Komentowana treść: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi
[#121] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@MagicSN, post #119

Spoko, ja mam Warp 1260 rev. 6 i TF1260 LC , która też można podkręcić. Nie mam 030.
[#122] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Hexmage960, post #120

>Tak, podejrzewam, że Chunky jest tu ważnym elementem, ze względu na pochodzenie gry (karty Super-VGA). >Poza tym RTG ma wbudowany Chunky, więc zastanawiałem się, dlaczego gra wymaga 060/100MHz dla grafiki HiRes.

Chunky, może dlatego, że na ekranie dzieje się DUŻO. A tryby 640x512 nie są aż tak szybkie. Właściwie, jeśli przełączysz się na 640x256, jest to znacznie szybsze na wolniejszych systemach (w porównaniu do 640x480) (rozmiar można modyfikować za pomocą zmiennej ENV, ale oczywiście 640x256 wygląda trochę dziwnie).

>Moim celem było po prostu pomóc, dać kilka wskazówek opartych na moim doświadczeniu.

Ja również mam duże doświadczenie, szczególnie z kodem źródłowym Settlers 2. Problemem nie jest doświadczenie programistyczne, ale jak mogę wytłumaczyć ludziom, że nie brakuje żadnych optymalizacji? Tego wyjaśnienia najwyraźniej nie potrafię zrobić.

Jestem trochę porywczy i zwłaszcza gdy ktoś bez powodu krytykuje moją pracę (na przykład oskarżając mnie o słabą optymalizację, co jest bezpodstawne), wpadam w złość. Nie chodzi o twój komentarz, ale o „ogólnie”.

Po prostu zaakceptuj, że ta gra ma pewne wymagania wydajnościowe, nawet po optymalizacji.
9
[#123] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Hexmage960, post #120

Ja akurat bardziej preferuję programowanie na Amidze, w taki sposób, który jednak nie żyłuje mocno CPU, bo jest wiele możliwości odciążenia.

Ale nie każdy tak potrafi.
2
[#124] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@MagicSN, post #122

Ja również mam duże doświadczenie, szczególnie z kodem źródłowym Settlers 2. Problemem nie jest doświadczenie programistyczne, ale jak mogę wytłumaczyć ludziom, że nie brakuje żadnych optymalizacji? Tego wyjaśnienia najwyraźniej nie potrafię zrobić.

Chyba nawet nie warto tracić na to czasu ;) Te argumenty są przecież całkowicie odklejone od kontekstu, którym jest kod źródłowy Settlers 2. Merytoryczna dyskusja powinna opierać się na konkretnych przykładach z projektu, a takie ogólne sformułowania niczego nie wnoszą do tematu.

Po prostu zaakceptuj, że ta gra ma pewne wymagania wydajnościowe, nawet po optymalizacji.

Myślę, że lepiej po prostu zaakceptować, że niektórzy mogą tego nie zaakceptować i cieszyć się z ukończonego projektu OK (przede wszystkim dla własnego zdrowia)

Zawsze znajdą się tu malkontenci, zawsze znajdzie się ktoś, kto "zrobiłby to lepiej", "wie, że możnaby zrobić lepiej", "zna kogoś mądrzejszego, kto by umiał", "a dlaczego nie na A500 1MB", etc. Tylko jakoś nie widziałem od tych osób zrobionego chociaż jednego hitu, na który wielu czekało (albo nie zorganizował takiego, który by zrobił). Za to Ty z powodzeniem dowozisz kolejny już projekt, a w planach masz następne. Tak trzymaj i nie daj się prowokować
2
[#125] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Djk83, post #124

Myślę że tu niestety prowokujące są wypowiedzi autora gry. Wystarczyłoby napisanie normalnie "zrobiłem najlepsze optymalizację jakie potrafiłem, uznałem je za wystarczające i wydaje grę". Pisanie że lepiej się nie da i że na 030 się nie da jest właśnie prowokujące. Bo uznaje się siebie za mistrza optymalizacji i nikt lepiej niż ja nie zrobi.

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2025 18:00:02 przez KucBuc
1
[#126] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Djk83, post #124

Przepraszam, może za bardzo się zapędziłem.

W poście #109 dziś z rana podałem kilka praktycznych technik optymalizacyjnych, które można stosować, ale które wymagałyby dużej ingerencji w kod.

@MagicSN

Zrobiłeś kawał dobrej roboty przenosząc kod Settlers II na Amigę i ja w pełni to szanuję. Ba, chętnie zagram u siebie.

Myślę mimo to, że zawsze warto szukać i polepszać techniki programistyczne - ja to stosuję.

Super, że kod gry jest gotowy już praktycznie od kilku miesięcy, co wskazuje na rzetelność i poważne podejście. Podziwiam i serdecznie pozdrawiam.

Fajnie będzie pobudować te domki drwala i kamieniarza i przechodzić misje na Ami.

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2025 18:17:14 przez Hexmage960
4
[#127] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi
Kupione cool
2
[#128] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi
Fajnie, że gra będzie. Jak wyjdzie to kupię wersję cyfrową jak zawsze w formie do pobrania.
2
[#129] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#130] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#131] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#132] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@MDW, post #129

Mnie ciekawi, ilu w to realnie zagra, po to by się męczyć na swoim starym próchnie. Wymagania są wysokie. Zwłaszcza, że jest wersja po polsku na PC i ma śmieszne wymagania. Ochów i achów tu nie brakuje, ale ile się sprzeda i ilu zagra? Realnie ilu w naszym kraju jest zbieraczy big box na Amigę, to zapewne da się policzyć na palcach obu rąk. OK
[#133] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@MDW, post #1

Kupione :) . Ciekawe jak to poleci z 60/75mhz,64Mb i voodo4. Czysty klasyk na nowe wydanie gry .
3
[#134] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Hexmage960, post #5

Też właśnie testuję tę wersję z GOGa, żeby sobie porównać z pierwszą częścią przy okazji.

O ile przy pierwszej części na Amidze muszę trzymać dystans od monitora 22" z uwagi na pikseloze, o tyle SII na laptopie 17" pod Windą przy najniższej rozdzielczości 640*480 wręcz się muszę czasem przybliżyć...

Pytanie do autora amigowej konwersji, to czy przed ewentualnym zakupem jest szansa na demo, żeby sobie na swojej konfiguracji sprawdzić, czy taki zakup ma sens ?
[#135] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@MagicSN, post #122

Pamiętaj, jak robisz coś na Amigę i się tym chwalisz na PPA, to MUSI to działać na A500 z 1MB RAM - inaczej jesteś dupa nie programista Cóż, trzeba się z tym pogodzić.
4
[#136] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@_arti, post #135

jak robisz coś na Amigę i się tym chwalisz na PPA, to MUSI to działać na A500 z 1MB RAM

Zasada wzięta wprost z LK Avalon z połowy lat 90. Tam też to był pierwszy warunek gdy przychodziło się do nich z jakąś produkcją. Nie było dyskusji - albo A500 albo dalej nie rozmawiamy.
4
[#137] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#138] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@MagicSN, post #39

Mam kilka pytań

Po pierwsze pod Shapeshifter grałem na 040@40MHz z AGA w Hi-Res i jakoś w to dało się grać (kilka FPS). Na 060@100MHz gra się już znośnie w Hi-Res (dalej na AGA). Dlaczego ta wersja nie da się grać na AGA w Hi-Res? W znaczeniu, czy będzie dało się grać na AGA w Hi-Res czy w ogóle nie będzie takiej opcji dla AGA.

Po drugie o co chodzi z tym wspomnianym przez niektórych DOSBoxem? To jest pod DOSBox czy nie?

Po trzecie wygląda to jakby gra była bardziej pod AmigaNG i emulatory (przypominam że w PiStorm to właściwie działa na Pi, która emuluje CPU i wyświetla grafikę pod RTG). Dlaczego tak wysokie wymagania w stosunku do wersji na Mac'a?

Edycja:
Ogólnie to jestem zainteresowany zakupem. Czy wersja cyfrowa zamówiona przed 18 września też będzie miała dodatki?

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2025 17:34:12 przez Solo Kazuki
[#139] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@nowy80, post #106

2. Knights and Merchants

Knights and Merchants już jest pod MorphOS. Prawdopodobnie po kontakcie z autorem portu na MorphOS może udało by się przenieść na podrasowany AmigaOS.
[#140] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#141] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@MDW, post #136

Nie było dyskusji - albo A500 albo dalej nie rozmawiamy.

A procesor 030, to był dla nich kosmos.
1
[#142] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Solo Kazuki, post #138

Po drugie o co chodzi z tym wspomnianym przez niektórych DOSBoxem? To jest pod DOSBox czy nie?

To nie jest wersja dla DosBox. Wszystkie komentarze dotyczące kwestii DosBoxa są oznaczone jako off-topic.
3
[#143] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@mailman, post #142

Nie chodzi mi o to czy to będzie dla DOSBox tylko czy działa pod DOSBox (odpowiednio spreparowany). Dla DOSBox jest po prostu wersja PC.
[#144] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Iceman, post #132

Chyba trochę tych zbieraczy jest, chcialem zaszaleć i kupić ta kolekcjonerska edycję a tu "Out of stock" :/
1
[#145] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Solo Kazuki, post #143

Komentarze o wersji DosBox dotyczą wersji PC z platformy GOG, a nie tej o której jest ten wątek :)
[#146] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Solo Kazuki, post #143

Nie chodzi mi o to czy to będzie dla DOSBox tylko czy działa pod DOSBox (odpowiednio spreparowany). Dla DOSBox jest po prostu wersja PC.

Nie będzie działać pod DOSBox. Steffen przygotował natywne wersje dla procesorów 68k i PowerPC.
1
[#147] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Solo Kazuki, post #143

Gdyby to był po prostu DOSBox pod maską, mógłbyś pomarzyć o jakiejkolwiek grze na 040 czy nawet 060/50MHz - wystarczy odpalić samemu i sprawdzić jak to działa
[#148] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@_arti, post #147

No właśnie dlatego dopisałem odpowiednio spreparowany konkretnie pod Settlers II Gold. Ale już dostałem odpowiedź, że to jest wersja przepisana na 68k i PPC.

Najważniejsze dla mnie pytanie jednak jest, czy jak do 18 września się kupi wersję digital to czy będą dodatki (poza plakatem)?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem