Komentowana treść: MorphOS 3.14
[#91] Re: MorphOS 3.14

@waldiamiga, post #90

9600XT. Tylko taką mogłem na szybko znaleźć.
[#92] Re: MorphOS 3.14

@recedent, post #89

Ten bug jest już dawno poprawiony. Zaktualizuj do 3.14 to sam zobaczysz.

chcesz powiedzieć, że aktualizacja najzwyczajniej nadpisuje ustawienia użytkownika, tak bez pytania? Teraz to dopiero ośmieszyłeś tego MorphOS-a! Ale dzięki za uprzedzenie - powieszę to sobie na ścianie, na wypadek gdybym jeszcze kiedyś rozważał apdejt.
[#93] Re: MorphOS 3.14

@snajper, post #92

Nie nadpisuje. Zaktualizuj do 3.14 to sam zobaczysz.
[#94] Re: MorphOS 3.14

@recedent, post #93

Kolega powizej zaczyna pachnieć swinkamor...
[#95] Re: MorphOS 3.14

@WojtekX, post #94

uzasadnij swoje bezpodstawne twierdzenie. Bo inaczej to podpada pod art. 212 KK.
nie wspominając o fakcie, że to offtop.
[#96] Re: MorphOS 3.14

@snajper, post #95

Ohejtowales mój system Morph OS.
Zanim sprawdziłeś jak działa updejt....
[#97] Re: MorphOS 3.14

@WojtekX, post #96

Ohejtowales mój system Morph OS.

w którym miejscu? Bo w ostatnim swoim poście tutaj zadałem recedentowi pytanie, bynajmniej nie bezpodstawne, oraz wyciągnąłem wnioski w przypadku odpowiedzi twierdzącej. A "sprawdzać, jak co działa" przed napisaniem komentarza na dowolny temat nie jest tutaj nikt zobowiązany.
ponadto wydaje mi się, że użytkownicy na tym forum dysponują bardzo różnym sprzętem z różnymi systemami, więc równie dobrze wszyscy mogliby się czepiać przy każdej okazji, że np. ohejtowałem Superfroga albo Linuxa zanim wgłębiłem się w jego tajniki i za to należy mi się srogi ban, bo oni lubią Superfroga. Dostrzegasz w tym sens? /eot, bo dla mnie jest to wszczynanie burzy w szklance wody.
Ewentualnie dla równowagi możesz shejtować wompierza i Turricana.

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2020 21:59:27 przez snajper
[#98] Re: MorphOS 3.14

@snajper, post #97

WojtekX ma rację - zwyczajnie trollujesz. Jak Cię nie interesuje to nie komentuj. Czepiłeś się spacji dodanej w ciągu argumentów dla zwykłej czytelności zapisu i próbujesz wsadzać kij w mrowisko, prowokując negatywne komentarze. Co chcesz udowodnić? Że jesteś jednym z najbardziej wkurzających trolli na portalu? Wierz mi, nie musisz tego udowadniać.

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2020 22:49:01 przez recedent
[#99] Re: MorphOS 3.14

@snajper, post #97

Oto Twe slowa:
Teraz to dopiero ośmieszyłeś tego MorphOS-a! Ale dzięki za uprzedzenie - powieszę to sobie na ścianie, na wypadek gdybym jeszcze kiedyś rozważał apdejt
Nie pozwolę mi MorphOS-a obrażać. ok, racja
[#100] Re: MorphOS 3.14

@recedent, post #98

Że jesteś jednym z najbardziej wkurzających trolli na portalu?
Moderator nie pisze takich rzeczy. Moderator wlepia bana na rok i wszyscy oddychają z ulgą.
[#101] Re: MorphOS 3.14

@Krashan, post #100

Ale niektórzy długo nie kumają swoich zachowań.
Ban będzie za dużą karą...
[#102] Re: MorphOS 3.14
Dobry wieczór z Wayfarera

I u mnie na PowerBooku aktualizacja z MorphOsa for Workgroups (3.11) do MorphOsa Pi przeszła bezproblemowo i wszystko co miałem wcześniej zainstalowane i poustawianie pozostało OK
[#103] Re: MorphOS 3.14

@Jacques, post #102

I jeszcze a propos nowej wersji...
W 3.9-3.11 zdarzało się tak na moim PowerBooku A1138, że przy uruchamianiu MorphOS-a po boot-picu ekran robił się jakoś jednolicie szary i potem jakby się "rozjaśniał na kolorowo/tęczowo" aż do zawieszenia. Pomagał wtedy SOFT-reset, ewidentnie działo się to czasem przy zmianie trybu graficznego.
Komputer był sprawny, bo z MacOS X nigdy coś takiego nie miało miejsca.
Do czego zmierzam... Podczas dotychczasowych testów 3.14 sytuacja taka nie miała ani razu miejsca więc mam nadzieję, że pomiędzy 3.11 a 3.14 coś się na dobre z tą przypadłością zmieniło
[#104] Re: MorphOS 3.14

@Jacques, post #103

To znany bug sterownika do grafiki. Ponoć czasem pomaga wyłączenie wyświetlacza i ponowne jego włączenie (prostsze do zrobienia w desktopie niż na lapku - tu trzeba zmniejszyć jasność do zera i znów ją podbić). Obawiam się, że jeszcze go nie wyeliminowali - mi się już zdarzyło coś podobnego w G5. Dotknąłem wyłącznika monitora dwukrotnie i obraz się uspokoił.
[#105] Re: MorphOS 3.14

@recedent, post #104

G5 to niezwiązany problem. Jeśli magiczne dłonie na monitorze pomogły, to problem raczej nie jest po stronie software w Twoim przypadku.
[#106] Re: MorphOS 3.14

@Jacek Piszczek, post #105

Dotknięcie wyłącza Cinema Display, ponowne dotknięcie włącza go ponownie - czyli zastosowałem się do starej rady. I podziałało.

Karta graficzna to (chwilowo) Radeon 9600XT, bo X1950GT uparcie odmawia współpracy z 3.14.

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2020 14:30:24 przez recedent
[#107] Re: MorphOS 3.14

@recedent, post #106

Sam próbowałem z tymi dziwnymi kartami na AGP i w końcu kupiłem G5 PCIe. Problem z nimi jest taki, że te karty działają przez mostki AGP<>PCIe. Ze względu na rzadkość tych kart może być ciężko z naprawieniem tego. Wysłałem 1 lub 2 takie karty do Franka, ale Ty możesz równie dobrze mieć inną...
[#108] Re: MorphOS 3.14

@Jacek Piszczek, post #107

No wiem, tam jest tzw. "mostek Rialto" z tyłu. Ale z tego co wiem to jedna z częściej spotykanych, Sapphire - niebieska "z cyckami".

Swoją drogą - mój G5 PCIe "Quad" dalej siedzi w szafie i czeka na to aż się nim zajmę. Niestety, nie mam już własnego pokoju (musiałem oddać synowi) a jeśli zacznę go rozbebeszać w salonie (gdzie aktualnie mam kącik) to obawiam się, że czeka mnie marny los.

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2020 15:40:48 przez recedent
[#109] Re: MorphOS 3.14

@recedent, post #108

Powiedz żonie ze sypialnia jej, a salon Twój.
Powinien być consensus...
[#110] Re: MorphOS 3.14

@WojtekX, post #109

Kłopot polega na tym, że mogłaby na to przystać. Nie wiem czy jestem w stanie wytrzymać bez sypialni wystarczająco długo, żeby doprowadzić do ładu tego G5. A jeśli części trzeba by ściągać z zagramanicy? szok!
[#111] Re: MorphOS 3.14

@Jacek Piszczek, post #107

Ale opisane przeze mnie zjawisko miało miejsce na zintegrowanej grafice PowerBooka A1138.
Lub nadal ma, o ile to przypadek, że na 3.14 jeszcze mi się nie przydarzyło.
Swoją drogą, skoro to "znany" bug w sterowniku...
[#112] Re: MorphOS 3.14

@Jacques, post #111

Na PowerBooku też występowało. Chociaż nie pamiętam czy pod 3.14 też.
Karta w PowerBooku to Radeon 9700M, czyli praktycznie 9600.
"Znany bug" nie oznacza, że znana jest jego przyczyna.
[#113] Re: MorphOS 3.14

@recedent, post #112

Pod 3.14 też występuje.
[#114] Re: MorphOS 3.14

@fazior, post #113

Moze doprecyzuje.
Ten problem wystepuje na PB chyba juz od MOSa 3.0.
Mozna go wygenerowac przelaczajac ekrany otwartych programow za pomoca
kombinacji klawiszy Alt+M. (najszybciej wystapi jesli ekrany maja rozne rozdzielczosci).
O ile w takim przypadku ponowne przelaczenie naprawia problem (kombinacje nalezy
wykonac 2x) to w przypadku gdy dany program zamyka swoj ekran np przy zakonaczeniu
pracy to nic oprocz resetu juz nie pomoze.
[#115] Re: MorphOS 3.14

@Phibrizzo, post #114

No nic, jest to dość uciążliwe i pozostaje trzymać kciuki za fixa w przyszłości...
[#116] Re: MorphOS 3.14

@Jacques, post #115

Możesz tę przypadłość wychwycić kiedyś, uwiecznić i udostępnić?
[#117] Re: MorphOS 3.14

@deez, post #116

Ale za suba i lajka?
[#118] Re: MorphOS 3.14

@Phibrizzo, post #114

Hmm, a może zrobić hotkey jakiś, który odpala coś w innej rozdzelczości?
[#119] Re: MorphOS 3.14

@recedent, post #117

Też
[#120] Re: MorphOS 3.14

@deez, post #116

Pewnie dałoby się nakręcić niskobudżetowy film telefonem, o ile przy takich próbach prawo Murphy'ego nie zadziała i akurat się uwidoczni
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem