasy (a w między czasie pewnie conajmniej 1 piwko za 5zł idzie dziennie...). W taki sam sposób pewnie byłoby wytłumaczenie "pozyskania" innych rzeczy ze sklepu elektronicznego, bo przecież gdybym miał basen... Złodziejstwo jest u mnie na czołowych miejscach obrzydzenia - przykro mi jeżeli kogoś obraziłem, ale zamiast kraść i się głupio usprawiedliwiać należy wziąć się do roboty i oszczędzać na te windowsy i gry skoro są tak niezbędne do funkcjonowania ...

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2013 09:48:58 przez posylus
[#71] Re: wydajność procesorów

@posylus, post #69

Czy prownasz do samochodu czy do radia w samochodzie to i tak wychodzi na to samo, wiec moge napisac Ci tylo, ze porownac to mozesz do muzyki lecacej z tego radia ok, racja, chociaz najelpiej odnosic w tym przypadku do ksiazek, a nie jakis samochodow, radyjek samochodowych itp.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2013 10:12:29 przez gx
[#72] Re: wydajność procesorów

@posylus, post #70

złodziejską psychikę aby kradzież gry / programu za 100-200zł tłumaczyć brakiem kasy

trzba miec zryta logika zeby kopiowanie porwnac do kradziezy. kradziez to jest czynnosc ktora na zawsze kogos tej rzeczy pozbawia, a kopiowanie czy nawet uzywanie NIE JEST TAKA CZYNOSCIA i co ciekawe, nawet najwieksze autorytety prawa sa co do tego zgodni.
[#73] Re: wydajność procesorów

@Nathanel, post #68

byc moze masz racje, byc moze stanie sie to norma w tych przypadkach jakie ja znam, oby :D.. wtedy zmienie zdanie :)
[#74] Re: wydajność procesorów

@gx, post #72

Aż trudno czytać powyższe teksty.
Jeśli ktoś kradnie mój program nie jest mniejzłodziejem lub nanibyzłodziejem. Jest pospolitym, niemoralnym, bezczelnym złodziejem. Tym bardziej, że kradzione filmy, muzyka, oprogramowanie, nie są artykułami pierwszej potrzeby niezbędnymi do życia, a co do oprogramowania, są darmowe alternatywy, może nie takie same, może nie spełniające wszystkich marzeń, ale są.

Prywatnie też mnie nie stać na wszystko, więc na StarCraft2 czekałem ponad dwa lata, aż stanieje do osiągalnej ceny. Korzystam z akcji Humble. W firmie wykorzystujemy między innymi polizingowe pecety z Refurbished Windows, kupiliśmy też np. tańszą alternatywę CAD. To tylko wybrane przykłady.

Nie wszystko jest cacy ale trzeba mieć kręgosłup i odrobinę honoru. Tak to widzę.
.
[#75] Re: wydajność procesorów

@rePeter, post #74

Nie wszystko jest cacy ale trzeba mieć kręgosłup i odrobinę honoru. Tak to widzę.

Tu nie chodzi o jakis kregoslup czy honor tylko elementarne zasady logiki co do kategorii czynu i stosowania wlasciwego nazewnictwa. Kopiowanie moze byc oczywiscie nielegalne zgodnie z jakimis tam przyjetymi zasadami, prawem czy umowa.., ale nazywanie tej czynnosci kradzieza jest pomyleniem z poplataniem wszelkich pojec.

Jesli ktos KOPIUJE Twoj program to nie jest zlodziejem, w ten sposob kazda taka osobe obrazasz i przypisujesz czyny ktorych nie popelnila. Zlodziej to osoba ktora kradnie, a nie kopiuje. Trzymajmy sie tego i nie wpadniemy w morze absurdow... ok, racja
[#76] Re: wydajność procesorów

@gx, post #75

Wtakim razie żeby nie obrażać tych osób i nielogicznie nazywać ich złodziejami, nazwijmy ich po prostu p*****mi i wujami.
[#77] Re: wydajność procesorów

@gx, post #75

Nie uważam, że obrażam złodzieja który mnie okrada nazywając go złodziejem, prawo na szczęście też.
Co do kopii, większość legalnego, płatnego oprogramowania to przecież też gołe KOPIE. Prawie nikt nie kupuje softu dla smartfona na nośniku w pudełku, tylko kopię prosto z sieci. Podobnie staje się z grami na PC i innymi. W firmie, komercyjne programy do księgowania, fakturowania, antywirusy itd. też pobieramy z sieci. A to tylko KOPIE. Kupujemy te KOPIE bo nie jesteśmy ZŁODZIEJAMI.
Ale nie kupiliśmy programu do obliczania rozkroju bo był za drogi, póki co wystarcza okrojona wersja darmowa. Niektórych programów nie kupiliśmy bo opłaciło się napisać własne. To tylko niektóre przykłady.
.
[#78] Re: wydajność procesorów

@gx, post #72

trzba miec zryta logika zeby kopiowanie porwnac do kradziezy

proponuję poświęcić rok czasu na pisanie aplikacji, którą następnie ludzie zamiast kupować będą kraść (znaczy się wg. Ciebie tylko nielegalnie ściągać). Skoro używasz aplikacji to uzyskujesz z jej użytkowania jakieś profity (np. radość, łatwość czegoś zrobienia itp... to nie musi być coś fizycznego). Skoro zatem używasz to powinieneś za to zapłacić. I chamstwem jest zasłanianie się, że niby ktoś nie ubożeje, bo to nieprawda. Ubożeje programista, który zamiast zarobić na używanej przez Ciebie kopii ma z Twojego używania mniej pieniędzy. A gadanie, że mógłbym nie używać to kolejne chamstwo - po prostu albo płacisz i używasz, albo uważasz że nie chcesz płacić za "te marne możliwości programu tyle kasy" i używasz czegoś innego.
I jeszcze raz powtórzę, piractwo to złodziejstwo tylko XXI wieku. Zamiast radia masz nielegalny kod, czyli zamiast myśli konstruktora zamkniętej w fizycznej formie radia masz myśl programisty zamkniętą w pliku(ach) komputerowym. Więc nie gadaj o prawie bo skoro chcesz coś używać czego sam nie stworzyłeś to masz za to zapłacić - kurczę nie ma to jak bronić złodziejstwa...
[#79] Re: wydajność procesorów

@rePeter, post #77

Nie uważam, że obrażam złodzieja który mnie okrada nazywając go złodziejem, prawo na szczęście też.

Powinines tak uwazac, jezeli jestes programista ktory rzekomo kieruje sie zasadami logiki ok, racja, bo zastosowanie takiego oznaczenia czynu uczyni takze z Ciebie zlodzieja Śpioch . Kradziez to trwale pozbawienie rzeczy. Program po pierwsze nie jest rzecza, a po drugie kopiujac nie mozna tego programu kogos pozbawic, bo jest zupelnie na odwrot

ps. prawo ma to do siebie, ze mozna rozne bzdury lobbowac, a papier z natury wszystko przyjmnie.
[#80] Re: wydajność procesorów

@posylus, post #78

Zgadzam się.
[#81] Re: wydajność procesorów

@posylus, post #78

proponuję poświęcić rok czasu na pisanie aplikacji, którą następnie ludzie zamiast kupować będą kraść

beda KOPIOWAC, okrasc to Cie moze ten pracodawca co Ci nie wyplaci pensji za wykonanie tej pracy zgodnie z umowa ok, racja.. Poza tym musisz pojac, ze naprawde nie ma przymusu zebys pisal aplikacje dzien, dwa, rok czy dekade, generalnie jest to jedna z glownych zasad kapitalizmu i wolnego rynku... mozesz zajac sie zwyczajnie rybolowstwem, jak ktos okradnie Cie ze zlowionych ryb to bedziesz mogl krzyczec "zlodziej mnie okradl", bo przeciez "zlodziej" nie mogl przekopiowac tych ryb zeby potem zjesc...
[#82] Re: wydajność procesorów

@gx, post #79

Kradnąc oprogramowanie (czyli "kopiując bez płacenia za to" ) powodujesz że twórca zubożał - mógł poświęcony czas, za który nie chciałeś mu zapłacić (a przecież korzystasz z niego używając jego oprogramowania) wykorzystać na napisanie softu za który ktoś inny mu zapłaci (albo opracować takie zabezpieczenia, że trudniej je obejść... może kosztem użytecznych funkcji programu), albo na zabawę z dziećmi, albo na picie piwa z kumplami. Reasumując - zainwestował czas za który mu nie zapłacono. Czyli stracił - okradziono go.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2013 13:10:54 przez wali7
[#83] Re: wydajność procesorów

@posylus, post #78

I jeszcze raz powtórzę, piractwo to złodziejstwo tylko XXI wieku.

kradziez nie zmienia swojego znaczenia pod wplywem czasu ok, racja
[#84] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #82

Kradnąc oprogramowanie (czyli "kopiując bez płacenia za to" ) powodujesz że twórca zubożał

KOPIUJAC oprogramowanie, nie mozna ukrasc programu, w ogole nie mozna ukrasc mysli, mozna tylko mysl przekopiowac, zmodyfikowac lub uzyc... dalsze dywagacje jakoby tworca cos tracil w przyszlosci zalicza sie juz do kategori roszczen, a nie kradziezy, bo zeby cos ukrasc to cos musi istniec, jak nie istnieje to nie mozna tego ukrasc... ok, racja
[#85] Re: wydajność procesorów

@gx, post #83

kradziez nie zmienia swojego znaczenia pod wpływem czasu
tak twierdzą tylko tacy ja Ty. Okradać można z różnych rzeczy - jeżeli jeszcze tego nie zrozumiałeś lub co pewniejsze nie chcesz zrozumieć. Ty na swoje potrzeby uważasz, że kraść można tylko rzeczy fizyczne, ale pozostaje jeszcze kradzież pomysłów, czasu czy innych niematerialnych rzeczy.
Nielegalnie użytkując sprzęt kradniesz czas jaki programista poświęcił na napisanie programu. Bo można to przyrównać do okradania pracownika poprzez nie wypłacenie mu pensji za wykonaną pracę. Kurczę, rozwalają mnie takie szczeniacko-cwaniackie gadki. Przez takich ludzi mamy DRM-y i inne ograniczenia w dostępności do treści bo są ludzie którzy okradając innych uważają, że jest ok, ale nie daj boże jakby im pracodawca nie zapłacił (lub zapłacił mniej) za wykonaną pracę. Nie no wtedy to byłoby złodziejstwo - przeniosłem 100 worków z piaskiem zamiast dostać 100zł dostałem 50zł - ale złodziej... Ja kończę z Tobą gadkę na ten temat bo widzę że rozmowa z Tobą na ten temat nie ma sensu.
[#86] Re: wydajność procesorów

@gx, post #84

gx - jak rozumiem zajmujesz się pisaniem stron (skrypty na PPA itp), więc nie widziałbyś żadnego programu, gdybym wykorzystał skrypty które obsługują PPA, layout w swojej pracy związanej z webmasteringiem.... i osiągał dzięki temu jakikolwiek zysk (zarabiałbym pieniądze, czy chociażby zyskałbym wolny czas bo nie musiałbym wszystkiego robić od zera). Oczywiście nie poinformowałbym Cię o tym, ani nigdzie nie zamieściłbym informacji, że skorzystałem z Twojej pracy (bo po co, przecież to tylko efekt Twojej myśli, a tego nie da się ukraść). Podobałoby Ci się to?

Kradzież oprogramowania nie jest podstawą roszczeń - tu wchodzi w grę prawo karne, nie cywilne.
[#87] Re: wydajność procesorów

@posylus, post #78

I płacisz kilka razy za to samo (np. dla mnie opłaty za RTV czy tantiemy dla ZAIKS-u w zakładzie fryzjerskim to jest paranoja).
Nie zdarzyło mi się nie kupić programu który wypróbowałem na pirackiej wersji i mi spasował. I równiez nie zdarzyło mi się zostawić na dysku piracki program który po przetestowaniu nie spasował mi. To są dla mnie w pełni funkcjonalne dema - pasuje mi coś, to wtedy świadomie wybieram - kupuję, często nagrodą jest support (aktualizacje, dodatki, zniżki do nowych wersji).
Ściganie gimnazjalistów za to że mają programy które są wymagane w szkole jest nieporozumieniem. To nie są potencjalni klienci, a w przyszłości gdy pójdą do pracy będa chcieli używac tych właśnie programów legalnie, kupionych na firmę.
Inna sprawa że tłumaczenie typu "stać mnie na kompuer, ale na system juz nie" to jest wioska.
[#88] Re: wydajność procesorów

@posylus, post #85

Nielegalnie użytkując sprzęt kradniesz czas jaki programista poświęcił na napisanie programu.

nie mozna ukrasc czasu ok, racja, gdybys pomyslal nad tym 5 sekund dluzej moze bys na to wpadl...

Kurczę, rozwalają mnie takie szczeniacko-cwaniackie gadki.

to nie sa szczeniacko - cwaniackie gadki tylko powazne dylematy natury prawnej, logicznej, filozoficznej, spolecznej itd.., nie od dzisiaj bedace przedmiotem dysput, nie od wczoraj, nie od czasow powstaniem eniaca... wiec uczulam na troche pokory wobec tego. Zreszta osoby broniace tego prawa kieruja sie inna logika niz prymitywna logika byznesmena ktory chce orznac swoich klientow, powoluja sie raczej na np: dobro spoleczne jakie plynie z zakazu kopiowania pewnych tresci itp.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2013 13:32:34 przez gx
[#89] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #86

Kradzież oprogramowania nie jest podstawą roszczeń

kradziez to bedzie jak przyjdziesz do sklepu z oprogramowaniem, zdejmniesz ten program z polki, ominiesz kase i wyjdziesz ze sklepu ok, racja, wiec jezeli chodzi o taka kradziez, to okej
[#90] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #86

Podobałoby Ci się to?

pewnie nie podobaloby mi sie, ale to nie ma nic wspolnego z kradzieza, wiec nie laczylbym prymitywnie tych dwoch roznych kwestii w jedna ok, racja . Tak jak napisalem. Kopiowanie moze byc nielegalne itd... i trzymajmy sie tej zasady, bo jeszcze w innych branzach zazadaja podobnego traktowania i dopiero wtedy beda heca .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem