Komentowana treść: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga
[#31] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@reactor, post #29

O, widzisz! Bardzo dobry tekst na pierwszy wpis na Pingerze.

To wracaj tam, jak Ci tam wygodnie. A w ogóle to do wiadomości byś się odniósł, a nie trollujesz tylko .
[#32] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@G. Kraszewski, post #30

A jeśli wyjdzie używalna wersja AOS na makowki G4 i G5? Powiedzmy z nieoficjalnym patchem?
[#33] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@abcdef, post #32

To wtedy potestuję bo mam taki sprzęt :)
[#34] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga
Hyperion powinien pójść krok dalej i wydać również wersję AmigaOS 4.1 dla Amig klasycznych bez kart PowerUP, czyli na m68k. Na pewno chętnych na zakup znajdzie się sporo więcej niż dotychczas. Jeśli już taką drogę obrali by wspierać również stary, klasyczny sprzęt amigowy to takie rozwiązanie byłoby jak najbardziej logiczne (choć zapewne nierealne zwyczajnie z powodu zapisów w takiej czy innej umowie licencyjnej).
[#35] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@abcdef, post #32

Powiedzmy z nieoficjalnym patchem?

W jakim sensie "wyjdzie" i jak bardzo używalny ten patch będzie? Hyperion jakiś "wyciek" zorganizuje? Czy któryś z deweloperów zrobi to za plecami Bena Hermansa? Bo nie wierzę, że zwykły szary użytkownik zmodyfikuje oryginalny system... Coś takiego postawiłoby mniej lub bardziej krzyżyk na A-Eonie w zależności jak bardzo by to było "nieoficjalne". X1000 w zapowiadanej cenie ma jakiekolwiek szanse tylko dlatego, że nie ma alternatywy dla tych, którzy chcą mieć napis "AmigaOS" na pudełku. Z drugiej strony znajdzie się trochę ludzi, którzy nie będą chcieli używać nielegalnej wersji, w dodatku na struclu ze śmietnika.

Hyperion chyba by jednak nie był z tego zadowolony. Microsoft może przymknąć oko na kilkadziesiąt nawet milionów nielegalnych kopii Windows. Dla Hyperionu nawet 100 "lewych" kopii to już problem.
[#36] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@grxmrx, post #34

choć zapewne nierealne zwyczajnie z powodu zapisów w takiej czy innej umowie licencyjnej

Umowa to jedno. Pytanie o wydajność systemu na takim sprzęcie to drugie. AmigaOS 4 ma swoje wymagania. Jak sobie wyobrażasz jego działanie np. na 68030, 16 MB pamięci i AGA? Bo ja wcale.
[#37] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@G. Kraszewski, post #36

Tu nie chodzi o wydajność tylko o możliwość odpalenia, podobnie jak np. możliwość odpalenia Windows 95 na PC-Tasku na podobnej konfiguracji. Istotny byłby fakt istnienia i możliwość zabawy w ustawienia systemu żeby w benchmarkach było o kilka punktów więcej albo ciekawiej (by móc zrobić zdjęcie lub filmik i pokazać gdzieś w internecie, że na tym sprzęcie takie a takie cuda są możliwe). Przecież nie po to użytkownik wspomnianej, przykładowej konfiguracji kupowałby system operacyjny w nowej wersji by ten system był jak najbardziej wydajny do pracy tylko po to żeby móc się pobawić czymś nowym w ramach swojego hobby w wolnych chwilach.
[#38] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@grxmrx, post #37

Płacić 78 euro za system, który będzie działał z prędkością Win95 na PC-Tasku? Mocno ezoteryczne nam się te rozważania zrobiły. Chyba że ta wersja 68k byłaby za darmo? No ale sama się przecież nie zrobi. Co prawda AmigaOS 4 zaczynał na m68k, ale wydaje mi się, że powrót na tę platformę teraz byłby dość pracochłonny.
[#39] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@HOŁDYS, post #26

Moda na retro? Powrót do korzeni? Cokolwiek. To jest hobby, dla każdego coś miłego.

Mi klasyk nie wystarczał do hobby, podobnie było z Pegasosem2 G3, tak samo pewnie będzie z Macem G4. Systemy inne niż z rodziny Amigowych są dla mnie mniej lub bardziej
"ułomne", a mają wsparcie "normalnego" oprogramowania.

Ostatnia edycja: 07.01.11 12:05:22
[#40] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga
Niestety już nie mam PPC - może to i dobrze bo raczej nic bym już na Amidze nie zrobił, a ładować kasę już nie chcę. Potrzebuje czegoś szybszego. Samanta też mnie na zadowala bo że droga to wiadomo.

W sumie to ja już na Amidze nie mam co robić. Grać w gierki to można i bez niej. Jedynie prezentuje się ładnie i cieszy oczy na półce. ;P

Wybrałem coś innego, szybszego. ;P
[#41] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@G. Kraszewski, post #30

Jeśli przeczytac kilka twoich komentarzy Grzegorz :) to sa skrajnie różne. Ciesze sie ze rozumiesz o co mi chodzi.
Nie wspieram w zaden sposob ani finansowy ani ideologiczny "nowy" sprzet i nowe systemy konkurujace ze soba..
ale szanuje wybor uzytkonikow i nie krytykuje jedno znacznie - wy jestescie be a ja ze swoim wysluzona amiga rulez.

Cieszy mnie ze cos sie dzieje - szacun dla MOS Teamu za dynamiczny rozwoj systemu .. oklaski dla panow z Hyperionu za AmigaOS4.1

nie podoba mi sie radykalizm na forum (glownie ze strony ludzi od MOSa), bo nie zauwazylem zeby LEON czy inny user SAM krytykowal w taki sposob jak MDW/Kraszhan kazdy post na temat konkurencyjnej platformy/systemu/innosci.

Z wiekiem moze nam wszystkim minie

[#42] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@HOŁDYS, post #41

nie podoba mi sie radykalizm na forum (glownie ze strony ludzi od MOSa)

Radykałowie od AmigaOS 4 są wiesz gdzie. Orientujesz się też zapewne jak tam to wygląda. Portal kulturalny było nie było, nie to co tutaj... Oszczędzę sobie cytowania wyzwisk jakie tam pod moim adresem skierowano. Pozdrawiam.

Weź też pod uwagę takie proste wytłumaczenie, że być może po prostu w tym, co się dzieje wokół AmigaOS 4, jest więcej do skrytykowania.
[#43] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@G. Kraszewski, post #27

Gdyby udało im się zrobić system, który jest w stanie z MorphOS-em konkurować czymś więcej niż tylko uznaną (choć już mocno retro) marką

Przewaga Morphos'a jest minimalna.
Dużo mniej warta od tradycji związanej z Amiga OS.
Zróbcie system który ma oryginalne MUI i ochronę pamięci, to naprawdę będziecie mieli COŚ.
[#44] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@zxcvb8000, post #43

Co to znaczy "oryginalne MUI"?
[#45] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@G. Kraszewski, post #42

słabe Grzegorzu. na amigaworld.net też jedziesz na krawędzi flame'a, po co i dlaczego? Przecież radość z przewagi struclowej też jest krótkotrwała, bo co przyjdzie po macach? Jest jaki jest roadmap? ARMy? już ktoś je dementował. zresztą to nie miejsce na tego typu gadki.
W zasadzie Twoje zachowanie to relikt, bo obserwując inne fora (zagraniczne of course) kompletnie nie widzę batalii MorphOS vs. AmigaOS, poza jakimiś wybrykami na krawędzi (zdaje się w okolicach Twojego postu..).
[#46] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@nimrod7, post #45

no na execu batalii nie widać bo kondzio wyrżnął konkurencje
[#47] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@rzookol, post #46

no proszę, to zmieniam powyższe na: "(zagraniczne + exec of course)" :)
[#48] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@nimrod7, post #45

Spokojnie nie robcie z Grzegorza jakiegos zbira ..
Ma rozsadne wypowiedzi ma wiedze sporo robi dla "Amigi".
Byc moze stereotypowo podchodzi ze AmigaOS4.1 = Bielski i personalne zapedy przeklada na to.
Moja uwaga nie ma na miejscu rozpoczynac batali , (pamietajcie ze Krashan/BlaBla troche softu zrobil dla Amigi).
Troche loozu i spokoju i bedzie ok ..

Drako tez czasem lubi pofolgowac ;-]

Exec.pl jest portalem ANTY AMIGOWYM i tyle

nie chcialbym zeby PPA.pl przeobrazilo sie w cos podobnego.

Wiecej szacunku dla siebie OK
[#49] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@zxcvb8000, post #43

Przewaga jest spora a MorphOS kontynuuje tradycję z AmigaOS. MUI w MorphOSie jest od dawna a jedyny amigowy system, który nie ma "oryginalnego MUI" to AROS. Ktoś znowu chce nowy system?

Ostatnia edycja: 07.01.11 13:38:55
[#50] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@G. Kraszewski, post #35

X1000 w zapowiadanej cenie ma jakiekolwiek szanse tylko dlatego, że nie ma alternatywy dla tych, którzy chcą mieć napis "AmigaOS" na pudełku.

I bardzo dobrze.
Dobrze że po paru latach będziemy mieć nową Amigę.
Na razie ze względu na brak ochrony pamięci, do części zastosowań systemy Amiga OS/Morphos/AROS się nie nadają.
I fajnie że ktoś próbuje wprowadzić nową Amigę na rynek.
[#51] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@zxcvb8000, post #50

A ponieważ się nie nadają, świetnie że ktoś próbuje wprowadzić nowy sprzęt.
[#52] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@zxcvb8000, post #50

Nową Amigę będziemy mieć jak C= USA dokończy swoje projekty.
[#53] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@madman15, post #52

Być może ten rok będzie obfitował w wiele nowych amig ;)
[#54] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@madman15, post #52

Komputery od C= USA nie są i nie będą Amigami.
[#55] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@zxcvb8000, post #54

podobnie jak X1000
chcesz dodać coś jeszcze ?
[#56] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@zxcvb8000, post #54

Jeśli będą miały nazwę Amiga - jak najbardziej będą Amigami.
Amigami nie są za to Pegasos czy SAM.
[#57] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@rzookol, post #55

Amiga X1000 jest jak najbardziej Amigą.
Chcesz dodać coś jeszcze ?
[#58] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@zxcvb8000, post #57

niestety nie ma czegoś takiego jak Amiga X1000 i nigdy nie będzie, chcesz walczyć z rzeczywistościa nadal ?
[#59] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@zxcvb8000, post #57

Znowu się kłócicie? Niech każdy sobie nazywa jak mu się podoba. I Panowie- trzymajmy się tematu, bo bananki polecą.
[#60] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@rzookol, post #58

Niestety jest nawet jeśli tylko w jednym egzemplarzu.
Chcesz walczyć z rzeczywistościa nadal ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem