Komentowana treść: Konkurs na 25. urodziny Amigi
[#91] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@reactor, post #89

Tylko skad wiedzialem ze to Ty?

Z mojej sygnaturki na forum? Przecież mam wpisane, że moderuję komentarze pod newsami.
[#92] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@DRACOX, post #76

a jakie masz dowody na to ze natami opusci kiedykolwiek garaz , i nie jest "obietnicą bez pokrycia" , "mamieniem" i probą "dojenia owiec"?

Nie mam dowodow. Zaczekam. Jak nie wyjdzie to szkoda i wciaz bede uzywal dwoch klasykow oraz WinUAE.

A co do dojenia, to ktos juz mi tlumaczyl, ze hobby rzadzi sie swoimi prawami. Fajnie byloby jakby Natami nie przekroczylo 2 tyś PLN.
[#93] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Grzegorz Kraszewski, post #91

Nie tylko Ty...
Nie ustosunkowujesz sie bardziej rzetelnie do mojego komenatrza?
[#94] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Ender, post #84

Z tego co wyczytałem to AOS 4.1 chyba rezygnował z takiego rozwiązania (Trance)

Nie wiem, czy Cię dobrze zrozumiałem, ale jeśli wyczytałeś, że w AOS 4.1 zrezygnowano z emulacji 68k, to się mylisz - Petunia nadal jest częścią składową systemu (a po ostatnim updacie działa nawet nieco lepiej niż wcześniej).
[#95] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Ender, post #84

gdyby commodore nie było trupem, następny produkt amigowy byłby z poprzednikami niekompatybilny. wkraczamy tu na jałowe terytorium czystości rasowej.

masz rację do uruchamiania starego softu nie potrzeba komputera za 1500 euro. amigę 1200 mógłbym sprzedać odrobinę taniej, teoretycznie tylko, bo wolę by zawalała mi mieszkanie.

teraz czytam, że pod koniec lipca

nie ma wzmianki o tym, że produkt ma zadebiutować właśnie wtedy. na 23 lipca wyznaczone jest ogłoszenie wyników konkursu. 25 rocznica narodzin amigi ot co.
[#96] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@reactor, post #93

Sugeruje zapytać się o to drogą mejlową ponieważ Grzegorz ma już ustawionego bana do 25 maja 2010.
[#97] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@DRACOX, post #76

Szczerze? Natami jest pomyslem podobnym do MOS-a, a wiec entuzjasci szukajacy kontynuacji zabawy w dobie olewactwa firmy matki.
X1000 jest produktem wiadomej firmy ktora szuka mozliwosci wydojenia forsy itp.

Ps. Uwazam, ze konstrukcje typu klasyk, natami, efika sa niewarte uwagi w dobie "nowych ciastek" okolamigowych.
[#98] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Grzegorz Kraszewski, post #90

(...) jak również pojawiające się od czasu do czasu wypowiedzi braci Friedenów. Ci ostatni chyba są pod sporą presją, bo zaczęli dwa pracochłonne projekty (Timberwolf i port AmigaOS 4 na X1000, skoro jest już 5 prototypów), pochwalili się nimi i narobili ludziom apetytu, a jak zwykle okazuje się, że roboty jest więcej niż się na początku zakładało

Wydaje mi się, że nie można kłaść Timberwolfa i rozwoju/portowania AOS4.1 na jednej szali. Nie wiem jaka jest umowa między braćmi F. a Hyperionem, ale wydaje mi się, że Timberwolf to bardziej ich "autorski" projekt, który powstaje niejako równolegle i w wolnym czasie. Co do rozwoju samego systemu to jest praca płatna, za którą - jak mniemam - otrzymują od Hyperionu wynagrodzenie, tak więc tutaj presja może być zdecydowanie większa. W tym przypadku Hyperion jako sponsor projektu może wyznaczać braciom konkretne "deadline'y" oraz priorytety zgodnie ze swoją koncepcją (czyli np. przeportowanie AOS4.1 na X1000 w zakresie umożliwiąjącym obsługę niezbędnego hardware'u, a dopiero później dodawanie funkcjonalności "nice to have", czyli np. obsługa drugiego rdzenia - co zapewne właśnie będzie miało miejsce). Niestety nie da się mieć wszystkiego naraz... :(

Poza tym - założenie, że nad portem AOS4.1 na X1000 pracują wyłącznie bracia Frieden i cały projekt zależy wyłącznie od nich wcale nie musi być prawdziwe (chociaż na pewno są dość kluczowymi osobami).
[#99] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@respector, post #94

A to widzisz musiałem czegoś nie doczytać albo źle zrozumiałem. Sorki mea culpa. ;)
[#100] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Grzegorz Kraszewski, post #87

ja natomiast w roadmap dla AmigaOS wyczytałem "SMP support is planned, but this will probably not be completed entirely for the 4.2 release" i wciąż spotykam się z informacją, że wraz z X1000 wyjdzie AOS 4.x a nie konkretnie 4.1, może być to oczywiście to samo mrugnięcie okiem (może i tego samego oka) jakiego użył Trevor D., ale zdanie "In the initial A1-X1000 release, AmigaOS 4.1 will not make use of the second CPU core but this is something that the OS4 developers are planning for a subsequent update" oznacza tylko tyle, że to AOS 4.1 nie będzie miał wsparcia dla SMP w chwili ukazania się X1000, a nie że AOS 4.1 jest systemem, który ukaże się z X1000. Subtelność, ale zawsze. Czy do pomyślenia jest scenariusz, w którym X1000 jest bundled z AOS 4.2 ? a użytkownicy AOS 4.1 dostają update na SMP w formie.. update ? czy 4.1 update 1 był do pobrania za opłatą ?
[#101] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@nimrod7, post #95

Chyba Konrad wspominał na execu o tym, że X1000 ma być dostępna w lipcu na rocznicę A1000, a termin przed wakacjami kojarzę z pierwszej akcji z puzlami też z execa. Ręki, ani tym bardziej głowy sobie uciąć nie dam za te terminy, ale tak je kojarzę.

Co do czystości rasowej to PS2 był wstecznie kompatybilny z PSOne i chyba mu to nie zaszkodziło. PS3 było, ale już nie jest i znam ludzi, którzy nie mogą tego odżałować, bo mają sentyment do starszych gier z PS2, liczyli na powtórkę z PS2 (wsteczna kompatybilność, a tu nic).
PS. Xbox 360 , Wii też są wstecznie kompatybilne w jakimś stopniu, więc osobiście nie uważam, żeby "zlanie" tego co było (brak sprzętowej emulacji układów specjalizowanych) było dobrym rozwiązaniem, ale to tylko moje zdanie.
[#102] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Ender, post #101

"przed wakacjami" o ile dobrze pamietam , tyczylo sie pelnej specyfikacji ceny etc. a nie premiery sprzetu jako takiej
[#103] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi
Stopare wpisow. Ktos juz napisal, ze bardzo sympatyczny konkurs? Mam nadzieje, ze plakat bedzie w komplecie z nowa Amiga, nie moge sie doczekac premiery.
[#104] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@pawelini, post #103

akurat plakat jest dosc slaby . skoro juz wiadomo jaka obudowa (przy okazji widac po recenzjach budy w necie ze calkiem pro, oraz przemyslanie wykonana) ,to mozna bylo by wykonac cos lepszego niz ten paskudny render na paskudnym tle :)
[#105] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@DRACOX, post #104

Ktoś pisał o dojeniu owieczek a to wygląda na to że owieczki same dają się doić kupując taki kiepski plakat.
[#106] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@pampers, post #105

Dużo już kupili?
[#107] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi
Mialem na mysli ten konkursowy z postaciami.
[#108] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@pampers, post #105

Nie miales plakatu "lajt my fajer" ? ;P
[#109] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@pawelini, post #108

Ja z BlizzardemPPC nie dostałem,a kupowałem nówkę w sklepie.Pewnie dawali tylko do CSPPC.
[#110] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi
Kurka wodna, obudowa rewelacyjna, mam nadzieje ze jej nie zmienia na cos innego do czasu premiery :D
[#111] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@pawelini, post #108

Nie miałem ;)
[#112] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@DRACOX, post #102

A napisali, ktorego roku? ;)

[#113] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Grzegorz Kraszewski, post #2

A ten dalej swoje jak zacięta płyta. puszczenie pawia
[#114] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Wolałbym informacje od puzzla i o tym napisałem.

Po co? I tak byś sktytykował.
[#115] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@reactor, post #7

W pełni się zgadzam.
[#116] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Grzegorz Kraszewski, post #10

To znaczy z czego? Przecież chyba A-Eon nie ma zamiaru zamontować w X1000 procesora Z80 z zegarem 4 MHz, wtedy owszem byłoby się z czego pośmiać. Ironizować mogę na temat "strategii marketingowej" A-Eonu.

W komentarzach do pierwszego newsa o X1000 szydziłeś np. z układu "XENA"

Taki stan rzeczy pod dużym znakiem zapytania stawia możliwość zaistnienia na rynku X1000 w czerwcu (na 25 rocznicę Amigi), czy nawet we wrześniu.

A Ty się tym tak martwisz i tak leży Ci na sercu los AOS4 i sprzętu na którym biega.

z drugiej zaś obliczona na odciągnięcie niezdecydowanych od MorphOS-a na Macu mini.

Może jeszcze tych którzy się wahają nad pc+win.
[#117] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Grzegorz Kraszewski, post #13

Niestety z niebieskim motylem nie mają.
[#118] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Grzegorz Kraszewski, post #14

Skoro piszą, że są na etapie sprawdzania dostępności podzespołów...

A co to ma do rzeczy, wcześniej zdecydowali co tam wsadzą, a teraz sprawdzają dostępność wcześniej wybranych części, aby zakupić korzystnie ich większą ilość i rozpocząć "masową" produkcję. OK
[#119] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Andrzej Drozd, post #20

Ja tam wole Tetrisa lub Boulder Dasha. Logiki jakby troche mniej, ale za to ile dynamiki.
OK
[#120] Re: Konkurs na 25. urodziny Amigi

@Andrzej Drozd, post #22

Andrzej jesteś adwokatem?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem