Komentowana treść: Quake III Arena dla MorphOS-a?
[#31] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@tomek, post #27

Pegasosow wyprodukowano troche wiecej niz 1 tys sztuk ;)

A najwieksza wada (dla mnie) jest brak emulatora m68k w AROSie. To sie raczej niepredko zmieni, wiec i pewnie niepredko AROS stanie sie powazna alternatywa.
[#32] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@tomek, post #30

A dlaczego Krashan czy ktoś inny miałby tak od razu rezygnować z mosa skoro na nim programuje i też chciałby wspierać, używać? Pokaż mi peceta, na którym normalnie działa MorphOS.

No i oprogramowanie. Jak dla mnie brak GoldEDa, AmiGG, AmiNetRadio, YAMa, SimpleMaila, Magellana, Froggera, MiamiDX, APDF, IBrowse, MPlayera, ATC, ShowGirls, amrss i tak dalej to jednak poważna wada. Na takim pececie musiałbym używać linuksa (a tam już by nie było tego amigowego oprogramowania, którego używanie jest całkiem przyjemne na mosie, byłoby inne i inny system, etc.). A jeśli nie linuksa to innego uniksa lub windę, po co?

Niech ktoś mi pokaże, że AROS już nadaje się do użytku. Peceta kupować dla AROS-a to byłaby głupota. Jeśli ktoś chce żebym poprzesuwał ikonki na tym systemie lub pisał lub chociaż portował programy na ten system to prosze zrobić najpierw port na Pegasosa i tyle.
[#33] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@tomek, post #30

dla mnie to roznica jest kolosalna

PPC.

x86 to imo zloo..

Kolejna zabawna sprawa mam tylko Pegasosa i a1200 z BPPC

i przy PPC zostane do konca (nawet smutnego)..

Szanuje AROS Team oczywiscie bo wiem skad m.in. dos.library

sie wziela ;)

[#34] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@tomek, post #30

Napisałem Ci, jeśli pod inny sprzęt to i pod inny system. Zabawa fajna
jest właśnie na platformie alternatywnej. A teraz pytanie ilu
użytkowników jest na platformie x86? O czym mówi wysokość bounty w
Arosie contra wysokość bounty w Morphosie? Nie zastanawia Cię dlaczego
- dlatego, że ludzie, którzy dla zabawy kupują specjalnie sprzęt są w
stanie wydać więcej na inne rzeczy, jeśli ktoś oszczędza na sprzęcie,
będzie i oszczędzał na sofcie, to nie jest w 100% prawdą, jest to
pewne generalizowanie, ale właśnie chodzi tu o grupę ludzi a nie o
jednego człowieka.... Linuxppc hosted nie jest dobrym roziwązaniem,
chyba, że instalacja linuxa będzie niewidoczna, bo komu by się chciało
instalować 10 systemów, żeby używać jednego?
[#35] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@Kaczus, post #34

Linux/PPC-hosted to rozwiązanie przejściowe. AROS na PPC będzie i kropka. Powód: AHT.

Co do klona: jak klony będą z OpenFirmware to może zacznę je akceptować. Teraz to jest smutna konieczność (w moim przypadku). A że przy okazji AROS na tym chodzi, to bardzo fajnie.
[#36] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@Kaczus, post #34

No właśnie - my patrzymy z pozycji użytkownika systemu i jednocześnie programisty co wspiera ten system. Tymczasem użytkownicy AROSa moim zdaniem mogą w ogóle nie istnieć. AROS nie jest dla użytkowników tylko w 100% zabawy w przerwie między jedną sesją pracy na Windowsie lub uniksie a drugą.
[#37] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@Grzegorz Kraszewski, post #24

Chwilowo AROS dziala na pegasosie tylko pod linuksem jako wersja hosted. Ale dziala :)

Natywny... Hmm.. Wiesz, ten pegasos tutaj stoi, ale chwilowo doktorat ma wyzszy priorytet.
[#38] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@Kaczus, post #28

Supportowanie Arosa x86 mija się z moją ideologia, jesli już masówka to i system masowy, więc dla mnie to żadna alternatywa

Szkoda, że tak uważasz. Dla mnie używanie popularnego komputera z "egzotycznym" systemem jest alternatywą choć nieco inną niż używanie "egzotycznego" komputera z "egzotycznym" systemem. :)
[#39] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@AmiChris, post #33

dla mnie to roznica jest kolosalna

PPC.

x86 to imo zloo..

Programujesz w assemblerze, ze to dla ciebie az taka roznica? :)
[#40] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@Kaczus, post #28

Dodatkowo Arosteam chyba tez dostal support od strony Genesi? Może w ramach rewanżu system dla tej platformy?

Dostal support w postaci jednego Pegasosa I. W momencie, w ktorym z paru powodow (jednym z nich jest notoryczny brak czasu) powiedzialem ze zatrzymuje prace nad natywnym portem na Pegaososa, nikt nie odwazyj sie go ode mnie wziasc i kontynuowac.

Tak wiec rewanz rewanzem, a pegasos sie kurzy.

[#41] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@grxmrx, post #32

Ale się zacietrzewiłeś. Czy ja namawiam Krashana na rezygnację z MOS-a? Namawiam na dodatkowe wsparcie dla AROS-a!!!

Wszyscy jak Ty mówią/piszą, żebym im pokazał, że AROS JUŻ nadaje się do użycia. Przepraszam bardzo!!! Czy te programy o których piszesz mają się napisać same???

Głupotą nazywasz wydanie 100 zł na zakup pieca by zacząć bawić się AROS-em... W porządku mam inną propozycję. Na Pegu postaw linuksa, na nim mola, na nim macos, na nim qemu, na nim AROS-a. I już możesz programować dla AROS-a pod pegiem. Prawda, że proste? A może jednak rozsądniej wydać to 100 zł?

Nie będzie portu dla Pega tak samo jak nie będzie nowego MOS-a. I wcale mnie to nie cieszy.
[#42] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@AmiChris, post #33

przy PPC zostane do konca

A jakie są Twoje dalsze plany?
[#43] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@szuler, post #39

Znam i 68k i ppc (mniej i oczywiscie juz nie pisze w asm) ;)

I sama wiedza o tym ze surowka jest w x86 napawa mnie wstretem...

I jak to ludzie pisza niech bedzie AROS dla pega (nie linux hosted) wtedy to jakis jest jakis sens. :)
[#44] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@tomek, post #41

A kto mówi o namawianiu? ;) Chodzi o to by mieć aktualnie używany system i komputer z możliwością uruchamiania również AROS-a na tym komputerze.
[#45] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@MinisterQ, post #8

Zamiast po raz tysięczny stroszyć się swoim prostactwem, może choć raz w życiu odpowiedziałbyś jak normalny człowiek, np. podając linka do źródeł enginu który obsługuje poziomy z QIII.

Niestety taka odpowiedź (jak i zresztą sam news) każe ludziom wierzyć że gostek jest geniuszem który sam napisał sobie QIII jeszcze przed wypuszczeniem źródeł
[#46] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@tomek, post #42

gdy wszystko zawiedzie kupie kolejny zlom w postaci a1 ;)

lub maka na ppc

wszystko to i tak retro ;)
[#47] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@Kaczus, post #34

A teraz pytanie ilu użytkowników jest na platformie x86?

Wiem tylko, że użytkowników portalu AROS-Exec jest ponad 400...

A teraz wyobraźmy sobie taki cudowny dzień w którym nasz rodak - Adam Chodorowski "zgarnia" Bounty nr 7. I nagle jest Miami, IBrowse, Yam, AmiGG, GoldEd, ATC, Frogger, AmiNetRadio...

Ilu wtedy będzie użytkowników?
[#48] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@tomek, post #47

Wybacz, ale UAE to jest taka integracja emulatora m68k o jakiej ludzie marza ;)
[#49] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@marcik, post #48

jest = nie jest
[#50] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@marcik, post #48

Zależy - jeśli będzie przezroczysta w miarę i będzie można np za
pomocą arexxa czy innego portu przekazywać dane między tak odpalonymi
programami to chyba nie ma problemu.... Co do 400 uzytkownikow (to juz
nie do Ciebie Marcik :) portalu.. To troche niewiele zakladajac
dodatkow, ze czesc to kibice... Wiesz przy takiej ilosci sprzetu
teoretycznie powinno byc ich wiecej... No ale widzisz.... na
Morphosowych portalach jest ich wiecej, choc spretu jest zaledwie pare
tysiecy a wiadomo, ze tylko czesc w rekach bawiacych sie morphosem
(dodatkowo niektorzy maja ich po kilka)
[#51] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@Mufa, post #45

[#52] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@Kaczus, post #50

Czy nie dostrzegasz, że to zamknięte koło? Jest mało użytkowników, bo nie ma oprogramowania... Jest mało oprogramowania, bo jest mało użytkowników...

Kilku aktywnych programistów mogłoby to zmienić. Sęk w tym, że nie chcą, bo...
[#53] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@marcik, post #31

A ile konkretnie? Bardzo chciałbym wiedzieć :)
[#54] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@Mufa, post #45

Wolę być w twoim mniemaniu prostakiem (to brzmi jak komplement od twojej osoby pod moim adresem), niż tak niesamowicie logicznie myślącym człowiekiem jak ty.

Nikt nie wierzy w to, że bigfoot sam napisał Q3, bądź miał źródła przed wypuszczeniem ich przez ID. To jakieś niedorzeczności, które zostały wyprodukowane w brednioserialach na zachodnich portalach. Filmiki które przedstawiały rzekomego Q3 przedstawiały jedynie jakiegoś starszego Quake, który potrafi skorzystać z map dla Q3. Kto chciał, ten dotarł do źródeł informacji, inni żywią się plotkami, jak plankton.
[#55] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@tomek, post #53

Chodziło mi o ilość wyprodukowanych Pegasosów. Czy ktoś posiada taką wiedzę?
[#56] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@tomek, post #55

Oficjalnych numerow nikt nie zna. Jedynie wiadomo ze Peg1 poszlo cos
[#57] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@tomek, post #55

[Ups, ucielo mi komenta]

Oficjalnych numerow nikt nie zna. Jedynie wiadomo ze Peg1 poszlo cos ok. 1tys. A Peg2 robia od dluzszego czasu, nie zbankrutowali i nawet robia jakies nowe prototypy sprzetu, wiec podejrzewam iz kilka tys musialo pojsc. Moj niedawno zakupiony Peg2/G4 ma numer seryjny w okolicach 402xxx, ale raczej watpie czy ich pomocy mozna identyfikowac ilosc bo 400tys to jednak troche za duzo ;)

[#58] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@MinisterQ, post #54

Filmiki które przedstawiały rzekomego Q3 przedstawiały jedynie jakiegoś starszego Quake, który potrafi skorzystać z map dla Q3. Kto chciał, ten dotarł do źródeł informacji, inni żywią się plotkami, jak plankton.

Szkoda tylko że twojemu kulturalnemu koledze nie chciało się dotrzeć do źródeł i serwuje nam w newsach plotki niczym plankton.

Być może zaszkodziło co niektórym świętowanie rocznicy. Budująca jest w tym wszystkim tylko ofensywa AROSa. Mam nadzieję że za kolejne 5 lat tematem przweodnim portalu będzie już tylko AROS-UAE. Rezygnacja z ukochanej "alternatywnej" platwormy powinna zaowocować zamianą ślepej wiary na rzeczowość.

[#59] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@tomek, post #52

No i widzisz, wlasnie w tym problem, ze ew. chcący pomóc niekoniecznie
chcą do developerki używać x86, bo go nie maja, nie maja na niego
miejsca itp.... Kupowanie maszyny dla Arosa, który nie ma
oprogramowania jest bez sensu... Moim zdaniem to Aros powinien pójść w
kierunku zainteresowanych... Np Krash coś pisze pod MOSa, może chętnie
by sportował to pod Arosa, jest problem - nie ma jak...
[#60] Re: Quake III Arena dla MorphOS-a?

@Mufa, post #58

Szkoda tylko że twojemu kulturalnemu koledze nie chciało się dotrzeć do źródeł i serwuje nam w newsach plotki niczym plankton.

Widzę że jednak nie potrafisz myśleć.

Nie pisałem o dzisiejszym newsie, w którego autentyczność bynajmniej nie mam powodu wątpić, tylko o wcześniejszych wydarzeniach.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem