[#50]
Re: Prezentacja OS4 na Alchimie
@Sventevith,
post #34
W odpowiedzi na komentarz
Zasugerowalysz dziwny przeplyw pienidzy.
Słowo "dziwny" sam sobie dołożyłeś, ja pisałem o złożonym przepływie. I jak najbardziej interesy mogą wymagać złożonego przepływu funduszy.
Jesli mos nie jest nastawiony na zysk to czemu mimo ze jest gotowy od roku nikt go nie wydaje
A kto Ci powiedział, że jest gotowy od roku? Proponuję żebyś w dyskusji tutaj operował faktami a nie tym co Ci się błędnie wydaje.
I PC o podbnych osiagach co Pegaz jest zancznie tanszy.
Co Ty powiesz... Osiągi procesorów x86 (a zwłaszcza Intela) są biedne w porównaniu z G4. Z racji zainteresowania tematem śledzę osiągi różnych procesorów w łamaniu kodu RC5-72. I otóż śpieszę Ci donieść, że aktualnie żadna jednoprocesorowa maszyna z procesorem x86 o dowolnym zegarze nie przebija G4/1,0 GHz (wydajność 10,7 Mkeys/s). Najbliższe pokonania są Athlony XP (najnowsze modele 8,1 - 8,2 Mkeys/s). Osiągi Inteli są patetyczne po prostu, dla przykładu P4/2,0 GHz u mnie w pracy wyciąga 2,8 Mkeys/s, najszybsze modele prekraczają z biedą 4 Mkeys/s. Przy tym Pentium 4 pobiera 10 razy tyle mocy.
Poza tym zupełnie nie doceniasz kosztów zużywanej energii, może dla Ciebie nie jest to istotne bo tatuś i tak za prąd płaci, ale policz sobie. Jeżeli zastąpimy jednego peceta w serwerowni, pobierającego 200 W (więc żaden wypas) Pegasosem II pobierającym 50 W (cały system) to przyjmując cenę 0,35 zł za kilowatogodzinę (z VAT-em) otrzymasz miesięczną oszczędność 24 x 30 x 0,15 x 0,35 = 37,80 zł. Jeżeli na przykład operator ma 5 takich sprzętów w serwerowni (a to wcale nie jest dużo) to w ciągu roku zostaje mu w kieszeni 2268 zł. Poza tym w Pegasosie ma taki operartor Gigabit Ethernet. Gdyby chciał mieć to w pececie powinien kupić specjalizowaną płytę z PCI 64-bit albo PCI-X bo zwykłe PCI się gigiabitowym ethernetem zwyczajnie udławi. I to już może wyjść drożej niż Pegasos... Pominę już milczeniem koszt wydajniejszego chłodzenia potrzebnego pecetom i zajmowane miejsce.
Proponuję więc żebyś darował sobie zaskakiwanie mnie Twoją głęboką wiedzą o komputerach czerpaną z "Komputer Świata". Nie każdy użytkownik ocenia ekonomikę komputera wynikami z 3DMarka. A swoją głęboką wiedzę na temat Genesi i MorphOS-a to naprawdę nie wiem skąd czerpiesz, chyba z komentarzy na Amiga Network News...