Komentowana treść: Electroman w sprzedaży
[#121] Re: Electroman w sprzedaży

@Hexmage960, post #120

"We have to be careful. This is an emergency area"

uprasza się o zaprzestanie siania dezinformacji.
a odnośnie newsa:

Autorem gry jest Paweł "tukinem" Tukatsch i jest to port gry "Electro Body"

zasadniczo to to jest port Electromana. O czym zresztą pisał tukinem w pierwszym swoim poście dotyczącym gry i co wywnioskować można z napisu tytułowego, zaczerpniętego z tegoż tytułu.
[#122] Re: Electroman w sprzedaży

@Hexmage960, post #120

Jest mi bardzo miło, że jesteś zadowolony z gry. Sam nie mogłem przetestować na prawdziwym 030, ponieważ nie posiadam w Amidze, a jedynie podstawowy procesor. W mini-etapie na początku faktycznie wyświetla się procesor, ale na procku 060 nie będzie go, ponieważ funkcja z Blitz Basic wykrywa 060 jako 040.

Ad 1. Ten mini-etap można pominąć klawiszem ESC wychodząc do menu gry i potem już startujemy od właściwego poziomu.

Ad 2. Domyślam się, że po uruchomieniu z ikonki, która nie posiada ikonki (pliku .info) wymaga potwierdzenia. Plik .info moim zdaniem jest na dyskietce, ale sam instalator nie kopiuje go. Musiałem go pominąć w liście plików do kopiowania

Ad. 3 Muszę to wyjaśnić z Jurkiem, dlaczego brakuje ikonki, bo u mnie jest w ADFie, który wysłałem do Retronics jest. Tzn jest dla pliku uruchamialnego. Dla samego dysku gry (disk.info) nie ma.

Oto okienko z pierwszej dyskietki (bootowalnej):

Ad. 4 Muzykę sam tworzyłem w Protrackerze. Pewnie gdyby jakiś profesjonalista podretuszował sample, byłoby lepiej, ale chciałem tutaj wszystko samemu zrobić, zarówno zgrać grafikę, animacje, napisać kod, jak i sample i muzykę.

PO EDYCJI:
Zainstalowałem w RAMie grę z ADFów i u mnie tworzy ikonkę zarówno dla katalogu, jak i dla pliku uruchamialnego:

Muszę to wyjaśnić sobie z Jurkiem.

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2024 13:09:36 przez tukinem
[#123] Re: Electroman w sprzedaży

@tukinem, post #122

Ad 1. Ten mini-etap można pominąć klawiszem ESC wychodząc do menu gry i potem już startujemy od właściwego poziomu.

Serdeczne dzięki za tę informację.

Ad 2. Domyślam się, że po uruchomieniu z ikonki, która nie posiada ikonki (pliku .info) wymaga potwierdzenia. Plik .info moim zdaniem jest na dyskietce, ale sam instalator nie kopiuje go. Musiałem go pominąć w liście plików do kopiowania

Ikonka (plik .info) z tego co widzę jest. Ale po dwukrotnym kliknięciu otwiera się okienko "Execute command" i trzeba zatwierdzić Enterem. Być może wynika to z tego, że w ToolTypes ikonki jest dodany atrybut CLI.

Ad. 3 Muszę to wyjaśnić z Jurkiem, dlaczego brakuje ikonki, bo u mnie jest w ADFie, który wysłałem do Retronics jest. Tzn jest dla pliku uruchamialnego. Dla samego dysku gry (disk.info) nie ma.

Chwileczkę, czy Twoja ikona z robocikiem to jest tzw. Color Icon? Bo jest bardzo kolorowa. Być może zatem mój problem wynika z tego, że nie mam zainstalowanego pakietu Color/Glow Icon i wyświetlana jest ikona standardowa.

Ad. 4 Muzykę sam tworzyłem w Protrackerze. Pewnie gdyby jakiś profesjonalista podretuszował sample, byłoby lepiej, ale chciałem tutaj wszystko samemu zrobić, zarówno zgrać grafikę, animacje, napisać kod, jak i sample i muzykę.

Muzyka jest OK, bardzo ładnie komponuje się z całością. Drobny retusz nie zaszkodziłby, ale nie jest konieczny.

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2024 13:45:48 przez Hexmage960
1
[#124] Re: Electroman w sprzedaży

@Hexmage960, post #123

Fakt. Nie potrafię tworzyć innych ikonek jak NewIcons. Jeśli masz tą ikonkę robocika i przez nią uruchamiasz grę, to nie trzeba już potwierdzać.

Przez użytkowanie OS 3.2 zapomniałem, że ktoś może posiadać Workbencha 3.1, w którym nie ma pakietu NewIcons.

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2024 13:46:30 przez tukinem
[#125] Re: Electroman w sprzedaży

@snajper, post #121

zasadniczo to to jest port Electromana. O czym zresztą pisał tukinem w pierwszym swoim poście dotyczącym gry i co wywnioskować można z napisu tytułowego, zaczerpniętego z tegoż tytułu

Przecież to ta sama gra tylko wydana na rynku zachodnim. W Polsce była wydana jako "Electro Body".
1
[#126] Re: Electroman w sprzedaży

@mailman, post #125

Różnią się, szczególnie pierwszy level.

Electrobody / Electroman:

Dodatkowo Electrobody miał po przejściu 1 levelu blokadę i uruchamiał się specjalny poziom stworzony z grafik levelu 6, w którym trzeba było wybrać odpowiedni teleport, aby grać dalej. Po trzech nieudanych próbach gra wywalała nas do DOSa. Właśnie ten level przerobiłem, dodałem grafiki Commodore i Amigi, i ustawiłem go, jako mini-level w intro gry, o którym pisał Hexmage. Oczywiście nawet zachowałem styl tego levelu i w nim jest podkład muzyczny i nie są odgrywane dźwięki.

W Electrobody również w kolejnych poziomach widać lekko uboższe grafiki, ale pierwszy level rzuca się w oczy szczególnie.
2
[#127] Re: Electroman w sprzedaży

@tukinem, post #126

Zgadza się. xLand poprawił/usprawnił pewne rzeczy (i wydawca zmienił tytuł) przed wydaniem swojej gry na rynku amerykańskich po ponad roku od premiery "Electro Body". Niemniej na rynku polskim/europejskim tytuł nigdy się nie pojawił, więc dla Polaka/Europejczyka to jest wciąż "Electro Body", bo "Electro Man" nic im nie mówił.

Tak samo jak Europa nie wiedziała wtedy np. co to za gra "Out of This World".

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2024 08:55:36 przez mailman
3
[#128] Re: Electroman w sprzedaży
Jurek zadecydował i doda wersję z pendrive'm.

Da wybór, czyli:
box z dyskietkami
box z pendrive'm
box w wersji max

3
[#129] Re: Electroman w sprzedaży

@tukinem, post #128

Ale ja już kupiłem i co teraz ?
[#130] Re: Electroman w sprzedaży

@Mokry, post #129

No chyba to, co w chwili zakupu było opisane? pomysł
[#131] Re: Electroman w sprzedaży

@Jacques, post #130

No pewnie ze było opisane. Ale nie wiedziałem że będzie inna opcja później szeroki uśmiech
[#132] Re: Electroman w sprzedaży

@Mokry, post #129

Ale ja już kupiłem i co teraz

chyba nic. Co innego, gdyby Retronics oferował prawo odstąpienia od umowy. Ale założę się, że nie oferuje.
[#133] Re: Electroman w sprzedaży

@snajper, post #132

Co to za bzdury? Prawo do odstąpienia przewidziane prawem przysługuje jak w każdym innym zakupie.
Można też zapytać o dokupienie pendrive'a luzem do wersji dyskietkowej nabytej wcześniej.

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2024 09:31:13 przez Jacques
1
[#134] Re: Electroman w sprzedaży

@snajper, post #132

Jest chyba 14 dni na to w przepisach.
[#135] Re: Electroman w sprzedaży

@Jacques, post #133

Co to za bzdury? Prawo do odstąpienia przewidziane prawem przysługuje jak w każdym innym zakupie.

a, to co innego!

[#136] Re: Electroman w sprzedaży
Wielkie dzięki za kolejną klasykę do kolekcji :)

4
[#137] Re: Electroman w sprzedaży

@snajper, post #135

Nie ma zamiaru odstepywac od żadnej umowy ani odsyłać gry. Nie no to mi chodziło. Gra już jedzie kurierem do mnie do Irlandii. Po prostu fajnie by było mieć komplet, czyli dyskietkę i pen'a.
1
[#138] Re: Electroman w sprzedaży

@slawekwozniak, post #136

- Widzisz synku, tak wyglada oryginal.
- Aha...

Pieknie wydane.

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2024 16:29:26 przez Phibrizzo
4
[#139] Re: Electroman w sprzedaży

@Mokry, post #131

Pytałem Jurka, to mi tylko odpisał, że "to sobie dokupią". Moim zdaniem to do wersji box powinna być opcja dołączenia pendrive dodatkowo i tyle. Też nie chciałem swojej wersji na dyskietkach, no ale się uparł i mi wysłał taką.
[#140] Re: Electroman w sprzedaży

@tukinem, post #139

Na stronie Retronics jest kilka opcji do wyboru. Można też sam pendrive z Electromanem zakupić.
1
[#141] Re: Electroman w sprzedaży

@tukinem, post #140

Zamówione / opłacone. :)
3
[#142] Re: Electroman w sprzedaży

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #141

Jest też unboxing i trochę rozgrywki z gry :)
5
[#143] Re: Electroman w sprzedaży

@zzielinski, post #142

Ciekawe czemu po instalacji są zwykłe ikonki BB a nie ma ikonek robota. U Roberta nie wyświetlało ikonek bo ma wersję z NewIcons a ru wersja ze standardowymi ikonami. Coś tu jest pomieszane.

Na mojej wersji jest NewIcons czyli grafika robota.

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2024 18:08:32 przez tukinem
[#144] Re: Electroman w sprzedaży

@zzielinski, post #142

ooo, 1:13 widać mnie

komu autograf?

P.S. apeluję o dodanie emotki :dancing kasane teto:

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2024 23:01:09 przez snajper
[#145] Re: Electroman w sprzedaży

@tukinem, post #143

Te ikony to są Color Icons z systemu Amiga OS 3.5+, a nie New Icons.

New Icons różnią się tym, że ich obraz zakodowany jest w Tool Types.

Tutaj jest format stosowany oficjalnie przez system Amiga OS 3.5+, czyli Color Icons, który posiada dwa obrazy - stary i nowy. Stary ze standardową ikoną i nowy z kolorową ikoną robocika.

New Icons można zainstalować również w Amiga OS 3.1. Co do Color Icons to nie wiem, czy istnieje taki instalator (pewnie tak i jest nim nowa icon.library z Aminetu, ale nie korzystałem).

Jeżeli chcesz by Twój Color Icon zawierał obraz robocika w starej ikonce, musisz zmienić to w programie Icon Edit z systemu Amiga OS 3.5+.

Sam kiedyś napisałem edytor ikon na zlecenie Bounty dla systemu Amiga OS 4.1 (PowerPC).
[#146] Re: Electroman w sprzedaży

@Hexmage960, post #145

Te ikonki tworzyłem w Personal Paincie i zapisywałem jako NewIcon w taki sposób:
1
[#147] Re: Electroman w sprzedaży

@tukinem, post #146

Dziękuję za informację. Rozumiem, że ta funkcja w Personal Paincie jest dopiero od wersji 7.3c od firmy A-EON, czy jest też w 7.1c?

Z tego co widzę, to zapisana ikonka nie ma danych NewIcon - wnioskuję po Tool Types.
[#148] Re: Electroman w sprzedaży

@Hexmage960, post #147

Jest. Ja te ikonki tworzyłem w starym PPaincie. Tutaj jest chyba ten dodatek, a używałem go w wersji 7.1 właśnie. W wersji 7.3 już jest dołączony standardowo.

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2024 16:02:00 przez tukinem
[#149] Re: Electroman w sprzedaży
Ja już przeszedłem wersję fizyczną ;)
2
[#150] Re: Electroman w sprzedaży

@tukinem, post #149

Wlasnie dotarla do mnie paczka z PL z amigratami. To pudelko jest tak ladne ze zal mi go jest otwierac. I tutaj wlasnie przydala by sie wersja cyfrowa, zebym nieotwarte pudelko postawil na polce a jednak mogl sobie zagrac.
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem