Komentowana treść: Total Amiga 26 - edycja polska
[#61] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Grzegorz Kraszewski, post #59

Krashan, na jakich szczeblach te decyzje mają zostać podjęte? Ja jestem mile zaskoczony odzewem w tej sprawie.
[#62] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Logan, post #60

tez bym chetnie kupil ! Nawet za 20 zeta :)
[#63] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@pampers, post #61

Odzew jest zawsze, tylko czy z niego coś wynika. To czas pokazuje.

Pismo jakie sobie wyobrażam to:
- trochę nowinek od czasu ostatniego numeru (1/6)
- większa część, równo podzielona na OS4 i MOS (1/2)
- kawałek wydzielony na retro + rzeczy dla klasykowców (1/6)
- kawałek wydzielony na kącik PPA (1/6)

Oczywiście proporcje można zmieniać, w zależności od dostępności materiałów. Na przykład część 3 mogłaby się rozszerzać lub zawężać o jakąś publicystykę. Co o tym sądzicie?
[#64] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #63

Jak dla mnie podział jak najbardziej w porządku. Nowości najobszerniej, nowinki oraz coś dla klasykowiec OK

Nawet kącik PPA się znajdzie :)
[#65] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #63

Jak powiedziałem wcześniej, o klasykach mogę pisać, kilka pomysłów mam, więc może na kilka numerów pisma starczy. Jak wyjdzie, zobaczymy, jakby co, ja w to wchodze :D
[#66] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Olo, post #65

Jak wyjdzie, zobaczymy, jakby co, ja w to wchodze szeroki uśmiech

Musisz w to wejść przed jego wyjściem...
[#67] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #63

brakuje niesmiertelnej gieldy i kacika samotnych serc :D
[#68] Re: Total Amiga 26 - edycja polska
Moje parę groszy...
Uważam, że papierowa gazeta poświęcona amigowaniu jest bardzo potrzebna. Sam popierałem (tzn. poprzez zakup) każdą taką inicjatywę). Bardzo się ucieszyłem, gdy projekt wydawania TAPL doszedł do skutku. I bez dwóch zdań: musimy taką gazetę mieć.
Co zaś do strony technicznej - wydawnictwo z czasookresem 2-3 miesiące przy kwocie nawet 18PLN nie stanowiłoby ruiny dla budżetu (mojego na pewno nie). Zawsze uważałem, iż TAPL powinno mieć szansę na gratyfikacje dla tworzących nie tylko w postaci gratisowego numeru.
Myślę, iż największym problemem będzie stały dopływ materiałów. Źródła własne trzeba dopiero zbudować - a to może potrwać - ale myślę że warto.
A ponieważ gazeta ma zaplecze w postaci portalu PPA - można to wykorzystać jako miejsce kontaktu bezpośredniego - np. tworząc bugtraker lub oddzielne formum.
Tak czy siak - jak pisałem - chętnie wesprę finansowo projekt gazetki drukowanej.. i czekam na dostawe TA26 OK
[#69] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@MaaG^dA, post #68

wydawnictwo z czasookresem 2-3 miesiące przy kwocie nawet 18PLN nie stanowiłoby ruiny dla budżetu

A ja sie tak zastanawiam dlaczego wiekszosc Amigowcow od lat robila problem, gdy trzeba bylo wydac pieniazki na swoj ulubiony komputer. W danych czasach mialem wielu kolegow, ktorzy mieli Amigi 500-600-1200 i narzekali - a to, ze nie ma "takiego i takiego" programu graficznego, a to, ze cos im za wolno dziala, itd. Ja wtedy rozbudowywalem mocno swoja Amige, mimo ze nie dysponowalem wieksza gotowkqa - po prostu staralem sie to robic regularnie i udawalo sie w wiekszych okresach czasu miec lepszy komputer. Wracajac do moich kolegow - tlumaczylem im, ze trzeba np. dolozyc RAM, albo zmienic karte turbo, itd. Odpowiedz byla - "nie mam pieniedzy". A za kilka tygodni lub miesiecy od rozmowy - BUM - i kolega na nowiutkiego peceta za kase duzo wieksza niz wspomniane dodatki do Amigi. Przypomina Wam to cos?

Wiem, ze sie rozpisalem i troche offtopic ale to sie wbrew pozorom odnosi do TA-PL. Po prostu takie zachowanie powoduje, ze kolejne inicjatywy sie krusza nawet jesli ich inicjatorzy wykazuja maksimum dobrej woli. Nie przesadzajmy 15-18-20 czy nawet (o zgrozo!) 30 zl na pisemko, ktore bedzie ukazywalo sie od 2 do 4 razy w roku to przeciez zaden wydatek. Chyba kazdy moze poswiecic 100 zl rocznie na swoje hobby? A dzieki temu wszyscy byliby zadowoleni - autorzy mieliby chocby troche placone, czytelnicy mieliby radoche, a osoby przygotowujace tez czuliby, ze srodowisko ich wspiera i czasem moze z tych pieniedzy nawet kupiliby sobie puszke Coli :)

Ja to tak widze i zeby nie byc goloslownym - sluze pomoca przy realizacji projektu.
[#70] Re: Total Amiga 26 - edycja polska
Jeżeli o mnie chodzi to papierowe wydawnictwa wszelkiego typu mogą nie istnieć. Dla mnie taka forma jest niewygodna. Nawet teraz jadę tramwajem i czytam m. in. PPA zamiast jak większość ludzi - darmową gazetkę Metro. Dużo wygodniej mi się używa jakiegoś mobilnego urządzenia niż latających na wietrze kartek papieru. Do tego dochodzą tysiące zalet cyfrowego przekazu jak np. komentowanie, filmy, dźwięk, łatwość wyszukiwania, natychmiastowy dostęp do podlinkowanych wiadomości, aktualność informacji, możliwość korekty po "druku", dostęp do wszystkich numerów wszystkich gazet w każdym miejscu i o każdej porze. Papirusy to nawet nie jest 1% tych możliwości.

Ktoś kto przeczytał to co napisałem zapewne pomyśli, że jestem przeciwnikiem papierowej PPAzety. Muszę jednak rozczarować. Jestem za i na pewno kupię każdy numer. Nawet jak będzie kosztował 50 zł. Choćby dlatego żeby wesprzeć amigową inicjatywę. W czasach ostatnich numerów Magazynu Amiga kupowałem po dwa numery żeby wesprzeć ami-wydawnictwo. Teraz kupię każdą formę ami-tekstów i wcale nie będzie to z mojej strony poświęcenie. Przeczytam je z rozkoszą. :)

Ostatnia edycja: 20.07.09 07:25:37
[#71] Re: Total Amiga 26 - edycja polska
Podsumowując, padło tutaj sporo deklaracji od kilku osób o napisaniu jakiegoś artykułu do działu OS4, MorphOS, klasyk, retro. Zanim cokolwiek zdecydujemy chcielibyśmy sprawdzić czy te deklaracje są coś warte (bez urazy dla kogokolwiek). Proponujemy, aby każdy przygotował artykuł, który chciałby, aby znalazł się nowym piśmie.

Proszę najpierw skontaktować się z nami w celu uzgodnienia tematu - może się okazać, że ktoś Was ubiegł i temat jest zajęty.

Czekamy na teksty do 30 września 2009 r.

Jeżeli uzbiera się ich tyle, że będzie można zrobić z tego numer gazety, wówczas możecie się tego spodziewać. Jeżeli nie uzbiera się, to artykuły nie przepadną, lecz zostaną opublikowane na portalu.
[#72] Re: Total Amiga 26 - edycja polska
Nie sposób ogarnąć mi wszystkie komentarze, które tutaj padły więc po prostu wyrażę swoją opinię.

Zamówiłem jeden z pierwszych TA PL. I byłem hepi, że mogę znowu poczytać coś amigowego na papierze, poczułem się tak jakby to wszystko naprawdę żyło i to tak jak za starych dobrych lat. Masa dobrej roboty chłopaków, chwała im za to, że widzieli w tym sens i im się chciało - ja bardzo dziękuję!

Może po prostu ten jeden raz mi wystarczył, może po prostu spis treści w kolejnych mi nie odpowiadał -- skończyłem na jednym numerze.

Teraz sobie myślę, że świetnym pomysłem byłoby wydawanie cyklicznego MAG-u pod banderą PPA. Amigowskie środowisko słynęło z zatrzęsienia magów różnej jakości..

Wyobraźcie sobie. Taki miły dodatek do ppa.pl. Ściągasz sobie binarki, odpalasz na swoim Classicu (może nawet z bootowalnej dyskietki) czy MOS-ie czy OS4 czy innym AROS-ie, włącza się fajny graficzny interface, w tle leci na zmianę parę mod-ków, do tego ciekawe autorskie artki (niekoniecznie tłumaczone). Dla mnie bomba-masakra. To w dzisiejszych czasach zrobiłoby na wielu dużo większe wrażenie niż papierowe pismo o ami.

Ja byłbym za taką opcją..
[#73] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Kokos, post #72

Mam jeden egzemplarz TA-PL w domu. Postaram się do 30 września napisać jakiś artykuł. Deklaruję się również do pomocy w zaprogramowaniu MAGa, jeśli takowy ma powstać.
[#74] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Minniat, post #73

Deklaruję się również do pomocy w zaprogramowaniu MAGa, jeśli takowy ma powstać.

Zaprogramowaniu?
[#75] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #74

Tak, magi trzeba zaprogramować, jeśli oczywiście zapadnie decyzja o udostępnianiu materiałów w formie magów.

Przykładowe:
-> http://tinyurl.com/nybptw
[#76] Re: Total Amiga 26 - edycja polska
Ja niestety nie pomoge w tworzeniu , ale za to chetnie zakupie kazdy numer ktory wyjdzie ;) Co do zawartosi to chetnie zobaczyl bym na przyklad kontynuacje kursow "Delux painta w praktyce" :D
[#77] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #74

Kokos wspomina o MAGu w formie elektronicznej do odpalenia pod AOS i MOS, co według mnie jest rewelacją :) Dlatego napisałem o pomocy w zaprogramowaniu takiego MAGa. Przy okazji: Jeśli do pisemka będzie dołączony cover CD/DVD to można by zaprogramować przeglądarkę zawartości takiej płyty pod AOS i MOS. Ale to już tak na boku. Priorytetem dla mnie jest artykuł do pisemka w formie papierowej!
[#78] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Hellena, post #76

Wydaje mi się, że akurat temat "DP w praktyce" został ze szczętem wyeksploatowany i trudno byłoby napisać tu coś nowego.
[#79] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@APC74, post #78

Ale jakiś dobry duch mógłby rozpocząć cykl "PP w praktyce", albo "Blender w praktyce".
[#80] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@grxmrx, post #44

Musiałyby być w gazecie teksty o starych grach i wspomnieniach z dawnych lat, a także o wszystkim co się mieści pod hasłem retro.

Od gier retro to chyba ja moglbym byc. Moze bardziej w kierunku Shareware, ale jakiegos retrokomercjala tez by szlo zmieszac z blotem po latach. :)
No dwie, trzy recenzje na tak prosty temat to kazdy leń zrobi w ciagu pol roku. :)
[#81] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Andrzej Drozd, post #80

No dwie, trzy recenzje na tak prosty temat to kazdy leń zrobi w ciagu pol roku.

Jakoś przez te 8 lat nie widziałem takich zbyt wielu.
[#82] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Valwit, post #54

ja widzialbym po prostu papierowa wersje PPA

Ja tez. Z tym ze nowe artki na poczatku musialyby ukazac sie tylko w wersji papierowej. Dopiero po okolo dwoch miesiacach w elektronicznej. I tak malo sie dzieje jeseli chodzi o artykuly, wiec takie opoznienie nie zrobi roznicy, a gazeta sie po prostu "sprzeda". :)
[#83] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@MDW, post #70

I o to chodzi. Np. za piec lat, pewnego glebokiego wieczoru, gdy zabraknie pradu, wejdziesz na strych oswietlajac czeluscie skrzypjacej podlogi. Na jednej z polek znajdziesz 100 tomow zakurzonych egzemplazy PPA, nad glowa przeleci ci nietoperz...
Normalnie takiej atrakcji nie uswiadczysz na zadnym mobilnym dresofonie :)
I o to wlasnie chodzi w tym calym papierze. Wyobraznia. Ksiazki tez najlepiej czyta sie na papierze. Monitory i wyswietlacze LCD, to wciaz prymitywny "przezytek". ;)
[#84] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Andrzej Drozd, post #83

ksiazki sie najlepiej czyta na e-papierze :>
[#85] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Valwit, post #84

ksiazki sie najlepiej czyta na e-papierze :>

Tylko że póki co dość drogo to wychodzi.
[#86] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Grzegorz Kraszewski, post #85

a to zalezy. u nas sonowski czytnik to niecale 250 eur. czyli mniej niz 50 ksiazek, liczac bardzo pesymistycznie. jak na moje zapotrzebowania czytelnicze to zwrocil sie juz dawno :) ale to OT wiec jakby co to to proponuje irca lub forum :)
[#87] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Kokos, post #75

Jednak takie magi były praktycznie tylko scenowe. Nie opisywano w nich gier itp, co nie oznacza wcale, że my nie moglibyśmy tego zrobić, wytaczając nowe ścieżki dla magów ;)
[#88] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #71

Poproszę o listę tematów na artykuł.
[#89] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@lord_spider, post #88

Poproszę o listę tematów na artykuł.

Nie ma listy, niech każdy potencjalny autor zaproponuje coś, na czym się zna, o czym umie ciekawie napisać, no i rzecz jasna mieści się w zakresie tematycznym naszkicowanym powyżej.
[#90] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Santon, post #87

Wszystko już było. Magi-gazety nie skupiające się na scenie też. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem