Komentowana treść: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi
[#1] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi
Jak to mówią - „Czekajcie, a będzie wam dane.” szeroki uśmiech
Świetna wiadomość!
Skoro obsługuje karty graficzne, AHI to jest szansa, że ruszy też na tych złych platformach podszywających się pod Amigę. Byłoby naprawdę fajnie.
4
[#2] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi
Look Behind You przyjmuje preordery na... Settlers 2.

Digital Edition - 29.99e (available from October 18, 2025)
Standard Box Ed. - 49.90e (available from October 18, 2025)
Collector’s Edition - 99.90e (available from December 1, 2025)

Wymagania:

System requirements for The Settlers II Gold Edition (Amiga version)

68k version

Minimum system requirements 68k version:

Amiga with AGA chipset
68040 with 40 MHz
32 MB Fast RAM
AmigaOS 3.1
AHI 4.18
600 MB free hard disk space

Recommended system requirements 68k (LoRes):

Amiga with AGA chipset or graphics card
68060 with 50 MHz or higher
64 MB Fast RAM
AmigaOS 3.2
AHI 4.18

Recommended system requirements 68k (HiRes):

Amiga with graphics card
68060 with 100 MHz or higher (for resolutions higher than 640×480, a PiStorm is recommended)
64 MB Fast RAM
AmigaOS 3.2
AHI 4.18

PowerPC version

Minimum system requirements PPC version:

PPC Amiga with AmigaOS 4.1 or AmigaOS 3.1 with WarpUP
603e/175 MHz
32 MB RAM
AmigaOS 3.1 with WarpUP or AmigaOS 4.1
AHI
500 MB free hard disk space

Recommended system requirements PPC version:

PPC Amiga with AmigaOS 4.1 or AmigaOS 3.2 with WarpUP
G3 800 MHz or higher
for resolutions higher than 640×480, a graphics card (PCI, AGP, or PCIe) is recommended
64 MB RAM
AmigaOS 3.2 with WarpUP or AmigaOS 4.1
AHI
500 MB free hard disk space
2
[#3] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#4] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@MDW, post #1

Tym bardziej że zapowiadają "pół-natywną" w stosunku do MorphOSa, wersję dla WarpOS.

No i w końcu można będzie odstawić Shapeshiftera, Fusion czy Basilisk II.
2
[#5] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@mastaszek, post #3

No mam tą wersję z GOGu, pograłem chwilę.

Wymagania wersji na Amigę są dość wysokie. Czyżby w grę wchodziła jakaś warstwa pośrednia, bądź emulator, bo nie udało się pozyskać oryginalnego kodu źródłowego? 68060/100 MHz jest rzadko dostępny, a PiStorm to rzecz z czasów współczesnych. PowerPC to jeszcze inna sprawa.

Ja w mojej Amidze z CD mam 68030/50MHz.

Mimo to, bardzo dobra wiadomość.

Szkoda, że w formie przedsprzedaży - ale może sondują rynek.

Ja grzebałem dość sporo przy Dune II i myślę, że adaptacja tej gry do 256 kolorów byłaby dość prosta, a wymagania znacznie niższe niż 68040/40MHz.

Póki co robię przy Robbo i są bardzo dobre efekty. Chciałem się nimi podzielić ale wstrzymałem się.
2
[#6] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@waldiamiga, post #4

Mogę potwierdzić, że wersja AmigaOS - WarpOS działa poprawnie na MorphOS. Możliwe, że będziesz musiał użyć innego instalatora (Geit Installer, InstallerLG lub InstallerNG) podczas instalacji. Domyślny instalator MorphOS zazwyczaj nie obsługuje moich skryptów instalacyjnych. Ale sama gra działa poprawnie.

Uwaga: w artykule wspomniano tylko o wersji 68k i PowerPC WarpOS. Oczywiście jest też wersja na AmigaOS 4. Wszystkie trzy wersje są zawarte w jednym produkcie.
9
[#7] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi
Wspaniała wiadomość ok, racja
OKOKOKOKOKOKOK
5
[#8] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@BULI, post #7

Szkoda, że nikt nie podjął się tego 29 lat temu OK
6
[#9] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Hexmage960, post #5

68060/100 MHz jest rzadko dostępny
Czy ja wiem, sporo osób ma TF1260/4060, BFG 9060 czy Warp1260 z rev.6.

a w mojej Amidze z CD mam 68030/50MHz.
Ale wciąż w szufladzie kisisz i nieużywasz karty (Blizzard 1260?) z 060?
[#10] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi
Wow
Ten moment gdy nie wiesz czy jest 1 kwietnia, czy 24 grudnia...
5
[#11] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#12] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Hubez, post #8

No szkoda, ale mieliśmy Fundation. Też całkiem dobra gra.
3
[#13] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Hubez, post #8

Szkoda, że nikt nie podjął się tego 29 lat temu

To prawda, ale ta gra tak czy inaczej na Amidze powinna być i dobrze że jest późno niż wcale. Zresztą ona się aż tak bardzo nie starzeje, gdy brałem udział w testach gry to doszedłem z marszu bodaj do 8 z 10 misji kampanii, a to wymaga jak wiecie poświęcenia duuużej ilości czasu, więc gra dalej nawet dziś potrafi wciągnąć.
4
[#14] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@MagicSN, post #6

Na Discordzie napisałeś że:

WarpOS Version runs fine on MorphOS, on a Mac Mini for example at maximum frame rate in the highest resolution (1024x768).

Cieszy mnie to i zastanawiam się nad cyfrową wersją. Czy planujecie wypuścić demo-wersję tej gry?
2
[#15] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@waldiamiga, post #9

Ale wciąż w szufladzie kisisz i nieużywasz karty (Blizzard 1260?) z 060?

Ponieważ mój Blizzard 1230-IV pracuje dobrze, nie kupuję nowych kart (typu TF, Warp), nie wymieniam.

Moja karta Blizzard 1260, kupiona na przełomie wieków ma pamięci pod kątem 45 stopni, co sprawia pewien kłopot.

Czy ja wiem, sporo osób ma TF1260/4060, BFG 9060 czy Warp1260 z rev.6.

Z tego co słyszałem procesor 68060 taktowany zegarem 100 MHz to raczej rzadkość.

Nie ukrywam, że pograłbym w Settlers II na Ami, ponieważ lubię gry RTS, ale mam procesor klasę niższy.

Cieszę się, że to wychodzi, i że jest wiele osób o odpowiednich konfigach. Jednak wymagania dosłownie oczko niżej byłyby OK (68030 zamiast 68040 oraz 68060/50MHz!).

@KarolB

Ale ta wersja z GOGu działa dokładnie tak, jak wersja MS-DOS. Sprawia bardzo dobre wrażenie.

Według mnie i tak zdecydowanie lepiej pograć w wersję Gold, z oryginalną grafiką, aniżeli grać w te jubileuszowe odsłony w 3D.

Dla mnie problem leży tylko w tym, że GOG wymaga połączenia z siecią i uruchamiania z ich aplikacji. Ale to drobna niedogodność.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2025 12:51:29 przez Hexmage960
[#16] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@MDW, post #1

Jak to mówią - „Czekajcie, a będzie wam dane.”
Świetna wiadomość!
Skoro obsługuje karty graficzne, AHI to jest szansa, że ruszy też na tych złych platformach podszywających się pod Amigę. Byłoby naprawdę fajnie.

Tu nie chodzi o to czy coś jest "złą platformą" a o licencję. Nie chcę odkopywać starych wojenek, ale przed laty były osoby (nie mówię że akurat Ty), rzucające hasłem "naklejka nie ma znaczenia", albo że jest wręcz obciążeniem. No więc to jest przykład że jednak ma. W umowie pisze że licencja udzielana jest tylko na AmigaOS i o ile słyszałem w przypadku praktycznej realizacji zapisów licencji, to się nawet przysłowiowy numer buta musi zgadzać (napisy na płycie, poligrafia itp.), zatem naciąganie że jakiś system jest podobny do AmigaOS i też wypuścimy na niego grę nie wchodzi w grę.

Jakkolwiek, tak jak napisał Steffen wersja WOS PPC, zadziała na Twoim ulubionym systemie.
1
[#17] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@waldiamiga, post #14

Być może będziesz musiał zastąpić domyślny instalator MorphOS-a InstallerNG, InstallerLG lub geit Installer, aby zainstalować go na MorphOS-ie, przynajmniej w przypadku instalacji Settlers 2. Poza tym będzie on w pełni działał ze zintegrowaną emulacją WarpOS MorphOS.

Całą sprawę z licencją Mufa opisał bardzo dobrze (musiałem się trochę pośmiać z komentarza o rozmiarze buta, ale tak właśnie jest ^^).
3
[#18] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#19] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@karolb, post #11

Tylko że ta gra korzysta z DOSBox, co akurat mnie całkowicie zniechęca.
To już chyba lepiej kupić starego pc/laptopa i zagrać "normalnie".

No a z czego miałaby korzystać skoro ma działać na nowych systemach? Nikt by jej (jak i wielu innych gier) na gogu nie kupił gdyby miał specjalnie kupować starego peceta z dosem i w dodatku siedzieć i uczyć się konfiguracji pamięci konwencjonalnej

Co do amigowej wersji Settlers 2 to ja nie widzę problemu bo raz, że grać w to nie będę bo łatwiej (i taniej) byłoby mi kupić na gog i odpalić a dwa, że nawet jakbym chciał w tą amigową grać to mi to akurat koło czterech liter lata, że mam cpu za wolny, od czego jest winuae. Zwykle to ludzie tutaj marudzą, że coś wyszło nie na stockową A500 z dodatkowym 0,5MB a teraz widzę już jest jęk bo wyszło coś o wysokich wymaganiach ale "dlaczego akurat musieli wydać na szybszy procek bo ja przecież go nie mam"

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2025 13:22:30 przez Madman
[#20] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@MUFA-amigaone-pl, post #16

W umowie pisze że licencja udzielana jest tylko na AmigaOS i o ile słyszałem w przypadku praktycznej realizacji zapisów licencji, to się nawet przysłowiowy numer buta musi zgadzać (napisy na płycie, poligrafia itp.)

Słuszna uwaga. Przyznam się, że nigdy nie patrzyłem na to z tej strony. Tutaj faktycznie ta nasza przysłowiowa "naklejka" na pewno ma znaczenie. To nie są takie luzackie porty opensourcowych wersji do których pliki danych trzeba sobie samemu zorganizować (np. z kupionej gdzieś wersji dla PC).

Fajnie, że wersja WOS została tak bardzo systemowo zrobiona, że może zadziałać i u mnie. Zawsze bardzo lubiłem "The Settlers" (chociaż pewnie nigdy nie wyszedłem poza level 2, hehe) i może rozważę zakup wersji cyfrowej. Emerytura wkrótce - będzie jak znalazł. szeroki uśmiech
2
[#21] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@MDW, post #20

To nie jest „może”. To „działa”. Dwóch testerów testowało grę na komputerach MacMini z systemem MorphOS.
3
[#22] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@MagicSN, post #21

To nie jest „może”. To „działa”. Dwóch testerów testowało grę na komputerach MacMini z systemem MorphOS.

Dziękuję za potwierdzenie. To naprawdę bardzo dobra wiadomość! OK
Wobec tego teraz chyba trzeba będzie kupić wersję cyfrową. Wydanie oficjalnej wersji Settlers II dla AmigaOS to jest historyczne wydarzenie. Warto wziąć w nim udział.
2
[#23] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Hubez, post #8

Szkoda, że nikt nie podjął się tego 29 lat temu

Dla kogo? Ilu było wtedy szczęśliwych posiadaczy 040/060 z 32 MB ramu? Ja sam dopiero za uciułane pieniądze miałem ok 98r 040/33 mhz z 8 MB a i tak byłem happy ;)
1
[#24] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi
Ciekawe ile za grę, ale jestem zainteresowany, jeszcze trójka była fajna, reszty nie ogrywałem.
[#25] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi
No brawo! Jeszcze tylko pudełkowa amigowa wersja Mortal Kombat 3 (AGA) i Dooma... i biblioteka gier na Amige z lat 90' będzie kompletna OK
2
[#26] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@luk, post #23

Może gdyby wtedy było więcej gier na 040/060, to by więcej ludzi miało ten procesor? W świecie PC nikt się tym nie przejmował a na pewno nie deweloperzy - albo miałeś 486/Pentium i akcelerator 3D albo nie grałeś w nowego hiciora, który się właśnie pojawił; i historia pokazała, że wszyscy jednak grzecznie ciułali kasę i co 10-12 miesięcy właściwie wymieniali cały komputer na nowy, byle tylko nadążyć.
2
[#27] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@reactor, post #25

No brawo! Jeszcze tylko pudełkowa amigowa wersja Mortal Kombat 3 (AGA) i Dooma... i biblioteka gier na Amige z lat 90' będzie kompletna OK

Przegapiłem MK2 AGA?
[#28] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Madman, post #19

No niestety, jeśli dobrze czytam Settlers II jest dystrybuowany na DVD. Ja w Amidze mam CD-ROM.

600 MB na dysku twardym to też dość duża rzecz, ale sama instalka na CD przecież powinna się zmieścić?

To są realne problemy z punktu widzenia użytkownika Amigi. Najwygodniej będą mieli posiadacze Amigi 4000/040 jako minimum (oraz posiadacze Amig NG).

Wydaje mi się, że mogliby odrobinę zmniejszyć te wymagania i dystrybuować na CD (znacznie popularniejsze). To moje osobiste preferencje.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2025 15:25:08 przez Hexmage960
[#29] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Hexmage960, post #28

Settlers II jest dystrybuowany na DVD. Ja w Amidze mam CD-ROM.
600 MB na dysku twardym to też dość duża rzecz, ale sama instalka na CD przecież powinna się zmieścić?

sam napęd można tanio i bez problemu wymienić :) a jak nie, to pod winuae można wszystko zainstalować,
a mając np 64 lub 128gb kartę pamięci, to żaden problem wgrać tak sporą grę :)

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2025 15:27:36 przez Cezarykl
[#30] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi
Wymagania trochę duże, na Amidze grałem pod 040@25 i Bvision i było ok. Na wersji pod MacOS jest napisane na pudełku że wymagane 030 (nie sprawdzałem, ale moze sprawdze na Performie 400). Jeśli ta wersja będzie bardziej wymagająca niż wersja pod Maka to trochę średnio.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem