Komentowana treść: Total Amiga 26 - edycja polska
[#1] Re: Total Amiga 26 - edycja polska
Baza prenumeratorów TA po wydaniu numeru 26 została przejęta przez Amiga Future.
Czy jest szansa współpracę z AF na podobnych zasadach co z TA, czyli na wydawanie polskiej wersji AF?
Służę pomocą w tłumaczeniu z niemieckiego na polski, z angielskim też nie byłoby problemu.
[#2] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@lord_spider, post #1

Kłopot polega na tym, że ZTCW to AF postawiło warunek, żeby polska edycja wydawana była równocześnie z anglo- i niemieckojęzyczną. Z obecnej perspektywy z pełną odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że to nierealne. Pomijając już fakt, że nie znajdzie się na tylu chętnych, żeby wykupić prenumeratę, ekipa TA-PL po prostu nie zdąży z tłumaczeniem. Z oryginalnych 27 (?) osób do ostatniego numeru zostało bodajże 4 (zresztą to jest do sprawdzenia w stopce - porównaj o ile osób mniej pracowało nad każdym kolejnym numerem).
[#3] Re: Total Amiga 26 - edycja polska
mysle ze lepiej pisać artki dla ppa a potem dorobić jakis skrypt żeby te artki ladnie formatował w pdf do wydrukowania
[#4] Re: Total Amiga 26 - edycja polska
Ja mimo wszystko lubię sobie wyłączyć komputer, usiąść wygodnie na kanapie i zaczytać się w papierowych newsach, testach, wywiadach.

Może by spróbować zrobić ankietę na portalach amigowych ile osób było by zainteresowanych kupnem polskiego czasopisma o tematyce amigowej i spróbować zrobić coś swojego? Wiem że to pewnie marzenia ściętej głowy ale wydaje mi się że chętnych do pomocy byłoby sporo a i pisać jest o czym..
[#5] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@pampers, post #4

Pytanie tylko czy nie lepiej/szybciej/taniej zamieścić to samo na portalu. Zresztą niech Ci będzie. Obserwujmy przez jaki czas uzbiera się na PPA powiedzmy, 20 nowych artykułów/wywiadów itp. (pamiętajmy, że wysyłać może każdy, a "pisać jest o czym"), a potem możemy porozmawiać o możliwościach wydawania gazety.
[#6] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@recedent, post #5

Ale to o czym piszesz już ma miejsce. Kliknij sobie na znaczek ppa przy newsie i popatrz na daty. Nie musisz czekać na 20 następnych artków wystarczy popatrzeć wstecz.

Benedykt Dziubałtowski
[#7] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@pampers, post #4

Może by spróbować zrobić ankietę na portalach amigowych ile osób było by zainteresowanych kupnem polskiego czasopisma o tematyce amigowej i spróbować zrobić coś swojego?

Problem leży gdzie indziej. Nie jest problemem wydawanie takiej gazety nawet tylko w 20 egzemplarzach. Nie jest w każdym razie problemem technicznym ani finansowym. Problemem będzie natomiast zapewnienie treści gazecie. Odwiecznym zagadnieniem jest bowiem znalezienie dobrych autorów, którzy umieją pisać, mają o czym pisać i chce im się pisać. Tak więc nie chodzi o to ilu będzie czytelników, chodzi o to ilu będzie autorów.

Pewnym złagodzeniem problemu jest to, że gazeta nie musi się ukazywać regularnie, po prostu wyjdzie jak będzie komplet tekstów. Jednak jakże często ten okres oczekiwania przeciąga się do roku, dwóch... po czym dane pismo dokonuje zejścia śmiertelnego.
[#8] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@lord_spider, post #1

Czy jest szansa współpracę z AF na podobnych zasadach co z TA, czyli na wydawanie polskiej wersji AF?

