Komentowana treść: MorphOS 2.6
[#61] Re: MorphOS 2.6

@MaveRick, post #60

W tej przeglądarce nie ma co poprawiać ....
[#62] Re: MorphOS 2.6

@MaveRick, post #60

Oczywiście najmilej byłoby mieć obsłużone WiFi, ale jak ktoś potrzebuje tu i teraz, to zamiast włączania starego P III proponuję nabycie sprzętu Edimax 7206 APg. Po ustawieniu w trybie "Client Infrastructure" mamy "uradiowione" dowolne urządzenie z Ethernetem, oczywiście z obsługą wszystkich rodzajów WPA2. Podłączyłem klientom już kilka takich sprzętów, zawsze z pozytywnym skutkiem. Urządzonko jest białe, więc nawet kolorem do mini pasuje...

Ostatnia edycja: 10.10.10 18:26:19
[#63] Re: MorphOS 2.6

@MaveRick, post #60

chłopaki z MOSTeam mają problem z poprawą prostej przeglądarki obrazków...

Ja bym raczej powiedział, że masz problemy ze zrozumieniem odpowiedzi na swoje posty.
[#64] Re: MorphOS 2.6

@Bigo, post #58

nie chodzi tylko o karty (kilka sie jednak znajdzie). prosta wymiana lub dolozenie dysku juz cie ogranicza w makumini.
[#65] Re: MorphOS 2.6
Super!!!
Piszę z mojego drugiego komputera z MOS.
Stacjonarna G4.
[#66] Re: MorphOS 2.6

@kiero, post #64

co do dysku to teraz dochodzi też stos firewire, więc myślę, że to nie sprawi dużego problemu. Poza tym w Power Mac G4 są dyski ide a takich jak mi się zdaje nowych już się nie kupi.
[#67] Re: MorphOS 2.6

@sand, post #66

mozna wsadzic kontroler na pci lub uzyc przejsciowki
[#68] Re: MorphOS 2.6

@pampers, post #59

Wiem że miałeś mini (nawet kojarzę że podkręciłeś proca w nim).
Najmocniejsza karta graficzna pod mosem do powermaca w tej chwili różni się tylko wielkością pamięci, a porty usb dokupiłeś pewnie dlatego że powermac ma USB 1.1. Jedynie z dyskami w mini jest kłopot bo pod PATA 2,5 największy HD to 320 GB.
Mogę spytać jaką kartę muzyczną posiadasz i czy mos ją obsługuje?
[#69] Re: MorphOS 2.6

@Bigo, post #68

w maku jest wolny radeon. mimo, ze biorac pod uwage obslugiwane funkcje to jest to samo, to jednak w wyzszych rozdzielczosciach roznice w predkosci widac bez problemu (glownie jezeli chodzi o 3d).

Ostatnia edycja: 10.10.10 18:51:12
[#70] Re: MorphOS 2.6

@Bigo, post #68

Portów nie dokupywałem, był już w zestawie ;)

Karta muzyczna to Terratec Phase 28, obsługiwana w systemie dzięki sterownikom Davyego Wentzlera, ale z racji tego że nie podoba mi się system wejść i wyjść, kupiłem Audio Revolution 7.1 który już do mnie jest wysłany.

Maveric: o lolu przenajświętszy, MorphOS Team ma zmieniać przełączanie obrazków na strzałki bo nie masz klawiszy pgup i pgdown? Poczytaj jeszcze raz to co napisałeś, może zmęczony jesteś.
[#71] Re: MorphOS 2.6

@kiero, post #69

Fakt zapomniałem że jeszcze różni się magistralą pamięci (Radeon w mini ma pamięci 64 bitowe).
[#72] Re: MorphOS 2.6

@waldiamiga, post #35

Ok, to jest ten:

http://en.wikipedia.org/wiki/Power_Mac_G4
"Sawtooth, P5, Project E"

i ten:
http://en.wikipedia.org/wiki/Power_Macintosh_G3
"Power Macintosh G3 (Minitower)"

Ten ostatni to fabrycznie G3, ale można włożyć G4.
[#73] Re: MorphOS 2.6

@G. Kraszewski, post #62

O tym nie pomyślałem. Właśnie rozwiązałeś mój problem sieciowy. :D
[#74] Re: MorphOS 2.6

@stachu100, post #72

http://en.wikipedia.org/wiki/Power_Mac_G4
"Sawtooth, P5, Project E"

Na tym modelu MorphOS zadziała.
[#75] Re: MorphOS 2.6

@Sir_Lucas, post #74

Dzięki wielkie!
Wiem że to jeden z najniższych modeli, ale ma procek wymieniony na 700MHz bodajże.
I z tego co pamiętam filmy na MAC OS X chodzą płynnie.

To będę testować.
[#76] Re: MorphOS 2.6

@stachu100, post #75

Ważne żeby karta gfx była na AGP. Daj znać czy udało Ci się uruchomić. OK

I tutaj jeszcze w razie problemów z Twoim modelem Piru radzi ;)

http://www.morphzone.org/modules/newbb_plus/viewtopic.php?topic_id=7418&forum=11

Ostatnia edycja: 10.10.10 20:01:27
[#77] Re: MorphOS 2.6

@Sir_Lucas, post #76

Niekoniecznie agp. U mnie w MDD dziala tez radeon 7000 pci :)
[#78] Re: MorphOS 2.6
Podziękowanie za nową wersję, mam wrażenie, że jest poprawione kilka błędów np. wyświetlanie ekranu (brak śmieci, które pojawiały się czasami na biurku), nareszcie automatyczne zamykanie głośności dźwięku.

Jest też nowy OWB, ale na początku miałem z nim małe kłopoty. Dopiero jak wywaliłem wszystko ze starego i zainstalowałem nowy do czystego katalogu, to zaczął normalnie działać. Ale mi się rzeczy wyświetlały w menu :D
[#79] Re: MorphOS 2.6

@eastone, post #77

O super :D
Pozdrawiam! :)
[#80] Re: MorphOS 2.6

@Sir_Lucas, post #76

Też mam G4 400 MHz z Ati Rage.
U mnie jest coś takiego:
Miałem jakiś archaiczny Os X na tym G4.
G4 wystartował mi pod tym Os X.
Włożyłem dysk z Morphos 2.6 dałem domyślną instalację na cały dysk - mam 8GB to co tu kominować.
Zainstalowało się.
Zrestartowałem.
Działa ok.
Niestety po ponownym włączeniu, pojawia się plansza z napisem MOS i motylem, potem niestety widać na ekranie tylko śmiecie.
Szkoda.
Miałbym trzeciego G4 (po mini i QS) z MOSem.
Będę kombinował.
Może zainstaluję jakiegoś linux'a żeby sie tylko włączał, i do tego MOS.

[#81] Re: MorphOS 2.6

@qwerty40001, post #80

Spróbuj odpalić z alta, wg Piru powinno pomóc bo jest problem z inicjacja ati rage.
[#82] Re: MorphOS 2.6

@qwerty40001, post #80

Sprawdź czy wciśnięcie alt i odpalenie MorphOSa z tego bootmenu działa. Jest jakiś problem z inicjalizacją Ati Rage. W 2.7 pewnie poprawimy, a na razie masz taki workaround (ktoś już pisał, że to pomaga). Tak czy siak jeśli zamierzasz tego używać, to szukaj Radeona 9000-9200 :)
[#83] Re: MorphOS 2.6

@kjb, post #36

No niestety u mnie na MDD 2003 dzwiek tez cicho gra :(
[#84] Re: MorphOS 2.6
cieszy mnie ze chociaz jeden system dynamicznie sie rozwija...
gratulacje dla MOS Teamu !
[#85] Re: MorphOS 2.6

@eastone, post #83

Sproboj odpalic na nim macos i tam przestaw dzwiek na maxa. Potem wroc do morphosa i zobacz czy dalej dzwiek gra cicho.
[#86] Re: MorphOS 2.6
No to w końcu mogę odkurzyć stareńkiego G4 "AGP Graphics" i pozwolić mu jeszcze trochę podziałać ;)
[#87] Re: MorphOS 2.6

@stachu100, post #33

Staszku ten drugi co podałeś. Właśnie na takim chwilę temu postawiłem MOSa.
[#88] Re: MorphOS 2.6

@stefkos, post #85

Wydaje mi sie, ze to cos innego. Objaw jest taki, ze muzyka dobiega w tym samym czasie z wbudowanego glosniczka oraz z zewnetrznych glosnikow,z obydwu zrodel oczywiscie bardzo cicho. Pod osx wszystko smiga jak talala.
[#89] Re: MorphOS 2.6

@eastone, post #88

eMac - grają wbudowane głośniki, podłączam zewnętrzne i grają jedne i drugie. Robię reset - grają tylko zew., odłączę zew. to nic nie gra. Robię reset i grają wbudowane.

Zresztą co za różnica - nie mam zainstalowanego MacOSX ani Linuxa, tylko MorphOS. I moja whisky w szklance mi świadkiem - jak dźwięk nie ruszy normalnie to eMac pójdzie na allegro :(
[#90] Re: MorphOS 2.6
Currently, audio is only supported for Power Mac 3,4 to 3,6 models using the AppleI2S AHI driver.

Ale, po włożeniu karty SB LIVE 5.1, dźwięk będzie chulał?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem