Komentowana treść: Prezentacja OS4 na Alchimie
[#91] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Valwit, post #88

W odpowiedzi na komentarz #88

Emisja ciepla w serwerownii ma znaczenie - sam bylem swiadkiem, jak po
wstawieniu 4 dodatkowych serwerow komunikacyjnych (na to stosuje sie
m.innymi wlasnie wypasione pecety - w tym wypadku byly to jakies IBM-y
o w miare mocnych Intelowskich procesorach i gigabajtowych kartach
sieciowych) nie wytrzymala klimatyzacja... Trzeba bylo znalezc nowe
pomieszczenie na dodatkowe serwery... no i wymienic klimatyzacje :)
[#92] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Kaczus, post #91

W odpowiedzi na komentarz #91

jaka firma taka serwerownia :) wdizialem juz takie gdzie "serwerownia" to byla kanciapa z otwartym oknem :)
[#93] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Valwit, post #92

W odpowiedzi na komentarz #92

Po prostu wszystko ma swoja "mase krytyczna" tak wiec, jesli te kilka
serwerow wydalaloby mniej ciepla, mozna by ich umiescic w tym samym
pomieszczeniu wiecej :)
[#94] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie
no oka. zakladamy taka sytuacje: wstawiam sobie do firmy pegaza jako serwer. chlodno, cicho, milo i ogolny wypas. nagle pierdut i nie chodzi. co teraz? x86 wymienie w ciagu godziny i jeszcze pogadam z sekretarkami, a pegaza?
[#95] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie
oczywiscie piszac o pegazach moge identycznie pisac o teronach czy innych uA1. o ile sa i dzialaja :>
[#96] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie
oto przyklad servera na ppc. :)
[#97] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Valwit, post #94

W odpowiedzi na komentarz #94

Coz - firma ktora zaopatruje w serwery ina instytucje powinna miec na
stanie wiecej serwerow - i robi podmianke... Jesli firma sama zajmuje
sie wymiana sprzetu u siebie, to nie wyobrazam sobie by nie mieli w
zapasie kilku mniejszych serwerow. Zreszta nawet z duzymi serwerami
jest tak, ze po za wielkim i wypasnym serwerem baz danych jest czesto
duzo mniejszy - przeznaczony do testow i szkolen i w razie awari jest
szybka podmianka... Co do tej godziny - to sie zgodze, jesli firma
obslugujaca ma gotowy dla nas sprzet i szybko przyjedzie i wymieni.
Tak wiec ten motyw odpada... Oczywiscie sa wyjatki, ale te firmy
raczej nie interesuja sie ani bezpieczenstwem, ani ich serwerownia nie
jest zbyt zapchana... Coż sprzet jest tylko sprzetem i ma swoja
awaryjnosc i na takie sytuacje trzeba byc przygotowanym niezaleznie
od tego czy to sprzet PPC, czy x86...
[#98] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@KAM_, post #96

W odpowiedzi na komentarz #96

No, ale ta cena... I jeszcze jakies bardzo zakrecone te licencje na MacOS X Server.
[#99] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Valwit, post #86

W odpowiedzi na komentarz #86

Skad mam wiedziec czemu? Ja tylko mowie, ze serwer na PPC jest bezpieczniejszy niz x86. To chyba nie podlega watpliwosci?
[#100] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Valwit, post #88

W odpowiedzi na komentarz #88

w firmie z >10 kompami wylaczanie monitorow przez dmps

zaoszczedzi wiecej energii niz wymiana serwera x86 na pegaza

A jak beda korzystali z obu metod oszczedzania to zaoszczedza jeszcze wiecej. Nie probuj zrobic z malego zuzycia energi Pegaza jego wady.

a przez to wzrosna koszta

koszta eksploatacji i tak ponosi klient

Sam sobie zaprzeczasz.

ogroma baza userow

I co z tego, bo nie rozumiem? Ja tu widze bardziej wade niz zalete.

niewiele wieksze od switchy czy innego ustrojstwa w serwerowni

To nie wiem co to za switche ktore grzeja sie jak x86 o podobnej mocy jak G4.

bardzo wysoka cena (peg serwer kosztuje wiecej niz zwykly)

Juz nie przesadzaj, ze tak bardzo. P2 na serwer to taki sam P2 jak dla usera tylko za nalepka i powiedzmy lepszymi pamiecami, dyskami czy innym osprzetem AFAIK.

I jeszcze slowo na temat mocy G4. Czy naprawde myslisz, ze to taki lich procek, ze sie nie nadaje?

Czy Linux PPC korzysta z AltiVeca i w jakim stopniu?
[#101] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Sventevith, post #80

W odpowiedzi na komentarz #80

To jak jestes specjalista to prosilbym o wyjasnienie co daje ze procesor jest 64bitowy. Wiekoszsc czytajacych na pewno chciala by to wiedziec

[#102] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@pini, post #15

W odpowiedzi na komentarz #15

dopiero zaczalem czytac komentarze ale...

Czy ty dalej nie rozumiesz?

Do tej pory mowili jest blad jest blad! , os4 - nie ma , nie ma!

A teraz okazuje sie ze jest i co?

I dalej bronisz w zaparte tych co mowili ze nie ma.

Wezcie ja naprawde wam radze odepnijcie te swoje apollo , blizzardy , ten sprzet sie nie nadaje, po co macie syfic swoja amige sprzetem bez naklejki amiga.

[#103] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Valwit, post #89

W odpowiedzi na komentarz #89

gentoo, suse, debian, yellowdog to juz 4. slack i rh tez chyba na ppc sa

Slackware teoretycznie jest, jednakże rozwój zakończył się na wersji 8.1 i nie jest (nigdy nie był przez twórcę - Patricka V.) dalej wspierany, oraz ta wersja tylko wspierała mac'a.

Jak (o ile ;D) dostanę ODW (czekam na odpowiedź właśnie) to będzie slackware w wersji dla pegazosa.
[#104] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@mcbarlo, post #99

W odpowiedzi na komentarz #99

Po czym wnosisz? Po ilości shellcode'ów przy publicznych exploitach?
[#105] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@mcbarlo, post #100

W odpowiedzi na komentarz #100

Zarządzalne, po 24 porty. Np Cisco, 3com itp.
[#106] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Grzegorz Kraszewski, post #87

W odpowiedzi na komentarz #87

I znowu masz tendencje do uogólniania. Tak jakby był jeden obowiązujący rozmiar bazy danych. Mam w pracy serwer na którym stoi kilkanaście stron WWW i kilka małych baz pod MySQL. Oczywiście ruch generowany przez użytkowników jest niewielki (kilkaset wejść dziennie) i Pentium III 550 MHz spokojnie się z tym wyrabia. G4 wyrobiłby się jeszcze spokojniej. Licząc w sztukach tych potężnych baz danych jest naprawdę niewiele w porównaniu z milionami pecetów robiącymi za małe serwery. I tu Pegasos czuje się dobrze pozwalając na postawienie maszyny z pasywnym chłodzeniem (mniejsza awaryjność, cicha praca) i poborem mocy poniżj 50W.

Nie mam tendencji do uogulniana. Napialem przeciez o bazach duzych. Wcale takich serwerow nie jest malo. I Zgodzilem sie w odrau na poczaztku ze do stron WWW a co za tym idze nawet srednich baz przy nie duzym ruchu G4 czy slabsze PC wystarczaja.

[#107] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Rafał Cerankowski (UZi), post #81

W odpowiedzi na komentarz #81

Serwerowa płyta intela kosztuje lekko ponad 1kzł (często ponad 1,5-2kzł, a jak!, a do tego dolicz z ~1kzł na procesor serwerowy no i z ~1,5kzł na obudowę serwerową którą zamontujesz w rack'u, bo przecież w serwerowni nie postawisz jakiegoś codegena za 120zł. *eg*

Nie zapomnij o kupnie dimm'ów z obsługą ECC które kosztują kupę kasy i są wolniejsze niźli ddr'y. No, ale to sprzęt serwerowy.

Tak, ale mowimy, ze G4 jest do zastosowan nieduzych serwerow. A do nieduzych serwerow nie potrzebujesz tez takiego PC. Wtedy wychodzi taniej.
[#108] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Rafał Cerankowski (UZi), post #83

W odpowiedzi na komentarz #83

To jaka jest najlpsza dystrynucja na PPC ??
[#109] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Valwit, post #89

W odpowiedzi na komentarz #89

SUSE w ktorej wesji ??
[#110] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@stefkoz, post #101

W odpowiedzi na komentarz #101

64-bity daja nam wieksza przestrzen adresowa 4GB na 32-biatch w serwerach przerabiajaych duza ilosc danych to juz bardzo czesto za malo. Sa obejscia tego problemu czy to sprzetowe czy programowe jadnak wszystkie wplywaja na wydajnosc.

PS. Nie wiem co miala pokazac to pytanie. Pewnie w jakikolwik sposob udonic ze nie mam o niczym pojecia, tylko z palca wysnuwam swoje teorie. Nigdze nie pisalem ze 64-bity to ajkies mega osigniece wyminilm je tutaj bo wlsnie te 64-bity daja nam duzo dla duzych serwerow w desktopach nie jest to az tak potrzebne i tutaj wlasnie niezgadzam sie z MiniQ, ze zawsze desktopy napedzaja rynek. Czesto tak ale tutaj mamy wyjatek.
[#111] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@mcbarlo, post #98

W odpowiedzi na komentarz #98

a po co macosx? mozna sobie tez pingwinka postawic. albo diabelka. jak kto chce.
[#112] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@mcbarlo, post #100

W odpowiedzi na komentarz #100

A jak beda korzystali z obu metod oszczedzania to zaoszczedza jeszcze wiecej. Nie probuj zrobic z malego zuzycia energi Pegaza jego wady.

nie robie. obalam tylko mit jakby to bylo jego wielka zaleta. na prywatny serwer tez bym wolal pegaza albo jakigos maka, ale nie do firmy.

Sam sobie zaprzeczasz.

nie. wyciales z gory i dolu. koszta personalne to co innego niz koszta maszyny czy softu itp. niektore koszyt mrzesz przerzuci 1:1 na klienta, innych sie nie da, trezba je np rozkaldac na kilku kilentow lub dluzszy okres czasu. to ze maszyna zre wiecej pradu to nie problem, te 10 zl za kilka kWh zrucuasz na klienta i po sprawie. ale jesli twoi pracownicy pracuja na pol gwizdka bo maszyna nie daje rady szybciej to tego na klienta nie zwalisz. masz wieksze koszty produkcji (bo dluzej produkujesz) i mniej klientow bo jestes mniej konkurencyjny. to tak w wielkim uproszczeniu i skrocie. mam nadziej ze kumasz o co mi chodzi :)

I co z tego, bo nie rozumiem? Ja tu widze bardziej wade niz zalete.

czemu wada? jesli masz wielu userow to latwiej ci bedzie znalezc rozwiazanie dowolnego problemu bo rosnie prawdopodobienstwo ze ktos juz taki proble mmial i rozwiazal.

duze, lub duzo. to kwestia firmy, jak juz kaczus wspomnial

Juz nie przesadzaj, ze tak bardzo. P2 na serwer to taki sam P2 jak dla usera tylko za nalepka i powiedzmy lepszymi pamiecami, dyskami czy innym osprzetem AFAIK.

no wlasnie nie. guardian tez kosztowal wiecej niz peg2 dla owiec.

I jeszcze slowo na temat mocy G4. Czy naprawde myslisz, ze to taki lich procek, ze sie nie nadaje?

Czy Linux PPC korzysta z AltiVeca i w jakim stopniu?

nie. uwazam ze to niezly procek. tyle ze stary. to jest generacja do tylu, czyli taki p3 albo athlon bez xp. jesli zalezaloby mi na ppc w komercyjnym zastosowaniu to udezylbym do ibm albo apple. to jest sprawdzony i w miare popularny sprzet, a nie jakis egzotyczny pegaz. i jak na razie wiekszosc mysli podobnie co pokazalo fiasko guardiana czy znikome komercyjne zastosowanie pegaza. chcialbym zeby bylo inaczej, ale nie jest i nie ma sie co czarowac.
[#113] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Sventevith, post #109

W odpowiedzi na komentarz #109

a co za roznica? jajo mozesz sobie zassac najnowsze, reszta pakietow spokojnie sie skompiluje, wiec mozesz sobie spokojnie zrobic okrojone suse 9.1. nie bedziesz mial jedynie komercyjnego softu dodawanawego przez suse typu mainactor. no i tego czego nie ma na na ppc jak np flash. ale to juz nie problem suse.
[#114] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Sventevith, post #110

W odpowiedzi na komentarz #110

Nie wiem co miala pokazac to pytanie. Pewnie w jakikolwik sposob udonic ze nie mam o niczym pojecia,

i to wlasnie zrobilo. pokazalo ze jestes misiem o bardzo malym rozumku ale bardzo wielkim pyszczku :) ale to nic czego wczesniej nie wiedzielismy :)
[#115] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Valwit, post #112

W odpowiedzi na komentarz #112

- koszty ekspoloatacji

Masz racje. Tylko z tymi kilkoma zlotymi za prad to troche przesada. Krashan wyzej wyliczyl, ze to jednak ciut wiecej. Ale mniejsza o to. W przypadku zastosowania w ktorym G4 by sie sprawdzilo pod wzgledem mocy IMHO Pegaz kopnie w tylek PC. :)

- switche

Hmm, moze w firmach stosuja jakies specjalne switche, ale 24 portowy switch w mojej sieci wcale sie bardzo nie grzeje. Inna sprawa jakby ich tak dziesiec na sobie polozyc. ;)

- guardian

Guradian to nie jest identyczna plyta z ta od P2 dla userow? Mnie sie wydaje, ze tak tylko to byl caly system. Obrazki w jakiejs prezentacji byly i ten serwer mial tylko zabezpieczac inne jak sama nazwa wskazuje.

- serwery ibm/apple

Sa duuuzo drozsze niz Pegaz, ale fakt, ze to prawdziwe serwery.
[#116] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Valwit, post #113

W odpowiedzi na komentarz #113

Aha, spoko. To ktora dystrynucje jest najlesza i najbardziej rozwinieta na Pegaza ?? No nie mowice ze komercyje dystrybucje nie sa lepsze bo wtedy Redhat czy SuSe nie zarabiali by kaski i nie zdobywali w takim tepie rynku. Pozaztym komercyjne Linuksy maja support a desktopy na pewno sa tak skonstruowane aby byly najlatwiejsze do obslugi przez laika. Tak mi sie wydaje, moze sie myle ale jesli sie myle to dlaczego RedHat i Suse sobie niezle radza ??
[#117] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Valwit, post #114

W odpowiedzi na komentarz #114

Co niby zrobilo ??
[#118] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Sventevith, post #116

W odpowiedzi na komentarz #116

Odrazu uscisle chodzilo mi lepsze w sesie przyjazniejsze, latwiejsze w odbsludze/instalacji dla laika.
[#119] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@Valwit, post #112

W odpowiedzi na komentarz #112

uwazam ze to niezly procek. tyle ze stary. to jest generacja do tylu, czyli taki p3 albo athlon bez xp.

Przyrównywanie G4 do p3 to profanacja... nawet do athlona. Ja mam athlona "z xp", 1700, i ja wiem że winda, że to, że tamto, ale G3 pod mosem fruwa w porównaniu z tym athlonem pod windą...
[#120] Re: Prezentacja OS4 na Alchimie

@MinisterQ, post #119

W odpowiedzi na komentarz #119

Przyrównywanie G4 do p3 to profanacja... nawet do athlona. Ja mam athlona "z xp", 1700, i ja wiem że winda, że to, że tamto, ale G3 pod mosem fruwa w porównaniu z tym athlonem pod windą...

Odpalales Linuksa na 1 i 2 ?? To chyba bedzie lepsze porownanie.

MOS to lekki system Winda juz nie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem