[#1] Kiedy w końcu pojawi się nowy sprzęt?
Witam!
Tak się zastanawiam, czy jest na świecie jeszcze ktoś, kto chciałby zarobić na innym sprzęcie i sofcie nie włażąc przy tym M$ (w) "pod choinkę" (podobno Bill G. ma wytatuowaną choinkę na plecach.)
Tak na serio mamy dwa systemy, które maja teoretycznie szansę zaistnieć (MOS 2.0 i AOS4). Pytanie czy są aż tak niedoskonałe w porównaniu z np. linuksami, że nikt nie interesuje się nimi na serio. Dlaczego tak uważam, bo jak inaczej nazwać robienie świetnych systemów na nienajszybszy sprzęt.
Dlaczego wszyscy uparli się na PPC? Może stworzyc sprzęt o zamknietej architekturze (coś jakby konsolę) na innych procesorach. Przecież klasyczną amigę udaje się tylko poprzez soft, a nie hardware. Może jakiś starszy model sun sparc, alpha dell (odkupić prawa od Intela) dogadać się z ati, matroxem, nec i kupić jakąś grafikę, (ewentualnie odkupić VD5 od NVidii) i zacząć w końcu robić oprogramowanie na jakąś jedna platformę. To co mnie wkurza najbardziej w PieCach, to że niektóre komponenty "gryzą się ze sobą" i jak patrzę na podrygi firm chcących zrobić amigę Next gen, to widzę, że chcą iść w tym samym kieunku. Ja nie zamierzam wyłącznie grać na amidze next gen, pegu 3. Chce stabilności, bezpieczeństwa i prostej obsługi, a to można osiągnać tylko przy zamknietej architekturze (moim zdaniem). Spojrzcie na możliwosci konsol. Niby technicznie (poprzednia genereacja) słabsza od kompów, ale zamknięta architektura sprawia, że programisci mogli w spokoju dokończyć oprogramowanie i często z lepszym efektem niz na PC. Na blaszakach króluje zasada, jeżeli teraz masz za słaby sprzet wymień go na lepszy, "bo Ci system nie ruszy, najnowsze oprogramowanie i gry". Na rynku gier jako docelowym nasze platformy nie mają szans, bo wymagało by to nieustannego "wyścigu hardware", na który firmy amigowe nie mają kasy. Warto więc się skupić na bezpieczeństwie, prostocie i stabilności, a dopiero później na grach (zreszta mamy niezłą bazę z amigi klasycznej, jakieś remake, nowe opcje gry przez Internet i na poczatek nie byłoby źle). Gry nie są dla mnie żadnym wyznacznikiem jakości sprzętu komputerowego. Podejrzewam, że dla wiekszości też. Młodzi i tak "chorują" na konsole. Rozumiem pograć od czasu do czasu w jakąś gierkę, ale sami zastanówcie się ile gra człowiek który studiuje, pracuje, ma rodzinę, a tylko takiego naprawdę stać na kupno sprzętu. Młodzież, która robi zakupy za pieniądze rodziców i tak uzgadnia to najpierw z nimi, a oni wierzą reklamie, a kto ma ja najlepszą? Marzę o tym, by wśród tych, którzy wygrali, na loterii w Niemczech był fan alternatywnych systemów komputerowych, który sprawi, że w końcu będę mógł pokazac niedowiarkom działającą nową amigę lub pega z systemem, który daje przecietnemu uzytkownikowi, to czego szuka używając komputera w codziennym życiu, pracy, nauce etc.

p.s Po prostu musiałem. OK
[#2] Re: Kiedy w końcu pojawi się nowy sprzęt?

@ender, post #1

Po prostu musiałem.

Nie Ty pierwszy i nie ostatni, mniej więcej co pół roku mamy taki post. I co to zmienia? Nic.

[#3] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@Grzegorz Kraszewski, post #2

To może jakiś "list otwarty" użytkowników amig, fanów z całej Europy, skierowany do firmy zajmującej się projektowaniem komputerów, systemów. Może do nikogo "od nas", kogoś kogo do tej pory nie powiązalibyśmy z amigą, może produkować nawet aparaty fotograficzne, to już naprawdę nieistotne.
[#4] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@ender, post #3

Napisz, pośmiejemy się.
[#5] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@ender, post #1

Tak pisałby Szary Wilk, gdyby potrafił logicznie zdania układać.

[#6] Re: Kiedy w końcu pojawi się nowy sprzęt?

@Grzegorz Kraszewski, post #2

zreszta w FAQ też jest odpowiedz :)

[#7] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@MinisterQ, post #5

A już myślałem, że w tym dziale można napisać jak "coś nas boli". Czyżbym się pomylił? Nie jestem Szarym Wilkiem, wypraszam sobie. Chciałem pomarudzić na temat sytuacji amigi, chyba wolno?
[#8] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@Fei, post #4

Z Twojej reakcji mogę jasno wywnioskować, że nie warto nawet w marzeniach "rzucać takich haseł". Cóż pozostaje nam wierzyć, ze ktos przez pomyłkę zainteresuje się tematem amigi, a może sam BILL z nudów zrobi sobie konkurencję. Żeby nie zacietrzewiać niepotrzebnie tematu, proszę o zamknięcie wątku.
Dziękuję i pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 09.12.07 19:42

Ostatnia modyfikacja: 09.12.07 20:22
[#9] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@ender, post #7

Pewnie że wolno. Przecież nikt Ci tego nie broni.
Ale nie oczekuj nic ponad takie odpowiedzi jak powyżej, albo kolejny flamewar.
Jeśli chcesz cokolwiek zmieniać, to zmieniaj - ale nie zaczynaj tego robić od znudzonego takimi tematami forum.

[#10] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@MinisterQ, post #9

Pewnie masz rację, tylko ja uznałem, że skoro jestem na forum niecały rok, to mam prawo sobie ponarzekać na to i owo. Nie miałem zamiaru zaczynać żadnej nowej wojny, czy irytowac kogokolwiek. Jeżeli ktoś uważa, że to co napisałem jest głupie, może (czy wręcz powinien) przecież nieodpisywać. W tym forum z racji jego charakteru odpisywanie na posty nie jest czymś nieodzownym (moim zdaniem). A tak na zakończenie, gdybym wygrał, to kasę przeznaczyłbym na pegasa i mosa, bo chyba taniej i szybciej można by uzyskać niezbędne licencje. Poza tym, łatwiej ustalic właściciela. :P

Ostatnia modyfikacja: 09.12.07 20:16
[#11] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@ender, post #10

Ale o czym tu właściwie dyskutowac?
Problem Amigi od dawna nie jest problemem technologicznym, tylko finansowo-prawnym. Bo nie jest problemem stworzenie nawet bardzo wydajnej platformy, bazującej na istniejącym sprzęcie, czy zaprojektowanej od nowa. Zapewne moznaby stworzyc powiedzmy coś w rodzaju Cella, specjalnie dla Ami. Właściwie to możnaby też zapłacic Freescale (albo kupic licencję i zlecic innej firmie) za stworzenie czegoś szybkiego i zgodnego z 68k (a czemu nie? Skoro architektura x86 jest z powodzeniem "udawana" na RISCowych jądrach IntelCore czy Athlonów, to i pewnie dałoby sie to samo w przypadku 68k... 4 rdzeniowy 68080 2 GHz ;) ). Tak samo pewnie dałoby sie kupic jakis wydajny chip gfx, albo zebrac zespół zdolnych ludzi, sypnąc groszem i czekac na jakiegos NVidia killera ;) . No i oczywiście nie zapomniec o ludziach którzy złożą to do kupy i napiszą AmigaOS X. To nie są problemy, to są tylko pewne przeszkody do pokonania, o ile dysponuje się odpowiednim zasobem gotówki (najlepiej nieograniczonym).
Nawet osławione problemy własności znaków towarowych Ami można z powodzeniem przeskoczyc za pomocą odpowiedniej gotówki.
Czyli problem sprowadza sie tylko do kasy, a mówiąc bardziej "naukowo" do ekonomii (czyli nauki o gospodarowaniu ograniczonymi zasobami w świecie nieograniczonych potrzeb). Bo po pierwsze - żaden z zainteresowanych (czyli właścicieli znaku Amiga, czy w jakis sposób z Ami związanych: Hyperion, czy Genesi) takiej kasy nie ma, i zapewne nie bedzie miec. Po drugie, nikt z tych którzy tę kasę mają (powiedzmy... Microsoft, IBM, Sony, General Electric, etc ;) ) nie jest zainteresowany wydaniem ich na taki projekt, gdyż: (i tu po trzecie) rynek wysycony najnowszymi konsolami i wypasionymi pecetami nie czeka na kolejną platformę. Po prostu lepiej te pieniądze włożyc np. w obligacje firmy Sony, albo zainwestowac na rynku diamentów w RPA. Rynkiem rządzi spodziewany zysk inwestycji.
Amiga powstała bo spełnionych zostało kilka poruszonych wyżej warunków:
- po krachu rynku automatów do gier rynek czekał na nową maszynkę do grania
- akurat w tym czasie kilku zdolnych ludzi prawie ukończyło projekt który stał sie potem Amigą
- a kilka lat wcześniej znaleźli inwestorów gotowych wyłozyc kilka mln $ na start projektu (słynni dentyści), co i tak okazało sie sumą za małą ale ...
- znaleźli w krytycznym momencie inwestora dysponującego jak na ich ówczesne potrzeby "nieograniczonym" portfelem (C= ... co i jak wiadomo na dłuższą metę wcale Amigi nie uratowało)
Moim zdaniem był to korzystny zbieg okoliczności... spójżmy ile fajnych projektów umarło, bo twórcy nie znaleźli inwestora, nie trafili w oczekiwania rynku, produkt okazał sie zbyt innowacyjny/drogi, albo zwykła nieudolnośc właściciela produktu w momencie wprowadzania go na rynek (np. wczesne konstrukcje komputerów z GUI - lata 70, NEXT Jobbsa, pewnie CDTV.... albo słynny swego czasu komputer SamCoupe).
Tak więc jestem prawie pewien - nowej szybkiej i liczącej sie na rynku Amigi nie będzie. Za to możemy czekac na kolejne maszyny w rodzaju Sam, Efiki, czy lepiej kolejnych Pegazów i AmigaOne (przy czym zapewne warunkiem opłacalności danego projektu bedzie jego dobre usadowienie w innym rynku np. automatyki przemysłowej). I w mojej opinii to w zupełności wystarczy.
[#12] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@ender, post #1

Witam !!

Ender, ubiegłeś mnie ... właśnie (od kilku dni ;P) pracuje nad swoim "Manifestem Amigowca" który bardzo zbliżony jest do twojego tematu.
Jedną rzeczą którą mogę teraz stwierdzić to "już dosyć", ile można czekać na 'cokolwiek' na 'jakąkolwiek' nadzieję na reanimacje Amigi. To już trwa za długo, Weź AmigOwcu wreszcie sprawy w swoje ręce, bo kto zrobi to za Ciebie ? W czasie gdy dwie główne firmy amigowe wleką się nawzajem po sądach, musimy wykazać się inicjatywą i 'coś' z tym zrobić.
Jak mówisz napiszmy chociażby list otwarty .. "Manifest Amigowca". Nie musimy się niczego wstydzić. Przykład: różne firmy zaczynają zauważać Linuksa jako alternatywny system, dlaczego nie miałoby tak być z Amigą ? z naszym najlepszym systemem AmigaOS ? Mamy się czegoś wstydzić ?
Sorry, ale chwilowo niestety nie mam czasu na rozpisywanie się, ale podsunę Wam pewien mój pomysł (Wiem że nierealny, a może ?):
Napisać list otwarty do np: SONY (Dlaczego do SONY ? Chodzi o potencjalną łatwość w przeportowaniu AmigaOS na PS3 bo ona także ma procek PowerPC, a także dzięki temu że 'plejka' jest architekturą zamkniętą więc nie byłoby problemy z napisaniem sterowników bo przykładowo z wersją na x86 byłby problem obsłużenia całej mnogości sprzętu czemu tak mała firma jak Hyperion by nie podołała) z prośbą o zainteresowanie się Amigą i udowodnienie, że to może przynieść zyski (Wiemy, że to nie będą kokosy) napiszmy do kogokolwiek kto dysponuje jakimś kapitałem z propozycją zarobienia na Amidze, może w takiej sytuacji Amiga Inc. i Hyperion węsząc zysk przestały by się kłócić i zaczęły robić coś pożytecznego dla Amigi ... dla naszej całej społeczności. Jako przykładem posłużyłem się firmą SONY bo ... nie miałbym nic przeciwko AmigaOS na PS3, a wy?

Kończę wypowiedź choć mam jeszcze trochę do powiedzenia (Przyszedł mi także do głowy pomysł, aby napisać list zarówno do SONY jak i np: Nintendo, a te chęcią prześcignięcia rywala zainteresowały by się AmigąOS i może zaczęły o nią walczyć.

[#13] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@ender, post #1

To ja też coś napisze ;)

Ja na nową amigę już nie czekam od dawna, bo ja już ją mam . Moja Amiga jest napędzana potężnym Celeronem 1.7 GHz, ma 512 MB DDR 333 MHz, karta grafiki to GF2MX 64 MB działająca w prawdziwym AGPx4, całość śmiga radośnie pod AmigaOS 3.9. W mojej nowej amidze nie mam problemów z DMA, LAN, USB czy innymi cudami po prostu wszystko działa ;) ;) . A jak mi się amigowanie znudzi, to cały sprzęt mogę spokojnie wywalić, bo wydałem na niego mniej niż kosztuje butelka dobrej Metaxy

Dobra, wystarczy tego trollowania ;)

Ostatnia modyfikacja: 09.12.07 22:18
[#14] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@Yatterman, post #12

Yatterman napisał(a):

> (Przyszedł mi także do głowy pomysł, aby napisać list zarówno
> do SONY jak i np: Nintendo, a te chęcią prześcignięcia rywala
> zainteresowały by się AmigąOS i może zaczęły o nią walczyć.

Proponuję jeszcze napisać do Microsoftu, koniecznie
[#15] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@Fei, post #14

Proponuję jeszcze napisać do Microsoftu, koniecznie

Do Microsoftu nie, bo przecież wiadomo, że ten chce zniszczyć najlepszy system jakim jest AmigaOS, gdyż ten system zagraża Windowsowi .

[#16] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@Olo, post #15

To co, nie róbmy nic ?
Masz rację jesteśmy młodzi mamy czas .. poczekajmy.

[#17] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@Olo, post #15

AmigaOSowi to zagrażasz Ty osobiście, za co jesteś karany telefonami w środku nocy
[#18] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@Fei, post #17

Nie uważasz, że czas wziąć sprawy w swoje ręce ?

[#19] Re: Kiedy w końcu pojawi się nowy sprzęt?

@ender, post #1

nowy sprzet jest i jak na razie lezy odlogiem u mnie w szafie

[#20] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@Fei, post #14

ojej, Fei, nie pisz tego tak ogólnie na forum, bo Wrogowie Amigi przeczytają i pokrzyżują te wielce obiecujące plany... proponuję aby wszystko co piszemy w tym wątku kodować jakimś mocnym algorytmem szyfrującym, ja od teraz zaczynam:
!@#$^RR$hjgfc$DCh4%%#@#cfhgv$$SDt
&&^^%%&^
JUUY777hgygd*&^^^&* U&&Hhbnh&**
[#21] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@Yatterman, post #12

Yatterman napisał(a):

> Amigowca". Nie musimy się niczego wstydzić. Przykład: różne
> firmy zaczynają zauważać Linuksa jako alternatywny system,
> dlaczego nie miałoby tak być z Amigą ? z naszym najlepszym
> systemem AmigaOS ? Mamy się czegoś wstydzić ?

Ano macie. W jakich zastosowaniach AmigaOS ma byc alternatywnym wobec windowsa czy linuksa systemem?

- Biuro? FinalWriter zamiast MSOffice/OpenOffice?
- A moze jakis przedpotopowy AmiCAD wytrzyma konkurencje z AutoCAD-em?
- Elektronika? Darmowy Eagle pobije kazdy amigowy programik
- Muzyka?
- DTP?
- Video?
- Serwery?

Gdzie? Gdzie AmigaOS moze byc alternatywa wobec windowsa czy linuksa nie wzbudzajac gromkiego smiechu?

> Napisać list otwarty do np: SONY (Dlaczego do SONY ? Chodzi o
> potencjalną łatwość w przeportowaniu AmigaOS na PS3 bo ona
> także ma procek PowerPC,

Sony Ci odpisze bardzo chetnie. Wszak udostepniaja SDK dla chetnych :P Nawet linux na PS3 dziala :P

> Kończę wypowiedź choć mam jeszcze trochę do powiedzenia
> (Przyszedł mi także do głowy pomysł, aby napisać list zarówno
> do SONY jak i np: Nintendo, a te chęcią prześcignięcia rywala
> zainteresowały by się AmigąOS i może zaczęły o nią walczyć.

Yyyy? Szalony? Jesli dwum konkurujacym ze soba firma zaoferujesz jedno i to samo niechodliwe "cos" (przynajmniej w kwestii zysku) to nie spowodujesz tym ich wzajemnej walki o to "cos". Co najwyzej sie troszke posmieja ;)

[#22] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@wali7, post #11

obecnie lepiej pchac kase w nintendo ..w rok czasu firma przeskoczyla sony ,a sony? sony idzie narazie ciagle w dol :)

a co do nowej amigi ...coz obecnie to nawet samm byla by czyms niezlym gdyby niekosztowala wiele ...oraz zeby byly na nia amigowe os'y (a co, przydala by sie jedna maszyna pod os4,mos2.0 i arosa)

co do postu #12 ..sony ma wlasne problemy zeby opchnac komus chlebak (ps3) ktory sie sprzedaje wrecz tragicznie w porownaniu do tego co mialo byc ,a nintendo? nintendo ma wlasne problemy - nienadaza z produkcja swojego sprzetu bo schodzi "za dobrze" .. zadnej z tych firm Amiga nie jest potrzebna do szczescia , no moze co najwyzej jako platforma Virtualconsole/psstore gdzie opychaja za 8-15$ dolcow stare gierki ...

Ostatnia modyfikacja: 09.12.07 22:53

Ostatnia modyfikacja: 09.12.07 22:54
[#23] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@DRACOX, post #22

no własnie, poruszyłeś sprawę Sony vs Nintendo... tu wychodzi ciekawa analogia do dawnej historii Amigi: z "wielkiej trójki" PS3, XB360 i Wii, to ostatnie jest zdecydowanie najsłabsze technologicznie, i zdecydowanie ma największy udział w rynku... a najbardziej wypasione PS3 najmniejszy. Bo podobnie jak w przypadku Ami kluczową rolę odgrywa sprawność marketingowa i ekonomiczna producenta.
Tak jest, było i będzie :)
[#24] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@DRACOX, post #22

No dobra przyznaje Wam rację to nie wypali. Zasugerowała mnie tylko dyskusja na exec.pl więc zacząłem kombinować.
link: http://exec.pl/comments.jsp?nid=3444

Więc co proponujecie ? Jestem otwarty na propozycje.

[#25] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@wali7, post #23

PS3 jednak nie ma takich bajerków jak WII - chyba wszyscy wiedzą o co chodzi ;) prawdziwy kontroler 3d :)
jest tak jak w reklamie WII - konsolę Nintendo przedstawia szczupła, ładna dziewczyna i mówi, że posiada wszystko co konsola powinna mieć i absolutnie nic więcej. PS3 to trochę pulchniejsza pani wyliczająca czego to Sony nie dodało - tylko po co ^^
Taaa...marketing robi swoje.
[#26] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@abcdef, post #25

Skoro już zboczyliśmy z tematu: to skoro Wii ma większe wzięcie to super, czyli bedzie miało więcej gier.
Byłem przekonany że najlepiej kupić PS3, a w takiej sytuacji to fajnie bo mimo wszystko mam sentyment do firmy Nintendo.
A Wii jest 'sprytniejsze' :P

Ostatnia modyfikacja: 09.12.07 23:29
[#27] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@wali7, post #23

[url="http://www.vgchartz.com"][/url]

i to obrazuje wszystko .produkt nie musi byc super hiper high end .produkt musi poprostu trafic w zapotrzebiowania rynku ,ew znalezc wlasna nie wykorzystana nisze i ja wykorzystac.

jezeli juz mowimy o wii to obecnie zapotrzebowanie jest tak duze ze w uk konsole w drugim obiegu chodza w cenie 2-5x wiekszej od sklepowej a i takmasa chetnych.

amiga musiala by miec bogatego wujka ,dobry marketing i znalezc jakas nisze w ktora by trafila . ot tyle tematu.

z calego tego bajzlu cieszy sie IBM ,jego procki powerpc sa wszedzie.

Ostatnia modyfikacja: 09.12.07 23:34
[#28] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@DRACOX, post #27

A co z Amisią ? przydałby się sprzęt z PowerPC :P

Ostatnia modyfikacja: 09.12.07 23:46
[#29] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@abcdef, post #25

> prawdziwy kontroler 3d :)

a wiesz ile reklamacji tego bylo, podczas grania kontroler urywal sie i rozwalal ludziom telewizory lcd plazmowe. moja siostra tez miala taki przypadek na sczescie tv wytrzymal uderzenie virtualnej pilki tenisowej czyli tego kontrolera 3d

[#30] Re: Kiedy w końcu pojawi siê nowy sprzêt?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #29

nie kontroler sie urywal tylko pasek zabezpieczajacy, nintendo wszystkie paski-bezpieczenstwa ,wymienialo za darmo na nowe nie urywajace sie , jednak amerykanie jak zwykle byli inteligentni i grali bez opaski ,tak wiec teraz nintendo dodaje jeszcze specjalny kondom na wiilota ktory ma zapobiec wyslizgnieciu sie kontrolera z dloni i zabiciu psa . tak przy okazji ,w instrukcji jest napisane ze wystarczy delikatny ruch ,nie trzeba udawac agassiego czy innej williams u siebie w pokoju :)

problem z wii jest inny ,producenci gier poprostu olali wii na starcie ,a teraz probuja to nadrobic na szybko ,stad masa kieprawych produkcji o wrecz porazajaco niskiej jakosci wykonania.zalew crapu na ta konsolke(z drugiej strony na psx i ps2 kiepskie gry to wrecz ocean) ale powoli sytuacja sie poprawia juz dzis jest w co grac .

Zelda TP(srednia 94%),Super Mario Galaxy(97.5%),Zack & wiki (9.0),Resident Evil 4: Wii Edition(91.4),Metroid Prime 3(9.0),Super Paper Mario (8.8),WarioWare: Smooth Moves(8.1),Trauma Center: Second Opinion(8),Mario Strikers Charged(8.3),Excite Truck(8.5).

a nadchodzi tez ciekawego softu troche min :NiGHTS: journey of Dreams,Battalion Wars 2,No More Heroes,SEGA Superstars Tennis,PES 2008 Wii,Mario Kart Wii

Ostatnia modyfikacja: 10.12.07 00:21
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem