Komentowana treść: Konkurs na 25. urodziny Amigi
[#61] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@AmiChris, post #57

Sorry, nie jestem komunistą i nie wiem skąd Ci to przyszło do głowy, znowu sam siebie okłamujesz bo innych nie masz szans?
[#62] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@AmiChris, post #57

Dyskusję na temat świadectw, nalepek i komunistów proponuję jednak przenieść do HydeParku.
[#63] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Bully Boys, post #61

Ja nic nie mowie o komunizmie...

Chyba niektórzy myśleli, że jak moderator mówi to mówi... A tu żartów nie ma.

[#64] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@AmiChris, post #63

To ja nie mam zielonego pojęcia...

O krok od bana. Wycieczki osobiste, epitety i ignorowanie zaleceń moderatora
[#65] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@APC74, post #54

o, dobrze wiedziec, od razu +10 do symapatii :D
[#66] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@AmiChris, post #57

Ilez jadu i nienawisci...

Kolejny dyskutant ignorujący słowo pisane...
[#67] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@AmiChris, post #63

Nie przesądzajmy tak szybko z tą ściemą - poczekajmy chociaż do lata. Na AW.net chłopaki z Hyperionu właśnie się pochwalili/wygadali, że posiadają kilka działających prototypów. Powiesz, że to "kontynuacja ściemy"? Być może. A być może nie. "Kompletowanie części" zdaniem Trevora dotyczy peryferiów, typu napędy optyczne, dyski twarde itp. A nuż to on ma rację?

Co do puzzli - to moim zdaniem jest to marketing. Nie wymagający dużych nakładów, za to wzbudzający spore zainteresowanie (nawet negatywne wypowiedzi to zawsze coś - nieważne co piszą, byle pisali - promocja produktu robi się prawie sama).
[#68] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@reactor, post #66

Pokój Bracie! I mokrego dyngusa. :)
[#69] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@_arti, post #36

@arti : A jaka teorie macie na mnie, amigowcy-execowcy? Nie zalezy mi ani na niebieskim ni na czerwonym a zdanie nt. projektu X1000 mam z brubsza takie samo jak Krashan

nie zależy mi na niebieskim ani czerwonym, nie siedzę na execu, w dodatku w ogóle nie znam tego środowiska, informacje czerpię z portali zagranicznych, których to jest niewiele więcej niż np. na ppa.pl (co oczywiste), a podobnego zdania co Krashan nie mam. Nie ma absolutnie najmniejszych przesłanek świadczących o tym, że X1000 to pic na wodę. Może moja optyka wymaga zmiany, ale byłaby to zmiana idąca w stronę ideologii a nie faktów.

Ostatnio widzę przy każdym newsie około-AOSowym negatywne komentarze fascynatów MOSa, przoduje Krashan, słyszałem że execowcy brużdżą jak trolle, ale tu jest nielepiej.

a-eon/hyperion swoim marketingiem mógł co najwyżej zaszkodzić acube. nie wydaje mi się i nie znajduję dowodów, że marketing miał uderzyć w ewentualnych nabywców morphoso-macmini, natomiast na forach zagranicznych odnajduję głosy, że zapowiedź X1000 powstrzymała od zakupu sam. tu mamy do czynienia z osobami zorientowanymi na amigaos, a nie na morphos, czyli wobec braku zapowiedzi X1000 naturalnym byłby zakup sam, a nie maca z innym systemem operacyjnym.

kto wysuwa wniosek, że afera z X1000 jest obliczona na odciągnięcie od macmini musi być mos-centrystą, a Krashan nim jest bo MOS to jego interes. nie wszystko jednak co około amigowe musi kręcić się wokół MOSa, tak jak okazało się, że Ziemia niekoniecznie jest centrum wszechświata. Czytając między wierszami wnioskuję, że powstanie X1000 związane jest z zamówieniem spoza amigowej społeczności.

są tu doświadczeni historycy trujący, że epokę temu też były zapowiedzi i nic z tego nie wyszło, cieszę się, że aż tak stary mentalnie nie jestem. mniej jaram się eksploatowaniem wymarłej linii sprzętu, niż nową konstrukcją, która robi halo w i poza amigowym światkiem będąc potencjalną szansą na wskrzeszenie marki. edit ;)

Ostatnia edycja: 05.04.10 20:12:46
[#70] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@nimrod7, post #69

potencjalną szansą na wskrzeszenie marki

Razem z tym komputerem musialby wyjsc AOS4.2 z gotowa przegladarka WWW (z dzialajacym flashem, java itd.), porzadnym pakietem biurowym itd.
Nie ma mowy o szansach wskrzeszenia marki za pomoca niedopracowanego jeszcze systemu. Jezeli X1000 wyjdzie, to bedzie kulal AOS4, gdy wyjdzie nowy AOS4, to bedzie juz cos szybszego od X1000. Jeszcze nie czas na wskrzeszenie marki. Moze za 3-5 lat? Może.
Tak czy inaczej mnie to juz ani grzeje, ani ziębi. Fajnie ze cos sie dzieje. Ale juz tyle bylo wpadek, ze nie nalezy rozpedzac sie na hura! Bo mozna nie wyhamowac przed kolejna sciana. ;)
Jak bedzie, to bedzie. Wtedy tez okaze sie czy ci wszyscy krzykacze zakupia ten sprzet, czy potrafia tylko pisac na forach. :)
[#71] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Andrzej Drozd, post #70

Ja chyba kupię.
[#72] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Andrzej Drozd, post #70

Cichaj Andrzej, defetysto. Masz sie cieszyc, merdac ogonkiem;swym czarnym i pisac peany na temat tego rozwiazania.
Wstydzilbys sie ;)
[#73] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@reactor, post #66

[post usunięty zgodnie z ostrzeżeniem]
[#74] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@parallax, post #71

Ale Ty nie jestes krzykaczem. Nie liczy sie. :)
Ja nie kupie. Aktualnie niczego z AOS4 ani z MOS. Dosc wstepnie zapoznalem sie z tymi systemami i czasami uzywam ich na klasyku.
Oprogramowanie na te systemy nie zastapi mi programow z peceta, ani nie da mi niczego wiecej niz mam na klasykach i WinUAE. Moze kiedys przyjdzie ta chwila, gdy stana sie bardziej uzytkowe. W tej chwili mysle o szybkim klasyku, czyli Natami. :)
[#75] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Bully Boys, post #64

[post usunięty zgodnie z ostrzeżeniem]
[#76] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Andrzej Drozd, post #74

a jakie masz dowody na to ze natami opusci kiedykolwiek garaz , i nie jest "obietnicą bez pokrycia" , "mamieniem" i probą "dojenia owiec"? :D:D:D

Ostatnia edycja: 05.04.10 20:51:51
[#77] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Andrzej Drozd, post #70

niedawno Trevor Dickinson delikatnie zasugerował, że jest szansa na pakiet biurowy (w kontekście rozmowy o OpenOffice). poza tym nadchodzi Timberwolf. na http://obligement.free.fr/articles/actuenbref09102009.php jest info o wsparciu javy przez aos 4.2, wszystko wskazuje na to, że aos 4.2 ukaże się wraz z X1000. flash ? nic o tym nie wiem.
[#78] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@nimrod7, post #69

są tu doświadczeni historycy trujący, że epokę temu też były zapowiedzi i nic z tego nie wyszło, cieszę się, że aż tak stary mentalnie nie jestem

Zapowiedzi były niemal od upadku Commodore do dziś. 90% z nich okazało się frazesami rzucanymi w amigowy tłum. Znajomość historii to nie jest trucie i mentalna starość, ale cenna nauka na przyszłość. Były wśród zapowiedzi zupełne ściemy, jak np. iWin, ale były też informacje od całkiem poważnych na pierwszy rzut oka firm, które w rezultacie okazały się mrzonkami. Oglądaliśmy zdjęcia rozmaitych płyt głównych i prototypów, z których nic nie wynikło. Nie wiadomo rzecz jasna, czy X1000 będzie kolejnym wkrętem, czy jedną z tych nielicznych obietnic, które się sprawdziły. Czas pokaże.
[#79] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@nimrod7, post #77

Raczej wszystko wskazuje na to, że X1000 ukaże się z wersją 4.1 + Timberwolf i może coś jeszcze.
Wersja 4.2 z istotnymi funkcjonalnościami (np. obsługa drugiego rdzenia) będzie później i będzie płatna.
[#80] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Grzegorz Kraszewski, post #78

ergo sprowadza się to do różnicy w optyce - szklanka do połowy pusta lub do połowy pełna. dla mnie każde nowe losowanie w totka jest losowaniem od zera - nie zakładam, że skoro nie wyszło 50 razy to i tym razem nie wyjdzie, albo że zmniejsza to szansę na sukces w następnym losowaniu. pozostańmy przy stwierdzeniu - czas pokaże.

@adam_mierzwa Raczej wszystko wskazuje na to, że X1000 ukaże się z wersją 4.1 + Timberwolf i może coś jeszcze.
Wersja 4.2 z istotnymi funkcjonalnościami (np. obsługa drugiego rdzenia) będzie później i będzie płatna.

poproszę o źródł(o/a)

Ostatnia edycja: 05.04.10 21:08:37
[#81] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@nimrod7, post #80

To znaczy co jest dla ciebie, z rzeczy które napisałem, kontrowersyjne? Z czym ewentualnie mógłbyś się nie zgodzić?
[#82] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@nimrod7, post #77

niedawno Trevor Dickinson delikatnie zasugerował, że jest szansa na pakiet biurowy (w kontekście rozmowy o OpenOffice).

To przykład, jak się stosuje techniki marketingowe. Bo co on takiego powiedział? Na czyjąś sugestię, że fajnie by było, jakby niespodziewanie pojawiło się wraz z X1000 Open Office, odpisał "uważaj na to, czego sobie życzysz". Czy to jest zobowiązanie do czegokolwiek? Nie, chodzi o to, żeby czytelnicy "sami dopowiedzieli sobie resztę", co jak widać robią. A gdy się OOffice nie pojawi, z czystym sumieniem będzie mógł stwierdzić, że przecież nic nie obiecywali...
[#83] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@reactor, post #66

Grzesiu nie kasuj moich komenatrzy wg wlasnego widzimisie...
[#84] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@nimrod7, post #69

Wskrzeszenie marki byłoby możliwe wtedy, gdyby nowy system pozwalał na uruchamianie starego softu w sposób/na styl trybu MS Dos z Windowsa. Tryb amiga klasik byłby "zaszyty" w systemie i dzięki (Petunia/Trance/JIT) załatwiałby sprawę emulacji starego procesora a układy specjalizowane były by emulowane dzięki karcie/układowi. Z tego co wyczytałem to AOS 4.1 chyba rezygnował z takiego rozwiązania (Trance). Uruchamianie starego softu, choćby raz w roku przy piwie, ale przy pomocy UAE to nie to samo. Do tego nie potrzeba komputera za 1500 euro.
Poczekajmy i zobaczymy co będzie, a czego nie. Mnie osobiście zastanawia jedno, dlaczego subtelnie przesuwa się datę premiery nowego sprzetu. Pamietam na execu była mowa na podstawie informacji z zachodnich źródeł, że całość będzie dostępna przed wakacjami, teraz czytam, że pod koniec lipca. Trochę to zastanawia. Pozdrawiam. OK

Ostatnia edycja: 05.04.10 21:24:31
[#85] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@adam_mierzwa, post #81

@adam_mierzwa Wersja 4.2 z istotnymi funkcjonalnościami (np. obsługa drugiego rdzenia) będzie później i będzie płatna.

o te informacje mi chodzi. poproszę o źródł(o/a)

@Krashan

masz rację, to jest niezobowiązujące mrugnięcie okiem, szklanka do połowy... ?
[#86] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@reactor, post #83

A propos "Grzesiu" to brudzia ze sobą nie piliśmy z tego co pamiętam. Co do postu, to po prostu był kontynuacją podwątku z prywatnymi wycieczkami, wzajemnym obrażaniem się i określaniem poziomu intelektualnego adwersarza. Wszystkie posty z tego podwątku poleciały. Nic osobistego.
[#87] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@nimrod7, post #85

Dick Trevor w A-Eon Q&A #3: "In the initial A1-X1000 release, AmigaOS 4.1 will not make use of the second CPU core but this is something that the OS4 developers are planning for a subsequent update.". Z tego wynika, że w 4.1 nie będzie dwurdzeniowości i że 4.2 będzie później. Czy będzie płatna - tutaj tego nie powiedziano. Można jedynie domniemywać, że skoro 4.1 była płatna, to 4.2 również. Być może też Adam ma inne źródło.
[#88] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@nimrod7, post #85

http://www.exec.pl/forum/posts/list/15/763.page#11932
Konkretnie fragment: "Nie wydaje mi się, żeby tak duża zmiana funkcjonalna systemu jak dodanie obsługi SMP była udostępniona za darmo w jakimś uaktualnieniu OS 4.1". To pisze betatester systemu, to nie jest mój wymysł.
Zanim te słowa padły, tez tak uważałem. AmigaOS 4.1 jest darmowym portem dostarczanym za darmo ze sprzętem. Możemy przyjąć, że w przyszłości tak już będzie (komputer dostarczany z systemem "za darmo", gotowy do pracy). Jest partnerstwo strategiczne między Hyperion i A-Eon.
Drobne update będą oczywiście w darmowe, nowe wersje systemu - płatne.
Kupujesz sobie np. PC z Windows, ale już za nowszą wersję Windows trzeba zapłacić. Dla mnie nie ma w tym nic dziwnego.
Oczywiście jest pole do dyskusji jak być powinno w tym konkretnym przypadku, ale raczej nie mamy wpływu na to.
[#89] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Grzegorz Kraszewski, post #86

A propos "Grzesiu" to brudzia ze sobą nie piliśmy z tego co pamiętam.

Wybacz, ale to z czystej sympatii ;)

Co do postu, to po prostu był kontynuacją podwątku z prywatnymi wycieczkami, wzajemnym obrażaniem się i określaniem poziomu intelektualnego adwersarza. Wszystkie posty z tego podwątku poleciały.

No bez jaj, wez przeczytaj jeszcze raz co napisalem w komenatrzu ktory skasowales. Zwroc tez uwage co Andrzej mi nan odpowiedzial. Przynajmniej wkaz gdzie okreslilem poziom intelektualny adwersarza.

Nic osobistego.

No taak. Tylko skad wiedzialem ze to Ty? ;)
[#90] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Ender, post #84

Mnie osobiście zastanawia jedno, dlaczego subtelnie przesuwa się datę premiery nowego sprzetu.

To w zasadzie o niczym nie przesądza:
1. Kampania reklamowa została zaczęta bardzo wcześnie w stosunku do spodziewanej daty posiadania sprzedawalnego produktu. Na tyle wcześnie, że nie da się jeszcze tej daty precyzyjnie określić.
2. Każdy duży projekt ma obsuwy wynikające z nadmiernego optymizmu i braku znajomości technicznych detali wśród osób zarządzających.
3. Jest też grupa hurraoptymistycznych użytkowników, którzy z przecieków i niedopowiedzeń wyciągają nadmiernie optymistyczne wnioski.
Z ciekawością będę śledził wypowiedzi pana Dicka, jak również pojawiające się od czasu do czasu wypowiedzi braci Friedenów. Ci ostatni chyba są pod sporą presją, bo zaczęli dwa pracochłonne projekty (Timberwolf i port AmigaOS 4 na X1000, skoro jest już 5 prototypów), pochwalili się nimi i narobili ludziom apetytu, a jak zwykle okazuje się, że roboty jest więcej niż się na początku zakładało. Też tak miałem z Prometeuszem (którym się nie pochwaliłem przed wprowadzeniem go na rynek) i DigiBoosterem 3 (którym się pochwaliłem, być może niepotrzebnie, a na pewno za szybko, no ale stało się...).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem