Komentowana treść: MorphOS 3.0
[#91] Re: MorphOS 3.0

@Pero, post #90

sam mam PowerBooka G4 1,5 Ghz 12", rozumiem, że nie ma szans na MOS? :/
[#92] Re: MorphOS 3.0

@charliefrown, post #91

A jaka jest w nim grafika? Jak ATI to szansa pewnie jest (choć ja zgaduję), jak NVIDIA, to zapomnij o tym. Wszystkie Maki ze zintegrowaną grafiką NVIDII są na spalonej pozycji, chyba że da się ją wyjąć i zastąpić inną na bazie ATI.
[#93] Re: MorphOS 3.0
offtop:

widzę, że wielu z was ma problemy z flash - ja mam Linux, Ubuntu 10.04 lts i tu także duże problemy z flashem - w efekcie w ogóle wywaliłem plugin flash/gnash (i w sumie nie wiem do czego on jest teraz potrzebny poza YT), jedyną przeglądarką, która dobrze działa z flashem jest Chrome z wbudowanym flash

flash pugin który macie pod MOSem o ile widzę to nierozwijana staroć - też mam to w repozytorium Ubuntu - wielkiego pożytku z tego nie będzie
[#94] Re: MorphOS 3.0

@Pero, post #90

I tak z ciekawości - MosTeam - nie jest brane pod uwagę wsparcie dla iBook?

Jest brane pod uwagę. Cytując Jacę z AmigaWorld.net, „patrząc w specyfikacje dochodzę do wniosku, że możemy wziąć pod uwagę iBooki z procesorem 7447A. Starsze modele mają zbyt wiele różnic w sprzęcie.” Czyli siedem ostatnich modeli z tej listy.
[#95] Re: MorphOS 3.0

@rwks, post #93

flash pugin który macie pod MOSem o ile widzę to nierozwijana staroć - też mam to w repozytorium Ubuntu - wielkiego pożytku z tego nie będzie

Dokładnie tak. Nawet nie próbowałem tego wynalazku używać.
[#96] Re: MorphOS 3.0

@krashan_, post #94

Czyli siedem ostatnich modeli z tej listy.

Albo wszystkie z tej listy ;)
[#97] Re: MorphOS 3.0

@krashan_, post #94

Trzeba by na morphos.pl zaktualizować listę dostępnego sprzętu :) Już dajce spokój z nowym sprzętem. PB nie są tak drogie biorąc pod uwagę moc. Teraz priorytet to poprawa błędów, 3d oraz wifi. Później można się zastanawiać. Sam z chęcią bym przytulił coś co ma 12 cali :) Jednak ważniejsze jest wifi, może nawet bardziej od 3d.

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2012 14:05:20 przez Sventevith
[#98] Re: MorphOS 3.0

@Sventevith, post #97

Różnica jest w cenie nawet dwukrotna. A taki NetBook z NetMosem na pokładzie....małe jest też piękne! Jeśli pójdzie MacMini to może też iBook? pomysł

Krashan- przeoczyłem ten wątek!
A 1,42 to więcej niż moje 1,33 w mini, zaś 1,2 to niewiele mniej. A pamięć i grafika taka sama. Portów USB też dwa.

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2012 14:29:43 przez Pero
[#99] Re: MorphOS 3.0

@rwks, post #93

Dlatego najlepiej korzystać z userscriptów :).
[#100] Re: MorphOS 3.0

@Sventevith, post #97

Trzeba by na morphos.pl zaktualizować listę dostępnego sprzętu

Mam to na uwadze. Aktualizacja artykułu o PowerBooki już niedługo. Natomiast co do iBooków to po prostu wygląda na to, że można je „przygarnąć tanim kosztem”, tanim w sensie wymaganego nakładu pracy ze strony teamu. A jeżeli tak, to nie widzę przeciwwskazań.
[#101] Re: MorphOS 3.0

@Korni, post #99

chodzi ci o odpalanie YT i tym podobnych w Mplayerze?

jeśli tak - to rzeczywiście zastanawiam się nad tym - jakikolwiek flashplugin nieźle zamula komputery - a ja używam dużo starszych maszyn
[#102] Re: MorphOS 3.0

@krashan_, post #100

Jak napisałem, ja też nie. Kwestia priorytetów wolał bym 3d i wifi najpierw :P
[#103] Re: MorphOS 3.0

@rwks, post #101

Flash jest be i nie widzę sensu obciążać nim cokolwiek, html5 jest podobnie wolny w odtwarzaniu filmów. Przez overlay karty gfx filmy działają i wyglądają o wiele lepiej. Nie ma co się zastanawiać. Pod Odyssey skrypty od Faba działają ok. W Operze z Debianem używam bezpośrednio MPlayera z menu kontekstowego oraz skryptu ViewTube
[#104] Re: MorphOS 3.0

@Korni, post #103

Flash jest be i nie widzę sensu obciążać nim cokolwiek, html5 jest podobnie wolny w odtwarzaniu filmów.

Trudno rzec, że Flash jest bee ;) Podobnie z HTML 5. To raczej wina słabego portu, aniżeli wina tych technologii. Flash uznaje się za wolny i ociężały, np. nadal nie przeniesiono Gnasha na OS4 z powodu prędkości, a przecież można np. zredukować detale lub obniżyć jakość renderowania by uzyskać lepszy efekt. A sięga się zawsze po najnowsze wersje i przenosi bez wglądu w kod. To tyle moich przemyśleń i wniosków.

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2012 15:50:01 przez Robert-Minimat-Szacki
[#105] Re: MorphOS 3.0

@charliefrown, post #91

sam mam PowerBooka G4 1,5 Ghz 12", rozumiem, że nie ma szans na MOS? :/

PowerBook G4 12" ma grafikę nVidii GeForce FX5200 ze 64MB VRAM. Na tych maszynkach MorphOS niestety nie pójdzie.
Widziałem takiego ostatnio na alleszrocie za 250 pln bez zasilatora, dysku i pamiątek - prawie go łykłem.
BTW: MorphOS na PowerBooku 5.9 zainstalowany :)
[#106] Re: MorphOS 3.0

@Robert-Minimat-Szacki, post #104

Oczywiście, wina słabego portu, nawet te zamknięte od Adobe pod Windowsa są słabe.
[#107] Re: MorphOS 3.0

Flash jest cholernie BEEEEEE ponieważ nie działa dobrze wszystko na Mosie, a niektóre ważne strony np. konto użytkownika, czyli dostęp do faktur i naliczeń w UPC jest udziargany we flaszce! Również internetowy Getin Bank też na to dziadostwo choruje!
[#108] Re: MorphOS 3.0

ale ja mam pod niektórymi Linuksami oryginalnego Flasha, a także pod Ubuntu używam Chrome z wbudowanym oryginalnym pluginem flash - i tak samo zamula jak gnash

dobrą rzeczą posiadania gnasha czy innego wolnego plugina jest to, że niektóre stare strony z elementami we flashu działają - ale to promil, nawet nie procent stron - zasadniczą "zaletą" posiadania flashplugina w przeglądarce jest to, że komputer jest nieźle zamulony reklamami o ile nie używa się jakiegoś Adblocka

ale jak to? instaluję Flasha, głownie po to aby potem go blokować? dobre sobie

aha - dzięki za te skrypty do YT - zainstaluję sobie - to lepsze rozwiązanie niż flashplugin jak dla mnie
[#109] Re: MorphOS 3.0

@waldiamiga, post #105

Co do innych modeli laptopow Apple z PPC to chyba jeszcze byla mowa o TouchPadzie bo jedne sa pod usb a inne nie i ktos kiedys z Teamu wspominal ze tu tez tkwi problem z przeskoczeniem tego...

Troche szkoda, ze nie ma sterow do WiFi. Nie rozumie miec laptopa bez wifi...
Prosze nie wspominac o adapterach,mostkach wifi....=
[#110] Re: MorphOS 3.0

@MaveRick, post #109

Już nie tkwi. Co do WiFi - stery są, do kart z Atherosem 5000. Brakuje jeszcze podobno programu konfiguracyjnego (póki co konfig robi się tekstowo), więc wypuszczenie takiej wersji w świat byłoby zaniżaniem standardów MorphOS-Teamu. Myślę, że w 3.1 się to znajdzie. Co do wbudowanego WiFi - póki co sieć milczy.
[#111] Re: MorphOS 3.0

@MaveRick, post #109

Mnie jakoś nie przeszkadza korzystanie z access pointa, czasami mam dość siedzenia z dupą przy biurku i lubię usiąść wygodnie na kanapie, wtedy PowerBook sprawuje się wyśmienicie.

Jakby wypuszczono wersję WIFI, która jest niedopracowana byłoby narzekanie, że jak tak można. Gdyby można było wypuścić wersję z obsługą WIFI to by pewnie to zrobiono. Jednak ile już było narzekania i nacisków, żeby w końcu udostępnić wersję 3.0? Tak źle i tak nie dobrze.
[#112] Re: MorphOS 3.0

@pampers, post #111

eeeee - jak mozna siedzenie na kanapie ze sliskim jak leszcz kompem nazwać wygodnym siedzeniem..zsuwa się to to to , ciężkie to to to..... wole jednak wygodny fotel przy biurku :P (to tak w kwestii że jeden lubi córke , a drugi.....)
[#113] Re: MorphOS 3.0

@Korni, post #106

nawet te zamknięte od Adobe pod Windowsa są słabe.

Nie chciałbym rozwijać off-topa, ale zapytam - dlaczego uważasz że są słabe, na jakim komputerze z nich korzystasz? No bo jeśli na mocnym to w rzeczy samej świadczyłoby o tym, że technologia Flash jest ociężała. Czytałem troszkę dokumentacji technicznej o Flashu i uważam, że odpowiednie podejście do portowania dałoby zadowalający efekt. Wymagałoby to jednak stworzenia szybkiej i efektywnej obsługi Action Script 3. Ale rozumiem, że porterzy nie mają na to czasu i zasobów.

Nie może tak być, że na PC działa to szybko, a na Macu o w zasadzie analogicznej wydajności działa wolno.

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2012 21:03:34 przez Robert-Minimat-Szacki
[#114] Re: MorphOS 3.0

@MDW, post #35

Flash na Androida aktualizowany był ostatnio 8 czerwca 2012, nic nowego raczej nie dodają, ale poprawiają wydajność, usuwają błędy i dodają kompatybilność z nowszymi urządzeniami pod kontrolą tego systemu. Za parę lat zobaczymy jak "piękny" będzie świat bez "strasznego, okrutnego" flasha :)
[#115] Re: MorphOS 3.0

@Kwiatki, post #112

Ee jakoś nie zauważyłem żadnych niedogodności z korzystania z Powerbooka na mojej kanapie :) A jak siedzisz przy biurku na wygodnym fotelu po 10-12h dziennie to czasami się już po prostu nie chce..
[#116] Re: MorphOS 3.0

@Kwiatki, post #112

hmm. juz instalnalem na MM-G4, wygaszacze ekranu dzialaja, zona zadowolona OK

A co do siedzenia na fotelu z kompem, to tak na jajkach trzymac kompa to chyba niezdrowo... ;)
[#117] Re: MorphOS 3.0

@gx, post #116

A co do siedzenia na fotelu z kompem, to tak na jajkach trzymac kompa to chyba niezdrowo...

No ale zawsze metalowa obudowa tochę zatrzyma to promieniowanie :}

Ps. chociaż różne mogą być cele - na wyspach zdaje się receptę można już dostać via "south park cancer" ;)
[#118] Re: MorphOS 3.0

@ede, post #117

No ale zawsze metalowa obudowa tochę zatrzyma to promieniowanie :}

Tylko, że tu nie o promieniowanie chodzi, a ponoć o temperaturę. A metal odprowadza ciepło lepiej niż plastik...
[#119] Re: MorphOS 3.0

@gx, post #116

Gdyby jaja nie lubiły ciepła to by ich nikt nie wysiadywał
[#120] Re: MorphOS 3.0

@krashan_, post #78

genialne rozwiązanie. Działa jak należy. Nakleiłem rzepa, na górną pokrywę i jak trzeba to przyczepiam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem