Nie sądzę aby tak było. Gdyby powolność AGA zależała tylko i wyłącznie od bibliotek, to myślę, żę dawno zostało by to już poprawione przez Amigowych programistów, których mamy naprawdę doskonałych. Dlatego, skoro przez kilkanaście ostatnich lat nic nie zostało poprawione, to sądzę, że AGA jest po prostu powolna.
Niewątpliwie tak jest. Zgadzam się, że mamy dobrych programistów.

Przykładowo pan Krashan do nich należy i powrócił całkiem niedawno do Amigi 1200.
Nie wiem, czy pan Krashan lubi akurat AGA, ale na pewno pociąga go Asembler M68k oraz Amiga OS3.x.
Poprawki pojawiły się. Należy do nich FBlit. Ja jednak - naprawdę nie zauważyłem dużej poprawy używając tego programu. Są też pakiety CGX-AGA. Są również ostatnio nieoficjalne kickstarty w tym poprawione biblioteki Amigi (np. od Cosmosa). Tych ostatnich nie próbowałem, ale podobno są pewne niewielkie problemy ze stabilnością. Są patche jak BlazeWCP, które poprawiają działanie funkcji grafiki chunky.
Na pewno znajdą się jeszcze inne pakiety.
Generalnie programiści w znacznej większości przeszli na RTG nie zajmując się AGA.
Ja nie jestem zbytnim fanem patchy. Wolę
usprawnienia. Przykładowo biblioteka layers umożliwia tworzenie własnych funkcji, które wzbogacają zbiór funkcji pracujących na warstwach. Bo tak naprawdę jest w Amidze tylko problem z warstwami, które tworzą okienka.

W wielu barwach nie działa to szybko, co najbardziej się odczuwa.
Nawet w oryginalnej dokumentacji żartobliwie piszą o migotaniu kolorów ekranu w trybach planarnych w kontraście do budowy chunky.
Podobnie jest z funkcjami graficznymi. Przecież struktura RastPort jest udokumentowana i można dorabiać własne, szybkie funkcje. I nie trzeba przy tym łatać istniejących, choć to niewątpliwie najbardziej efektowne rozwiązanie.
Blitter OCS przerabia prawie 4 MB danych graficznych na sekundę, co styknie naprawdę do wszystkiego. Ekran 256 kolorów/HAM8 320x256 zajmuje 80kB, ekran 640x256 ma 160kB, zaś ekran 640x512 - 320kB. Zatem sam Blitter może animować/modyfikować cały ekran w 50 klatkach na sekundę w LORES, 25 klatek na sekundę w HIRES oraz 12,5 klatek na sekundę w HIRES LACED.
Standardowy ekran systemowy Amigi AGA ma 640x256 w 2 bitplanach. To już 40kB. I to Blitter obsłuży w 100 klatkach na sekundę. I dlatego działa to bardzo szybko, mimo że funkcje systemowe nie należą do najszybszych.
Blitter ma duży surowy potencjał. Ale najlepiej go pokazuje w trybach z podwójnym buforowaniem. Jestem zdania, że system Amigi nie wykorzystuje wszystkich atutów AGA, choć funkcje typu VideoControl() obsługują wszystkie nowe możliwości.
Ja nie chcę nikogo przekonywać do zmiany przyzwyczajeń, czy architektury z której korzysta. Chciałbym tylko wypowiedzieć się pozytywnie w sprawie ulubionej platformy i architektury graficznej. Przy okazji można obalić parę mitów.
Jaki system . AmigaOS 3.1, który posiadałem na A1200 z Picasso II nie został pod nic przepisany .
Czy kolega nie wie, że CyberGraphX i Picasso96 to głównie przepisane biblioteki graficzne do obsługi kart graficznych? Wprowadzają one duże zmiany w tych bibliotekach. Już w wersji 3.1.