Komentowana treść: Nowy framework do tworzenia aplikacji
[#61] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@ZbyniuR, post #59

Różnica jest jednak taka, między tym co piszesz, a jak wygląda sytuacja w rzeczywistości, że już coś dostałeś, za darmo i w jakimś zakresie możesz używać, a na pewno obejrzeć i ocenić. Zbiórka jest po to żeby projekt urósł.
[#62] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@smith, post #61

Załóżmy, że twój projekt osiągnął już założoną funkcjonalność i madaje się zarówno do tworzenia użytków, jak i gier, i ma też wsparcie dla sieci.
Swego czasu obaj zakupiliśmy Hollywood.
Jakbyś do niego przyrównał swój projekt?
[#63] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@R-Tea, post #62

sorry panowie...
ze wypowiem sie na temat czegos czego nie uzywam i uzywac nie bede ale z tego co widze, to te cale HOLLYWOOD to jakas jedna wielka pomylka.
Nie wiem po co to komu i dla kogo ale ewidentnie nie jest to soft potrzebny ani klasykowcom ani nextgenowcom. ok, racja
[#64] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@R-Tea, post #62

Nie robiłem nic w Hollywood, nie miałem kiedy, cały wolny czas na amigowanie, poświęcałem na mój projekt, kupiłem Hollywood bo wygląda na fajny soft i może kiedyś znajdę na niego czas Jedyne co mogę powiedzieć to, że tam jest Lua, a u mnie C, a tak naprawdę wszystko co się może z C zlinkować
[#65] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@selur, post #63

No popatrz, a mi się już kilka razy przydał. I pewnie nieraz się jeszcze przyda.
[#66] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@recedent, post #65

jasne, mnie sie do dzis przydaje microsoftowy paint czy notepad z tym, ze z tego nic AMBITNEGO sie nie urodzi.
Jak ktos chce wysypu nowego softu dla swojego srodowiska, to musi stworzyc cos latwego i w miare szybkiego w uzytkowaniu a nie budowania kolejnego kombajnu.
[#67] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@selur, post #66

to musi stworzyc cos latwego i w miare szybkiego w uzytkowaniu

Taki jest mój cel
[#68] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@smith, post #67

No widzisz, tylko że większość "środowiska" czeka na nowego AMOS-a ;)
[#69] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@adam_mierzwa, post #68

tudziez backbona do tworzenia gier na nextgeny, bo przeciez biblioteka gier dla AOS 4 jak "przepotezna".

Ja rozumiem, ze wizjonerzy w gry nie graja, bo to obciach ale 99% PC'tow na swiecie jest uzywanych wlasnie do rozrywki ok, racja
[#70] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@selur, post #69

Kurde chłopie zapoznaj się z demem tego framework'a! To jest dopiero rozrywka! I to wszystko za jedyne 30 000PLN miesięcznie...
[#71] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@smith, post #64

Szkoda, bo ja dłubię w Hollywood w chwilach wolnych, mam już pewne doświadczenie, i bardzo sobie chwalę. Miałem nadzieję na porównanie z pierwszej ręki.
To, co sobie w Hollywood bardzo chwalę, to MUI Royale, czyli wsparcie dla MUI.
Udało mi się ukończyć dwie drobne, okienkowe pchełki.
Druga rzecz to Rapa GUI: tworzysz jeden program razem z GUI, i z jednego pliku źródłowego
kompilujesz bez zmian dla wszystkich amiplatform + windows, macos i linux.
Pewną niedogodnością w Hollywood jest dla mnie brak kolorowania składni we Flow Studio (Scribble), bądź ewentualnie własnego edytora.
[#72] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji
Macie mojego piątaka OK
Powodzenia.
[#73] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji
Dodaj informacje o projekcie do zagranicznych portali amigowych.
Zobaczymy jaki będzie skok ruchu na Patreon.
[#74] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji
Fajnie, że coś takiego napisałeś, mam nadzieję, że projekt się rozwinie i wprowadzi coś nowego do naszego wesołego światka OK
---
Chodzi mi po głowie jedno pytanie, mianowicie jakich nowych aplikacji na Amigę (3.x) w ogóle się oczekuje i jakie realnie mogą powstać?
[#75] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@R-Tea, post #71

Wsparcie dla Hollywood bedzie we FlowStudio w Morphosie 3.12
[#76] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji
Jak dla mnie jest zbyt mała ilość potencjalnych klientów którzy chcieliby z tego skorzystać, na klasyku 90% społeczności chcę tylko grać, na NG w ogóle jest mało ludzi, a co dopiero programistów. Mam nadzieje, że Tabor poprawi sytuację dla NG(sam się przymierzam do zakupu i może zabawy w programowanie). Ja bym poczekał ze startem na jego premierę i wyniki sprzedaży. Klasyka jest ciężko oceniać, ale po komentarzach widać, że jak ktoś programuje to już umie wystarczająco dużo, żeby sobie dawaOKć radę.
[#77] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@adam_mierzwa, post #68

ad 68, 69

Tak jak dom zaczynasz od pomysłu, potem projekt, fundament itd., tak i w wypadku frameworku jest podobnie. Pomysł, projekt, podstawowa funkcjonalność - w wypadku API2 to tworzenie i używanie klas, następnie komponenty, z których buduje się kolejne. Na końcu tej drogi mamy już tyle elementów, że możemy z nich złożyć IDE (edytor, project manager, edytor graficzny GUI itd). Ze względu na to że klasy w API2 nie są związane z żadnym językiem, można stworzyć coś na kształt AMOSa i tam z nich korzystać. Ale taka jest według mnie właściwa kolejność. Dzięki niej idzie to sprawnie i raz włożony wysiłek np. w edytor nie jest powtarzany.

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2019 10:07:10 przez smith
[#78] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@pong777, post #72

Dziękuję!
[#79] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@rgrg2, post #73

Dodaje
[#80] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@mccnex, post #74

Zależy na czym ten AmigaOS3.x miałby chodzić, różnica między A500 nierozszerzoną, a Vampirem, czy WinUAE na bardzo szybkim PC jest spora. Ale na przykład edytor do pixel artów z możliwością tworzenia animacji, robienia zestawów tilesów i budowy leveli, jest jak najbardziej w zasięgu jak sądzę. A najlepiej jakaś ankieta i niech się wszyscy wypowiedzą
[#81] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@smith, post #80

Kwota którą podałeś jest na pozór rozsądna, ale dla rozwiązań użytecznych, czegoś, czego ludzie potrzebują do pracy, na czym zarabiają itp.

Dla rozwiązań hobbystycznych nie bardzo. Jak zobaczyłem 7500 USD/mies. na Patreonie to przeczytałem wszystko jeszcze raz, czy ten cały projekt to aby nie jest trollowanie. Wygląda na to, że nie, ale jesteś kompletnie oderwany od amigowej rzeczywistości. Raz, w kwestii tego co jest potrzebne (np. jakbyś obiecał utrzymanie aktualnej przeglądarki to jakaś kasa by była) a dwa w kwestii skali tego środowiska.

Jedyna nadzieja, to znalezienie jakiegoś szalonego bogacza w stylu Trevora który coś dorzuci ot tak, z dobrego serca, bo takie kwoty to dla niego drobne. Innych powodów, które zmaterializowałyby taką sumę, nie widzę. Nawet na przeglądarkę, a ta jest ze 100x bardziej potrzebna niż kolejny framework, w którym mogłyby powstać jakieś pchełki.

Kasa o takiej skali jest tylko w największych projektach społecznościowych. Cały Blender Institute jeszcze do zeszłego roku miał przychody z subskrypcji wspierających rzędu 10 tys. EUR, czyli niewiele więcej niż ty byś chciał dla siebie jednego. A pracuje tam full time wiele osób, które rozwijają użyteczny soft, na którym się zarabia. Dopiero w tym roku po wielkiej kampanii i odpaleniu nowego fundu dochodzimy do 25k EUR/mies. Przy czym sponsorami fundu są min. Google, Steam czy Ubuntu a nie tylko ludzie prywatni. Te firmy sponsorują open source bo same na nim zarabiają. Kto będzie zarabiał na twoim frameworku? Spytaj Krashana, jak sprzedaje się soft na ami-rynku.

No ale jeśli to jakimś cudem jest jednak trollowanie, a nie czysta naiwność, to zapewne dobrze się bawisz.
[#82] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@jubi, post #81

Jubi
W punkt. Sam zastanawialem sie czy to nie trolling. A chccialem skomentować nawet dosadniej, bo wydaje mi się że bardziej irracjonalnego pomysłu w świecie Retro nie widziałem... chyba nigdy wcześniej.
I to nie jest tak że chcę ci utrudniać pisząc nieprzychylne komenty ale framework za taką kasę? Sorry nie potrafię tego zrozumieć. No i podstawowe pytanie po co?

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2019 11:23:42 przez retronav
[#83] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@jubi, post #81

Smith ma podejście profesjonalne, albo full time development albo projekt trwający latami. Z drugiej strony nawet przy urealnionych oczekiwaniach finansowych (powiedzmy dzieląc przez 2), i tak wyjdzie chyba więcej niż MorphOS Team dostaje średnio z rejestracji miesięcznie.

Z tego co pamietam Smith kiedys pracował/chciał pracować nad jakąś kontrolką do WYSYWIG. Jakby poszedł tą drogą, a framework byłby podstawą tej kontrolki to może jakieś wsparcie dostanie.
[#84] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji
Przejrzałem demka. Mam pytanko - czy każda apka musi mieć ponad 200KB? Scout pokazuje, że proces (demka) zajmuje trzy segmenty w pamięci. Każde demko ma pierwszy segment >200KB. Czy ten zbiór musi być oddzielny dla każdego procesu? Jeśli tak to słabo to wygląda z oszczędnością pamięci i wydajnością przy uruchamianiu (wielu procesów w krótkim czasie).

Dla ciekawskich - zrobiłem mały test na szybkość rysowania GUI. Do porównania użyłem kalkulator z demek API2 i kalkulator w MUI (http://aminet.net/package/util/misc/PocketCalc).

Kalkulator (atrapa kalkulatora) w API2 ma 20 przycisków i pole wyświetlacza
zajmuje ponad 200kB
- średni czas rysowania na testowej konfiguracji to 0,75s.

PocketCalc ma 25 przycisków i pole wyświetlania
zajmuje ok. 18kB
- średni czas rysowania na testowej konfiguracji to 0,66s.

Testowa konfiguracja to WinUAE: cpu 68020 spowolniony do 0,98MIPS, rysowanie na UAEGFX pełna emulacja chipsetu ECS.

Pełne wyniki

Moja sugestia odnośnie projektu - czy nie lepiej do rysowania GUI użyć czegoś co już jest i nie wyważać otwartych drzwi? Czy nie lepiej by było obudować MUI tym API2 i skupić się na funkcjach których rzeczywiście brakuje?

Odnośnie finansowania - wymagania nie z tej planety. Jak ktoś wcześniej pisał mało kto zapłaci za obietnice. Tyle co chcesz za miesiąc pracy to raczej za całość mógłbyś zebrać - z trudem w amiświatku. Tu raczej się sprzedaje gotowe produkty a nie obietnice.

Pisałeś, że rozważacie napisać jakąś większą aplikację na tym frameworku aby pokazać jak to w całości działa. Jeśli chcesz 100% powodzenia i finansowania na wysokim poziomie to zrób na trym API2 przeglądarkę internetową obsługującą wszystkie współczesne standardy szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2019 11:50:03 przez radekcz
[#85] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@jubi, post #81

ad 80, 81

Nie chodzi o pisanie pchełek, a sprawne pisanie dużych programów, do pchełek wystarczy to co oferuje sam AmigaOS. Gdy wielkość zadania rośnie, a programista musi się skupiać na każdym detalu wtedy zaczyna się problem i albo coś nie powstaje, albo trwa to latami. Mogłem napisać cokolwiek, ale po zastanowieniu uznałem, że właśnie z takiego czegoś jak API2 środowisko będzie miało największy pożytek.
Sądzisz że chciałoby mi się tyle wysiłku i czasu poświęcić gdyby nie była to poważna inicjatywa? Jak rozumiem wszyscy tu obecni chcemy żeby z szeroko rozumianej Amigi coś było. Jedni widzą to jako klasyka prawie nie rozszerzonego, inni Vampire, a jeszcze inni wolą NG. Ten projekt może dać coś każdemu. W tej chwili jest skompilowany dla 68k, ale będzie też na inne platformy. Gdy się w nim coś napisze na jednej, da się skompilować na wszystkie. Wszyscy są do przodu. Dlatego nikt nie straci gdy się dorzuci. Wystarczą małe wpłaty ale masowe i z finansowaniem nie będzie problemu. Naprawdę tak bardzo się boisz wydać 20pln miesięcznie?
[#86] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@michal_zukowski, post #83

Właśnie to jest kolejny komponent, który mam zamiar zrobić. A potem używając go stworzyć pewien program, którego w takiej wersji nie ma chyba na nic (PC, MAC, itd), ma dyzy wow factor i nawet będzie przydatny
[#87] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@radekcz, post #84

Rozmiar wynika z linkowania statycznego, gdy będzie to biblioteka dynamiczna, zostanie załadowana tylko raz.
Co do prędkości to jak pisałem jest to bardzo wstępna wersja i jest jeszcze dużo możliwości optymalizacji.
Kiedyś próbowałem obudować MUI, ale było z tym za dużo problemów. Chciałem żeby moje komponenty były bardziej elastyczne i miały większe możliwości, co procentowałoby przy dalszym rozwoju. Stąd takie rozwiązanie.
[#88] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@smith, post #86

ma dyzy wow factor i nawet będzie przydatny

No i może to jest właściwa droga, pokaż co da się zrobić, daj coś namacalnego. Większość ludzi nie jest programistami, widok kodu ich nie zachęci. Jakiś użyteczny, działający konkret, być może. Ale wciąż nie na taką skalę, jakiej oczekujesz.
[#89] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@smith, post #86

Przy odpowiednim wow faktorze chętnie się dorzucę. Na razie to wolę obserwować i testować.
[#90] Re: Nowy framework do tworzenia aplikacji

@jubi, post #88

ad 88, 89

No i tu się kółko zamyka, chcecie żeby on był za kilka miesięcy czy kilka lat?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem