Komentowana treść: MorphOS 3.14
[#31] Re: MorphOS 3.14

@recedent, post #30

A co po podmiance sterownika Radeon na starszy?
[#32] Re: MorphOS 3.14

@michal_zukowski, post #31

Podmienić się na razie nie da, bo system nie wstaje. Zrobię tak - wypalę sobie 3.13, wystartuję z tej płyty i spróbuję podmienić Radeon.monitor. Jak nie pomoże to zrobię pełny downgrade.
[#33] Re: MorphOS 3.14

@recedent, post #32

W amirzeczywistości trzeba mieć konwerter ide/sata/ide44 do USB, wtedy wyjmujesz dysk podłączasz do innego sprzętu i w minutę robisz poprawkę.
[#34] Re: MorphOS 3.14

@michal_zukowski, post #33

Sztuczka z 3.13 nie zdała egzaminu - dalej bootuje 3.14. Trzeba jednak wyjąć twardego.
[#35] Re: MorphOS 3.14

@michal_zukowski, post #33

Btw znasz może jakiś dobry, sprawdzony i najlepiej aby działał z PB G4 bez szopek z zasilaniem?
[#36] Re: MorphOS 3.14

@recedent, post #34

Podmiana Radeon.monitor na ten z 3.13 nie pomogła, musiałem zrobić pełny revert do 3.13 (na szczęście pomógł PowerBook i Target mode - poszło gładko, dzięki zarchiwizowanemu na partycji systemowej MOSSYS:).

W sumie napisałem "nie pomogła", a to nie do końca było tak. Pomogła na tyle, że udawało się uruchomić system do momentu pokazania się blatu, dopiero wtedy zwisał.

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2020 10:47:13 przez recedent
[#37] Re: MorphOS 3.14

@don_rafito, post #28

Chciałbym powiedzieć Ci coś pocieszającego ale...
- Jeżeli MOS na X86 będzie działał stabilnie i jego wydanie dojdzie do skutku
w jakiejś tam mniej lub bardziej określonej przyszłości z całym dobrodziejstwem inwentarza
aplikacji co pewnie nie będzie łatwe i pewnie okupione pewnymi kompromisami.
- Jeżeli Aros się nie ogarnie - jak dla mnie przegrywa brakiem stabilności ale to moje osobiste, ile bym z nim nie walczył zawsze miałem jakieś freezy, a i też odstaje oprogramowaniem.
to: MOS stety czy nie ale wbije mu ostatni gwóźdź do trumny i to taki kilku calowy. Na dziś to pewnie brzmi jak SciFi ale jestem skłonny wierzyć, iż to jest bardziej science po tym jak widzę ciągłe wsparcie użytkowników MOSa ze strony MOSTu.

A Wracając do meritum to dziś czas na instalacje OK

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2020 11:17:06 przez RadziN
[#38] Re: MorphOS 3.14

@recedent, post #36

Mogłeś wejść do bootmenu (zmienić rozdzielczość) ( klawisz V - wymuszenie 800x600) i wystartować bez s-s
[#39] Re: MorphOS 3.14

@RadziN, post #37

Programiści Arosa nie korzystają z Arosa, a jak dla mnie ciężko tworzyć system jak się z niego nie korzysta. Jakby musieli korzystać tylko z Arosa (w domu, nie w pracy) przez np. miesiąc to i kierunek rozwoju by został utrwalony i błędy poprawione. Myślałem, że to ulegnie poprawie po wprowadzeniu Aros 68k i potem poprawek dla Vampire2, ale jak widać się myliłem.
[#40] Re: MorphOS 3.14

@Norbert, post #38

Do bootmenu udało mi się wejść za którymś razem bootując z CD. Rozdzielczości nie zmieniałem, mój monitor jest kapryśny. Wystartowałem bez startup-sequence, ale na górnej belce były śmieci a system działał koszmarnie wolno (wpisywanie komendy "eject" albo "endcli" to była katorga).
[#41] Re: MorphOS 3.14

@recedent, post #40

Spróbuj jeszcze z getramdebug, wrzuc loga do pastebina i daj linka. Pewnie wyłączylo akceleracje na Radeonie.
[#42] Re: MorphOS 3.14

@michal_zukowski, post #41

Update: Doprowadzony do ostateczności sformatowałem partycję systemową i przerzuciłem na nią świeżą instalkę 3.14 z PowerBooka. Pomogło o tyle, że system się ładuje i wszystko wyświetla, ale działa to potwornie wolno. Co więcej - thermal sbar wyświetla mi na starcie, że mój procesor właśnie dobił do 100 stopni Celsjusza (!). Próbowałem podmiany Radeon.monitor na wersję z 3.13, nie pomaga (ale i nie szkodzi). Służę filmem:

Debugloga oczywiście przechwycę i prześlę. Ale teraz to ja już jestem w pracy :(
[#43] Re: MorphOS 3.14
No i już po aktualizacji. Jak zwykle zgodnie z przepisem sformatowałem jakiś losowy pendrive USB, wrzuciłem morphos.iso i boot.iso, uruchomiłem PowerBookaG4 z USB, wybrałem "Update", potem reboot i... jestem. Ani pół milimetra problemu. Za każdym razem nie mogę się nadziwić jak fajnie to zostało przez lata posprzątane i poukładane, że aktualizacja jest tak bezproblemowa i niczego nie kasuje użytkownikowi. Oczywiście jeżeli podporządkował się zasadom, czyli ma standardowy wspierany sprzęt, nie grzebie w MOSSYS i wszysko co swoje ma w SYS.

Od razu zainstalowałem Wayfarer. Też bez problemów. Ale... to już w komentarzu do Wayfarera. szeroki uśmiech
[#44] Re: MorphOS 3.14
Aktualizacja (szybka, łatwa i przyjemna ;) mojego MDD zrobiona :) Dzięki MorphOS Team!!!
Co ciekawe starsze wersje mogłem instalować z partycji o wielkości max 256MB na penie.
Tym razem instalowałem z karty microSD umieszczonej w czytniku tychże kart na USB i z partycji o wielkości 500MB i ..... poszło bez problemu.
Śjakiś dziwnie kapryśny tej mój morpho-maczek.
[#45] Re: MorphOS 3.14

@MDW, post #43

Ustawienia pulpitu (wyniesione ikonki, dock) też mi zostaną po aktualizacji?
[#46] Re: MorphOS 3.14

@Jacques, post #45

Zostaną. Te ustawienia nie siedzą w MOSSYS:.
[#47] Re: MorphOS 3.14

@Jacques, post #45

Tak samo jak od lat. Jeżeli niczego nie dorzucałeś do MOSSYS (a ustawienia są w SYS) to nic nie powinno się zmienić. Tak jest od kilku lat.
MOSSYS, który kiedyś był wyśmiewany i uważany za prowizorkę okazał się zbawieniem i rewelacyjnym rozwiązaniem. Zwłaszcza dla systemu, który jest rozwijany i aktualizowany.
[#48] Re: MorphOS 3.14

@MDW, post #47

No tak, ja bodaj zaczynałem z 3.09, potem było 3.10, a teraz 3.11. Przeskoczę na 3.14, ale wolałem się upewnić. Jakiś backup partycji pewnie i tak zrobię
[#49] Re: MorphOS 3.14

@Jacques, post #48

Raczej nie trzeba, MorphOS jest instalowany do katalogu tymczasowego i dopiero jak sie instalacja uda to stary Sys:MorphOS ma inna nazwe, a nowy katalog dostaje nazwe Sys:MorphOS
[#50] Re: MorphOS 3.14

@RadziN, post #37

Pewnie nie tylko Arosowi wbije ten gwóźdź.
[#51] Re: MorphOS 3.14
A ten TLS w ktorej wersji jest obslugiwany ?
[#52] Re: MorphOS 3.14

@HOŁDYS, post #51

Thead Local Storage, nie Transport Layer Security :)

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2020 16:21:36 przez Jacek Piszczek
[#53] Re: MorphOS 3.14
Będę pytał ale nie o system operacyjny tylko MOS SDK.

W pliku SDK:Startup jest coś takiego:

if exists env:GCCRESIDENT
    execute gg:sys/s/resident_gg
endif

No a nowe SDK do MOS 3.14 nie kopiuje do gg: katalogu sys i przy starcie systemu jest komunikat, że nie można tego znaleźć. Starsze SDK to ma.

Prawdę mówiąc nie wiem dlaczego w ENV: mam ustawioną zmienną środowiskową GCCRESIDENT i czy miałem wcześniej. Chyba miałem wcześniej, bo data modyfikacji w ENVARC: jest 2012 rok. :)

No ale teraz pytanie - co mam zrobić?

1. Czy gg:sys powinno być w SDK, będzie w następnej wersji i teraz skopiować je sobie z poprzedniej wersji?

2. Katalogu gg:sys nie ma być i po prostu usunąć GCCRESIDENT żeby nie dostawać komunikatu przy starcie maszyny? Zakładam, że w tym przypadku następna wersja SDK nie będzie miała tego w Startup?

Jakie będzie poprawne postępowanie?

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2020 16:40:43 przez MDW
[#54] Re: MorphOS 3.14

@MDW, post #53

Wyedytuj i wywal to z Startup. Resident ma sensu obecnie (działał tylko dla 2.95.3). Poprawię w nast. release SDK.
[#55] Re: MorphOS 3.14
Super wiadomość, będzie instalowane :D
[#56] Re: MorphOS 3.14

@Jacek Piszczek, post #54

Wywaliłem wszystko co miało związek z SDK (te wszystkie zmienne środowiskowe też) i zainstalowałem SDK. Nie muszę modyfikować Startup, bo gdy tych zmiennych nie ma to się nie próbuje wykonać ten resident.
Teraz wszystko jest ok. OK
[#57] Re: MorphOS 3.14

@michal_zukowski, post #41

Rzookol, miałeś rację - akceleracja Radeona jest wyłączona. Oto wpis z debugloga:

Radeon: Don't know how to initialise the memory controller of this Radeon
Radeon: Memory size adjusted to 256MB
WaitForIdle timeout||| Access type: 00000002 RPTR 0x21e0 WPTR 0x21e0 RBBM_STATUS 0x90010140, CP_STAT c0002004, VAP_CNTL_STATUS 0008000
HW acceleration disabled due to fifo timeout
[#58] Re: MorphOS 3.14

@recedent, post #57

Pierwsze pół roku ogarniania portu na G5 PCIe to było wysyłanie logów do Franka z tymi j***nymi HW acceleration disabled.
[#59] Re: MorphOS 3.14

@michal_zukowski, post #58

wydaje mi sie ze Recedent nie robi tego na PCie
[#60] Re: MorphOS 3.14

@Kwiatki, post #59

Tak tak, wiem, tylko mówie ile problemów z Radeonami było jak wersja na G5 PCIe była rozwijana.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem