Komentowana treść: MorphOS 2.6
[#91] Re: MorphOS 2.6

@kjb, post #90

Dam Ci znać za parę dni jak dostanę moją kartę ze stejstów.
[#92] Re: MorphOS 2.6

@kjb, post #89

Przed 2.7 raczej nie licz na to.
[#93] Re: MorphOS 2.6

@pampers, post #91

o bylo mowic, mam tutaj "luzna" sb live 5.1
[#94] Re: MorphOS 2.6

@kjb, post #90

Właśnie tak zrobiłem i dzwięk działa. U mnie na macu to z wyjścia na wzmacniacz nie ma żadnego dźwięku tylko przy włączaniu i wyłanczaniu. W jaki sposób zmusić Maca by wydawał dźwięk normalnie oraz wyłączyć wbudowany głośnik?
[#95] Re: MorphOS 2.6

@ZED^lM, post #94

Zed^IM, kjb

Moze przetnijcie kabelek do wbudowanych glosniczkow :)
[#96] Re: MorphOS 2.6

@AmiChris, post #95

Wbudowane głośniki mają niby 16W... podłączyłem tanie głośniki Creative MF1580, ale to dużo nie daje, zaś mini piecyk Marshall 1W daje czadu! Gra 10x głośniej niż wbudowane w Maku
[#97] Re: MorphOS 2.6

@Jacek Piszczek, post #92

Skoro nie ma co liczyć na poprawę tego w 2.7 to czy będę mógł liczyć na poprawę przeglądarki obrazków, żeby można było w jednym oknie przeskakiwać do następnego obrazka bez konieczności zamykania okna przeglądarki (przy życiu np: spacji lub entera)

P.S. albo gdy kursor myszki będzie na obrazku (okno przeglądarki) PPMyszy następny a LPMyszy poprzedni obrazek

Ostatnia edycja: 11.10.10 05:23:12
[#98] Re: MorphOS 2.6

@MaveRick, post #97

PPM aktywuje menu kontekstowe, LPM aktywuje okienko, nie można zmieniać skrótów w całym systemie bo najważniejszą cechą jest jego współgranie. Przychylam się jednoczesnie do twojej prosby o jakąś postać zmiany w przód / w tył obrazków, należy jednak zrobić to z głową.
[#99] Re: MorphOS 2.6
Brawo MorphOS Team :). Już niedługo MorphOS zagości również w moim domu ;).
[#100] Re: MorphOS 2.6
ja tam w dalszym ciagu wole swoje zdezelowane amigi ;-]
[#101] Re: MorphOS 2.6

@HOŁDYS, post #100

Ot liczy sie zabawa ;)
[#102] Re: MorphOS 2.6

@HOŁDYS, post #100

do internetu i filmów ?
bo do gierek to wiadomo, że klasyk lepszy

Ostatnia edycja: 11.10.10 10:29:31
[#103] Re: MorphOS 2.6

@rzookol, post #102

do filmow i netu mam "normalne komputery" ;-]
nie mam problemu z bankami czy z obsluga javy flasha itp...odpalam i ma chodzic..do przyjemnosci Amisika naglosnnienie i mobilny rzutnik ;-]
[#104] Re: MorphOS 2.6

@HOŁDYS, post #103

Ja też mam normalny komputer z PPC. Mogę wchodzić do banku, obsługuje mi javę i mogę nawet pograć dla przyjemności w amiśkowe gry...Odpalam i ma chodzić ! I lepiej jeszcze - CHODZI !!!

Ostatnia edycja: 11.10.10 11:05:18
[#105] Re: MorphOS 2.6

@Pero, post #104

obsługuje mi javę

Standardowa pomylka: Java != ECMAScript (znany szerzej jako JavaScript)
[#106] Re: MorphOS 2.6

@HOŁDYS, post #100

Niektorym znudzil sie SuperFrog i robienie gradientow w DeluxePaint. :) Niektorych interesuje filozofia AmigaOS, a nie historia.
[#107] Re: MorphOS 2.6

@szuler, post #105

Chyba nie ma pomyłki. Jeżeli mam problem odpalam debiana na maczku i mam "normalny komputer"...
[#108] Re: MorphOS 2.6

@MDW, post #106

niektorym juz sie znudzilo twoje tlumaczenie ;-] wymysl cos nowego ;-]
[#109] Re: MorphOS 2.6

@HOŁDYS, post #108

Póki powód się nie zmieni to i jak go nie będę zmieniał. :) Czy to takie dziwne, że komuś się znudziło używanie czegoś przez kilkanaście lat i bawi go kontynuowanie idei zapoczątkowanej przez Jaya Minera? Amigę Classic szanujemy i uważam, że powinna stać na złotym tronie, a wszyscy powinni jej składać ofiary w postaci najnowszych pecetów. :) Jednak trudno się tym dzisiaj bawić. Zresztą mnie nawet w starych czasach wkurzały NDOS-y i traktowanie Amigi jak konsoli do gier, omijanie systemu, bawienie się hackami. Przez takie podejście w AmigaOS zrobił się straszny bajzel. Na szczęście AmigaOS4, MorphOS i AROS zrobiły porządek i teraz bałagan jest już naprawdę niewielki (w porównaniu z np. Windows). Szkoda tylko, że porządek został zrobiony na trzy sposoby, a nie jeden wielki. :) Mi jak na razie najbardziej odpowiada porządek MorphOS dlatego tego używam, podniecam się każdą nową wersją i mam z tego radochę.
[#110] Re: MorphOS 2.6

@rzookol, post #98

Nie mozecie zrobic jakichs systemowych "gestures" myszka ? To takie praktyczne i nowoczesne. Dzis myszka z np controlem (prawo lewo przewracanie, gora dol zoom) , jutro touchscreen ;)
[#111] Re: MorphOS 2.6

@pawelini, post #110

jest program od geita do gestów myszy na morphosie
[#112] Re: MorphOS 2.6

@HOŁDYS, post #108

niektorym juz sie znudzilo twoje tlumaczenie

Twoje też się już niektórym znudziło.
[#113] Re: MorphOS 2.6

@pampers, post #59

Można zapytać jaki model PowerMaca zakupiłeś? Jaki jest obecnie najlepszy sprzęt (w sensie najszybszy i dający najlepsze możliwości rozbudowy) dla MorphOSa? Nie orientuję się w tych powermacach, a w końcu trzeba się przymierzać na coś nowszego od pegaI...
[#114] Re: MorphOS 2.6

@Adam_K, post #113

Mogę ci sprzedać pega2 :)
[#115] Re: MorphOS 2.6

@Adam_K, post #113

najszybsze są mdd/fw800, najwieksze mozliwosci mają quicksilvery (powstalo wiecej kart z szybszymi prockami)
[#116] Re: MorphOS 2.6

@rzookol, post #98

No tak, racja. Nie da się podpiąć przycisków od myszki. Może scroller, ale on mógłby być jako zoom... na kalwiaturze każdy chyba ma < i > alpo strzałki lewo prawo ...
[#117] Re: MorphOS 2.6

@MaveRick, post #116

A to nie mozna podpiac jakiejs pokazywaczki o prostych mozliwosciach i nie przejmowac sie ta wbudowana w ambienta?
[#118] Re: MorphOS 2.6

@AmiChris, post #117

pewnie ze mozna.... mozna tez kupc sobie PC z WinXP ... ;)
skoro jest ambientowa to po co podpinac inna

Ostatnia edycja: 11.10.10 18:38:37
[#119] Re: MorphOS 2.6

@MaveRick, post #118

Ty tak zawsze?
Skoro kiedys byl workbench to po co uzywac magellana czy scalosa?
Kiedys byl multiview to po o uzywac sg czy ambientowa?

Ja cie prosze, nie rob problemu tam gdzie go nie ma.
[#120] Re: MorphOS 2.6

@pampers, post #81

Dziękuję.
Sztuczka z altem u mnie nie działa.
MOS włącza się bez śmieci na ekranie dopiero po tym jak maca rozruszam linuxem.
Nie przeszkadza mi to.
To i tak mój trzeci G4 z MOS, raczej nie będę często używał,
więc jak dla mnie może zostać, że najpierw trzeba linuxa z Xami uruchomić.
Potwierdzam problem z wbudowaną kartą sieciową który już ktoś zgłaszał na forum ppa.
U mnie nie pobiera adresu z routera (PENTAGRAM Cerberus P6371, domyślne ustawienia).
Ustawienie adresu na stałe na 192.168.1.102 nic nie daje, nie łączy się ani z routerem ani z innymi komputerami u mnie w domu.
Linux na to nie pomaga.
No cóż wydam parę złotych na jakąś tanią kartę z RTL8139.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem