Komentowana treść: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga
[#91] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@alekc, post #88

Przy okazji: czy ktoś zrobił testy wydajności kart ZorRam?

Czytałem takowe, na poziomie pamięci na karcie graficznej używanej jako RAM.
[#92] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@zxcvb8000, post #89

No właśnie - to ja mogę się czuć trochę oszukany. Mam Amigę a nie mogę na niej uruchomić nowego Systemu, bo nie mam odpowiedniego sprzętu, a ładowanie w stary ale jary sprzęt to mi już przeszło..

Wiem że można kupić sobie Samante ale cena jest zaporowa, a kupowanie po to aby się lansować, to ja odpadam.

Więc dla mnie jest on bezużyteczny i tak prawdę mówiąc nie interesuje mnie aż tak bardzo.

...czyli, Amiga klasyczna z OS3.5 030 na pokładzie i 10 MB, mi w zupełności do zabawy wystarczy.
[#93] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@(V)(I)mothe(P), post #87

A co do tematu to - no właśnie czy to ma sens ?

Jeżeli się sprzeda, to ma.
Z mojego punktu widzenia ma to mniejszy sens, ponieważ wszystko wskazuje na to, że nie otrzymam sterowników 3D dla BVision. Więc kupowanie paru łatek systemu za około 400 zł mija się z celem. Wypas będą mieć użytkownicy Radeonów z mediatorem.
[#94] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@zxcvb8000, post #86

Polecam ściągnięcie i przeczytanie ugody między A Inc i Hyperionem.
Tam pisze co innego.

Tzn. pisze o Amidze, czy o Amidze ONE?
[#95] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@Andrzej Drozd, post #93

Andrzej,Ty znów swoje.
Przyjrzałeś się czołówce tego filmu?
I skąd masz informację, że nie otrzymasz?
[#96] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga
Za ciągnięcie OT mimo upomnień na użytkowników MaveRick, (V)(I)mothe(P), rzookol, zxcvb8000 oraz Andrzej Drozd zostaje nałożona blokada w komentowaniu do niedzieli.
[#97] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@madman15, post #91

No to dlaczego nikt nie krzyczy jakie to słabe karty? ;)

Dla tych co krzyczą że drogo itp powinien być to świetny temat. W końcu ZorRam jest najdroższym rodzajem pamięci dla użytkowników Mediatora, bo zakładając że mają kartę graficzną Voodoo lub Radeona mogą sobie przydzielić pamięć o podobnym (jeśli nie identycznym) czasie dostępu.

A na poważnie: świetnie, że będzie AmigaOS 4.1 dla klasyka i doskonale że mamy różne - choć wolne - opcje rozszerzenia pamięci bo jest szansza że do czegoś się ona przyda. Jeśli ta wersja systemu będzie działała stabilnie to nie tylko rozważę wymianę Voodoo na Radeona ale także zakup ZorRamu. W końcu po to ma się jakieś hobby żeby tracić na nie pieniądze.
[#98] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@alekc, post #88

A czytałeś recenzję ZorRAM w dziale sprzęt? :)
[#99] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@mailman, post #96

A prowokatorowi znowu sie upieklo. Stronniczosc czy nie chce sie skrolowac strony...
[#100] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@reactor, post #99

Po ostrzeżeniu bana dostają Ci, którzy się do niego nie stosują. Ty również. Odpoczynek do niedzieli.

--
Moderator
[#101] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@reactor, post #99

Za to Twoje wpisy o pingerze były jak najbardziej na temat. Wyobraź sobie, że komentarze sceptycznie odnoszące się do danego wydarzenia, również mogą być na temat. Bo zauważyłem, że dla niektórych, jak ktoś wypowiada się negatywnie na temat jakiegoś niusa tutaj, to od razu nasyła się na niego moderatora.
[#102] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@luk, post #101

Ten komentarz nie był potrzebny, zwłaszcza 15 minut po reakcji moderacji.

--
Moderator
[#103] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@strim, post #98

Jeszcze nie, ale teraz jest dobry powód żeby to zrobić. Z obrazków wnoszę że test był na 3.9 - przydałby się test na 4.0 choć zakładam że nie powinno być istotnych różnic. Szkoda że Hyperion usunął artykuły Friedenów na temat zmian w systemie pamięci w 4.x bo można by się pokusić o dokładniejsze "gdybanie".

BTW: nie ma ktoś może kopii tych tekstów?

[#104] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga
Witam! Ktoś dodał fajny komentarz pod filmikiem na yt. Zapytał w nim ile jeszcze kart PPC na klasyka jest w działaniu heheh, przecież nikt już ich nie produkuje to po co ten system??? Żeby wyciągnąć ostatnie pieniądze z biednych, a tak naprawdę BOGATYCH amigowców heheh. Bo nie ukrywajmy, drogi ten classic co? ;>
[#105] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga
Tak czytam te kometarze ,wiekszoc nadaje sie na www.zal.pl .Przykre to ,coraz gorsze samopoczucie mam na ppa.
[#106] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga
AmigaOS 4.1 bedzie w zestawie i cenie Amigi X1000 ?
[#107] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@1989, post #106

A ma to jakiś związek z AmigaOS 4.1 dla Amigi klasycznej (o czym mowa w newsie)? ;)
[#108] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@grxmrx, post #107

ma zwiazek z AmigaOS 4.1.
[#109] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@Hellena, post #105

A ja sie ciesze ze to wychodzi, naprawde. Sam sie kiedys nabralem i kupilem poprzednia wersje - mam nadzieje ze dzieki temu czemus kilka nowych dusz wstapi do zakonu motyla:).
[#110] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@MDW, post #73

Walka z iOsem to troche jak walka z nasza klasa. Wygrywa sie sama gdy dzieciaki przekonuja sie do facebooka i tak dalej. Podobnie na tym froncie. Wydaje mi sie, ze juz dawno rozkreca sie moda na "niemanie" ajfona. Zycie w zunifikowanym swiecie, w ktorym kazdy wyciaga z kieszeni to samo i chodzi tak samo ubrany jest juz dawno niemodne. Tutaj Android i win maja plusa.
Popieram, ze AOS mialby szanse w desktopach i ogolnie w urzadzeniach przenosnych/miniaturyzowanych. Wlasnie z przyczyny ograniczonej ich funkcjonalnosci. Sam majac ograniczona funkcjonalnosc, po dorobieniu paru potrzebnych rzeczy i bajerkow bylby ciekawa alternatywa. Zwlaszcza dla osob, ktore kiedys to mialy, lubialy i chetnie by cos takiego na urzadzeniu zainstalowaly badz takie urzadzenie wybraly. Dzis tylko hobbysci beda kupowac jakikolwiek, nawet tani sprzet by instalowac na nim systemy o ubogiej funkcjonalnosci. Majac juz takie urzadzenie sprawa wyglada calkiem inaczej.
[#111] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@G. Kraszewski, post #42

Oczywiscie. Przygaduje kulawy kulawemu, ktory szybciej umie dokustykac do kraweznika. Po co to? No wez sobie przeczytaj Twoje posty w tym threadzie. Jestes zaslepiony jakims niezrozumialym fanatyzmem.
[#112] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga
Brakuje mi takich filmikow o os4. O mosie sa do wytubowania fajniejsze, tutaj macie plusa ;) Sa one potrzebne. Wszelkie ladnie zrobione teasery sa bardzo wskazane:)

Co z tego ze sprzet jest wolny, co z tego ze przestarzaly, fajnie ze bedzie nowy system. Uzywanie tegoz to czysta milosc i nostalgia. Na zakup tego osa nie ma racjonalnego wytlumaczenia, tak samo jak na setki innych dziwadel ktorymi zajmuja sie ludzie.
[#113] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@pawelini, post #111

Ban do poniedziałku za ciągnięcie OT.

--
Moderator
[#114] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@1989, post #108

Ale wiadomość pod którą komentujesz dotyczy innej kwestii. Za cwaniakowanie też się posypią bany. Zapraszam do założenia stosownego wątku na forum i kontynuowanie dyskusji.

--
Moderator
[#115] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@MDW, post #2

Malkontent, beczysz i beczysz i nic nowego to nie wnosi.
[#116] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga
nie kumam jak na oficjalnym blogu mozna zapowiadac nieoficjalny filmik. z drugiej strony amiga makes it possible, wiec...
sam filmik ladny szkoda tylko ze praktycznie sklada sie ze statycznych obrazkow. jedynie kolo 45-49 sekundy widac powoli pojawiajace sie ikony po otwarciu okienka i ciut wczesniej wiadac ze procek byl bardzo zajety, pewnie otwierajac cos, czego shot bylo widac w filmiku. przezroczystosc okienek mozna pominac bo to robi grafa, wspominaja o 3d ale nic z tego nie widac, niemniej to tylko 60 sekund wiec wiadomo ze cudow nie ma. pozostaje czekac na dluzszy filmik bo na demo nie ma co liczyc. a bez dema nie kupie, nie ma bata. widzialem jak dziala na sam, umiejetnosci friedenow znamy, a to dobrze klasykowi z bppc nie wrozy. niemniej, trzymam kciuki, wszak klasyk rulez.
[#117] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga
A może by tak podać konkretne informacje odnośnie tego Amiga Os 4.1 classic jakie ma wymagania od strony sprzętowej, na ten temat nic a ja chciałbym sie dowiedziec jaki procek ile pamieci ile przeszczeni dyskowej to zajmie Śpioch
[#118] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@Komisarz, post #117

Na razie możesz założyć że wymagania są podobne do 4.0 z tym że po opublikowanych materiałach widać wsparcie dla Radeonów. Minimalnym wymaganiem jest więc karta PPC a co do pamięci to pewnie im więcej tym lepiej ;) Oficjalnej listy wymagań chyba jeszcze nie ma bo nie ma także oficjalnej listy wspieranego sprzętu (i poziomu wsparcia).
[#119] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga
Zawsze podziwiam ludzi mających zacięcie do klasyków - fastaty, pci, zorro, gfx-y, ppc, scandoublery, usb i etc. Naprawdę piękna rzecz i myślę, że to głównie dla tych amigowców, najbardziej wytrwałych ze wszystkich, największych hobbystów i entuzjastów amigi classic wydano wogóle OS-a 4.x. Zdecydowanie na to zasłużyli, według mnie. Biznesmani z Hyperionu na pewno tak nie myślą i mają gdzieś fanów amigi, bo dla nich liczy się biznes. Inaczej musieliby bardzo kochać amigę i być milionerami, żeby bawić się w takie rzeczy bez wyraźnej przyczyny finansowej Ładnie to to wygląda, wszystko nawiązuje do starego, najlepszego na Świecie OS-a. Wypas - nic dodać, nic ująć.
Teraz wygląda to tak: mam wypasionego klasyka, np. A4000 z bajerami , za min. 5 tys. zł, na którym można "puścić" workbencha 4.1 za pięć stówek - czad na maxa i odpalić kilka programów oraz emulator fpse W głowie się nie mieści A jednak...
Nie ma to nic wspólnego z ideą Jaya Minera jak przystępność, nie wygórowana cena, łatwość instalacji i dużo, dużo softu dla każdego. Widocznie takie czasy Napisanie nowego OS-a trwające 10 lat dla 20-letniego niemal sprzętu skanapkowanego przez nowe interfejsy kosztujące krocie - czy jest jakieś piękniejsze zjawisko w świecie komputerów???
[#120] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu - odsłona druga

@thomek, post #119

czy jest jakieś piękniejsze zjawisko w świecie komputerów???

tak, morphos, wersja na amiga z powerupami jest za darmo, nie kosztuje kroci więc bliższa jest Twojej definicji idei Jaya Minera
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem