Komentowana treść: Total Amiga 26 - edycja polska
[#91] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Valwit, post #84

To już raczej kwestia tego co kto lubi. Osobiście wolę klasyczne, papierowe wydanie książki czy też gazety/magazynu.

Elektroniczne wydania magazynów na ogół przeglądam (chyba, że coś mnie mocno zainteresuje). Papierowe wydania czytam na ogół od deski do deski.

Co do wydawania PPA w formie papierowej to raczej słabo to widzę. Zapał niby wielki, ale jak to się przełoży na pisanie artykułów to czas pokaże. Myślę że podobnie jak z odrodzonym C&A (wychodzi jeszcze?) sprawa zakończy się na paru numerach. Każdy kto brał kiedyś udział w prowadzeniu maga scenowego zna to już z własnej historii. Zresztą nawet widać to na przykładzie samych osób, które tłumaczyły teksty do polskiego wydania TA.

Na pewno błędem byłoby gdyby portal PPA miał zejść na drugi plan przez pismo wydawane raz, na jakiś bardzo długi czas.

Wydawanie PPA jako magazynu elektronicznego (no, klasycznego maga - bo tak to zrozumiałem) to już w ogóle pomyłka i strata czasu. Kiedyś nie było dostępu do sieci, przeglądarek - dzisiaj klasyczne magi to już przeżytek i taka ciekawostka.

Ostatnia edycja: 20.07.09 22:09:57
[#92] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Deftronic/..., post #91

[..]dzisiaj klasyczne magi to już przeżytek i taka ciekawostka.

Ani jedno, ani drugie - mimo naprawdć dużego postepu w HTMLu, wogóle w sposobie prezentacji treści w sieci, magi po prostu wymiatają designem, grafiką i muzyką
Jako ciekawostke można to traktować chyba tylko z tego powodu, że coraz mniej ludzi ma wogóle świadomość że coś takiego istnieje.

Co nie znacy, że chciałbym PPA jako maga. Chciałbym aby było tak jak jest plus gazeta papierowa, a artykuły stworzone dla gazety po pewnym czasie na PPA.
Rozumiem, że pojawi sie grupa oczekująca na wydanie ich tylko w formie elektronicznej, ale najbardziej zainteresowani kupią na papierze.
[#93] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Skotos, post #92

Myślę, że gdyby po jakimś czasie od wydania wersji papierowej pojawiała się wersja w pdf z aktywnymi linkami obie "strony" byłby zadowolone..
[#94] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Skotos, post #92

[..]dzisiaj klasyczne magi to już przeżytek i taka ciekawostka.

"Ani jedno, ani drugie - mimo naprawdć dużego postepu w HTMLu, wogóle w sposobie prezentacji treści w sieci, magi po prostu wymiatają designem, grafiką i muzyką"

No tak, juz wieki temu magi odpalane na PC w wysokich rozdziałkach, z kartami muzycznymi - wyglądały super (więc podobnie może być z magiem wydanym na nowej, współczesnej Amidze). Tylko umkneło gdzieś Ci to co najważniejsze w magazynach: TREŚĆ! A może lepiej AKTUALNA TREŚĆ.

Wystarczy - jak już wcześniej było powiedziane - prześledzić ile pojawiło się na PPA artykułów w ciągu ostatniego roku (opisów programów, gier, sprzętu, problemów, nawet wywiadów) i spokojnie się nad tym zastanowić. Moim zdaniem, nie ma to sensu i cała sprawa szybko upadnie (numer? dwa numery?). Dodatkowo zadziała to na minus portalu PPA, bo pojawi się odpowiednio mniej tekstów (portal stanie się - bez obrazy dla obu :) - drugim Execem?).

Na marginesie:
design, grafika i muzyka to tylko - miłe lub nie - dodatki. Magi jako strony www również świetnie się kiedyś prezentowały (z muzyką bywa różnie, ale zawsze można odpalić coś swojego w tle).
[#95] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@MaaG^dA, post #93

"Jakiś czas" w amigowym świecie trwa odpowiednio dłużej niż w zwykłym. :) Ile dłużej? Nie podejmuję się odpowiedzieć skoro "amigowe dwa tygodnie" potrafią trwać dłuuuuugo...
[#96] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Santon, post #87

Niby tak, ale niekoniecznie, gier może nie opisywano, ale inne amigowskie obszary, kursiki już tak. W każdym razie mag to tylko forma (i to rewelacyjnie klimatyczna!), byłoby spoczko.

Poczytałem wyrywkowo co tutaj się dzieje w tym temacie i jestem troszkę przerażony. Stado domorosłych owiec-wielkich-pisarzy chce robić pismo papierowe i to jeszcze z jakimś czymś na kształt cover cd. Dla mnie brzmi to tak niedorzecznie, że głowa mała.

Moim zdaniem mag to rewelacyjna forma, a nim powinna zajmować się sprawdzona pod kątem programowania, oprawy gfx, oprawy msx oraz co najważniejsze jakości tekstów, brygada. Bo jeśli każdy byle txt będzie wpuszczany jako zawartość, to produkt straci na jakości i przestanie być atrakcyjny bardzo szybko..

Ostatnia edycja: 21.07.09 10:01:33
[#97] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Kokos, post #96

Nie będzie żadnego cover CD, w dzisiejszych czasach to kompletnie nie ma sensu. A co do maga – Kokos, na kiedy byś napisał kod? ;>
[#98] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Grzegorz Kraszewski, post #97

Jak tylko wypuszczony zostanie MOS pod Maca Mini, wtedy biorę się za robotę. Czyli za jakieś.. niech pomyślę.. 2 tygodnie. ;)

A serio to choćby Minniat wyraził chęć.
[#99] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@recedent, post #79

O ile dobrze pamietam tego rodzaju kursy byly kiedys sprzedawane przez jedna z firm amigowych, pamietam bylo pare ksiazek. Moze by tak porozmawiac z autorami na temat ewentualnego pisania nowych artykulow? Kto wie, moze nie zapomnieli zupelnie o swoich korzeniach :)
[#100] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Deftronic/..., post #94

Moim zdaniem, nie ma to sensu i cała sprawa szybko upadnie (numer? dwa numery?). Dodatkowo zadziała to na minus portalu PPA, bo pojawi się odpowiednio mniej tekstów

Dlaczego nie ma sensu? Chocby miala upasc, to sprobowac warto. Teksty sie nie zmarnuja i pozniej i tak trafia na PPA.
Ba! Ta cala proba, tylko przyczyni sie do zwiekszenia ilosci tekstow na PPA.
Niczego nie tracimy, a tylko zyskamy. Moze nawet wiecej niz sie wydaje. :)
[#101] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Kokos, post #96

Żadnych magów uzależnionych od platformy. Nie można tego poczytać w pracy, autobusie, na przystanku. W dzisiejszych czasach bez sensu jest pisać program na jednego systemu tylko po to żeby przeczytać kawałek tekstu. Wystarczy popatrzeć z jakich platform ludzie wchodzą na PPA. 90% ludzi takiego maga po prostu nie przeczyta. Można to zrobić w jakimś HTMLu tak żeby wyglądał jak klasyczny mag. Niech nawet ma szmirowaty i niewygodny panel. :) No ale coś takiego przeczyta każdy. A przecież na tym nam zależy, nie?
[#102] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@MDW, post #101

Jestem tego samego zdania. Po co komu mag skoro może wejść na portal i czytać ? Coverdisk to również pomysł chybiony ze względu na realia. Samo pismo - jak najbardziej. Jest tu sporo do zyskania, jak wspomniał już Andrzej Drozd
[#103] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Andrzej Drozd, post #100

Zatem panowie - starczy gadania i do roboty. Termin został podany. Zegra tyka. :)

[#104] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Deftronic/..., post #103

I na razie tylko jedna osoba napisała do nas w sprawie zaklepania tematyki artykułu.
[#105] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #104

Są jeszcze dwie, co razem daje już/dopiero trzy...
[#106] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #104

Mnie tez mozesz dopisac. Aktualnie beda to tylko retro gry. To bedzie na pewno. :)
[#107] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Andrzej Drozd, post #106

Poproszę o zgłoszenie na maila z podaniem tytułu artykułu.
[#108] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #105

Na razie liczba osób, a co za tym idzie zaklepanych artykułów się nie zmieniła...
[#109] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #108

Mamy już sześć osób. Nadal jednak ani jednego tekstu o OS4.
[#110] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #108

Nie chce byc goloslowny. Zglosze sie gdy napisze, a raczej poprawie, dokoncze i uporzadkuje to co juz kiedys zaczalem. Tak bedzie lepiej. :)
[#111] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Andrzej Drozd, post #110

A co jeżeli już się ktoś do tego samego zgłosił i jest to zaklepane? ;)
[#112] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #109

Deklaracji jest całkiem sporo. Teraz tylko pozostaje mieć nadzieję, aby do 30 września 2009 r. wpłynęły teksty. Co prawda nadal nie ma żadnego artykułu na temat OS4. Czyżby ten system nie cieszył się w ogóle popularnością? Czyżby nie było o czym pisać? Nie wierzę...
[#113] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #112

Szczerze? Miałem OS4 na klasyku przez chwilę i się prawie poddałem już na etapie instalacji... Dopiero po wyborze angielskiego zamiast polskiego się udało, ale nie przemogłem się jakoś do używania tego systemu pod AGA (podobnie jak i innych zresztą).

Zastanawiam się na wersją dla Pega - do 30. września powinna do mnie dotrzeć, coś tam można by wtedy napisać.
[#114] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #112

Mogę napisać co nieco o OS4.0, jestem jego posiadaczem od dość dawna i mam o nim zdanie! I jakiś tekst o programowaniu np. o nowym kompilatorze języka E (E COMPILER X) lub coś w tym rodzaju! Ostateczną decyzję napiszę Ci, Sebastian na priv.
[#115] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Minniat, post #114

Jak pisałem wcześniej, jedynie deklaracje tematów artykułów "na priv" są rozpatrywane poważnie, więc czekam na maila.
[#116] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #111

A co jeżeli już się ktoś do tego samego zgłosił i jest to zaklepane?

Wrzucisz do drugiego papierowego PPA. :)

Dodane: Mysle ze kazdy z Nas powinien sprobowac cos napisac. Przeciez tu nie chodzi o rywalizacje, bycie pierwszym, tak jak to robimy codziennie, ze zdobywamy i staramy sie zdobyc "pol zamku". Tu chodzi o hobby. Pelna wolnosc i dowolnosc. Mozna powiedziec ze dla sprawy, dla idei. Tutaj nie ma podzialow. Kazdy z Nas jest tutaj dobrowolnie, wiec warto cos zrobic. :)

Ostatnia edycja: 25.07.09 00:12:07
[#117] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #112

Czyżby ten system nie cieszył się w ogóle popularnością?

Podobnie jak i MOS. Panowie, trzeba sobie w koncu powiedziec. Implementacja ( :P ) AOS4 i MOS (ale czego? :P ), na wzor tego co znamy z AOS3, nigdy juz nie odda tego, co znamy ze starego dobrego AOS3. Systemy sa swietne, ale klimatu w nich coraz mniej. AOS4 sie stara, ale zamrozil sie linuxowo, MOS sie nie stara, ale jest za bardzo "komórkowy". Oba kuleja z Java i Flashem. Wiem, to nikomu nie potrzebne (juz amigowym hackerom tym bardziej ;), bo od tego uzytkownicy, tych systemow maja...peceta. :P
[#118] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Andrzej Drozd, post #116

Wrzucisz do drugiego papierowego PPA.

Taki sam artykuł?
[#119] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Andrzej Drozd, post #117

Podobnie jak i MOS.

Tekstów poświęconych MOS-owi jest zadeklarowanych kilka.

Panowie, trzeba sobie w koncu powiedziec. Implementacja ( ) AOS4 i MOS (ale czego? ), na wzor tego co znamy z AOS3, nigdy juz nie odda tego, co znamy ze starego dobrego AOS3. Systemy sa swietne, ale klimatu w nich coraz mniej.

Masz nie pisać o klimacie tylko o tym systemie lub oprogramowaniu na niego. Skoro masz takie doświadczenia lub wrażenia to je opisz.

AOS4 sie stara, ale zamrozil sie linuxowo, MOS sie nie stara, ale jest za bardzo "komórkowy". Oba kuleja z Java i Flashem. Wiem, to nikomu nie potrzebne (juz amigowym hackerom tym bardziej , bo od tego uzytkownicy, tych systemow maja...peceta.

No to napisz o tym artykuł. Wyrażasz tutaj ciekawy pogląd, który mógłby trafić do działu "publicystyka". Być może ktoś by zaczął z Tobą polemizować i przysłałby kolejny.
[#120] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #118

Taki sam artykuł?

"Zaklepane", zrozumialem ze ramowka gazety nie zmiesci juz wiecej artykulow podobnych. Jezeli bedzie wiecej opisow np. retrogier, to przeciez zawsze mozna wrzucic je w nastepnym numerze. Ale optymistycznie patrze, ze bedzie drugi...Bedzie :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem