Wątek zamknięty
[#1651] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@_arti, post #1649

Zamknac bez dyskusji

Widzisz coś złego i niebezpiecznego w dyskusji i wyrażaniu własnego zdania? To jest podstawa wolności.

Najlepiej byłoby zamknąć, zakneblować, usunąć, wyczyścić i przysypać, umniejszyć, sfałszować historię Amigi tymi żałosnymi niby-amigami. Podnieść znaczenie tych niszowych wytworów do n-tej potęgi, zrównać je z Amigą. Dla mnie to wręcz świętokradztwo.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 12:14:13 przez jubi
[#1652] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1651

Nie kminisz bazy pomysł Na ten temat można gadać w nieskończoność pomysł Napisz co jeszcze chcesz napisać i może ci już ulży, a wtedy może już zamkną temat pomysł Ale chyba lubisz się sprzeczać - współczuje chęci i gratuluję głupoty OK
[#1653] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@parallax, post #1652

Kolejny kwiatek do poprawy na stronie, zainteresowania:

Amiga jest gdzieś wciśnięta jako margines za mosem i aos4, dodatkowo napiętnowana jako "klasyczna".

Tymczasem powinno być tak, jak jest po prawej stronie. Jako użytkownik, nie mogę nawet określić moich zainteresowań, bo wszędzie jest wciskane to określenie "klasyczna" jako coś gorszego, i to na trzecim miejscu. Amiga stała się pariasem na portalu amigowym.

W tym kontekście bardzo dziwny jest fakt, że pierwszy dział forum nazywa się "Amiga" a nie "Amiga klasyczna". Wszędzie niekonsekwencje i niedomówienia. Z takiego chaosu powstają właśnie potworki w rodzaju "amig nieklasycznych".
[#1654] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1653

Hmm... Jest w tym jakaś logika. Kto namaścił prawdziwe Amigi jako klasyczne ? Amiga to Amiga i powinna być na pierwszym miejscu.
[#1655] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1653

Osobiscie zal jest mi to czytac, ja kombinuje jak tu zdechnieta 1200 zreanimowac i nie mam nawet mozliwosci WB 3,0 uruchomic i sie chwile pobawic, a ta Twoja 030 pewnie lezy i sie kurzy jesli wolisz tracic czas na takie bzdury.
Jaki czlowiek takie 'amigowanie'.
[#1656] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@Lucus, post #1655

Dokładnie,lepiej zagrać w dobrą klasyczną grę, na klasycznej Ami niż tu tracić czas :D Zastanawiam się czy się nie obrazić, bo jeżdżę klasycznym Mercedesem, może on nie powinien być nazywany klasykiem :D. No ale cóż jeżeli się nie rozumie słowa klasyka, to pozostaje pisać brednio-seriale
Radzę Wam zrobić to samo niż dyskutować bezsensownie na drzewo!

P.S
Proponuję dorobić emotkę "Classic Amiga"
[#1657] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1653

Tak zrobione, żeby mosisci się nie poczuli urażeni pomysł
[#1658] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@ruff500, post #1654

Kto namaścił prawdziwe Amigi jako klasyczne ? Amiga to Amiga i powinna być na pierwszym miejscu.

Nie miałbym żadnych zastrzeżeń, gdyby ten portal nie był w Google na trzecim miejscu na słowo "Amigia" i nie nazywał się Polskim Portalem Amigowym.

Gdyby zmienił nazwę na Portal Mosowy/postamigowy/neoamigowy/AmigaOS4owy itd. itp. to nie byłoby się czego czepiać. Tymczasem ta Amiga z nazwy jest tu używana głównie przedmiotowo, jako narzędzie promocji neo-amigowych potworków, legitymizujące te potworki jako coś lepszego niż są w rzeczywistości, coś istotnego.

Jest to oczywista niekonsekwencja: w nazwie mamy Amigę na pierwszym miejscu i tylko Amigę, ale gdy już przychodzi określić swoje zainteresowania w portalu to nagle na pierwszym miejscu jest mos i aos4, a Amiga zepchnięta daleko i dobita swoją "klasycznością".

Apeluję o konsekwencę - albo dostosujmy treść portalu do jego nazwy, albo zmieńmy nazwę, bo chaos który panuje w tej chwili jest nie do obrony na dłuższą metę i przynosi Amidze więcej szkody niż pożytku.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 13:26:17 przez jubi
[#1659] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1658

Mam takie nieśmiałe wrażenie, że już byli tacy co próbowali to zmienić ;)

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 13:30:23 przez ruff500
[#1660] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1651

Widzisz coś złego i niebezpiecznego w dyskusji i wyrażaniu własnego zdania? To jest podstawa wolności.

Ale po raz 10000-czny? I wiedząc, że poprzednie dyskusje doprowadziły do jeszcze większego podziału? Poza tym wolność jest przereklamowana a na Twoim przykładzie widać też, że nie każdemu służy. Dyktatura zaś, przynajmniej w ograniczonych społecznościach, jest bardzo wydajnym"ustrojem", który pozwala utrzymać jako taki porządek OK
[#1661] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@_arti, post #1660

Dyktatura zaś, przynajmniej w ograniczonych społecznościach, jest bardzo wydajnym"ustrojem", który pozwala utrzymać jako taki porządek

Jeden dyktator już wyleciał...
[#1662] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1658

Gdyby zmienił nazwę na Portal
Mosowy/postamigowy/neoamigowy/
AmigaOS4owy itd. itp. to nie byłoby się
czego czepiać.

najlepsze byłoby Polski Portal Okołoamigowy. PPoA siedzi, pije i chrupki
[#1663] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1658

czego czepiać.

[#1664] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1658

czego czepiać.

[#1665] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1658

ops. 4 razy wysłało. Ale to nie moja wina. Jak wysyłałem, to za każdym razem kończyło się na "Problem z połączeniem z bazą danych". To myślałem, że nie wysłało!

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 14:03:12 przez snajper
[#1666] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@snajper, post #1662

nieeee... Jeszcze lepsze byłoby Katolicki Uduchowiony Portal Amigowsky

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 14:07:44 przez ruff500
[#1667] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@ruff500, post #1661

On nie miał wyczucia przy dokręcaniu śruby i po prostu zerwał gwint ;)
[#1668] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@_arti, post #1667

No to gratulacje z okazji nowego stanowiska i poproszę o Twoje stanowisko w temacie tego wątku
[#1669] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@ruff500, post #1668

Nie jestem moderatorem forum ale swoje stanowisko wyraziłem już dwa razy - zamknąć, bo dyskusja jest wybitnie jałowa a jubi szuka atencji, nic więcej.
[#1670] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@_arti, post #1669

szuka atencji, nic więcej.

Nieprawda, zależy mi między innymi na uporządkowaniu chaosu, który panuje w strukturze tego portalu i terminologii jaką prezentuje swoim użytkownikom, opcjom, jakie daje do wyboru. Na forum, w giełdzie, zainteresowaniach i czort wie gdzie jeszcze. Uważasz, że taka inicjatywa jest zbędna?

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 14:21:59 przez jubi
[#1671] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@_arti, post #1669

Hmm, to chyba mi się coś pomyliło. Miałem wrażenie, że to Ty zostałeś moderatorem
[#1672] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1670

Tak. Nikt pod **twoje** dyktando nie wywróci portalu do góry nogami... a na pewno nie przekonasz tych stu czy dwustu jeszcze aktywnych użytkowników by nagle przestali mówić/pisać "Amiga klasyczna" a jeśli wierzysz, że ci się uda, to jest gorzej niż myślę :(

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 14:25:43 przez _arti
[#1673] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@_arti, post #1672

stu czy dwustu

Stu czy dwustu? To taka ogromna liczba? To porównajmy to z fragmentem owej milczącej większości, którą samozwańczo reprezentuję:

Ilość ściągnięć emulatora Amigi ze sklepu Google Play:

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.ab.uae&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsIm9yZy5hYi51YWUiXQ..

INSTALACJE:
100 000 - 500 000

ostatnie 30 dni.

Czy to twoje 100-200 zaczyna nagle wyglądać bardzo mizernie? Te setki tysięcy ludzi szukają "emulatora Amigi" a nie "emulatora Amigi klasycznej". Garstka ludzi z tego portalu nie powinna im mącić w głowach i wprowadzać jakiejś zbędnej terminologii, podziałów, które nie istnieją, na Amigi klasyczne i nieklasyczne. Takie jest moje zdanie i podejrzewam, że te setki tysięcy, jeśli nie miliony, byłyby gotowe mnie poprzeć.
[#1674] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1673

O to jest argument !
[#1675] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1673

Setki tysięcy? Sam pobrałem go z 20 razy przez ostatnie 2 lata ale niech ci będzie - 100.000 ludzi ściąga emulator, połowa go od razu wywala bo nie poradzi sobie ze znalezieniem ROMu, druga połowa instaluje, popyka 5 minut w Superfroga i zamyka. Ich życie nabierze nowego sensu jeśli dowiedzą się, że Amiga jest tylko jedna a reszta to marne namiastki ukryty
[#1676] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@_arti, post #1675

Tak czy inaczej te liczby to fakt - ilość ludzi zainteresowanych Amigą wielokrotnie przekracza ilość ludzi zainteresowanych pseudo-amigami.

A tymczasem prawo do określania co jest Amigą i jaką Amigą (klasyczną?nieklasyczną?) rości sobie ta właśnie krzykliwa mniejszość. Czy to nie jest ironia losu?

Administracja tego portalu decyduje za mnie, czym ja się interesuję. Nie mogę się według PPA interesować po prostu Amigą - muszę "Amigą klasyczną". To, że nie uważam pseudo-amig za coś godnego uwagi nie czyni ze mnie kogoś gorszego. Nie życzę sobie łatki klasykowca-złomiarza, jestem po prostu Amigowcem, koniec, kropka.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 16:21:50 przez jubi
[#1677] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1676

ilość ludzi zainteresowanych Amigą wielokrotnie przekracza ilość ludzi zainteresowanych pseudo-amigami.

Nie. Ilość ludzi zainteresowanych przypomnieniem sobie Superfroga wielokrotnie przekracza ilość aktywnych amigowców. Z tym się zgodze. To o czym piszesz, to tylko twoje pobożne życzenia poparte tylko i wyłącznie cyferkami z Play Store, które pozbawione kontekstu i szczegółowych danych nie znaczą absolutnie nic. Angry Birds pobrano ponad miliard razy - czy to znaczy, że co siódmy człowiek na Ziemi maltretuje świnie? Nie. Liczba aktywnych graczy oscyluje w granicach 250 milionów.

Tu masz średnią liczbę AKTYWNYCH użytkownikow UAE4Droid - oscyluje wokół tysiąca dwustu userów. To DUŻO mniej niż liczba aktywnych amigowców na świecie.
[#1678] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@_arti, post #1677

Mylisz się, mam nadzieję, że nie celowo. Jest to liczba ocen.

Total number of ratings
Total number of active users rated for UAE4Droid on Google Play.

Czytaj nagłówki wykresów.

Pomijam już fakt, że uae4droid to nie jedyny emulator Amigi na Androida, a wielu nie ma nawet w Google Play, a Android to nie jedyna platforma na której można emulować Amigę. Ciekawe co byś powiedział, gdybyś zobaczył ilość ściągnięć WinUAE, P-UAE, E-UAE, FS-UAE itp. itd.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 16:51:18 przez jubi
[#1679] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1678

Jeśli pozostałym 998.800 użytkownikom nie chciało się nawet kliknąć w gwiazdki, co aplikacja pewnie sama nawet proponuje, to na pewno są dalej zainteresowani zarówno Amigą jaki i emulatorem i naprawdę warto tracić czas by uświadamiać ich w kwestii szeroko pojętej Ami-ideolo Abstrahując już od tego, że pewnie są to ci sami ludzie, którzy Amigę mają i bawią się nią na co dzień a emulator instalują z ciekawości. Tak, ci sami, których chcesz nawracać.

Ciekawe co byś powiedział, jgdybyś zobaczył ilość ściągnięć WinUAE.

Na podstawie samej liczby ściągnięć? Powiedziałbym - "Chciałbym mieć tyle na koncie" - wniesie to tyle samo do dyskusji, co twoje 300.000 zainteresowanych amigowców ściągających emulator na smartfona.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 17:02:53 przez _arti
[#1680] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1678

zgadzam sie z przedmowca. ilosc uzytkownikow emulatorow amigi no i tych co jeszcze maja prwadziwy sprzet przerastac bedzie populacje tak zwanych systemow amigopodobnych (os4, mos, aros) o nieba! nawiasem möwiac, jezeli chodzi o problemy z zainstalowaniem i znalezieniem kickromow to trzebaby bylo silniej wspomoc aros kickstart, o ile ulatwilo by to sprawe i przyspozylo byc moze nawet jakies tam grono uzytkownikow.

amiga "classic" to takze i moim zdaniem termin narzucony. ciekawe wlasciwie kiedy i przez kogo, nalezaloby sprawdzic. osobiscie tego terminu nie uzywam, ba, nawet sie nim troche brzydze. sytuacja jest odwrotna. sa amigi, a tez komputery i systemy kompatybilne. natomiast ani aros, ani mos, ani os4, ani minimig, natami, winuae czy fpgaarcade nie sa amiga de facto, bo nie nosza tej nazwy. nie ma sie co czarowac, zyczenie zmainy nazwy portalu natomiast uwazam za przesade i uwazam ze rozwiazania amigopodobne maja oczywiscie swoje miejsce w naszej spolecznosci i sa jej czescia, tyle ze moze z naszego punktu widzenia zbyt akcentowana.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 18:08:23 przez wawrzon
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem