Komentowana treść: Nowy framework do tworzenia aplikacji
[#151] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@Phibrizzo, post #150

Pytasz ile lat marcik mówi ludzkim głosem?
[#152] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@Phibrizzo, post #150

Będzie z 10 odkąd przestałem być aktywny. Ale ciagle zerkam. Stara miłość nie rdzewieje.
[#153] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@michal_zukowski, post #151

Nie wiem czy zacząłem kiedykolwiek
[#154] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji
Nowe informacje

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2019 12:45:20 przez smith
[#155] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@smith, post #154

Osobiście przyznam, że WOW! szeroki uśmiech
[#156] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@smith, post #154

Po tygodniu osiągnąłeś niecałe pół procenta planowanej sumy. Masz jakiś plan „B”?...
[#157] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji
Frameworki fajnie się buduje... na początku
Potem jest coraz więcej myśli że coś można było zrobić inaczej, lepiej, prościej, itp. i jeszcze o ile swój kod można często szybko zmienić to niestety jak jest to używane już przez kogoś innego to tak różowo nie ma.

Oczywiście można coś od razu zrobić zajeiście ale małe są na to szanse.
Jakie doświadczenie smith masz w tworzeniu frameworków?
[#158] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@XoR, post #157

Jakie doświadczenie smith masz w tworzeniu frameworków?

On to WP już będzie ze 20 lat tworzy... ;)
[#159] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@Phibrizzo, post #1

Czy aby to nie to oslawione "WP"?

Co to było?
[#160] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@adam_mierzwa, post #159

Co to było?

Mysle ze to sam zainteresowany lepiej to moze wytlumaczyc.
To bylo tak dawno temu ze logi irca juz nawet tego nie pamietaja.
[#161] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@Krashan, post #156

Dajmy czas sprawie. Amigowcy wiele już różnych zapowiedzi słyszeli więc nie dziwię się, że idzie to powoli, ale wierzę, że przekonają się do tego projektu.
Oczywiście zapraszam Ciebie do wsparcia, produkujesz i sprzedajesz sprzęt, więc powinieneś być żywotnie zainteresowany powstawaniem oprogramowania przeznaczonego na komputer dla którego przeznaczone są Twoje produkty.
[#162] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@XoR, post #157

Jestem z wykształcenia informatykiem, programować zacząłem już w podstawówce i robię to do dziś. Używałem bardzo wielu rozwiązań .Net, Java, Cocoa, Cocoa Touch, dawniej VCL, ATL, VB6, no i co oczywiste API AmigaOS. Odpowiadając na pytanie, tak, dość często pisałem rozwiązania generyczne/frameworki, na których później były oparte aplikacje. Zresztą w tej chwili w pracy też właśnie to robię. Uważam więc, że ma właściwe kompetencje. Dlatego zachęcam do wsparcia API2, wtedy jeszcze bardziej będziesz mógł się przekonać co potrafię

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2019 23:18:32 przez smith
[#163] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@Jacek Piszczek, post #158

Widzę, że nie jesteś zorientowany w temacie, więc może wyjaśnię Tobie i innym przy okazji też.

re: #159

Jakieś 15 nie 20 lat temu, obserwując sytuację w jakiej znalazła się Amiga (szeroko rozumiana) doszedłem do wniosku, że jeśli tak dalej będzie, to nie ma szans żeby ponownie przebiła się do mainstreamu. Zaproponowałem więc żeby zrobić to tak jak należy, powrócić ideowo do korzeni, bo czym była Amiga gdy się pojawiła, komputerem wyprzedzającym konkurentów, o olbrzymich możliwościach. Pomysł więc był taki żeby zrobić świeży start, czyli zaprojektować i stworzyć nowy system operacyjny, który byłby nowoczesny, ale amigowiec czułby się "jak u siebie w domu". Odbyło się jedno spotkanie na IRCu i tyle, nie było chętnych, a nie był to zdecydowanie projekt na jedną osobę więc i ja w tym kierunku nic nie zrobiłem. I tyle, a patrząc z perspektywy czasu, moje przewidywania potwierdziły się w całej rozciągłości.

Co do API2. Ponieważ Amiga jest moim ulubionym komputerem, to chciałem coś na nią napisać, bo to jest bardzo smutne jak to wszystko teraz wygląda. Znalazłem trochę czasu, zastanowiłem się co by się najbardziej przydało, no i po pewnym czasie powstało API2. Nie pokazywałem screenów, nie zapowiadałem nic, bo zapowiedzi niespełnionych było już za dużo wcześniej. Od początku jednak wiedziałem, że całego się tego nie da napisać po godzinach. Ustaliłem pewien zakres, skończyłem go, a reszta w rękach środowiska.

I nadal wierzę, że obierając odpowiedni kierunek, Amiga mogłaby wrócić do gry
[#164] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@smith, post #161

Oczywiście zapraszam Ciebie do wsparcia, produkujesz i sprzedajesz sprzęt, więc powinieneś być żywotnie zainteresowany powstawaniem oprogramowania przeznaczonego na komputer dla którego przeznaczone są Twoje produkty.
Owszem. Tylko że poziomy wsparcia dające mojej firmie realną reklamę, są – jak na siłę i skuteczność takiej reklamy – bardzo drogie. W obecnej więc sytuacji projektu i jego oderwanych od rzeczywistości założeniach finansowych, nie rozważam wsparcia pieniężnego.

W wolnej chwili potestuję projekt na swojej Amidze, żeby się zorientować co to potrafi i jak z wydajnością i kompatybilnością z GCC 2.95.3.
[#165] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@smith, post #163

Jakieś 15 (...) lat temu (...) zaproponowałem więc żeby zrobić to tak jak należy, powrócić ideowo do korzeni (...) zaprojektować i stworzyć nowy system operacyjny (...)

Czyli jesteś zmartwychwstałą formą ami-mesjasza który nawiedził świat 15 lat temu i ogłosił Nowy Amigowy System, ale nie znalazł wyznawców. Teraz głosisz Nowe Amigowe Api, ciekawe, czy wynik będzie inny.

I nadal wierzę, że obierając odpowiedni kierunek,

"Rynek" programów amigowych to hobby i zabawa, nikt na tym nie zarabia. Ja wierzę, że powinieneś bawić się za własne pieniądze. Jeśli zakasasz rękawy, to za parę lat im wszystkim pokażesz że nie mieli racji nie wierząc w ciebie. Czyli w sumie jakimś kilkunastu osobom. Przez chwilę bedzie im przykro a ty będziesz miał satysfakcję. Czy warto na to poświęcać kawał życia? Jeśli cię to bawi, to czemu nie.

Jeśli łudzisz się, że jest inaczej, to zobacz news powyżej twojego i jakie ogromne zainteresowanie wzbudził. Jest to amigowy program za 15 funtów. Napisz do autora i spytaj, ile sztuk się sprzedało i ile wydałby na Twój framework. Uderz bezpośrednio do swoich potencjalnych klientów i poznaj konkrety. Może się mylę i autor tego programu jednak zarabia na nim kokosy? Wróć tu i zreferuj czego się dowiedziałeś.
[#166] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@jubi, post #165

Czyli jesteś zmartwychwstałą formą ami-mesjasza który nawiedził świat 15 lat temu i ogłosił Nowy Amigowy System, ale nie znalazł wyznawców.

Protip: nie trzeba być mesjaszem, żeby dostrzec proste zależności.

Teraz głosisz Nowe Amigowe Api, ciekawe, czy wynik będzie inny.

Mniejszy projekt więc nie musisz się obawiać. Jako fan Amigi, bo inaczej po co byś się na PPA udzielał, rozumiem, że gdy tylko Ty dostrzeżesz proste zależności, zaczniesz wspierać rozwój API2

"Rynek" programów amigowych to hobby i zabawa, nikt na tym nie zarabia.

Błąd generalizacji.

Ja wierzę, że powinieneś bawić się za własne pieniądze. Jeśli zakasasz rękawy, to za parę lat im wszystkim pokażesz że nie mieli racji nie wierząc w ciebie. Czyli w sumie jakimś kilkunastu osobom. Przez chwilę bedzie im przykro a ty będziesz miał satysfakcję.

Jestem w tej szczęśliwej sytuacji, że moja praca i hobby, to to samo. Zawsze gdy tworzę programy się dobrze bawię Ponadto pozwól, że sam będę decydował co będę robił.

Czy warto na to poświęcać kawał życia?

Ktoś woli siedzieć, w poplamionej koszulce, z piwem, chipsami i oglądać telewizję, a ktoś inny preferuje zrobić coś konkretnego w tym czasie

Jeśli łudzisz się, że jest inaczej, to zobacz news powyżej twojego i jakie ogromne zainteresowanie wzbudził. Jest to amigowy program za 15 funtów. Napisz do autora i spytaj, ile sztuk się sprzedało i ile wydałby na Twój framework. Uderz bezpośrednio do swoich potencjalnych klientów i poznaj konkrety.

Kilka postów wcześniej pisałem kto jest moim "klientem" odsyłam więc do tej wypowiedzi.

Może się mylę i autor tego programu jednak zarabia na nim kokosy?

To jego sprawa. Zrobił co chciał zrobić, widać miał jakieś powody.

Wróć tu i zreferuj czego się dowiedziałeś.

Nie jestem Twoim człowiekiem na posyłki. Jeśli jesteś tak zainteresowany, to sam się dowiedz.

Widzę, że szczerze się interesujesz projektem API2, dlatego ponownie zachęcam Cię do wsparcia go
[#167] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@smith, post #166

Ja też zachęcam jubiego do wsparcia API2.
[#168] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@michal_zukowski, post #167

i ja OK
[#169] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@jubi, post #165

[#170] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@recedent, post #169

Ten tłum to te 5 wspierających osób (było 6), czy to wynajęci klakierzy ???
[#171] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@recedent, post #169

Nie wiem jak Jubi, ale na mnie im silniejsza presja tym więcej mam motywacji by się opierać. szeroki uśmiech
[#172] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@ZbyniuR, post #171

ZbyniuR - pod żadnym pozorem nie wspieraj! NIE WSPIERAJ!!!
[#173] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@*y, post #170

Patreon pokazuje od ilu osób przyszła płatność, od jednej osoby jeszcze nie przyszła. I to cała zagadka, więc nie musisz się doszukiwać spisku

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2019 13:58:57 przez smith
[#174] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@smith, post #173

Ależ te 6 osób to są statystyki serwisu Patreon. Było 6 osób i 34$/mies. potem 5 osób i 28$/mies. teraz jest 5 osób i 30$/mies.
Sprawdzam regularnie bo wierzę w zdrowy rozsądek Amigowców. Na razie jestem dumny ze środowiska.... OK
[#175] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@*y, post #174

Z pewnym zaciekawieniem obserwuję, że trzeba Ci wszystko po dwa razy wyjaśniać
Otóż jeszcze raz. Jako administrator profilu widzę ilu jest wspierających i jest tylu ilu było. Na początku miesiąca pobierane są pieniądze i licznik widziany na głównej stronie pokazuje od ilu osób udało się już je pobrać. Jakbyś jeszcze pilniej śledził sytuację to byś zauważył, że w pewnym momencie wyświetlała się tam jeszcze inna liczba.
Jeżeli dla Ciebie zdrowym rozsądkiem jest nie wspierać rozwoju nowego oprogramowania gdy się go prawie nie ma, to nic tylko pogratulować.
Jak może przeczytałeś, rozpocząłem pracę nad nową aplikacją, tak będzie chodzić, na klasyku na AmigaOS3.1, czyli na tym na czym Ci tak bardzo zależy i nie, jeśli nie wesprzesz projektu API2 to nie będziesz mógł jej używać, bo będzie tylko dla tych, którzy to zrobią, nie będzie w sprzedaży, nie znajdzie się na Aminecie i nie sądzę też, żeby ktoś ją puścił dalej podpisaną swoim imieniem i nazwiskiem.
[#176] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@smith, post #175

A na 3.0 nie ruszy?
[#177] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@ZbyniuR, post #176

Tak ruszy, miałem na myśli AmigaOS3.x
[#178] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@smith, post #175

No to Cię kolego na pewno zaskoczy fakt, że od wieeelu lat jestem jedynym uczestnikiem SACP, który na swoim komputerze nie ma nawet jednej małej gry. Co budzi niesamowite zdziwienie wśród reszty ekipy, ponieważ dysponuję całkiem potężnym klasykiem. Mam na kompie same użytki! Jestem posiadaczem "pudełkowej" wersji Reala3D v3, MusicX, Amosa, AdPro, Fantavision i wielu innych. Jeśli pokażesz tego gabarytu "exclusiva" na klasyka, czyli komputer '030 50Mhz z 8MB ram'u, oparty o twój framework, działający równie dobrze jak te "dziadki",sam Ci za taki program chętnie zapłacę.
[#179] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@morph123, post #172

Pełno merytorycznych argumentów. :)
Ja rozumiem, że już nie raz zostaliście oszukani na przedsprzedaży. Ja też właśnie odebrałem nową obudowę i klawisze do a1200, nie powiedziałbym że jestem zadowolony z jakości wykonania. Ale uznaje, że lepszy rydz niż nic, będę miał przez chwilkę zabawę. Może to i droga zabawa, ale cała Amiga jest drogim zainteresowaniem.
Wracając do tematu, mi się podoba zapał autora, a czy się uda mam to gdzieś ;). Na wielu projektach już się przejechałem.
Jak ktoś nie lubi nie inwestuje, nie gra na giełdzie, zawsze może kupić państwowe obligacje ;)
[#180] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@*y, post #178

Co ma to, że kupiłeś kilka programów do tego, że zarzuciłeś mi kłamstwo i chęć wyłudzenia pieniędzy?
Zrozum, że gdy te programy powstawały był wydawca, który za ich powstanie zapłacił, ewentualnie były kolejnymi wersjami, sfinansowanymi z poprzednich. Teraz są inne czasy, wydawca się nie znajdzie więc crowdfunding jest jedyną opcją w przypadku czegoś większego.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem