[#122]
Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi
@Hexmage960,
post #120
>Tak, podejrzewam, że Chunky jest tu ważnym elementem, ze względu na pochodzenie gry (karty Super-VGA). >Poza tym RTG ma wbudowany Chunky, więc zastanawiałem się, dlaczego gra wymaga 060/100MHz dla grafiki HiRes.
Chunky, może dlatego, że na ekranie dzieje się DUŻO. A tryby 640x512 nie są aż tak szybkie. Właściwie, jeśli przełączysz się na 640x256, jest to znacznie szybsze na wolniejszych systemach (w porównaniu do 640x480) (rozmiar można modyfikować za pomocą zmiennej ENV, ale oczywiście 640x256 wygląda trochę dziwnie).
>Moim celem było po prostu pomóc, dać kilka wskazówek opartych na moim doświadczeniu.
Ja również mam duże doświadczenie, szczególnie z kodem źródłowym Settlers 2. Problemem nie jest doświadczenie programistyczne, ale jak mogę wytłumaczyć ludziom, że nie brakuje żadnych optymalizacji? Tego wyjaśnienia najwyraźniej nie potrafię zrobić.
Jestem trochę porywczy i zwłaszcza gdy ktoś bez powodu krytykuje moją pracę (na przykład oskarżając mnie o słabą optymalizację, co jest bezpodstawne), wpadam w złość. Nie chodzi o twój komentarz, ale o „ogólnie”.
Po prostu zaakceptuj, że ta gra ma pewne wymagania wydajnościowe, nawet po optymalizacji.