Komentowana treść: Prezentacja OS4 na Alchimie
[#31] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@reactor, post #30

W odpowiedzi na komentarz #30

Pisałem o błędach w A1, które mają być poprawione w uA1. Czy będą, to inna sprawa. Kto skłamał dwa razy, może skłamać i trzeci.
[#32] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Fei, post #31

W odpowiedzi na komentarz #31

Pisałem o błędach w A1, które mają być poprawione w uA1. Czy będą, to inna sprawa.

Omawiany w tym watku problem podobno nie istnieje w ostatnich modelach A1 i we wszystkich uA1.

[#33] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@reactor, post #32

W odpowiedzi na komentarz #32

Podobno w Ustce widziano jeża w chustce...
[#34] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Grzegorz Kraszewski, post #26

W odpowiedzi na komentarz #26

Dowody na co? Że Eyetech, Hyperion i Mai Logic robią ze sobą interesy?

Zasugerowalysz dziwny przeplyw pienidzy. Interesy nie sa dziwnym przeplywam pieniedzy.

Widzę, że specjalista z Ciebie od martwienia się. Ale nie ma o co. Genesi robi jedyną słuszną rzecz. Stara się, żeby Pegasosy były możliwie najtańsze, a to jest możliwe wtedy, jeżeli będą produkowane w większych ilościach. A to z kolei wymaga wyjścia poza krąg amigowych hobbystów. Eyetech też by tak chciał, tyle że mają złom a nie produkt. MOS jest systemem nie nastawionym na zysk i jego dalszy rozwój nie zależy od tego gdzie go ma Genesi.

Nie odwracaj kota ogonem. Jesli mos nie jest nastawiony na zysk to czemu mimo ze jest gotowy od roku nikt go nie wydaje i nie chce podac powodow.

Dopóki są ludzie, którzy uważają że warto wydawać Twoja opinia na ten temat nie ma najmniejszego znaczenia. Tu głosuje się portfelem.

Dokladnie chodzi o portfel. I PC o podbnych osiagach co Pegaz jest zancznie tanszy. I kazdy kto kieruje sie portfelem i rozsadkiem nie kupi Pegaza dla linuksa jako desktop. Serwery na nim maja dosc ograniczone mozliwosci przy swojej mocy obliczeniowej w porownaniu z innymi rozwiazanimi serwerowymi.

[#35] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@mailman, post #28

W odpowiedzi na komentarz #28

Po tym co powoli "oficjalnie" wychodzi na jaw, wiele osób będzie bardziej ostrożnych kupując MicroA1, a to może odbić się na sprzedaży tego sprzętu. Zniechęcenie i niezadowolenie widoczne jest także na portalu AmigaWorld.net gdzie ludziom nie podoba się zapychanie na darmo kolejnego slotu PCI (wysyłka do Eyetech wydaje się być nieopłacalna, gdyż cena kontrolera nie jest taka wysoka).

Zgadzam sie w 100 %.
[#36] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@MinisterQ, post #22

W odpowiedzi na komentarz #22

majac powerke moze tez czekac na MOS, obiecany do konca 2003 :>>>

pod tym wzgledem oba systemy sa rownie wirtualne
[#37] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Sventevith, post #34

W odpowiedzi na komentarz #34

Dokladnie chodzi o portfel. I PC o podbnych osiagach co Pegaz jest zancznie tanszy. I kazdy kto kieruje sie portfelem i rozsadkiem nie kupi Pegaza dla linuksa jako desktop. Serwery na nim maja dosc ograniczone mozliwosci przy swojej mocy obliczeniowej w porownaniu z innymi rozwiazanimi serwerowymi.

A jak komus zalerzy na tym zeby komputer pobieral malo pradu, byl maly i bardzo cichy przy duzej mocy obliczeniowej (G4)? Ktory PC to zapewni. Juz nie wspominam o zaletach innosci PPC.
[#38] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@mcbarlo, post #37

W odpowiedzi na komentarz #37

ta innosc ma tez wady, ilosc pegazow i wielkosc firmy to tez powazne wady. ale to sa kwestie ktore kazdy musi rozpatrzyc sam dla siebie, podobnie jak przy zakupie samochodu. porszakiem tez nikt normalny po zakupy nie jezdzi :)
[#39] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Valwit, post #38

W odpowiedzi na komentarz #38

porszakiem tez nikt normalny po zakupy nie jezdzi

Nie porownuj Pegaza do Porshe :P
[#40] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@mcbarlo, post #37

W odpowiedzi na komentarz #37

Zalety o ktorych mowisz nie sa zbyt wazne. Natomiast G4 nie dysponuje zbyt duza moca w prownaniu do obecnych PC.
[#41] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Sventevith, post #40

W odpowiedzi na komentarz #40

dla desktopow moze i nie, natomiast dla takich serwerow komunikacyjnych juz predzej... Temperatura w serwerowni jest istotna...
[#42] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Sventevith, post #39

W odpowiedzi na komentarz #39

Nie porownuj Pegaza do Porshe

A ty pewnie chciałbyś do porshe jakiegoś grzyba porównać? Takiego grzejnika z P4 który dla samego proca żre 100W, z czego połowę spala w postaci ciepła?
[#43] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Sventevith, post #40

Zalety o ktorych mowisz nie sa zbyt wazne. Natomiast G4 nie dysponuje zbyt duza moca w prownaniu do obecnych PC.

Do serwerowni nie wstawia się kompów które są dobrze zoptymalizowane pod kątem 3dmarków. Sformułowanie "nie dysponuje zbyt dużą mocą" wybitnie wskazuje na to, że nie masz kompletnie pojęcia o czym mówisz, i znów występujesz na forum jedynie po to, by narobić bigosu.
[#44] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Valwit, post #38

W odpowiedzi na komentarz #38

Masz racje, ale majac na uwadze Pega jako maly serwer to PPC == duzo mniejsze prawdopodopienstwo wlamania.
[#45] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Sventevith, post #40

No to powiedz mi jakie zalety ma PC. Zgoda, niech Ci bedzie, ze ma wieksza moc (choc to nie do konca) i co jeszcze?
[#46] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Sventevith, post #34

Jesli mos nie jest nastawiony na zysk to czemu mimo ze jest gotowy od roku nikt go nie wydaje i nie chce podac powodow

Ciekawe skąd (jako osoba nie posiadająca żadnych związką z systemem MorphOS i MOS-team) masz takie informacje ?

Bo z tego co ja wiem, to nie wszystko jest jeszcze gotowe, aby można było takiej aktualizacji dokonać..
[#47] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie
Poczytałem dyskusje, jakie ten "granat w szambo" wywołał na zagranicznych forach. Ciekawe rzeczy ludzie wypisują... Na przykład znany wszystkim dziarski Alan Redhause napisał, że błąd jest w układzie VIA (nie w ich wspaniałej płycie, ależ skąd ;). Betatester jedno, on drugie. Śliczne. Zastanawia mnie tylko, w jaki sposób magicy z Eyetechu poprawili błąd w mostku (nie w płycie, skąd!). Niejaka JoannaK na ANN napisała, że Eyetech odkupił od bPlanu dokumentację April2. Było to dwa lata temu. Hm, ciekawe po co, skoro "it's not a bug but a feature" . Dzięki temu "feature" parę osób zarobiło już na sprzedaży owcom kontrolerów IDE na PCI po "atrakcyjnych cenach". Kontrolerów, które mogą się okazać zupełnie zbyteczne, bo OS4 Team pracuje nad kolejną łatką "ulepszającą" system (dla odmiany może będzie się nazywać September ;). Tymczasem firma-widmo (nawet nie krzak) KMOS już nawet nie posiada domeny internetowej (bo strony nigdy nie mieli). Może ich nie stać? Przecież to 50 dolarów rocznie! I na koniec jeszcze jedna, tym razem dobra wiadomość: według unijnego prawa handlowego (polskiego prawdopodobnie też), towar z wadą ukrytą podlega zwrotowi, wymianie na sprawny lub naprawie na koszt producenta. Z Polską Eyetech nie będzie miał dużo problemów, wszak AmigOne jest u nas mniej niż palców u rąk.
[#48] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@mcbarlo, post #45

W odpowiedzi na komentarz #45

Działa Doom 3, nie zapominaj o tym ;).
[#49] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@mcbarlo, post #45

Moc traconą? ;)
[#50] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Sventevith, post #34

Zasugerowalysz dziwny przeplyw pienidzy.

Słowo "dziwny" sam sobie dołożyłeś, ja pisałem o złożonym przepływie. I jak najbardziej interesy mogą wymagać złożonego przepływu funduszy.

Jesli mos nie jest nastawiony na zysk to czemu mimo ze jest gotowy od roku nikt go nie wydaje

A kto Ci powiedział, że jest gotowy od roku? Proponuję żebyś w dyskusji tutaj operował faktami a nie tym co Ci się błędnie wydaje.

I PC o podbnych osiagach co Pegaz jest zancznie tanszy.

Co Ty powiesz... Osiągi procesorów x86 (a zwłaszcza Intela) są biedne w porównaniu z G4. Z racji zainteresowania tematem śledzę osiągi różnych procesorów w łamaniu kodu RC5-72. I otóż śpieszę Ci donieść, że aktualnie żadna jednoprocesorowa maszyna z procesorem x86 o dowolnym zegarze nie przebija G4/1,0 GHz (wydajność 10,7 Mkeys/s). Najbliższe pokonania są Athlony XP (najnowsze modele 8,1 - 8,2 Mkeys/s). Osiągi Inteli są patetyczne po prostu, dla przykładu P4/2,0 GHz u mnie w pracy wyciąga 2,8 Mkeys/s, najszybsze modele prekraczają z biedą 4 Mkeys/s. Przy tym Pentium 4 pobiera 10 razy tyle mocy.

Poza tym zupełnie nie doceniasz kosztów zużywanej energii, może dla Ciebie nie jest to istotne bo tatuś i tak za prąd płaci, ale policz sobie. Jeżeli zastąpimy jednego peceta w serwerowni, pobierającego 200 W (więc żaden wypas) Pegasosem II pobierającym 50 W (cały system) to przyjmując cenę 0,35 zł za kilowatogodzinę (z VAT-em) otrzymasz miesięczną oszczędność 24 x 30 x 0,15 x 0,35 = 37,80 zł. Jeżeli na przykład operator ma 5 takich sprzętów w serwerowni (a to wcale nie jest dużo) to w ciągu roku zostaje mu w kieszeni 2268 zł. Poza tym w Pegasosie ma taki operartor Gigabit Ethernet. Gdyby chciał mieć to w pececie powinien kupić specjalizowaną płytę z PCI 64-bit albo PCI-X bo zwykłe PCI się gigiabitowym ethernetem zwyczajnie udławi. I to już może wyjść drożej niż Pegasos... Pominę już milczeniem koszt wydajniejszego chłodzenia potrzebnego pecetom i zajmowane miejsce.

Proponuję więc żebyś darował sobie zaskakiwanie mnie Twoją głęboką wiedzą o komputerach czerpaną z "Komputer Świata". Nie każdy użytkownik ocenia ekonomikę komputera wynikami z 3DMarka. A swoją głęboką wiedzę na temat Genesi i MorphOS-a to naprawdę nie wiem skąd czerpiesz, chyba z komentarzy na Amiga Network News...
[#51] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@MinisterQ, post #42

W odpowiedzi na komentarz #42

Tak a Porsze pali 2 litry na 100 km
[#52] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@MinisterQ, post #43

W odpowiedzi na komentarz #43

Hhehe to mnie rozbawiales. Sam nie masz pojecia o serwerach, na ktorych stoija sobie bazy danych, czesto sa ta kompy wieloprocesorowe z duza ilosc cache. Wiec nie osmiszaj sie tekstami ze serwer to komputer o niezbyt duzej mocy obliczeniowej. Po co w takim razie rozwiaznia wieloprocesorowe i Xeony z duza ilosca cache to penie moj wymysl. Po co przejsce na architekture 64-bit to wszytko do desktopow ?? Dziwne bo polityka AMD z prockiami 64 glonie skierowana jest na serwery.

To ty siejesz feremt udajac znawce.

Fakt serwer zapasowy do obslugi stronki www nie potrzebuje zbyt wielkiej mocy.
[#53] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@mcbarlo, post #45

Wieksza moc, cena, ilosc oprogramowania to wystraczy.
[#54] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Grzegorz Kraszewski, post #50

W odpowiedzi na komentarz #50

Słowo "dziwny" sam sobie dołożyłeś, ja pisałem o złożonym przepływie. I jak najbardziej interesy mogą wymagać złożonego przepływu funduszy.

Dobra darujmy sobie ten temat adwokatem tych firm nie jestem. A lapanie sie za slowka do niczego nie prowadzi.

A kto Ci powiedział, że jest gotowy od roku? Proponuję żebyś w dyskusji tutaj operował faktami a nie tym co Ci się błędnie wydaje.

Opieram sie o to co czytalem na forum lub w komentarzach. I pisali to ludzie zwiazani z MOSem.

RC5-72

To rzaden wykladnik wydjsnosci dla mnie. Pokaz mi wydajnosc w bazach danych ?? Chyba ze uwazasz ze zadanim serwerow jest lamanie RC5.

Poza tym zupełnie nie doceniasz kosztów zużywanej energii, może dla Ciebie nie jest to istotne bo tatuś i tak za prąd płaci, ale policz sobie. Jeżeli zastąpimy jednego peceta w serwerowni, pobierającego 200 W (więc żaden wypas) Pegasosem II pobierającym 50 W (cały system) to przyjmując cenę 0,35 zł za kilowatogodzinę (z VAT-em) otrzymasz miesięczną oszczędność 24 x 30 x 0,15 x 0,35 = 37,80 zł. Jeżeli na przykład operator ma 5 takich sprzętów w serwerowni (a to wcale nie jest dużo) to w ciągu roku zostaje mu w kieszeni 2268 zł.

Przyzam, ze jest to argument z ktorym moze ktos przy wyboze sie liczyc ale nie jest on najistotniejszy.

Poza tym w Pegasosie ma taki operartor Gigabit Ethernet. Gdyby chciał mieć to w pececie powinien kupić specjalizowaną płytę z PCI 64-bit albo PCI-X bo zwykłe PCI się gigiabitowym ethernetem zwyczajnie udławi. I to już może wyjść drożej niż Pegasos... Pominę już milczeniem koszt wydajniejszego chłodzenia potrzebnego pecetom i zajmowane miejsce.

Plyty pod Intela od dawana maja gigabit. Mimo iz PCI-X jescze nie bylo na nich montowane.
[#55] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Grzegorz Kraszewski, post #50

W odpowiedzi na komentarz #50

Proponuję więc żebyś darował sobie zaskakiwanie mnie Twoją głęboką wiedzą o komputerach czerpaną z "Komputer Świata". Nie każdy użytkownik ocenia ekonomikę komputera wynikami z 3DMarka. A swoją głęboką wiedzę na temat Genesi i MorphOS-a to naprawdę nie wiem skąd czerpiesz, chyba z komentarzy na Amiga Network News...

Moja wiedza nie jest z gazetek. I napeno nie mowie o serwerach majac na mysli desktopy. Bo rozwiazania wieloprocesorowe czy procki z duza ilosca cache oraz skok na 64-bit nie byl zrobiony dla desktopow. Wiec twoja teoria dotyczaca 3dmark jakby nim bym sie kierowal jest bledna. Mnie nie intersuje rc5 bo to nie jest wykladnik wydajnosci serwera na ktorym kilka/kilkaset procesow wykonuje operacje na GB danych.
[#56] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Sventevith, post #52

W odpowiedzi na komentarz #52

Moze jak naumiesz sie rozrozniac serwer baz danych od serwera aplikacji tudziez serwera komunikacyjnego to porozmawiamy....
[#57] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Sventevith, post #54

W odpowiedzi na komentarz #54

Dobra darujmy sobie ten temat adwokatem tych firm nie jestem. A lapanie sie za slowka do niczego nie prowadzi.

-Czy ty sobie kiedys darujesz i powiesz ze nie masz racji? Nie ale po co lepiej dalej swoje wiedziec i nie dac innym wytlumaczyc sobie.

Opieram sie o to co czytalem na forum lub w komentarzach. I pisali to ludzie zwiazani z MOSem.

-Widac ci ludzie maja malo wspolnego z tworzeniem MOS'a.

To rzaden wykladnik wydjsnosci dla mnie. Pokaz mi wydajnosc w bazach danych ?? Chyba ze uwazasz ze zadanim serwerow jest lamanie RC5.

-RC-5 pokazuje jak szybkie moze byc RC5 przy roznych obliczeniach, mysle ze jakby mial ktos zbudowac taka baze i wykorzystalby altiveca do potrzebnych tam obliczen zdziwilbys sie.

Przyzam, ze jest to argument z ktorym moze ktos przy wyboze sie liczyc ale nie jest on najistotniejszy.

-Dla takich bogatych ludzi jak ty widocznie nie.

[#58] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@stefkoz, post #57

W odpowiedzi na komentarz #57

RC-5 pokazuje jak szybkie moze byc RC5 przy roznych obliczeniach, mysle ze jakby mial ktos zbudowac taka baze i wykorzystalby altiveca do potrzebnych tam obliczen zdziwilbys sie.

dodam ze chodzi o server ktory cos liczy a nie tylko szuka.
[#59] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie
Teraz żeby uciec od moich argumentów, zasłoniłeś się serwerami z najwyższej półki. Oczywiście wiadomo, że pojedyńcze G4 nie ma takiej mocy jak wieloprocesorowa maszyna. Tylko że Pegasos nie jest skierowany do ludzi potrzebujących mocy do obsłużenia bazy danych obsługującej 10000 zapytań na sekundę i przechowującej kilka tysięcy GB danych. Tam się operuje zupełnie innym sprzętem i zupełnie innymi cenami. Na świecie są jednak setki tysięcy serwerów (a może nawet miliony) zajmujących się prostszymi zadaniami, z którymi G4 znakomicie sobie poradzi. Zastanów się jakie kompy robią routing, www i pocztę w najbliższej sieci osiedlowej, w małych firmach, na czym prywatni ludzie dniem i nocą ciągną filmy. Czego się używa jako serwery w małych (a nawet i całkiem sporych, to i owo widziałem...) firmach. I tak dalej. Tam nie stoją wieloprocesorowe maszyny z 64-bitowymi procesorami AMD. Co do płyt intela z gigabitowym ethernetem - tam jest to zintegrowane z chipsetem (podobnie zresztą jak w Pegasosie). No i się w końcu zdecyduj - bo raz używasz argumentu że pc jest tańszy od Pegasosa a potem wyskakujesz z serwerami od 5000 dolarów wzwyż. Mieszasz zupełnie dwie kategorie sprzętu.
[#60] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Sventevith, post #53

W odpowiedzi na komentarz #53

Polemizowalbym czy serwerowa plyta do PC jest duzo tansza od P2. ale zgoda, P2 tez nie powstal na serwer, wiec cena moze zostac i jest argumentem. Tylko czy zaplacenie nawet 1000zl mniej za taki maly serwerek oplaca sie kiedy on zre pradu za blisko 40zl wiecej miesiecznie?

Czego tak brakuje na Pegasosa z oprogramowania? Caly czas mowimy o serwerach, wiec tu i tu Linux.

Podsumujmy:

Pegasos

+ niskie zuzycie energii

+ niska emisja ciepla

+ niewielkie rozmiary

+ nie halasuje

+ niewielkie koszty ekspolatacji

- zbyt mala moc obliczeniowa

- wysoka cena

- trudno go kupic

PC

+ duza moc obliczeniowa

+ niska cena

+ dostepnosc

- duze zuzycie energii

- duza emisja ciepla

- brzeczy wieloma wentylatorami

- duze koszty ekspolatacji

Redukujac plusy z minusami wychodzi 2:-1 dla Pegasosa. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem