Komentowana treść: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi
[#151] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#152] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Djk83, post #149

Wpłaciłem kasę za grę i jak na razie nie otrzymałem na maila potwierdzenia zakupu. Czy tak ma być ? Czy inni też tak mają ?
[#153] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Jacol, post #152

Wpłaciłem kasę za grę i jak na razie nie otrzymałem na maila potwierdzenia zakupu. Czy tak ma być ? Czy inni też tak mają ?

Dostałem potwierdzenie na maila minute po złożeniu zamówienia, płatność PayPalem.
1
[#154] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Jacol, post #152

Również nie dostałem po zakupie z portalu potwierdzenia na maila. Sprawdziłem SPAM, nic nie znalazłem. Zrobiłem profilaktycznie screeny zakupu, mam również potwierdzenie z banku o płatności.
1
[#155] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Jacol, post #152

Ja miałem podobnie z tym brakiem potwierdzenia, z tym że pierwszy raz płatności dokonałem przez PayPal i z jakiegoś powodu transakcja i tak została wycofana a środki zwrócone. Za drugim razem płaciłem przez GPay i wszystko poszło zgodnie z oczekiwaniami (dostałem potwierdzenie na maila).

Przy czym muszę tu zaznaczyć, że konto na ich stronie zakładałem używając adresu z domeny o2.pl, a potwierdzenie płatności z GPay przyszło na adres gmail'owy. Z jakiegoś powodu automatyczne powiadomienia mailowe z ich strony nie dochodziły do mnie na adres z o2 (to samo mam zresztą na forum Hyperion Entertainment, przez co nigdy nie mogłem aktywować tam konta ).

Napisz do nich bezpośrednio na maila, którego podają w stopce strony. Z mojego doświadczenia wynika, że są responsywni i pomocni

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2025 06:42:51 przez Djk83
1
[#156] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Djk83, post #155

Z o2/tlen jest jakiś problem. Kiedyś nie dostałem cyfrowego biletu, po prostu nie doszedł. Kilka razy też miałem problemy z rejestracją czy nawet otrzymaniem od kogoś wiadomości. Podejrzewam że poleciało trochę spamu z kont o2/tlen i serwis jest oznaczony jako zagrożenie na jakichś czarnych listach.

Edycja: Albo sam za dużo "z automatu" odrzuca.

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2025 08:58:49 przez Solo Kazuki
1
[#157] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Solo Kazuki, post #138

Wiadomości DOSBox są tutaj nie na temat. Mój port to natywny kod dla 68k, AmigaOS 4 i WarpUP (trzy wersje w zestawie i kilka kolejnych z optymalizacjami 060, AGA/nonaga itd.).

Możesz używać HighRes na AGA, ale musisz ręcznie skopiować (zainstalować na karcie graficznej, a następnie ręcznie skopiować bibliotekę MagicSystem z DVD w wersji AGA) lub alternatywnie zainstalować dla AGA i ustawić ustawienia środowiskowe (env:Settlers2/ResX na 640 i env:Settlers2/ResY na 480), a następnie przywrócić rozdzielczość 640x480 na AGA. Na 060 100 MHz działa to bez problemu.
7
[#158] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Djk83, post #155

Napisałem zarejestrowałem się na stronie i zakupiłem kolejny produkt . Ciekawe czy odpiszą .
2
[#159] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@MagicSN, post #157

Dziękuję za odpowiedź z wyjaśnieniami. Już prawie wszystkie moje wątpliwości zostały rozwiane. Jeszcze tylko została sprawa tych bonusów dla zakupów przed 18 września, czy będzie je miała także wersja digital?
[#160] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Djk83, post #155

Napisz do nich bezpośrednio na maila, którego podają w stopce strony. Z mojego doświadczenia wynika, że są responsywni i pomocni

Dzięki za informacje, dokładnie tak zrobiłem. Szybko potwierdzili zamówienie, że mają u siebie. Ja korzystałem składając zamówienie z maila założonego na wp.pl. Bardzo podobna przypadłość jak u Ciebie. Sprawa się wyjaśniła, czekam na pudełko z Osadnikami w odsłonie II natywnie na Amigę szeroki uśmiech
Pozdrawiam
2
[#161] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@nowy80, post #160

Dziwne, bo mi na WP zawsze wszystko przychodzi, wolałbym kupić poprzez PayPala...
Czy problem z brakiem potwierdzenia wynika z płatności PayPalem czy e-maila klienta? Jeśli to pierwsze, może powinni tymczasowo wyłączyć i ogarnąć?

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2025 10:26:44 przez Jacques
[#162] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@nowy80, post #160

U mnie też się wyjaśniło. W zamówieniach już widnieją dwa produkty . Teraz czekać trzeba . Dzięki za radę rzeczywiście działają natychmiast i odpisują na maila.
2
[#163] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@lukjan, post #134

Ja wstrzymuję się jeszcze z zamówieniem. Najlepiej chciałbym, żeby opublikowali nagranie Video z działania tej gry na różnych konfiguracjach: 030, 040, 060, PPC. Chyba wstrzymam się do zwyczajnej premiery.

Aktualnie mam w Ami 030 + 16 MB FAST RAM + CD. Ja już nie nalegam, ale miło by było gdyby chociaż na przyszłość spróbowali zredukować wymagania dla takiej gry jak Settlers 2.

Gra Settlers 2 jest z 1996 roku, gdy nie było jeszcze PiStorm czy Amigi One X5000. A niestety to sprzęt deweloperów, więc nie dziwię się, że niższe konfiguracje nie są aż tak rozpatrywane. Podobnie z grami kolegi Artura Jarosika.

Technika AHI niestety też na to wskazuje. Obsłuży karty dźwiękowe, ale zwiększa troszkę wymagania.

Amiga to komputer, który mocno korzysta z DMA, żeby odciążyć procesor z naprawdę wielu funkcji: obsługa ekranu, rysowanie, duszki, dźwięk itd. nie wymagają udziału procesora.

SIMM na 32 MB wymienię łatwo, trudniej z kartą procesorową.

Nie ukrywam, że bardzo jestem zainteresowany tą grą na Amidze i kupię nawet jeśli teraz sprzętu jeszcze nie zmodernizuję. Będzie czekać np. aż dokonam wymiany karty procesorowej na 040/060.

Chyba, że później wypuszczą jakiś update dla słabszych konfiguracji.
1
[#164] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Hexmage960, post #163

Chyba, że później wypuszczą jakiś update dla słabszych konfiguracji.

Wątpię żeby komuś się chciało zgłębiać specjalizowane układy Amigi tak jak to kiedyś robiono.
1
[#165] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Hexmage960, post #163

1. Filmy będą dostępne.
2. Nie „rozważam” różnych Amig. Po portowaniu i optymalizacji sprawdzam, co działa, a co nie.
3. Nawet wyłączenie dźwięku zmienia liczbę klatek na sekundę (FPS) co najwyżej minimalnie (+/- 1 kl./s). AHI nie ma tu znaczenia. Wiem, że kod AHI można napisać bardzo źle pod względem wydajności. Ale można też napisać dobry kod. Co też zrobiłem. Przy okazji, całe odtwarzanie dźwięku znajduje się w bibliotece open source, więc teoretycznie ktoś mógłby je zastąpić kodem Paula. Ale skoro nawet wyłączenie dźwięku nie zmienia zauważalnie liczby klatek na sekundę, wątpię, żeby miało to jakiekolwiek znaczenie dla systemów 030.
4. Takie rzeczy jak sprite'y są nieistotne. To gra o grubej grafice. Masz bufor, który jest wypełniany, a następnie kopiowany na ekran. Bez całkowitego przepisania od podstaw to by się nie zmieniło.

Jeśli chodzi o AHI, dużym problemem jest to, czy kod jest napisany w taki sposób, że konwersja częstotliwości za pomocą FPU odbywa się w czasie wykonywania gry. W Settlers 2 nie jest to tak zrobione. Wszystkie konwersje zostały już wykonane wcześniej (wszystkie próbki mają tę samą częstotliwość), więc po prostu ładują się i odtwarzają. Innym problemem jest to, czy Playing-Hooks są duże lub czy używana jest zbyt duża synchronizacja wątków. Ja tak tego nie robię. Ale jak wspomniałem, przeprowadziliśmy kontrtest, testując bez dźwięku, i nie było dużej różnicy w wydajności.
4
[#166] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Hexmage960, post #163

[iSIMM na 32 MB wymienię łatwo, trudniej z kartą procesorową.][/i]
Nie ukrywam, że bardzo jestem zainteresowany tą grą na Amidze i kupię nawet jeśli teraz sprzętu jeszcze nie zmodernizuję. Będzie czekać np. aż dokonam wymiany karty procesorowej na 040/060.

Ja to widzę tak: Wrzucasz ogłoszenie do działu Giełda w celu wymiany slotu SIMM na jakieś nie kolidujące. Ktoś z naszych magików ogarnia temat, Ty masz 060 i przestajesz pisać by Steffen optymalizował Settlersów II na 030/50.
4
[#167] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@MagicSN, post #165

4. Takie rzeczy jak sprite'y są nieistotne. To gra o grubej grafice. Masz bufor, który jest wypełniany, a następnie kopiowany na ekran. Bez całkowitego przepisania od podstaw to by się nie zmieniło.

Super, tak oczywiście rozumiem. OK

W przypadku Settlers II jeśli chodzi o Amigowe DMA, to oczywiście nie chodziło mi o sprite'y, tylko obiekty Blittera, które mogą mieć dowolny rozmiar i liczbę kolorów.

Zdaję sobie sprawę, że ta animacja okienek, przesuw mapy i animacja obiektów troszkę czasu procesora/Blittera zajmuje.

AHI nie ma tu znaczenia.

Rozumiem.

Bardzo dziękuję za informacje techniczne.

@WaldiAmiga

Ja już tak jak pisałem nie nagabuję o 030. Napisałem, że kupię grę i ewentualnie poczeka, aż zamontuję w mojej głównej Amidze z CD lepszą kartę turbo.

Odnosiłem się do wymagań potencjalnych przyszłych produkcji autorów.

Chodziło mi tylko i wyłącznie o coś pośredniego pomiędzy Settlers I a Settlers II na Amidze, co wymagałoby Amigi 1200 z lekkim turbo, np. Settlers I z grafiką VGA.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2025 20:48:45 przez Hexmage960
1
[#168] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Hexmage960, post #167

W Settlers 2 nie ma obiektów blitter. Jedynym czynnikiem wpływającym na szybkość grafiki jest prędkość pełnoekranowego kopiowania chunky (lub c2p dla AGA). Nie da się tego zmienić bez gruntownej reimplementacji wszystkiego. Ponieważ jednak KI gry jest już zbyt wolne dla 030, nawet to nie pomoże.

Przyszłe gry, które będę tworzył, będą oceniane indywidualnie dla każdej gry. Tworzę je na jak najwięcej platform Amiga, ale ponieważ bardziej lubię gry wymagające technicznie, jest mało prawdopodobne, aby 030 było w stanie je obsłużyć. Gra, którą chciałbym przenieść (negocjacje jeszcze nie zakończone), działa w rozdzielczości minimum 800x600, więc 030 raczej jej nie uruchomi.

Osobiście uważam, że w Settlers 2 powinieneś otrzymać komunikat, że czas zaktualizować kartę procesora, jeśli nadal masz 030

Jeśli przestarzałe Amigowe zostaną zaktualizowane, istnieje duża szansa, że będziemy mogli tworzyć więcej gier na Amigę. Jeśli gracze pozostaną na ultra-niskim poziomie (030 to nawet nie jest niski poziom), będzie ciężko. Osobiście wolałbym, żeby gracze przeszli co najmniej na poziom PiStorm 3 (chociaż MOGĄ pojawić się przyszłe gry na niższym poziomie – nie wykluczam nawet 030 w przypadku konkretnych gier – to by UŁATWIŁO sprawę).

Settlers 2 to gra z 1996 roku. Zejście niżej oznaczałoby znacznie starsze gry. Znacznie starsze gry mnie nudzą. Właściwie wolałbym pójść nieco „nowocześniej” niż w 1996 roku. Chodziło mi o to, żeby po Settlers 2 więcej osób zaktualizowało swoje Amig. Chodzi mi o to, że 30 lat temu zawsze dawaliśmy naszym Amigom pełną miłość, co oznaczało dawanie im nowszych procesorów i kart graficznych, a nie zaniedbywanie ich.

Więc, choć możliwe, że zrobię grę na ultra-niskim poziomie, to gry nieco PO 1996 roku by mnie interesowały.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2025 22:11:16 przez MagicSN
4
[#169] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Hexmage960, post #167

Gdyby Settlers 2 był pisany w epoce na Amidze przez fachowców Blue Byte, to 030/50 powinno pociągnąć tę gierkę. No ale to by trzeba było wszystko od początku planować.

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2025 06:48:30 przez amikoksu
1
[#170] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi
1
[#171] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@MagicSN, post #168

Moja pełna miłość do klasycznej Amigi 68k kończy się na 060 i zależy mi na tym, aby tego lepiej nie przegrzać szeroki uśmiech
2
[#172] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@lukjan, post #171

Popieram. Byłoby miło, żeby targetem minimalnym jednak były przynajmniej Amigi 040/60.
Amigi z Vampire czy Pistorm ze względu na samą naturę tych rozwiązań, jak i moc, moim zdaniem sporo tracą z definicji Amigi klasycznej, skoro dysponują (niemal) mocą NG. Natomiast nie odbieram nikomu prawa do czerpania z nich radości, no ale nie jako minimalne wymagania dla nowego amigowego softu, bo to naprawdę wstawić w wymagania będzie można WinUAE i przyznać rację Borgowi
No i być może trzeba się jednocześnie pogodzić, że konwersje gier na Amigę niekoniecznie muszą zahaczać o półkę Pentium II i gdzieś ten sufit jest

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2025 13:31:03 przez Jacques
1
[#173] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Jacques, post #172

Popieram. Byłoby miło, żeby targetem minimalnym jednak były przynajmniej Amigi 040/60.
Amigi z Vampire czy Pistorm ze względu na samą naturę tych rozwiązań, jak i moc, moim zdaniem sporo tracą z definicji Amigi klasycznej,

Również jestem orędownikiem prawdziwej Motoroli w Amidze. Myślę, że z czasem Pistorm jeszcze mocniej przyspieszy. Pojawią się nowe modele komputerów jednopłytowych jeszcze przyspieszając emulację. Zgadzam się z przedmówcą, że coraz bardziej traci to charakter Amigi. Rozumiem też zachwyt, że coraz bardziej przyspieszając emulację, będzie można portować coraz nowsze tytuły.
1
[#174] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@nowy80, post #173

Również jestem orędownikiem prawdziwej Motoroli w Amidze. Myślę, że z czasem Pistorm jeszcze mocniej przyspieszy. Pojawią się nowe modele komputerów jednopłytowych jeszcze przyspieszając emulację. Zgadzam się z przedmówcą, że coraz bardziej traci to charakter Amigi. Rozumiem też zachwyt, że coraz bardziej przyspieszając emulację, będzie można portować coraz nowsze tytuły.

To jest właśnie to na co chciałem zwrócić uwagę.

Na szczęście w przypadku Settlers II mamy 040/40MHz, a nie np. karty klasy Vampire V2, czy PiStorm jak jest w przypadku gier naszego kolegi Artura Jarosika (Command & Conquer itp.)

Uważam, ze gry przeniesione z 1995+ generalnie powinny mieć wymagania rzędu 040 (choć 030 pewnie czasami też można).

@MagicSN

Dzięki za szczegółowe odpowiedzi. Ciekaw jestem czy co klatkę animacji kopiujesz cały ekran, czy też tylko zmieniony obszar.

Bo w grze Napalm gdy nie ma ruchu mapy jest szybciej.

@Amikoksu

Z ciekawości zobaczyłem grę "Z" od Bitmap Brothers z 1996 roku i tam jest 486/66MHz. A pamiętam że tę grę planowano by pojawiła się na Amidze. Tak więc absolutnie usprawiedliowone wymagania, szczególnie że sam silniczek, gra komputera jest dość rozbudowana.

--
Ja opracowałem techniki, dzięki którym nawet na Amidze 1200 stock możemy pograć w gry z animacją ekranu za pomocą Blittera (patrz: Zaczarowana Kopalnia).

Podam, że w Amidze są dwie funkcje, które przydają się przy rysowaniu:

- SetWriteMask(),
- InstallClipRegion().

Obie ograniczają pole rysowania, zmniejszają liczbę bajtów do przesłania, zatem przyśpieszają animację.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem