Komentowana treść: Total Amiga 26 - edycja polska
[#31] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Valwit, post #29

Z tym nie ma problemu. Do tej pory tłumacze pracujący przy TA PL również byli honorowani egzemplarzem. Pytanie tylko co będzie, jak trzeba będzie przejść od słów do czynów i wypełnić strony. Oczywiście nie musi to być stron 40, być może rozważymy mniejszą liczbę. Gdyby znalazło się jakieś 8 - 10 osób chcących napisać jeden, czy dwa artykuły w ciągu pół roku, wydanie gazety stałoby się całkiem realne. Na razie takich osób jest pięć. Możnaby wtedy spróbować zaplanować numer i wziąć się do roboty, wtedy wiadomoby było kto tylko obiecał, a kto napisze. Następnie wydanie. Tu ryzyka finansowego nie ma, po prostu czytelnicy nas ocenią i autorzy sami zobaczą czy przy osiągnięciu takiego nakładu, jaki uda się nam osiągnąć chce im się pisać dalej, czy nie.
[#32] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Grzegorz Kraszewski, post #27

2 strony A4 z 40 można poświęcić na reklamy, A4 dzieli się na 4 boxy reklamowe po 2zł za reklamę x nakład. Czyli gdyby się udało znaleźć 8 reklamodawców to każdy egzemplarz miał by 16zł dofinansowania.
[#33] Re: Total Amiga 26 - edycja polska
na AF wydaje 10 EUR a wolalbym wydawac na edycje PL
[#34] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Santon, post #32

Czyli gdyby się udało znaleźć 8 reklamodawców

Niezły dowcip .
[#35] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Grzegorz Kraszewski, post #34

Jak duży (tzn. ile znaków - średnio) tekst dostaje do przekładu każdy tłumacz?
Chodzi mi o artykuły anglojęzyczne. Pytam, bo chętnie wspomógłbym redakcję właśnie w charakterze tłumacza.
[#36] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Marek, post #35

dostaje jaki weźmie - system do tej pory był taki, że jak kto może to rezerwuje sobie tekst z puli wolnych. Jak oddaje tłumaczenie, to tekst jest zwolniony do korekty. Nie ma więc określonej "puli przydziału" na osobę - jest za to trochę marksistowsko - "każdemu według jego możliwości". Z reguły w każdym numerze były przynajmniej 2 teksty ciężkiego kalibru - po ok. 30-40 tysięcy znaków. W ostatnim było ich 3. Do tego 5 w okolicach 10-19 tysięcy i jakieś 25 mniejszych.
[#37] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@grxmrx, post #15

to w sumie mogłoby się udać, bo np. na Atari wydawane są gry na kartridżach i jakoś się sprzedają, mimo, że można ściągnąć wersję z sieci. Co do reklamy - moglibyście spróbować pogadać z jakimś rzecznikiem prasowym jakieś firmy z branży elektronicznej - może by się skusił patrząc na niewielkie koszty i jednoczesną reklamę w Internecie i "czasopiśmie traktującym o komputerach". Poza tym mogłaby być giełda z płatnymi ogłoszeniami - poza tym może by się udało dogadać z właścicielami Amiga Future, żeby zamieszczać tylko niektóre artykuły. Tak naprawdę rok czy pół roku na zebranie artykułów nie jest tak długim oczekiwaniem w naszym ami-światku
[#38] Re: Total Amiga 26 - edycja polska
Przyznam się, że natrafiłem na niespodziewany opór, głównie bazujący na tym, że gazeta odbierałaby artykuły portalowi. W związku z tym rezygnuję z pomysłu kontynuacji TA PL w jakiejkolwiek formie drukowanej.
[#39] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Grzegorz Kraszewski, post #38

Trochę to śmieszne (przecież artykuły z portalu nie znikną), chyba że ktoś zakłada, że zamiast wejść na PPA ktoś sięgnie po gazetę. Do czego to doszło, że "nowoczesne i postępowe" medium, jakim jest strona internetowa boi się anachronicznej drukowanej gazety? ;)
[#40] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

Moim zdaniem takie wnioski są błędne bo jeśli są osoby, które będą pisać artykuły tylko do czasopisma drukowanego to artykułów dla potencjalnego odbiorcy byłoby więcej, gazeta nie odbierałaby tym samym artykułów portalowi.
[#41] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@grxmrx, post #40

Mi również się tak wydaje. Można artykuły, które pojawią się w gazecie opublikować na portalu po jakimś czasie. TAPLa nie będzie jakimś biznesem przynoszącym Kokosze ani Plazmy, więc takie rozwiązanie byłoby dobre dla TAPL i PPA.
[#42] Re: Total Amiga 26 - edycja polska
Dziwne. Tak przypatruję się z boku (acz nie śledzę PPA na bieżąco), i dziwię się, że w naszym kraju taka inicjatywa nie miałaby szans powodzenia ("powodzenia" w sensie istnienia). Jak widzę po paru postach, to i aos-mosowe wojenki wciąż pozostawiły blizny w środowisku, które zamiast się skonsolidować, paradoksalnie się dzieli (analizując jakąkolwiek historię ciekawym czy kiedykolwiek komukolwiek osłabienie się wyszło na zdrowie). Tak samo wątpię, by papierowa gazeta była konkurencją dla PPA (a co, gdyby część artykułów pochodziła z TA albo i eXec'a? - ok, jeśli to miałaby być jakaś naiwna prowokacja - a nie jest -wszak chłopaki też coś tam piszą o AOS, i piszę to z perspektywy człowieka zupełnie niezainteresowanego ami-podziałami) - to wątku nie było . Nie wiem na czym bazują obawy PPA - wiadomo, że nikt nie będzie czytał 2x tego samego artka, ale z drugiej strony jakiż to prestiż wydawać jako jedni z nielicznych na świecie prawdziwą gazetę amigową! :D

Ostatnia edycja: 19.07.09 11:08:40
[#43] Re: Total Amiga 26 - edycja polska
Pozatym:
1. Istnieje zapewne wciąż trochę abstrakcyjnych niskonakładowych gazet, zinów itp. szczególnie w środowiskach "alternatywnych", miłośnikach kolejek, czy trzody chlewnej (autentyk! acz pewnie sponsorowany :/ ), że naiwnie rzeknę - czyli jednak można.
2. A'propos dofinansowania - nie wiem czy w PPA była o tym debata, ale w razie czego moglibyście umieścić na portalu banerek reklamowy np. wiadomej korporacji trzymającej pół netu za mordę - taki malutki tylko, żeby było wiadomo, gdzie klikać, odsysając soki międzynarodowej finansjery ;) Przy takiej oglądalności, i świadomości ludzi tutaj przebywających miałoby to na pewno sen$. Znam takich, którzy odsysają naprawdę sporo z tego systemu, a i sam wiem, że jest to najprostszy i najskuteczniejszy sposób na "dziękówkę" za włożoną pracę w np. taki portal bądź gazetę [przecież mogłaby mieć swoją (pod) stronę]. Także amigową gazetę mógłby sponsorować jakiś guóógieł czy coś podobnego ;)
3. Gdyby zaszła potrzeba, w razie czego dla beki mógłbym zostać pierwszym reklamodawcą TA ;) - choć prędzej na jakiś mniejszy pasek, niż cały blok jaki sugerował wcześniej przedmówca Santon (jeśli reklama mogłaby być połowicznie nie amigowa, z racji tego, co robimy a nie amigowości jako takiej) :)
[#44] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@rolpho / D6, post #43

Czyli model mógłby być taki:
- za artykuły w TA PL autor dostawałby wierszówkę,
- czasopismo ukazywałoby się w cyklu półrocznym (więc tekst czekałby maksymalnie pół roku na publikacje - chyba, że tekstów byłoby na tyle dużo, że można by było wydawać częściej),
- z wydawania czasopisma zyskałoby się prestiż i możliwość promocji Amigi na zewnątrz środowiska amigowego (łatwiej się przebić z informacją o nowym numerze gazety niż z informacją o konkretnym artykule),
- finansowanie z reklam poszłoby głównie na płacenie autorom za teksty,

Kolejna sprawa to pozyskanie nowych czytelników (czy realne?) i struktura takiego pisma.
Musiałyby być w gazecie teksty o starych grach i wspomnieniach z dawnych lat, a także o wszystkim co się mieści pod hasłem retro.
Zainteresowani najnowszymi wynalazkami tworzonymi pod szyldem Amiga lub innymi chcieliby też coś przeczytać co by ich konkretnie zainteresowało. Od ilości tekstów zależałoby czy jakiś numer byłby zdominowany np. przez AROSa czy przez najnowszy AmigaOS (motywuje?;).
Inna sprawa czy takie czasopismo wydawane byłoby tylko po to żeby było wydawane by można było przeczytać coś na papierze (by odłożyć na półkę z kolekcją amigowych czasopism, gier i wszystkiego co amigowe) czy też po to żeby faktycznie było nośnikiem wyjątkowej treści.
[#45] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Krashan

Zbyt pochopne wnioski wyciągasz.

@reszta

Postarajmy się odpowiedzieć na kilka poniższych pytań:

1. Jaki profil pisma chcielibyście widzieć? Według mnie skupianie się na czymś innym niż OS4 i MorphOS nie ma sensu, choć coś dla klasykowców również musiałby się znaleźć, aby widzieli oni sens nabywania pisma.
2. Ile osób byłoby chętnych nabyciem takiej gazety w formie papierowej? Wydaje mi się, że jeżeli będzie to liczba zbliżona do TA-PL, to jest sens to robić.
3. Ile osób jest w stanie czynnie wspierać magazyn tekstami? Jeżeli założymy, że profil określony w pierwszym punkcie jest docelowym, wówczas teksty musiałyby być pisane przez ludzi mających dostęp do OS4 i MorphOS-a. Ile jest takich osób, które byłyby w stanie popełnić jakiś artykuł średnio raz na kilka miesięcy. Obecna frekwencja takich tekstów jest bardzo, ale to bardzo niska...

Moim zdaniem, to w zasadzie jedynie punkt trzeci jest kluczowy. Cokolwiek ludzie nie napiszą tutaj w komentarzach, to i tak liczą się czyny, a póki co mało tego co się pisze, przeradza się w czyn.
[#46] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #45

Cóż, ja ostatnio nie miałem prawie wogóle czasu na jakiekolwiek pisanie, ale od dłuższego czasu męczę powoli dłuuuuuugii artek o WinUAE, takie coś można by zamieścić w TA-PL :) . Jako że nie mam dostępu do MOS/OS4 a jedynie do klasyka, więc jakieś artykuły "dla klasyka" mógłbym napisać, oczywiście o ile będzie taka potrzeba :D
[#47] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Grzegorz Kraszewski, post #25

Teoretycznie, ja mógłbym być drugim tłumaczem tekstów z niemieckiego. Zwłaszcza, że zajmuję się zawodowo takimi tłumaczeniami. Wszystko zależy od terminów...
[#48] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #45

1. Jaki profil pisma chcielibyście widzieć?

OS4, klasyki i MorphOS oczywiście. Ponadto teksty traktujące o informatyce (od strony praktycznej), przykładowo: algorytmy równoległe, kryptografia, protokoły komunikacyjne, sieci bezprzewodowe od kuchni (w warstwie łącza danych), parsery, grafika wektorowa od strony programisty, opisy bibliotek programistycznych, Python. Ale również prawo autorskie. Tego typu tematy były poruszane także w Magazynie Amiga. Mogło by to przyciągnąć czytelników nieamigowych. Natutalnie nie po to żeby ich nawracać, ale na ciekawe (dobre) artykuły znajdują się chętni. Pamiętam, że po opublikowaniu mojego artykułu w PPA kilka lat temu o korzystaniu z internetu komórkowego, skontaktowało się ze mną kilkanaście. o Amidze nie mieli zielonego pojęcia, ale bardzo zainteresował ich poruszony temat. Wiadomo, za ciekawe tematy trzeba płacić, nawet w necie.

2. Ile osób byłoby chętnych nabyciem takiej gazety w formie papierowej?

Rozszerzenie tematyki, jak wspomniałem w poprzednim punkcie mogłoby zwiększyć ilość zainteresowanych pismem. A może wydawać by wersję angielską?

3. Ile osób jest w stanie czynnie wspierać magazyn tekstami?

Pomysł z reaktywacją negocjacji (jak ktoś wcześniej proponował) z obecnym niemieckim wydawcą, który przejął schedę po TA jest godny zastanowienia. Ktoś pisał o publikacji starszy, niektórych tekstów. W jakimś sensie, to również reklama dla niemieckiego wydawcy.

Uważam, że wsparcie pisma reklamą nie jest skazane na porażkę. Wręcz przeciwnie. Wcześniejszy pomysł z banerami na PPA. Ogólnie PPA nie straci na wydawaniu pisma (przez rzekome odebranie tekstów). IMHO więcej zyska niż straci. Przez powyższe chciałem wyrazić jedynie moją opinię w poruszanej kwestii pisma papierowego.

Zdaję sobie sprawę, że przejście od słów do czynów wiąże się z niemałym wysiłkiem. Podziwiam trud włożony w przygotowania wszystkich numerów TA i przede wszystkim Wszystkie zaangażowane osoby.

Ostatnia edycja: 19.07.09 13:35:28
[#49] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@OSH, post #47

AF po polsku od dłuższego czasu nie jest w ogóle brane pod uwagę.
[#50] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #45

Prosiłbym jednak nie pomijać tak bardzo klasyka. Rynek retro jest coraz bardziej preżny. Teksty o klasycznym AmigaOS - jako mniejszość - to przedewszystkim zacheta do kupna pisma dla coraz bardziej licznej rzeszy "nowych" posiadaczy A1200 i aktywnie używających WinUAE. Ktoś to w końcu zrobi, dlaczego nie macie być pierwsi?
Casus C64&Amiga od którego zaczynałem - miałem C64, ale czytałem o Amidze... i kupiłem Amige Czasy obecne: mam klasyka i peceta, czytam o AmigaOS4/MorphOS i...

Co do punktu 3 - sporym ułatwieniem (np. dla mnie) byłaby lista tematów na artykuły. Forumowicze pewnie pomogą.

Reklamy - byłbym zainteresowany, jako firma, reklamą w piśmie, oraz wogóle możliwością pochwalenia sie pismem ze swoją reklamą. Pewnie nie tylko ja
Reklama "stwarza rynek", pismo może być tańsze, oraz my - nie ukrywajmy tego starzy Amigowcy - już jesteśmy zakopani w komercji, jeśli ktokolwiek planuje prowadzenie biznesu choćby luźno związanego z Amigą to dostanie produkt marketingowy do wykorzystania.

Pomysł zaproszenie eXeca do pisania tekstów o AmigaOS4 uważam za rewelacyjny, załatwianie bądź kupowanie artków z AF także. Nie mam pojecia czy to sie uda bo jest to pewien konflikt interesów, ale ludziom z eXeca chyba zależy na promocji AOS4.

Problem z czynnym pisaniem rzeczywiście jest, sam mam w 40% napisany artek o Mediatorze, którego coś nie moge skończyć. Z tym, że nikt mnie niejako nie obliguje do tej pracy a pismo i deadline już taką presjć mogłoby wywrzeć.
[#51] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #49

no to lipa, tam jest dobre wywazenie pomiedzy klasykiem a "nowymi amigami"
[#52] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #45

Ja chętnie zaprenumerowałbym taką gazetę! Po drugie jestem w stanie zasilić gazetę własnymi tekstami z branży informatycznej (szkółka programowania, recenzje, opisy gier, programów). Także jestem do dyspozycji! Mam dostęp do klasyka oraz AOS4.0.

Byłoby fajnie gdyby gazeta miała również cover CD/DVD. Czy można dostać pozwolenie na zamieszczanie recentów z Aminetu bądź OS4Depot?

Ostatnia edycja: 19.07.09 15:39:38
[#53] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Olo, post #46

Olo, gdzie podesłać chyba wiesz ;)
[#54] Re: Total Amiga 26 - edycja polska
ja widzialbym po prostu papierowa wersje PPA. wydawana nieregularnie, lub na zasadzie co 30 artkow. zbierze sie tyle to sie wydaje. artki te same co na ppa lub ew jakies "wersje deluxe" czyli np nieskrocone wywady :)
[#55] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@rjack, post #48

1. Jaki profil pisma chcielibyście widzieć?

OS4, klasyki i MorphOS oczywiście.

Czyli chcesz wszystkiego. Ja też, ale trzeba odpowiednio rozłożyć proporcje. Gdybyśmy mieli takie pismo składać dziś, to klasyk zajmowałby 90% numeru. Pytając o profil chciałbym usłyszeć na czym Waszym zdaniem należy się skupić najbardziej.

Mogło by to przyciągnąć czytelników nieamigowych.

Na to akurat bym się w ogóle nie nastawiał.

Pamiętam, że po opublikowaniu mojego artykułu w PPA kilka lat temu o korzystaniu z internetu komórkowego, skontaktowało się ze mną kilkanaście. o Amidze nie mieli zielonego pojęcia, ale bardzo zainteresował ich poruszony temat.

Bo wygooglali. Materiałów zamieszczonych w gazecie nie wygooglają, ale ogólnie na tematykę okołoamigową zapewne ze strona by się mogła znaleźć.

A może wydawać by wersję angielską?

To należy chyba w ogóle wykluczyć.

3. Ile osób jest w stanie czynnie wspierać magazyn tekstami?

Pomysł z reaktywacją negocjacji (jak ktoś wcześniej proponował) z obecnym niemieckim wydawcą, który przejął schedę po TA jest godny zastanowienia. Ktoś pisał o publikacji starszy, niektórych tekstów. W jakimś sensie, to również reklama dla niemieckiego wydawcy.

Po pierwsze, to nie jest odpowiedź na pytanie. Po drugie, odnośnie AF - to nie jest kwestia negocjacji, lecz faktu, że nie jesteśmy w stanie tego wykonać w czasie dwóch miesięcy. O tłumaczenie AF na polski proponuję w ogóle zapomnieć. Argumentów już przytaczano tutaj kilka.
[#56] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Valwit, post #54

nieskrocone wywady

To jest jakiś mit. Tekst, który otrzymuję do składu jest skracany o niezbędne minimum w stylu "o, padł mi komp, poczekaj zresetuję".
[#57] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Valwit, post #54

ja widzialbym po prostu papierowa wersje PPA. wydawana nieregularnie, lub na zasadzie co 30 artkow. zbierze się tyle to sie wydaje. artki te same co na ppa

Wątpię żeby ktoś kupił papierową wersję artykułów do których w każdej chwili ma dostęp na www. Płacił byś za czynie recenzji czy tez wywiadów, które już przeczytałeś za darmo?

Benedykt Dziubałtowski
[#58] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@Skotos, post #50

Reklama - mam około 1200 firm w bazie klientów, więc pewnie ktoś by chciał małą reklamkę tanią na małą skalę, choć by doświadczalnie (w końcu ze 30-40zł to nie majątek)

Artki - Mógł bym coś raz na jakiś czas naskrobać do działu retro - najchętniej w tematyce gier.
[#59] Re: Total Amiga 26 - edycja polska

@mailman, post #45

Zbyt pochopne wnioski wyciągasz.

Być może. Po prostu trochę wyhamowałem w zapale. Podsumujmy to tak:

1. Nadal oferuję druk i dystrybucję ewentualnej gazety na zasadach i w cenach zbliżonych do TA PL.
2. Na pewno pisałbym do takiej gazety artykuły. Myślę, że ze dwa co pół roku bez problemu.
3. Mogę się podjąć składu.

Po prostu pozostaję w gotowości i zobaczę jakie decyzje zapadną.
[#60] Re: Total Amiga 26 - edycja polska
Pisemko chętnie bym kupił. Mimo iż nie mam kontaktu z MOS'em oraz AOS4 śledzę ich losy. Jeżeli natomiast mowa o ewentualnym wsparciu z mojej strony - teksty tylko skupione wokół klasycznej Amigi i gier. Recenzje, opisy, przeglądy i wywiady. Czy dla PPA czy dla nowego pisma przez PPA wydawanego - dla mnie to bez większego znaczenia. Od amigowca dla amigowców :)

Ciekawi mnie jakie decyzje zapadną w tym kierunku, tak czy inaczej trzymam kciuki :)

Ostatnia edycja: 19.07.09 19:42:11
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem