Komentowana treść: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi
[#31] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@michal_zukowski, post #30

Trochę za dużo? Heretic 2 potrzebuje PiStorma, a Settlers 2 040. Powiedziałbym, że są dość niskie

Mac miał lepszy interfejs pamięci, a chociaż Mac miał (w tamtym czasie) słabą prędkość grafiki, AGA jest jeszcze gorsza Próbowałem wszystkiego, żeby poprawić prędkość (i od pierwszej kompilacji 68k, która wymagałaby 060, była znaczna poprawa), ale 030 było po prostu za niskie.
5
[#32] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@KM_Ender, post #24

Jest opis z ceną.
1
[#33] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#34] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@KM_Ender, post #24

Dubel - do usunięcia.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2025 16:24:43 przez Hubez
[#35] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Cezarykl, post #29

Fajnie że takie klasyki pojawiają się na Amigę, tylko za późno.
Zresztą w settlersy zawsze grało i nadal się gra pod emulacja Maćka.
Chodzi wyśmienicie, polecam.
[#36] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#37] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@michal_zukowski, post #30

W niskiej rozdzielczości 030/50 AGA powinno udźwignąć Settlersów 2. Być może dało się to lepiej zrobić, ale jest jak jest.
1
[#38] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@_arti, post #26

W bogatych krajach jak najbardziej. W rodzimej biedzie nie bardzo. Poza tym zarówno tam jak i u nas Amiga, a dokładniej jej rozbudowa była jednak dużo droższa od świata PC.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2025 17:21:30 przez lukjan
[#39] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@amikoksu, post #37

Nie, nie może. 030 jest za wolny dla tej gry. Chodzi nie tylko o odświeżanie grafiki, ale także o KI. Nie, nie może. 030 jest zbyt wolny dla tej gry. Chodzi nie tylko o odświeżanie grafiki, ale także o KI (zauważysz, że po przejściu w tryb pauzy – kiedy KI nie jest już aktywne – nagle 030 staje się znacznie bardziej reaktywny).
[#40] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@luk, post #23

W naszej biedzie niedużo, ale tam gdzie biedy nie było, całkiem sporo.
[#41] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@waldiamiga, post #2

I jest super. W zasadzie z takimi wymaganiami bez PPC powinno wyjść na Ami w czasach gdy gra się pojawiła. I wtedy wszyscy pewnie by marudzili jak tak może być i dlaczego nie na A500. Przestałem już dawno przyglądać się temu jak to teraz dalej się marudzi w świecie Amigi. Natomiast najważniejszym jest to, że ktoś się pofatygował to zrobić. Niestety jeżeli siedzi pod tym cokolwiek pomiędzy (emulowanie czegokolwiek), to już jest bez sensu. Tu faktycznie łatwiej i szybciej i bezproblemowo można sobie to odpalić z GOG. Takie jest moje zdanie. To przez użytkowników, amiga została na poziomie prostej konsoli. Przegapiony moment, że sprzęty trzeba rozbudowywać do gier, a nie gry zaniżać do sprzętu.
A w dzisiejszych czasach marudzenie że coś ma wysokie wymagania mija się całkowicie z celem, przy dostępie wszystkiego na czym można odpalić amigowy system.
1
[#42] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@lukjan, post #40

Box Edition (dostępna od 18 października 2025) - klasyczna pudełkowa wersja (DVD Case) z dokumentacją w języku angielskim i niemieckim i kolekcjonerskimi pocztówkami w cenie 49,90 euro,

Collector's Edition (dostępna od 1 grudnia 2025) - wersja w drewnianym pudełku, z oryginalnym projektem opakowania, magnesem, motywem zamku z pierwszej części. Wersja limitowana do 100 sztuk w cenie 99,90 euro

Na stronie firmy nie ma stwierdzenia "DVD Case", ale są za to zdjęcia opakowań. Podejrzewam, że DVD Case znajduje się w pudełku z obrazka i to jest zestaw za 49,90 euro.

Dobrze rozumuję ?
[#43] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@luk, post #23

Ilu było wtedy szczęśliwych posiadaczy 040/060 z 32 MB ramu?

W 1998 też miałem 040/40 z 16MB RAM. Ale już niecałe 2 lata później miałem PPC+060+BVision. Gdy tak na dobre zaczęła się era kart PPC (ja uważam, że od pojawienia sie BVision, czyli mniej więcej 1999/2000) to nagle okazało się, że jest całkiem sporo tych mocnych konfiguracji i kart graficznych. Miałem wrażenie, że albo ktoś został przy Amidze i miał ją mocno rozbudowaną, albo po prostu nie został przy Amidze. Może za oknem znajomych z mocnymi Amigami (z jakimikolwiek Amigami) już nie było, ale już w oknie IRCa, IBrowse'a było ich naprawdę dużo. I cały czas mam na myśli Polskę.
5
[#44] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@lukjan, post #42

>Na stronie firmy nie ma stwierdzenia "DVD Case", ale są za to zdjęcia opakowań. Podejrzewam, że DVD Case >znajduje się w pudełku z obrazka i to jest zestaw za 49,90 euro.

Nie mam z tym wiele wspólnego (po prostu implementuję grę ), ale „projekt pudełka”, który widziałem, nie wygląda jak pudełko DVD, lecz jak „duże pudełko”.
[#45] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@lukjan, post #42

Poprawiłem opis dotyczący wersji Box.
1
[#46] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@MagicSN, post #39

Mam wrażenie, że dałoby się lepiej zrobić pod 030. Czy ktoś próbował?
[#47] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@MagicSN, post #44

Ktoś słusznie zauważył, że gra ma być wydana na DVD... A ja też mam tylko i aż CD-ROM (przez PCMCIA)

Wszystkie inne wymagania dla 68k spełnię, ale nie napęd DVD.

W ostateczności przenosiny poprzez kartę CF lub USB, ale nie da się tego faktycznie wydać na CD ?
[#48] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@lukjan, post #47

Ktoś słusznie zauważył, że gra ma być wydana na DVD... A ja też mam tylko i aż CD-ROM (przez PCMCIA)

Wszystkie inne wymagania dla 68k spełnię, ale nie napęd DVD.

W ostateczności przenosiny poprzez kartę CF lub USB, ale nie da się tego faktycznie wydać na CD ?

Zawsze możesz kupić wersję cyfrową (wersje Box Edition do tego też uprawnia).
[#49] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi
Mam słabość do Settlersów........kupiłemok, racja
4
[#50] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@mailman, post #48

To równie dobrze mogę skopiować zawartość DVD na CF lub USB pod PC i przenieść na Amigę.

Pytanie tylko czy poprawnie zadziała wówczas instalator.
[#51] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@nowy80, post #49

A mnie akurat ta gra całkowicie ominęła! Podobnie jak Goblinsy czy Dune 2 :D
Ale mam wielką ochotę spróbować - nie w jedynkę bo wydaje mi się mega archaiczna już - ale kupię zapewne drugą część i poświęcę jej kilka wieczorów.
[#52] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#53] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#54] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@amikoksu, post #46

@amikoksu:

Co ty sobie myślisz, że robiłem przez te wszystkie miesiące? Głównie optymalizowałem. Mówiłem ci już, że twoje „przeczucie” jest błędne. Właściwie DWA RAZY. Nie, 030 jest za wolny do tej gry. Teraz radzę ci dać sobie spokój. Twoje posty ocierają się o obelgę. „Czy ktoś próbował?” A ty mówisz to deweloperowi prosto w twarz?
[#55] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@MagicSN, post #31

a to jest port wersji z mac czy z pc?
1
[#56] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@michal_zukowski, post #55

To port wersji na Maca. Zawiera wiele poprawek błędów (a obsługa Endianu jest już omówiona ).
Jeśli chodzi o DVD Stuff – to ze względu na pliki CDXL do odtwarzania wideo w rozdzielczości 68 kB (4 pliki, bo są dostępne w 4 językach). Chociaż prawdopodobnie i bez nich rozmiar płyty CD byłby nieco większy – znowu ze względu na 4 języki. Na PC wydano jedną płytę CD w każdym języku. Na rynku Amigi stworzenie 4 różnych płyt CD nie jest możliwe.
[#57] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@mastaszek, post #52

Oba twierdzenia mijają się z prawdą :) Nie musisz być połączony i możesz sobie uruchomić bezpośrednio z folderu instalacyjnego.

Jesteś pewien? Aplikacja GOG Galaxy chyba jest wymagana - wyświetla czas grania itp. Oczywiście to nie jest duży problem, i ja rozumiem że jest to konieczność dziś, by aplikacja nadzorowała naszą grę.

@Alt_

Ale mi ten Settlers II od GOG, tak jak już pisałem, absolutnie pasuje, jeśli chodzi o Settlers II na PC.

@MagicSN

Czyli już rozumiem, dlaczego gra jest na płycie DVD. Czy jest możliwe w takiej sytuacji kupno gry, a następnie nagranie jednego języka na płytę CD? Czy dane gry w jednym języku zmieszczą się na jednej płycie CD?

Ja nie mam napędu DVD, tylko CD w swojej Amidze 1200.

No ewentualnie mogę przenieść wszystkie niezbędne dane na płycie/płytach CD na twardy dysk Amigi i tam zainstalować? W sumie nie pomyślałem wcześniej o takim rozwiązaniu.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2025 21:40:12 przez Hexmage960
[#58] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@MagicSN, post #56

Podziwiam ze tego dokonaliście !! Prawdziwa wersja S2 dla Amigi ... Swoją drogą ciekawe jak to będzie działać na A600 z indivision MK4 .. a teraz taki mały wOT .. proszę zróbcie coś takiego z Heroes 3 .. niech to wymaga pistorma ale zeby było w oryginalnej wersji..
1
[#59] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi
W latach 90 bym nie kupił, bo nie miałbym na czym odpalic. Ale dzisiaj... kupione.
1
[#60] Re: The Settlers 2 - już wkrótce dla Amigi

@Hexmage960, post #57

Ja nie mam napędu DVD, tylko CD w swojej Amidze 1200.

Chyba prościej i szybciej będzie do Amigi wpakować DVD.
W twojej miejscowości napędy (nagrywarki) DVD zaczynają się od 10zl. (olx)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem