Komentowana treść: MorphOS 3.0
[#31] Re: MorphOS 3.0

@Mayolika, post #29

2. To nowe OWB często mi wiesza stronki (application meditating), gdzie wcześniej rzadko to robiło. (np. wp po 5 sekundach)

Wywal plugin Flash i będzie ok. OWB zaiwania zdecydowanie szybciej i przez kilka godzin ani razu mi się nie powiesiło (jak wywaliłem Flash). Fab1 wyżej napisał o tym problemie.
[#32] Re: MorphOS 3.0

@MDW, post #31

U mnie chodzi poprawnie z flashem, ale fakt, że godzinami nie łaże po stronach.
[#33] Re: MorphOS 3.0
Super wiadomość!
[#34] Re: MorphOS 3.0

@MDW, post #31

Witam. Mi też flash wiesza całą przeglądarkę, np przy próbie wejścia na stronę tvnwarszawa. Gdy flasha wywaliłem, już jest wszystko dobrze.

Błedy na czerwono są tego typu:

PPCStackFrame History:
StackFrame[ 0].LR- Address 0x25a7378c - PROGDIR:plugins/swfdec_plugin.library Hunk 1 Offset 0x0015fd44
StackFrame[ 1].LR- Address 0x25a75790 - PROGDIR:plugins/swfdec_plugin.library Hunk 1 Offset 0x00161d48

Czyli pewnie flash już umarł pod mosem całkiem. Ale też czytałem że umarł już pod linuxem. Adobe pod linuxa nie wydało już nowej wersji.

Czytałem też że pod Windows 8 też już nie będzie flasha, ponieważ Microsoft się na niego nie zgadza. Czyli flasz umrze śmiercią naturalną.

Natomiast będzie silverlight i o nim trzeba by pomyśleć.

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2012 10:48:45 przez gilban
[#35] Re: MorphOS 3.0

@gilban, post #34

Umarł też mobilny Flash (nie jest już rozwijany), nie istnieje też na większości tabletów (bo to iPady, Jobs nienawidził Flasha, a Apple to kontynuuje). Zrobiłbyś sobie stronę, która nie wyświetli się blisko połowie odwiedzających ją ludzi? :) Krzyżyk Flashowi na drogę. Jak dla mnie to może umrzeć. Nigdy nic dobrego mnie ze strony Flasha nie spotkało.
[#36] Re: MorphOS 3.0

@gilban, post #34

Silverlighta też nie będzie. Projekt Moonlight umarł śmiercią naturalną więc Silverlight będzie tylko na Windowsie, którego udział w ruchu sieciowym będzie spadał. Poza tym Silverlight jest znacznie mniej popularny niż Flash. Dodatkowo Microsoft dał do zrozumienia, że nie będzie za bardzo rozwijał SL. W tym momencie robienie na stronie czegokolwiek w Silverlighcie to strzał w stopę.
[#37] Re: MorphOS 3.0

@krashan_, post #36

Niby tak. Ale TVP umożliwiła oglądanie na żywo meczy przez neta i właśnie w standardzie Silverlight leciała transmisja.
[#38] Re: MorphOS 3.0

@gilban, post #37

to i ja zakupię :) powerbook zakupiony leży od pół roku i czeka sobie na to, z rozpędu nawet zakupiłem dwa powerbooki, dlatego jeden wystawiłem na allegro - jesli ktoś chce to zapraszam i polecam :)
[#39] Re: MorphOS 3.0

@MDW, post #35

Faktycznie teraz dziala bez problemu. Strony mi sie nie wieszaja!!
Wystartowalem tez PB i ... jak to milo zobaczyc mosa na tym sprzecie. Czy jest gdzies, jakis wskaznik, ktory pokazuje wykorzystanie baterii w PB?
[#40] Re: MorphOS 3.0

@Zbysiuk, post #39

Jest komenda C/Battery.
[#41] Re: MorphOS 3.0

@Zbysiuk, post #39

Czy jest gdzies, jakis wskaznik, ktory pokazuje wykorzystanie baterii w PB?

Można sobie dać na tytuł belki. "%rb" pokazuje czas pracy na baterii, lub czas jej ładowania jeżeli jedziemy z zasilacza.
[#42] Re: MorphOS 3.0
A czy ktoś próbował instalować na PB 17" 1.33 z R9600?
[#43] Re: MorphOS 3.0

@krismiszcz, post #42

masz napisane jakie rewizje pb sie uruchomia. pb z 1.33ghz tam nie ma. Nie uruchomi sie.
[#44] Re: MorphOS 3.0

@Kwiatki, post #43

No dobra, dobra - nie uruchomi się... Ale próbował ktoś? :P
[#45] Re: MorphOS 3.0
Działa genialnie, problemem na powerbooku jest brak wsparcia 3d. Youtube w trybie pełnoekranowym się tnie. :( no i ten brak wsparcia wifi ale zakupię taki adapter jak krashan.
[#46] Re: MorphOS 3.0

@sand, post #45

to samo eMac 1.42 z radkiem 9600 na pokładzie. No ale ... ważne ,że jest 3.0 :)
[#47] Re: MorphOS 3.0

@sand, post #45

Nie powinno się tnąć według mnie.
Adapter nie pomoże chyba, przynajmniej w 3.0.
[#48] Re: MorphOS 3.0
bardzo dobry, wręcz rewelacyjny ruch cenowy
[#49] Re: MorphOS 3.0

@recedent, post #44

ja mogę najszybciej w poniedziałek sprawdzić. :(
[#50] Re: MorphOS 3.0

@deez, post #47

Adapter zadziała bo to ma tryb client i kończy się RJ45 .
[#51] Re: MorphOS 3.0

@sand, post #45

Upewnij się czy masz włączone skrypty do YT, zawsze jest też getvideo i MPlayer. Dobrze jest też nie ustawiać playera html5 w YT, lepiej działa ten wbudowany w OWB (nie ma "ten film jest niedostępny"). Ogólnie najprzyjemniej ogląda się WebM 854x480. H264 1280x720 daje już wycisk G4, chociaż przy wyłączonym loopfilter da się jeszcze oglądać.
[#52] Re: MorphOS 3.0

@Kwiatki, post #43

Ależ wiem o tym, tylko myślałem że jest ktoś próbował na starszym sprzęcie niż oficjalna lista supportu.
[#53] Re: MorphOS 3.0

@krismiszcz, post #52

Sprzęt jest whitelistowany w MorphOSie - tylko 'zatwierdzone' przez nas maszyny się odpalą.
[#54] Re: MorphOS 3.0

@krismiszcz, post #52

Witam.

Gdy pod mosem 3.0 próbuję zmienić wygaszacz ekranu na jakiś inny, biblioteka tinygl.library sypie strasznymi błędami, a program (blanker) odpowiedzialny (okno) za zmianę wygaszacza się wiesza.

Co może być nie tak i do kogo zwrócić się o pomoc ?
[#55] Re: MorphOS 3.0

@gilban, post #54

Wygląda na to, że 3D nie działa na maszynach bez AltiVec'a - postaramy się to jak najszybciej poprawić.
[#56] Re: MorphOS 3.0

@sand, post #45

Youtube w trybie pełnoekranowym się tnie.

Włącz w ustawieniach OWB oba skrypty (YouTube.js i YouTube_Fullscreen_Fix.js), nie będzie się ciąć. Działanie skryptów poznasz po tym, że suwak czasu w trybie pełnoekranowym nie jest suwakiem z odtwarzacza, a suwakiem MUI.
[#57] Re: MorphOS 3.0

@deez, post #47

Adapter nie pomoże chyba, przynajmniej w 3.0.

Pomoże, można go używać nawet z miniaczem czy powermacem pod 2.7. Po prostu ustawiasz spod przeglądarki (żadnych problemów z Odyssey) sprzęta w trybie wifi client. Do kompa dwa kabelki: ethernet i USB dla prądu. Pobór mocy bardzo mały, spokojnie chodzi z portu w PowerBooku, również przy zasilaniu bateryjnym. W przypadku mojego TP-Linka TL-MR 3020 kabelki są białe i w ogóle cały sprzęcik ładnie się integruje z dizajnem Apple . Dodatkowo TL-MR 3020 ma opcję wpięcia w niego modemu 3G, więc oprócz WiFi MorphOS zyskuje internet komórkowy. Niestety nie mam modemu, więc nie sprawdzałem, z moim telefonem w roli modemu działa to nie za bardzo, ale mój telefon nie jest na liście obsługiwanych modemów, natomiast są tam wszystkie popularne modemy dostępne u polskich operatorów.

Tak czy inaczej, jako WiFi w trybie client urządzenie spisuje się doskonale.
[#58] Re: MorphOS 3.0

@Jacek Piszczek, post #55

Gra Fortis też się wiesza.
Foobilard się wiesza.

Jednym słowem 3D nie działa

Potwierdzam.

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2012 21:00:03 przez gilban
[#59] Re: MorphOS 3.0

W kwestii wygaszaczy zauważyłem błędne działanie niektórych (preview pełny ekran) mianowicie:

Flurry - kaszanka, brak wyjścia
Feathers - kaszanka
Pig invasion - brak wyjścia

Sprawdzałem jedynie po uruchomieniu z płyty instalacyjnej na mac mini.
[#60] Re: MorphOS 3.0

czy wiadomo coś na temat SDK do tej wersji systemu? czy można spokojnie używać dostępnego SDK pod 3.0?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem