[#29]
Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji
Mam pytanie - widzę, żę każdy "setter" i "getter" danej klasy deklarowany jest jako odrębna funkcja. Dlaczego nie skorzystacie z tak wygodnej rzeczy jak listy tagów z parami atrybut i wartość? Żeby mieć kontrolę typów?
Co do arytmetyki na wskaźnikach, to uważam że zawodowy programista powinien to opanować.

Ja lubię formalne dowodzenie poprawności algorytmów.
Widzę, że projekt ciekawy, cieszę się że bazujecie na BOOPSI starając się dorobić mnóstwo nowych użytecznych klas. Na pewno ułatwi to pracę pisania aplikacji - to przecież jest cel postawiony przed tym projektem.
Jak ktoś słusznie zauważył jest to równocześnie niejako nowy standard, do którego ludzie będą musieli się dostosować. Nie mam pojęcia jak to się przyjmie wśród wszystkich programistów.
Jako amigowy programista jestem fanem BOOPSI, bo umożliwia tworzenie dowolnych klas i obiektów w Amiga OS, niekoniecznie związanych z Graficznym Interfejsem Użytkownika! Czyli jest elastycznym wprowadzeniem obiektowo-zorientowanego programowania w Amiga OS już od wersji 2.0 systemu.
Wasz projekt jest ogromny, widać to po liczbie klas do zaimplementowania. Ile osób pracuje nad nim na pełnym etacie?
Czy liczycie na akceptację i dobre przyjęcie wśród amigowych programistów? Bo na pewno może się to wiązać ze zmianą nawyków, co u programistów jest rzeczą trudną.
Ja sam zapoznałem się szczegółowo z BOOPSI całkiem niedawno, nie robiłem jeszcze własnych klas i jestem na etapie odkrywania. Uważam, że system Amiga OS jest wart zainteresowania.
Na koniec chciałbym serdecznie życzyć Wam szybkich postępów i przede wszystkim radości z tworzenia nowego, wygodnego interfejsu programowania aplikacji.
Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 10:46:33 przez Hexmage960