W zasadzie recedent odpowiedział na to pytanie, dodam jeszcze, że znacznie mniej potencjalnych tłumaczy zna niemiecki niż angielski. A tłumaczenie na polski angielskich tłumaczeń z niemieckiego, to trochę zabawa w głuchy telefon.
[#9] Re: Total Amiga 26 - edycja polska
Widzę że znalazł się powód dla którego po latach warto tutaj zakomencić. Po pierwsze szczere gratulacje, nie jest tak jak piszą niektórzy że wszystko co robi PPA jest przez moją osobę krytykowane tylko dlatego że to właśnie PPA. Umiem docenić pozytywne rzeczy, a TA jest niewątpliwie rzeczą pozytywną. Wielkie gratualcje i serdeczne dzięki, gdyż sprawiliście mi wielką radochę akurat w pierwszy dzień urlopu kiedy pogoda raczej sprzyja czytaniu prasy niż wygrzewaniu się na plaży. Co do prasy drukowanej, zgadzam się z przedmówcą nie ma to jak poczytać o Amidze gdzieś wygodnie na kanapie, gapienie się w PDFa na monitorze to już nie to samo. Niestety obawiam się że TA 26 to już pogrzeb polskiej amiprasy, jestem sceptykiem co do gazety przez Was planowanej. Przerabialiśmy to już na eXecu, Konrad tak naprawdę nigdy nie zamknął oficjalnie pisma, jego firma Dominor odpowiedzialna za wydawanie eXeca z tego co wiem nadal istnieje i jeszcze tak z trzy lata temu, gdy rzuciłem pytanie o papierowe pismo to odpowiedź była tak że chęci jak najbardziej są. Tyle że wychodzi na to iż w dzsiejszych czasach nie ma to już sesnu, o tych 600 czytelnikach jakich na przełomie weieków miał eXec można dziś tylko pomarzyć. No ale to tylko moja opinia może Wam się uda.
A wracając do konkretów załozyłem konto gdzyż chcaiełem się dowiedzieć, czy namiary na wpłatę nie zmieniły się od czasu numeru 25, niestety pomimo złożenia formularza żaden mail do mnie nie dotarł, a chciałbym wpłacić jak najszybciej.
[#10] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Mufa, post #9

Przerabialiśmy to już na eXecu

Z tym, że, głównie ze względu na technikę druku, byt eXeca w zasadniczy sposób zależał od ilości czytelników. Poza numerem pierwszym drukowano 1000 egzemplarzy, z czego sprzedawała się około połowa, co finansowo zabijało gazetę (a nie zapominajmy, że oprócz pisma tłoczono płytę CD). TA PL jest drukowany techniką laserową, która, rzecz jasna nie wygląda tak dobrze jak druk offsetowy na papierze takim, na jakim był drukowany eXec (oprócz pierwszego numeru). Z drugiej strony nie ma bariery nakładu, TA PL jest drukowany w zasadzie "na żądanie", a zapasy magazynowe po zaspokojeniu pierwszej fali popytu rzadko przekraczają 5 egzemplarzy.

Tak więc z punktu widzenia logistyki i finansów nakład może wynosić nawet 20 egzemplarzy, czemu nie... Pytanie tylko kto będzie pisał, bo nie wyobrażam sobie, że dwie - trzy osoby będą zapełniać numer swoimi tekstami, albo będzie się drukowało jakieś stare artykuły z PPA.
[#11] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Mufa, post #9

chcaiełem się dowiedzieć, czy namiary na wpłatę nie zmieniły się od czasu numeru 25, niestety pomimo złożenia formularza żaden mail do mnie nie dotarł

Mail takowy nie jest wysyłany automatycznie, jest to robione dwa razy dziennie (rano i wieczorem). Namiary na wpłatę nie zmieniły się.
[#12] Re: Total Amiga 26 - edycja polska
Moim zdaniem nie ma sensu tracić czasu i zasobów by wydrukować i wydawać gazetę na papierze. Chyba, że chcemy zaspokoić potrzebę i wygodę tych, którzy lubią zbierać coś co ma okładkę, z czym można sobie w fotelu posiedzieć i powspominać coś tam, no i można kolekcjonować kolejne numery niczym znaczki... Gdy przestanie działać internet (lub gdy stanie się tak samo dostępny jak za czasów świetności wydawnictw papierowych, nad którymi nie krążyło jeszcze widmo przejęcia ich przez spółki działające głównie w internecie) wtedy można do tej idei powrócić.
Jak dla mnie cały cykl przygotowania, drukowania, deaktualizowania się przy okazji tekstów jest niepotrzebny, łatwiej cokolwiek wrzucić na stronę i martwić się jedynie o to czy backup jest ;)
Drukarki (lub dostęp do nich) nie chyba są potwornie drogie, artykuły z PPA.pl można wydrukować (na samym dole każdego artykułu jest link do generowania pdf jak by ktoś chciał tylko sam tekst w takiej formie).
[#13] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Grzegorz Kraszewski, post #11

Dzięki za odpowiedź. Usuwam konto nie chcę prowokować Rzookola czy innych dzieci neostrady, którzy gdybym komencił tu dłużej, na pewno prędzej czy później znaleźli by pretekst do zadymy. Mnie to nie bawi, Wy też wolicie mieć spokój. Tak więc znikam i oczekuję na przesyłkę TA.
[#14] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@grxmrx, post #12

Ja myślę, że takie drukowane czasopismo może być ciekawym rozwiązaniem. Można by tam zamieszczać szkółki i artykuły z PPA, których jest naprawdę dużo i z każdym dniem przybywa. Ja z miłą chęcią poczytałbym takie pisemko.
[#15] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Minniat, post #14

W ten sposób te same szkółki czy artykuły byłyby w jakiś sposób bardziej czytelne?

Pomyślałem sobie jeszcze, że może w tym papiero-sentymentalnym szaleństwie jest jeszcze jakaś metoda - może to by zmotywowało być może jakieś osoby do pisania artykułów bo dla niektórych pisanie dla pisma drukowanego może być jakąś nobilitacją.
[#16] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@grxmrx, post #15

że może w tym papiero-sentymentalnym szaleństwie jest jeszcze jakaś metoda

Rozumiem, że nie wszyscy muszą być zainteresowani czytaniem "w papierze". Ale taki agresywny atak na ten pomysł z Twojej strony mnie zaskoczył.
[#17] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@grxmrx, post #15

Myślę, że na początku trzeba zastanowić się nad tym co w takiej gazecie by się znalazło. Bo jak większość to news-y i opisy sprzętu i gier to nie widzę sensu wydawania. Wystarczy Af. tylko czy pismo o troche "wyzszym" poziomie by sie przyjelo ? Ale zdaję mi się że już nie czas na papier. Zawsze można zapłacić tez za pdfa.
[#18] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Grzegorz Kraszewski, post #16

Kupię gazetę, przeczytam, odłożę na półkę, później mogę tylko wrócić do tej samej gazety gdy chciałbym coś sobie przypomnieć, jakiś szczegół z jakiegoś przydatnego kursu czy też by powspominać. We mnie też jest dużo tego sentymentu do rzeczy takich jak gazeta amigowa wydawana na papierze. Pamiętam gdy jeszcze w szkole (podstawówce, a później też trochę czasu w liceum) co miesiąc doglądałem w kiosku w drodze do szkoły czy już jest ACS czy MA. Z ludzi których znałem albo nikt nie miał Amigi albo jak nawet miał to nie interesował się tak bardzo żeby kupować amigowe czasopismo, z którego ja czerpałem wiedzę o nowościach, o tym co mnie fascynuje i inspiruje. Teraz, w dzisiejszych czasach powszechny jest dostęp do internetu, jest o wiele wygodniejszy i szybszy dostęp do informacji. Jeśli jest czas na dyskusje to ja bym namawiał każdego, żeby również zapytał sam siebie czy takie czy inne amigowe pismo na papierze w dzisiejszych czasach ma jakikolwiek sens poza sentymentem do takiej formy (papier)?
[#19] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@grxmrx, post #15

W ten sposób te same szkółki czy artykuły byłyby w jakiś sposób bardziej czytelne?

Dla niektórych osób wersja papierowa byłaby wygodniejsza w czytaniu. Artykuły w PPA są tak duże i ciekawe, że zapełniłyby naprawdę wiele numerów i takie pismo mogłoby stanowić uzupełnienie dla Amiga Future. Druga sprawa to taka, że współczesne pisemko amigowe byłoby miłym wspominkiem dawnych czasów. Ale oczywiście w grę wchodzą koszta wydawania takiego pisma. Ja, tak jak napisałem popieram projekt takiego nowego pisma amigowego.
[#20] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Minniat, post #19

Ale oczywiście w grę wchodzą koszta wydawania takiego pisma.

Koszta wydawania właśnie nie mają znaczenia. Przy aktualnej cenie TA PL pokrywa swoje koszta, niezależnie od nakładu. Zasadniczy problem polega na tym, czy będzie co drukować, oczywiście powinny to być artykuły, które ludzie będą chcieli czytać.
[#21] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Grzegorz Kraszewski, post #20

Wydaje mi się (ale tylko wydaje), że znaleźli by się chętni żeby zobaczyć swoją pracę przelaną na papier. Gdy doczekam się MOSa na Mini, sam chętnie coś bym napisał (chociaż by recenzję jak to wszystko działa). Myślę, że na sąsiednim portalu można też znaleźć kilka osób które chętnie popisałyby na temat AOS (jednak pewności nie mam - ale jak widać Mufa popiera taką inicjatywę więc może mógłby zmobilizować siły).

Na zagranicznych portalach można też czasem znaleźć ciekawostki, do których niekoniecznie wszyscy musieli dotrzeć (np wywiad z Fabem czy kurs jak skonfigurować UAE pod Mosem żeby gry działały pod dwuklikiem).

Taką papierową wersję pisma można by spróbować lekko zareklamować poza środowiskami amigowymi, chętnie bym się tego podjął. Byłbym też w stanie wyłożyć pareset złotych na koszty wydania takiego pisma (jak się zwróci to dobrze jak nie to pech).

Znając jednak życie to się trochę za bardzo rozpędziłem. Niemniej jednak czym byłoby życie bez marzeń?
[#22] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Mufa, post #13

powinienem chyba zareagować ale to by wyglądało jak kopanie leżącej osoby z ciężkim opóźnieniem mózgowym więc może niech post mufy sobie wisi i pokazuje typowy brak kultury dla osób ze środowiska exeka
[#23] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Grzegorz Kraszewski, post #8

[...] dodam jeszcze, że znacznie mniej potencjalnych tłumaczy zna niemiecki niż angielski. A tłumaczenie na polski angielskich tłumaczeń z niemieckiego, to trochę zabawa w głuchy telefon.

Jak już pisałem, niemiecki to dla mnie nie problem, czytuję to pismo regularnie właśnie w wydaniu niemieckim.
[#24] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@pampers, post #21

To może jeszcze ja ostatecznie rozjaśnię "koszty wydania", otóż są one pokrywane z góry przez zamawiających. Zamówienie - wpłata - druk - wysyłka - zamówienie - wpłata - dodruk - wysyłka. Nie drukuje się więcej "na zaś", najwyżej z 10 numerów, by z kilkoma nie latać.
[#25] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@lord_spider, post #23

Jak już pisałem, niemiecki to dla mnie nie problem

Doświadczenie uczy, że jedna osoba nie wystarczy. Trzebaby zebrać minimum pięcioosobowy zespół (nie licząc korekty), z założeniem, że żadna z tych 5 osób się nie rozmyśli i będzie mogła poświęcić odpowiednią ilość czasu na przetłumaczenie swojej części. Do tłumaczeń angielskich zgłosiło się 18 osób, na koniec zostały cztery, które miały też swoje ograniczenia czasowe, dlatego na numer 26 czekaliśmy tyle, ile czekaliśmy.
[#26] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Grzegorz Kraszewski, post #7

Mnie się wydaje że na problem składają sie czynniki wymienione przez Ciebie, jak również te zanegowane. W normalnych warunkach ludzie tworzą za pieniądze, bo pieniądze potrzebne są do życia jak woda, czy powietrze.
W naszych warunkach z czynnikiem finansowym jest problem. Taką mamy w kraju ekonomię, więc, pomimo że potencjalnych zainteresowanych czytelników moglibyśmy mieć nieco, i potencjalnie piszących artykuły też, wszysko rozbija się o brak kasy. Poczytajcie sobie stare Kebaby (dyskowe) z poczatku lat 90tych. Tam redakcja płaciła realne pieniądze za artykuły(!) Teraz wszystko w rękach urzędników, którzy mają do 80% zarabianych przez nas pieniędzy. Może niech oni napiszą artykuły do TA-PL..
[#27] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@C2H5OH, post #26

Wierszówki teoretycznie są możliwe, ale jedynym sposobem pozyskania na nie pieniędzy jest podniesienie ceny pisma. Rachunek jest prosty - w gazecie mamy około 40 stron. Trzy ostatnie numery sprzedawały się mniej więcej po 100 egzemplarzy. Jeżeli np. podnieść by cenę gazety do 15 złotych (czyli o 50%, to dużo), mamy 12,50 zł wierszówki za stronę tekstu. Nie wiem czy taka suma może być czynnikiem motywującym. Póki co jedno co możnaby zaproponować autorom, to darmowy egzemplarz gazety...
[#28] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Grzegorz Kraszewski, post #27

Nie wiem czy taka suma może być czynnikiem motywującym. Póki co jedno co możnaby zaproponować autorom, to darmowy egzemplarz gazety...

Ten darmowy egz. mógłby mnie skusić OK
[#29] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@pekdar, post #28

takoż i mnie
[#30] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Grzegorz Kraszewski, post #27

i mnie :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem