[#1] Części, części, jeszcze raz części
Kurczę, dopadł mnie straszliwy problem, którego nijak rozwiązać nie mogę. Z racji tego jak specyficzny jest nasz rynek, pojawił się problem dotyczący dostępności wszelakich części do napraw kart, których ostatnio trochę od Was dostaję. Musze przyznać że to niecodzienny sposób, ale muszę Was Amigowcy drodzy poprosić o pomoc w zdobyciu części niezbędnych do dalszych napraw, bo już niestety powoli nie mam czym walczyć, nie bardzo mam pomysł gdzie rozwiązania szukać. Jeśli posiadacie w swoich zbiorach jakieś wraki kart Turbo, lub wiecie gdzie takie rzeczy można zdobyć piszcie do mnie na pw. Z góry dziękuję za pomoc ;)
[#2] Re: Części, części, jeszcze raz części

@kwaku85, post #1

Pozakładaj może tematy na amiga.org i na amibay.com że skupujesz stare, zdezylowane części :)

[#3] Re: Części, części, jeszcze raz części

@pampers, post #2

Przekopałem allegro i na ebayu tochę siedziałem. Masakra jest z tymi rzeczami, nigdzie nic nie ma. Spróbuję jeszcze tu gdzie piszesz. Może coś z tego wyjdzie.
[#4] Re: Części, części, jeszcze raz części

@kwaku85, post #3

Z ebay polecam amerykański, czasem coś na angielskim się trafi no i niemiecki. Ceny jednak są wysokie.

[#5] Re: Części, części, jeszcze raz części

@pampers, post #4

Czyli jednak Kwaku85 sobie nie poszaleje.

[#6] Re: Części, części, jeszcze raz części

@rafgc, post #5

No niestety szaleć nie ma czym. O ile jeszcze brak schematów jakoś udało się częściowo obejść, tak brak części jest jest już nie do przejścia. Pozostaje mi jedynie polować na uszkodzone karty, nie chciałbym tego tematu tak po prostu zostawić.
[#7] Re: Części, części, jeszcze raz części

@kwaku85, post #6

Ja ściągam części z Chin.
Rzecz jasna nie są to MACH-y 131 do Apollo 1240/1260 czy Cypress-y do turbiaczy z PPC bo ich nigdzie nie uświadczysz. O zaprogramowaniu nie wspominając.

Ale proste uklady logiki "z tamtej epoki" które na rynku europejskim są niedostępne albo kosztują chore pieniądze skośnoocy koledzy sprzedają po całkiem przyzwoitych (w najgorszym przypadku akceptowalnych) cenach.
Trzeba tylko spooooro szukać i mieć nadzieję że kontrahent będzie uczciwy.
Polecam! OK

Faktycznie teraz nawet ludzie uszkodzonego sprzetu nie sprzedają...
[#8] Re: Części, części, jeszcze raz części

@stachu100, post #7

I to mnie martwi. Niestety ja z Chińczykami nie chce mieć nic więcej wspólnego, wolę poszukać czegoś w Polsce/Europie, niż z tymi oszustami handlować. No nic, będę szukał po prostu dalej :)
Jeśli jednak ktoś cos gdzieś wygrzebie- proszę o kontakt.
[#9] Re: Części, części, jeszcze raz części

@kwaku85, post #8

A może można znalezć w katalogach elektronicznych jakieś zamienniki ?
Kiedyś taka firma http://animart.webpark.pl/komputery.html miała różne części do amigi może jeszcze coś mają . :D
[#10] Re: Części, części, jeszcze raz części

@Arkadyy, post #9

Kwakowi chodziło o części do kart turbo a nie amig, a na nich znajdują się zazwyczaj ciężko już dostępne układy programowalne, o wsadach do nich i specjalistycznym programatorze już nie wspomnę.

[#11] Re: Części, części, jeszcze raz części

@rafgc, post #10

A znasz taki sklep z elektroniką : www.distrelec.com ja znalazłem w nim oscylatory DIL-8 te kwadratowe co na Blizzardach PPC są oryginalnie wlutowane . :D
[#12] Re: Części, części, jeszcze raz części

@Arkadyy, post #11

Oscylatory można kupić za 8zł w Polsce, może nie we wszystkich częstotliwościach są kwadratowe lecz prostokątne, ale to jest to samo tylko w szerszej obudowie. Poza ty oscylatory są cały czas produkowane, teraz już w większości w mniejszych obudowach, a takich MACH'ów jak w kartach turbo już nie ma, a nawet jeśli jakieś znajdziesz to skąd weźmiesz do nich wsad.

[#13] Re: Części, części, jeszcze raz części

@Arkadyy, post #11

rafqc ma rację, generatorów wszelakiej maści mam sporo na stanie, niestety cała główna elektronika na kartach turbo to niedostępne już dziś w "surowej" postaci programowalne układy typu MACH. Nawet jeśli jakieś zdobyć- to czym je zaprogramować? Ani programu (wsadu), ani nawet programatora, który by to zaprogramował. Trzeba gdzieś dostać karty a części, nie ma innego wyjścia.
[#14] Re: Części, części, jeszcze raz części

@kwaku85, post #13

Więc wnioski są jasne: ze względu, że zostałeś naszym nadwornym mistrzem od rzeczy niemożliwych (czyt. naprawiania tego co nie można uratować) MUSISZ zrobić programatory by za wczasu sczytywać wsady z wszystkich dostępnych Ci układów programowalnych (o ile nie są zabezpieczone ofcoz).

Co do części to pozostaje zakładanie wątków o konkretne elementy, może znajdą się w jakiś starych płytach PC lub peryferiach pecetowych. Możę nie koniecznie zawsze się znajda, ale wystarczy że ktoś bedzie wiedział gdzie dokładnie je szukać - a to ju coś.

pozdrawiam i życzę wytrwałości i co najmniej takiego samego zapału jak teraz.

[#15] Re: Części, części, jeszcze raz części

@11MASTEr, post #14

No niestety odczyt takich układów nie jest możliwy, przynajmniej ja nie znam na to sposobu. Niestety takie elementy dostępne są tylko na amigowych kartach i tego nijak ominąć się nie da. W poniedziałek postaram się jeszcze podzwonić w kilka miejsc, może uda mi się coś "wyrwać" na części :)
[#16] Re: Części, części, jeszcze raz części

@kwaku85, post #15

Kwaku, będziesz się pierdzielił tam ze starymi trupami. Zrób swoją kartę turbo ;)

[#17] Re: Części, części, jeszcze raz części

@kwaku85, post #15

Oni mogą mieć trochę złomu/uszkodzonych sprzętów etc.:

http://www.amiserwis.pl/kontakt.htm

Z tym, żeby tego Pana w jakichś sposób skłonić aby odpisał albo pierdnął dla orientacji;), trudno. Mnie się nie udało. Nawet osobiste wycieczki do siedziby firmy nic nie dały. Fakt, że w innej Amigowej sprawie.
Teraz zajmują się naprawami lapków a w latach 90 ubiegłego wieku zajmowali się naprawami Amigi.

Powodzenia.

[#18] Re: Części, części, jeszcze raz części

@kwaku85, post #15

O jakie elementy chodzi dokładnie i w czym problem jeszcze pdf-w jest sporo to i o programowaniu lub odczycie zawartości nie ma problemu fakt należy jakiś programator zbudować . Mam kilka kart blizarda i tam parę pireduł chciałem sobie naprawić mogę jednak tobie przesłać.
[#19] Re: Części, części, jeszcze raz części

@Dziadziomiecio, post #18

Dokumentacja do MACHów wiele nie pomoże- dowiesz się jak działają, jakie mają wyprowadzenia, może nawet jak je programować. Ale o odczycie można zapomnieć, chyba była to nawet ich bardzo ważna cecha- nie powstawały klony urządzeń na nich opartych. Bardzo dobre zabezpieczenie. Programatory do machów to z kolei chore pieniądze. Osobiście nigdy za tym nie patrzyłem, ale zdanie kilku osób na ten temat skutecznie odwiodło mnie od poszukiwań ;) Karty do serwisu możesz śmiało podsyłać, jeszcze troszkę krzemu mam. Boje się jednak że nie na długo to wystarczy.
[#20] Re: Części, części, jeszcze raz części

@Dziadziomiecio, post #18

Cena programatora, który obsługuje mach131 dataman 48UXP to jedyne 795 funtów :) a sam adapter do programatora do macha 130 kosztuje 600zł a do 131 jedyne 835zł ( o ile to jest ten mach, który siedzi w kartach ).

A jeśli chodzi o wsady, nawet jeśli odczyt zawartości jest możliwy, to nie sądzę aby producenci kart turbo nie zabezpieczyli go przed odczytem bitem bezpieczeństwa. Wg dokumentacji, zabezpieczenie odczytu można zdjąć tylko poprzez wykasowanie zawartości macha. Istnieją tez różne inne metody zdejmowania zabezpieczeń, jedne polegają na odpowiedniej manipulacji napięciem zasilającym, drugie inwazyjne polegają na odkryciu krzemu zalanego wewnątrz obudowy i naświetlania miejsca gdzie jest bezpiecznik. Kiedyś natrafiłem np na watek, gdzie ktoś się pytał o odblokowanie PIC16f84 i została udzielona odpowiedź, że jest to możliwe, ale koszt przekracza 20tys.zł (nie mogę tego znaleźć teraz).

Tutaj są opisane metody zdejmowania zabezpieczeń i żadna z nich nie jest bezpieczna:

http://www.cl.cam.ac.uk/~sps32/mcu_lock.html

[#21] Re: Części, części, jeszcze raz części

@Tomski, post #17

Teraz zajmują się naprawami lapków a w latach 90 ubiegłego wieku zajmowali się naprawami Amigi.

Tak samo jak Aticom w Gdańsku. Co pozwala podejrzewać ewentualne zapasy na poziomie gołej A1200, ewentualnie jakieś turbo 030 mogłoby się znaleźć. O PPC pewnie się nawet nie otarli.
[#22] Re: Części, części, jeszcze raz części

@kwaku85, post #19

Jest Algorytm programowania jak i odczytu procka opisany dokładnie. Oczywiście nie ma sposobów jak to omijać ale coś na początek jest ja ci na razie proponowałem same częsci bo kartę sobie sam postawie chyba że czasu mi zabraknie to wtedy może i ja ci prześlę do renowacji . Z drugiej strony możesz spróbować poznane fragmenty układu rysować jako schemat. Do czego ciebie zachęcam na zabrałem sie za stacje dysków i spróbuje coś w tym temacie uczynić słabo znam języki ale mam pomocnika trochę mi tłumaczy . Jednak jest potrzeba dostania choć fotek stacji HD produkcji commodore( oczywiście pod szyldem).
[#23] Re: Części, części, jeszcze raz części

@Dziadziomiecio, post #22

Szczerze mówiąc niewiele rysowanie schematów mi pomoże. Jest to zbyt żmudne i długie zajęcie. Czasami praktycznie niemożliwe do wykonana. Zdecydowanie lepszym sposobem jest oscyloskop w łapce i "tropienie" usterek. Potem tylko trzeba wymienić układ i po sprawie. Jeśli ma się układ, rzecz jasna :)
Jeśli posiadasz Dziadziomiecio karty na części w swoich zbiorach- będę wdzięczny za kontakt w tej sprawie.
[#24] Re: Części, części, jeszcze raz części

@kwaku85, post #23

A moze dac ogloszenie o skupie takich gratow, ale nie na geekowskich portalach dla elektronikow/komputerowcow itp.Sporo tego musi walac sie u ludzi ktorzy juz nie interesuja sie "gierkami" .Założę sie ,ze portale typu elektroda,ppa,exec oraz dzial retro na allegro odwiedza promil potencjalnych posiadaczy interesującego sprzetu.
[#25] Re: Części, części, jeszcze raz części

@Spline, post #24

Czy chodzi o takie układy :http://www.mselektronik.com.pl/s211.html :)
[#26] Re: Części, części, jeszcze raz części

@Arkadyy, post #25

....o takie, ale zwróć uwagę że ta strona ostatnio była aktualizowana w maju 2001 czyli 9 lat temu :)

[#27] Re: Części, części, jeszcze raz części

@altcomputing, post #26

No a to http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.html?id_category=100285&page=5,20#id_category%3D100285%26
[#28] Re: Części, części, jeszcze raz części

@rafgc, post #20

A może by tak poszukać firmy specjalistycznej zajmującej się takimi rzeczami ? Może szybciej i taniej bez potrzeby zakupu programatora?
[#29] Re: Części, części, jeszcze raz części

@Dark_luke, post #28

[#30] Re: Części, części, jeszcze raz części

@HOŁDYS, post #29

Nie ma co się pod śmiać tylko szukać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem