Komentowana treść: MorphOS 2.6
[#31] Re: MorphOS 2.6

@pampers, post #29

Fajnie jakby się pojawił 20.10.2010 20:10 :D
[#32] Re: MorphOS 2.6

@Sir_Lucas, post #31

Spojrz na dzisiejsze kalendarium, fajna data prawda?:)
[#33] Re: MorphOS 2.6
Pytanie odnosnie typu Power Maka:
mam dwa
Jeden w kwadratowej obudowie z podstawka pod procek typu ZIF
Drugi w takiej przezroczystej obudowie z logo jabluszka z raczkami (szare albo niebieskie o ile mnie pamiec nie myli). I ma AGP.

I teraz pytanie ktory jest supportowany?

Moze w koncu bym sprobowal. :) OK

Ostatnia edycja: 10.10.10 13:57:07
[#34] Re: MorphOS 2.6

@stachu100, post #33

Odpal OSX na nich i sprawdź jakie to modele, albo sprawdź w OFie.
[#35] Re: MorphOS 2.6

@stachu100, post #33

Stachu Zrób foty tych PowerMaców. Obaczymy
[#36] Re: MorphOS 2.6
Super!

Zainstalował ktoś 2.6 na eMacu ?

Ja zainstalowałem kopiując boot.img na partycję boot, a potem reset i wlazłem w plik .iso, odpaliłem IWizard i dałem aktualizacja. Potem reset.

No i dalej dźwięk cicho gra :( Ustawiłem AppleI2S, głośność i podbicie na max, skalowanie głośności na "pełny dźwięk"...

[#37] Re: MorphOS 2.6
Super! Aktualizacja zrobiona i już jestem zabootowany z MorphOS 2.6. Zaraz zacznę szukać różnic między 2.5 a 2.6. Na razie jako użytkownik Pegasosa 2 ich nie zauważyłem. :)

Ostatnia edycja: 10.10.10 14:44:40
[#38] Re: MorphOS 2.6

@G. Kraszewski, post #21

zgodnie z duchem ekologii zagospodarowuje kolejne modele komputerów z procesorami PowerPC

... z duchem ekologii
Kurcze znowu sobie monitor kawa z zaplulem. Masz fantazje. Dzieki za poproawienie humoru w niedziele.
[#39] Re: MorphOS 2.6

@reactor, post #38

Dzieki za poproawienie humoru w niedziele.

Nie ma sprawy, polecam się na przyszłość. Jeszcze niejedna aktualizacja MorphOS-a przed nami .
[#40] Re: MorphOS 2.6

@G. Kraszewski, post #39

No to czas by kupic jakies tanie pudlo z jablkiem. Serdeczne dzieki, to kolejny krok we wlasciwa strone - zaraz montuje...
[#41] Re: MorphOS 2.6

@Zbysiuk, post #40

Zbysiuk: ja swojego mdd 1.42 duala upolowałem za 150 euro z adverts.ie - szukaj tam. I nie obawiaj się proponować o wiele mniej niż wołają :)
[#42] Re: MorphOS 2.6

@pampers, post #41

Dzieki za informacje. Mam pytanie, uruchomiles 2.6 na tym dualu?
[#43] Re: MorphOS 2.6

@Zbysiuk, post #42

Właśnie z niego piszę, to model 2.6. Czekam na kluczyk, mój numerek rejestracyjny to 994 więc dzisiaj na bank pęknie tałzen :D

System działa świetnie..
[#44] Re: MorphOS 2.6

@pampers, post #43

A moze "dziala jak natura chciala" ?
[#45] Re: MorphOS 2.6
OK Super Jutro w robocie zaktualizuje swojego MacaMini.

P.S. A czy poprawiono przeglądarkę obrazków i już można w niej przeskakiwać do następnego obrazka bez wyłączania okna z obrazkiem
[#46] Re: MorphOS 2.6

@G. Kraszewski, post #15

Odnośnie zwiększania dostępności sprzętu to użytkowników zarejestrowanych jest około 1000 a mini pewnie wyprodukowano w setkach tysięcy więc dla wszystkich starczy do końca życia. Karty pci oraz grafiki z większą ilością VRAM można podłączyć także do Powermaca G5 który jest wydajniejszy od modelu G4.
Ja bym wolał posiadać obsługę airportu w mini i sterowniki do jakiś popularnych kart wifi na usb do efiki niż sterownik do ATI Rage.
[#47] Re: MorphOS 2.6

@MaveRick, post #45

tutaj nie ma niczego do poprawiania. mozna przeskakiwac jezeli ma sie pelnosprawna klawiature. jak masz niepelnosprawna to poczytaj o proponowanych rozwiazaniach w poprzednim watku
[#48] Re: MorphOS 2.6
I NOWE OWB :) super
[#49] Re: MorphOS 2.6

@Bigo, post #46

ale napisanie prostego sterownika dla ati rage to kilka dni. naklad pracy potrzebny na napisanie stosu wifi + sterowniki do kart to calkiem inna sprawa. nie ma co porownywac.
[#50] Re: MorphOS 2.6

@Bigo, post #46

Ja też bym chciał wiele rzeczy ale rozczaruję Cię - nic z tego. W tym momencie jestem bardzo zadowolony z tego, że MorphOS działa na moim PowerMacu. Mocy obliczeniowej na moje zastosowania mi wystarczy.

Pewnie za jakiś nieokreślony czas doczekamy się wersji na G5. Jednak wolę teraz wsparcie na G4 niż np czekanie kolejny rok na wsparcie G5 z pominięciem PowerMaków.
[#51] Re: MorphOS 2.6

@kiero, post #49

A czy ktokolwiek z developerów prowadzi w tej chwili prace nad stosem wifi?
[#52] Re: MorphOS 2.6

@Bigo, post #51

nie
[#53] Re: MorphOS 2.6

@pampers, post #50

Jeśli wystarcza ci Powermac g4 to praktycznie rzecz biorąc wystarczyłby ci mini 1,5 gdyż różnicą pod morphos-em w tej chwili to możliwość zainstalowania radeona 9200 z 128 MB pamięci. Jeśli morph wykorzystywałby dwa procesory i miał sterownik 3d do kart opartych na chipie R300 to co innego.
[#54] Re: MorphOS 2.6

@MaveRick, post #45

Można, używają page up i page down.
[#55] Re: MorphOS 2.6

@Bigo, post #53

ale mini ma bardzo ograniczone mozliwosci rozbudowy/zmiany podzespolow
[#56] Re: MorphOS 2.6

@kiero, post #52

No to mnie zmartwiłeś. Myślałem że przynajmniej gdy ukaże się wersja dla Powerbooka to będzie posiadać działający airport.
A czy jakieś bounty nie zmieniłoby podejścia developerów do tego tematu?
[#57] Re: MorphOS 2.6

@Bigo, post #56

ale co ma fakt tego, ze aktualnie nikt nad tym nie pracuje do tego czy wsparcie w wersji dla pbooka bedzie czy nie? wersja dla powerbookow nie jest zapowiedziana na konkretny termin.
[#58] Re: MorphOS 2.6

@kiero, post #55

To fakt tylko raczej pod morphos-em nie ma zbyt wielu kart PCI które można by wykorzystać.
[#59] Re: MorphOS 2.6

@Bigo, post #53

Trafiłeś jak kulą w płot, bo sprzedałem Mini na rzecz PowerMaka.
Możliwość wrzucenia lepszej karty graficznej, sloty pci które już mam zajęte przez dodatkowe porty USB, kartę muzyczną. 3 dyski twarde - mało powodów żeby przesiąść się na PowerMaka?

Mini nie ma nawet line in.
[#60] Re: MorphOS 2.6

@Bigo, post #56

Też się zmartwiłem, bo WiFi w dzisiejszych czasach to podstawa, ale da się przeżyć. MacMini też ma WiFi. Jest malutki i można go postawić gdziekolwiek albo z łatwością przestawić, zabrać do znajomego. WiFi dałoby więcej możliwości. Umnie w pracy pozbyli się kabli sieciowych i wszystko zrobili na WiFi bo łatwiej szybciej i estetyczniej. Ja jestem zmuszony mieś włączonego sterego PIII z kartą WiFi i potem połączenie z Mini przez kabel "krosowy".
Wygląda na to, że jeszcze daleka droga do WiFi na MorphOS bo jeszcze przed tym chłopaki z MOSTeam mają problem z poprawą prostej przeglądarki obrazków...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem