Komentowana treść: MorphOS 3.0
[#121] Re: MorphOS 3.0
No i kochany MosTeamie! - poprawcie drukowanie! Jedyny sprawny arkusz jakim jest Turbo Calc dalej melduje, że nie ma papieru! A przecież jest :D i to w drukarce!
[#122] Re: MorphOS 3.0
Badziewiaki nawet nie potrafią instrukcji na stronie napisać tylko bezmyślne kopiuj-wklej.
Mam nadzieję, że z pisaniem systemu chociaż odrobinę lepiej wam poszło

http://morphos-team.net/installation
PowerBook
If the notebook does not boot MorphOS or it has already booted another operating system, reboot and press and hold the 'C' key immediately after the welcome chime. Alternatively you can press and hold the Alt key to get the mini's boot menu.

Poprawcie se to mini bo wstyd.
PS: Tym razem wyszukanie błędów było gratis
[#123] Re: MorphOS 3.0

@lekarz_med, post #122

Badziewiaki nawet nie potrafią instrukcji na stronie napisać

Uprzejmie dziękuję za zwrócenie uwagi, webmaster został powiadomiony.

Mam nadzieję, że z pisaniem systemu chociaż odrobinę lepiej wam poszło

Odrobinę lepiej niż twórcom systemu legendarnego netbooka.
[#124] Re: MorphOS 3.0

@krashan_, post #123

Yyy. Ja w podobnej kwestii... Chyba zapomniałem, jak się bootuje Maca mini z płyty.. serio :(

Wypaliłem sobie ISO, trzymam "C" przy uruchomieniu, a mini wypluwa mi płytę i bootuję OS X. Co robię nie tak? Przepraszam za moja ignorancję
[#125] Re: MorphOS 3.0

@skipp, post #124

Wypaliłem sobie ISO, trzymam "C" przy uruchomieniu, a mini wypluwa mi płytę i bootuję OS X.

Płyta jest źle wypalona, albo czytnik ma problemy z jej przeczytaniem. Ewentualnie Open Firmware nie „widzi” wciśniętego klawisza „C”, ewentualnie w ustawieniach Open Firmware jest namieszane.
[#126] Re: MorphOS 3.0

@krashan_, post #125

Płytę wypalałem dwa razy. Raz na XP (mniemam, że jest źle wypalona jakimś cudem, bo OS X w ogóle nie mógł jej odczytać). Dlatego wypaliłem po raz drugi z poziomu OS X (Toast Lite chyba?) i pokazał poprawnie filesystem (Mac/ISO Hybrid). W firmware nic nie mieszałem, jeszcze nie tak dawno bootowałem MorphOS 2.7 z płyty i wszystko było OK...

Nie wiem o co kaman :
[#127] Re: MorphOS 3.0

@skipp, post #126

Sprawdź sumę kontrolną obrazu płyty. Pod MacOS-em do wypalania używam po prostu Narzędzia Dyskowego i płyty bootują bez problemów. Jednak czytniki w Makach nie wszystkie płyty lubią, miałem kilka płyt Sony i nie działały.

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2012 11:48:26 przez krashan_
[#128] Re: MorphOS 3.0

@skipp, post #126

Wywołaj bootmenu - zamiast C przytrzymaj Alt - u mnie tylko tak zadziała.
[#129] Re: MorphOS 3.0

@krashan_, post #123

Odrobinę lepiej niż twórcom systemu legendarnego netbooka.

Wystarczy żeby przynajmniej iso było poprawnie przygotowane to już będzie dla was sukces.
Nie tak jak wersja na klasyka gdzie brakowało jakichś czcionek czy czegoś takiego i przez to cały system chodził ślamazarnie.
Dopiero jak wam to gawiedź uświadomiła to została przygotowana nowa wersja iso.
Także do jakości profesjonalnie wydanego i przygotowanego AmigaOS jeszcze duuuużoooo wam brakuje.
[#130] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#131] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#132] Re: MorphOS 3.0

@skipp, post #126

Ja też miałem problem. Wypaliłem płytę "nagraj pliki" i nic. Wypaliłem drugi raz nagraj ISO i za drugim razem chwyciło, a próbowałem z płytką 2.7 i od razu wskoczyło. Na chwilę pojawił się komunikat na takim białym-szarym tle system console failed, jaki typ kompa, procesora, no i w końcu ruszyło. (komunikat wyświetlał się 1-2 sek.)
[#133] Re: MorphOS 3.0

@lekarz_med, post #129

Także do jakości profesjonalnie wydanego i przygotowanego AmigaOS jeszcze duuuużoooo wam brakuje
.

Wiesz, tylko ten się nie myli, kto nic nie robi. Tak myślę, może stąd ten idealny AOS 4.x

A tak serio, jeżeli zdarzą się błędy to trzeba je szybko poprawić i to cała filozofia niezależnie od systemu.
[#134] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#135] Re: MorphOS 3.0

@lekarz_med, post #129

Wystarczy żeby przynajmniej iso było poprawnie przygotowane to już będzie dla was sukces.

Po raz kolejny (dziewiąty już) od czasu tego ISO sprzed 7 lat, przygotowaliśmy ISO poprawnie. Ostatnie lata są zatem pasmem nieprzerwanych sukcesów MorphOS Teamu .

Także do jakości profesjonalnie wydanego i przygotowanego AmigaOS jeszcze duuuużoooo wam brakuje.

Nie szkodzi. MorphOS nie jest pisany na profesjonalne komputery za 11 000 złotych, jego twórcy nie kasują też profesjonalnie użytkowników za byle aktualizację. Nie mamy też w swoich szeregach takich profesjonalistów jak pan Ssolie, który wyciąga netbooki z kapelusza i niedzielnych użytkowników WinUAE zalicza do gawiedzi (tak, spodobało mi się to słowo ) używającej AmigaOS 4.

Słowem, niebieska amatorka po całości. W systemie mamy amatorską przeglądarkę, której amatorski port dla AmigaOS 4 jest najczęściej pobieranym programem z OS4Depot. Amatorski program do nagrywania nośników optycznych, amatorską przeglądarkę PDF, amatorski program do obróbki grafiki (ani się umywa do profesjonalnych aplikacji pisanych w Hollywood...), amatorski odtwarzacz filmów, amatorskie szybkie sterowniki 3D, amatorskie MUI... I to wszystko na komputerach wygrzebanych w śmietnikach.

Tylko dlaczego tak Cię to uwiera?
[#136] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#137] Re: MorphOS 3.0

@krashan_, post #135

Bo za dobre i za tanie.
[#138] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#139] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#140] Re: MorphOS 3.0

@Pero, post #121

Raczej będzie trudno poprawić. O ile wiem, to TP jako produkt komercyjny do mosa trafił bez źródeł.... Chyba że się mylę.

Ps.
Nie mam "pod ręką" TC, ale na innych programach jakoś udawało mi się drukować. Może to kwestia wybranego sterownika ?
[#141] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#142] Re: MorphOS 3.0

@MaaG^dA, post #140

Sterownik mam prawidłowy
[#143] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#144] Re: MorphOS 3.0

@Radek_Cz, post #143

A dlaczego daje ciała? Nie zauważyłem, fakt nie jestem żadnym super hiper userem. Miałem problem z płytka, ale chyba podobne mieli (bo do tego pijesz) ludzie próbujący uruchomić AOS 4.x na SAM swego czasu. Być może to ja zrobiłem coś źle, może to wina płyty, a może faktycznie coś z ISO jak sugerował lekarz_med. (Z drugiej strony ile osób zgłaszało jakieś problemy?) Z SAM było podobnie (ktoś miał problem, ktoś pomógł na forum). W tej chwili używam Morphos-a 3.0 i odnoszę wrażenie, że wszystko działa jakby szybciej, płynniej. No więc pytam, dlaczego mój system daje ciała?

PS. Co do rwania włosów... nie mam co rwać.
[#145] Re: MorphOS 3.0

@Ender, post #144

Ender zupełnie nie bierz mojego posta na poważnie, moja złośliwość jest całkowicie nieszczera, ja nie wiem czy mos daje ciała czy nie, a wręcz mam nadzieję że jest ok, mnie osobiście on nie interesuje bo uważam że naturalnym przedłużeniem klasyków jest aos4.x i sprzęt z nim związany - to jest moje zdanie i nie piszę tego żeby zaczynać następną wojenkę.

Chodzi mi o to, że jak napisał twój przedmówca, wolno chwalić i krytykować do woli, jak widać absurd całkowity. Poza tym chce trochę dołożyć do pieca bo wątek Benedykta został zdjęty i trochę brakuję mi tak żywiołowej rozmowy...

...Huh???!!!

No dobra teraz już naprawdę i na poważnie:

Są osobnicy którzy lubią wypisywać różne rzeczy i toczyć spory o głupoty i to dla nich właśnie. Bo jak zauważyłem większość (miażdżąca/obezwładniająca/niszcząca) takich wypowiedzi jest pisana pod adresem aos4.x, a że natura lubi równowagę i sama się tu nie bardzo broni postanowiłem jej trochę pomóc, żeby ci po drugiej stronie choć troszeczkę się poczuli tak jak ci po tej.
Nie wiem czy jasno się wyrażam ale ogólny sens chyba jest zrozumiały :)

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2012 15:26:59 przez Radek_Cz
[#146] Re: MorphOS 3.0

@Radek_Cz, post #145

Daj se luz. Wielu przed Tobą próbowało. Tutaj to tak nie działa, każda krytyka Mosa nawet prowokacyjnie żartobliwa powoduje wielki wrzask i lament jacy to zwolennic AOSa źli i wogóle. A w drugą stronę to luzik wszystko cacy cacy i oki.
Lepiej to olać.
[#147] Re: MorphOS 3.0

@Ender, post #144

a może faktycznie coś z ISO jak sugerował lekarz_med

lekarz_med bardzo długo szukał do czego by się mógł przczyczepić, przeczytał nawet całą stronę morphos.net, po czym wyciągnął sprawę sprzed 7 lat, czyli ISO 1.4.5 na klasyka, gdzie faktycznie brakowało jednej czcionki , do której odwoływały się systemowe ustawienia i jej brak powodował wpadanie systemu w pętlę. Oczywiście od lat sprawa jest poprawiona.

ISO systemu 3.0 jest w porządku.
[#148] Re: MorphOS 3.0

@TomK, post #146

każda krytyka Mosa nawet prowokacyjnie żartobliwa powoduje wielki wrzask i lament

Lament jest w Twoim poście. Ach ci mosiści...
[#149] Re: MorphOS 3.0

@krashan_, post #147

Nie znam się, ale gdyby obraz był "zwalony", to chyba system by nie zbootował się i nie działał. W każdym razie przy drugiej próbie ruszyło i wszystko działa.
[#150] Re: MorphOS 3.0
Juz kilka dni smigam na zarejestrowanym MOS3.0 na PB. Prawie codziennie podczas uruchomienia MOS nie wczytuje sie. Zatrzymuje sie gdy wyswietla motylka i krotkie info o systemie procku i pamieci. Czasami po resecie i zniknieciu bootlogo czarny ekran.
Czy ktos tez tak ma Czy moze tak jest jesli PB jest "zimny"
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem