Wątek zamknięty
[#1681] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@wawrzon, post #1680

są akcentowane bo tylko na nowych systemach rozwija się oprogramowanie, te miliony userów klasyków mogłyby w końcu coś wypuścić ciekawego bo jak na razie bieda (ale już sprzętowo jest ciekawie)
[#1682] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1676

Nie życzę sobie łatki klasykowca-złomiarza, jestem po prostu Amigowcem, koniec, kropka.

A jakiej Amigi używasz?
[#1683] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1632

Skontrastowanie tego komputerka (o mocy 1/4 współczesnego telefonu komórkowego)

Zamiast do współczesnego, porównaj do ówczesnego i będzie git :)

edit----
Historia Amigi, a historia neoamig, to są dwie różne historie, Ty domagasz się bagatelizowania tych drugich, tylko że to one są przyszłością, nie zaś Amiga Classic :)

A tymczasem prawo do określania co jest Amigą i jaką Amigą (klasyczną?nieklasyczną?) rości sobie ta właśnie krzykliwa mniejszość. Czy to nie jest ironia losu?

Coś Ci się pomyliło, bo nikt nie stwierdza czy Amigi klasyczne były Amigami, czy nie, bo wszyscy wiemy że były :)

Jako że paru właścicieli marki dało pupy, to były tak zwane "nowe amigi PPC" (One czy Peg), lepsze od tych skanapkowanych klasyków z 3 procesorami, z czego jeden PPC i dwa 68k:)

Ciężko byłoby je nazwać nowymi Atari, Makami czy pecetami, a prędzej nowymi Amigami.

Nazwy są potoczne, dlatego i dyskusje wokół tych nazw wypływają co jakiś czas.

P.S. Amiga from CommodoreUSA nazywa się jak najbardziej Amiga, o czym były dyskusje na setki postów i lepiej do tematu nie wracać :)

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 20:32:54 przez kjb666
[#1684] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@stachu100, post #1682

te miliony userów klasyków mogłyby w końcu coś wypuścić ciekawego bo jak na razie bieda (ale już sprzętowo jest ciekawie)

Według ciebie ilość nowego/portowanego, wątpliwej jakości oprogramowania które ktoś dłubie na kolanie na platformy postamigowe o czymkolwiek może świadczyć i powodować cokolwiek innego, niż uczucie zażenowania, gdy się na nie spojrzy trzeźwo, bez post-amigowych klapek na oczach?

A jakiej Amigi używasz?

Amigi 1200.
[#1685] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1684

Przedstawianie się jako ignorant nie dodaje ci punktów w dyskusji.
A więc,
czy już byłeś na wszystkich forach Apple wmawiając innym, że Apple to tylko taki 8bitowy komputerek a Maki skonczyly się na G5? Może zacznij nawracać jabłczanych wpierw bo tutaj ci sie nie uda.
[#1686] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@michal_zukowski, post #1685

A więc,
czy już byłeś na wszystkich forach Apple wmawiając innym, że Apple to tylko taki 8bitowy

Zupełnie chybione porównanie. Marka Apple jest masowa, żyje, miliony komputerów Apple schodzi z taśm produkcyjnych każdego roku.

Amiga zaś umarła grubo ponad dekadę temu, a te kilka sztuk hobbystycznych potworków choćby i obklejonych napisami "Amiga" od góry do dołu nie spowoduje, że ktokolwiek z pełną odpowiedzialnością powie, że Amigę produkuje się nadal.
[#1687] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1686

Oj produkuje się, tylko się nie znasz pomysł
[#1688] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@parallax, post #1687

gratuluję, zarobiłeś +1 brawo! czerwona kartka
[#1689] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1686

Mnie nie interesuje czy coś jest masowe czy nie. Jak miliony będą mówić, że kał to czekolada to bedziesz to jadł. Pokazaleś że neoamigi nie mają nic wspolnego z amigami klasycznymi. Pokaż, że nowe Maki mają cokolwiek związanego z Macintoshem bo ja podobieństw nie zauważam.
[#1690] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1684

Amigi 1200.

Rozumiem że używasz jej do wszystkiego. Z 030 na pokładzie. I to jest Twój jedyny komputer w domu do wszystkiego (w pracy możesz być zmuszany do używania innych maszyn - to zrozumiałe).
Szacun.
Naprawdę.
Jesteś jednym z ostatnich amigowców z 030 na pokładzie (jeżeli nie jedynym) jakiego znam.

Niedawno jeszcze znałem kilku jadących na PPC na A4000, no ale nie porównujmy PPC do 030.
[#1691] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@michal_zukowski, post #1689

A ja nie zauważam żadnych podobieństw pomiędzy współczesnymi Makami a pseudo-amigami.

Z jednej strony mamy produkowane w milionach, świetne komputery, o fenomenalnych ekranach Retina, z ultra-szybkimi współczesnymi procesorami, świetnym, nowoczesnym systemem operacyjnym itp. itd.

A z drugiej - kilka sztuk rocznie produkowanych płytek z PPC, zacofanych technologicznie o 10 lat, o wydajności telefonu komórkowego który normalnie mieści mi się w kieszeni, z namiastką systemu operacyjnego skleconą na kolanie.

Dlaczego to sytuacja pseudo-amig miałaby mieć cokolwiek wspólnego z sytuacją, w której znajduje się współczesny Mac? Ja widzę wręcz same przeciwieństwa.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 21:25:23 przez jubi
[#1692] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1691

Dlaczego? pomysł A bo takpomysł
[#1693] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1691

A ja nie zauważam żadnych podobieństw między discopolo a drzewami sosny. Jeśli odpowiadasz na pytanie to odnoś się do niego, a tu piszesz jakieś idiotyczne porównania dzisiejszych maków i pseudo-amig.

Niestety MacosX nie jest dla mnie swietny bo nie uruchamia binarek AmigaOsu. To podstawowe wymaganie jakie mam do systemu operacyjnego. Dlatego jestem Amigowcem, a nie płaczliwym klasykowcem :P
[#1694] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@Hellena, post #1656

P.S. Proponuję dorobić emotkę "Classic Amiga"

Ależ proszę bardzo:

Amigaaa
[#1695] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@michal_zukowski, post #1693

Dlatego jestem Amigowcem, a nie płaczliwym klasykowcem

Brawo, dokładnie o to mi chodzi, co zaprezentowałeś w tym poście. Wywyższasz swoją pseudo-amigę kosztem poniżania Amigi, nazywanej przez ciebie pogardliwie klasyczną, a jej użytkowników pogardliwie określasz płaczliwymi klasykowcami.

O takie właśnie postawy mi chodzi - poprzez brak szacunku dla Amigi, niszczysz jej legendę. Poprzez wywyższanie pseudo-amigowej miernoty, poniżasz Amigę i jej wspaniałą historię, jej dni chwały.

Walczmy z tym. Ci, którym zależy, aby Amiga była pamiętana jako coś wartościowego, a nie popłuczyny, odcinanie kuponów i żerowanie na legendzie marki, która umarła ponad dekadę temu.
[#1696] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1695

Mógłbyś być politykiem bo wmawiasz innym swoje myśli.
- Nie napisalem w poscie o żadnej pseudoamidze
- Nie jestes użytkownikiem Amigi, tylko płaczliwym klasykowcem, nie używasza Amigi, używasz Maka i MacosXa
- Mam duży szacunek do amigi, mniejszy do jabcokowych chwalipięt
- Nie interesuje mnie marka Amigi, onanizować marką mogą się userzy Apple, interesuje mnie Amigowy system i programy, z których korzystałem 20, 15, 10 i 5 lat temu. To się nazywa Amigowanie.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 22:20:44 przez michal_zukowski
[#1697] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@michal_zukowski, post #1696

Nie jestes użytkownikiem Amigi

To ciekawe, może zaprezentujesz swoją definicję użytkownika Amigi?

nie używasza Amigi, używasz Maka i MacosXa

To również arcyciekawe, bo nie mam w domu żadnego Maca. Za to w twoim profilu naliczyłem ich 4 sztuki: Power Mac, Power Mac, PowerBook, Mac mini. Rozumiem, że je posiadasz, ale ich nie używasz?

Natomiast ja nie posiadam, ale używam?

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 22:24:47 przez jubi
[#1698] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@michal_zukowski, post #1681

są akcentowane bo tylko na nowych systemach rozwija się oprogramowanie, te miliony userów klasyków mogłyby w końcu coś wypuścić ciekawego bo jak na razie bieda (ale już sprzętowo jest ciekawie)

wiekszosc uzytkownikow amig jest pewnie wlasnie po prostu uzytkownikami niczym innym. nie snuja mrzonek o przyszlosci ktorej neo amigi tez raczej za bardzo nie maja, ale uzywaja tego co jest. natomiast co do wypuszczania czegos ciekawego to zapraszam do aminetu. pelno jest tam co pare dni nowych portow, oryginalnych programow czy gierek, ba nowych bibliotek developerskich, wstawianych czesto przez ludzi ktorzy nie udzielaja sie na forach. tylko nie mowi sie o tym tyle, ile o byle updejcie do os4 czy morphosa. owszem nie mamy nowoczesnego browsera i moze juz nigdy nie bedziemy mieli, ale poza tym czy roznica jest duza?
[#1699] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@wawrzon, post #1698

ale poza tym czy roznica jest duza?

Ogromna. Nowe systemy wprowadzają szereg zmian (np. nowe biblioteki, obsługa nowych urządzeń, lepsza stabilność systemu, nowocześniejsze SDK dla programistów), na które użytkownicy Amigi, tacy jak ja, którzy używali jej przez szereg lat, czekali i doczekali się. Dzisiaj gdy włączam swój stary AmigaOS 3.x czy to na swojej Amidze KLASYCZNEJ A1200 czy na emulatorze to zawsze widzę te tony łatek czy to na intuition czy to na różne inne funkcje systemowe w taki sposób żeby to wszystko chodziło i się nie gryzło a chodziło często niestabilnie (czy to ze względów sprzętowych czy programowych). Po co łatki skoro wystarczy system, który się rozwinął, usprawnienia działają bez łatek i gdy jest sprzęt, który go obsłuży? Jak ktoś używał MUI 3.8, czy CyberGrapX na AmigaOS 3.x to na takim MorphOS ma ich nowsze wersje i cieszy się dalej z ich rozwoju. W przypadku AmigaOS4 to są nowsze wersje analogicznych komponentów z poprzednich wersji systemu.
Pozostaje kwestia nowych sprzętów dla przytoczonych tutaj systemów - póki co, ze względów na architekturę systemów, nie da się zrobić wersji na np. amd64 a cofać się do m68k nie ma sensu.
Reasumując - jest pewien wspólny mianownik, jest duża baza kompatybilnego oprogramowania, które zadziała na każdej z konfiguracji. To co powstało po upadku Commodore i Escomu, po wielu latach to pewna gałąź ewolucji i część dziedzictwa amigowego. To bardzo dobrze, że możemy się cieszyć, mieć taki wybór między systemami - dla hobby to ciekawa sprawa.
Dla klasyka na pewno jeszcze nie wszystko stracone, cała nadzieja w AROS-ie m68k, bo skoro tylu jest użytkowników emulatorów czy Amig klasycznych to ta gałąź musi się rozwinąć bowiem nie ma szans na AmigaOS 4 na m68k czy AmigaOS 3.10.
[#1700] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1697

Użytkownik Amigi: osoba używająca komputera marki Amiga
Użytkownik Maka: osoba używająca komputera marki Macintosh

Amigowiec: osoba używająca głownie i codziennie oprogramownia pod AmigaOS (jesli traktuje sprzęt jak komputer) lub nikopoziomowego softu jesli traktuje sprzęt jako konsola, komputer nie ma znaczenia
Linuxowiec - osoba używająca softu pod linuxa, komputer nie ma znaczenia
Solarisowiec - osoba używająca Solarisa, architektura komputera nie ma znaczenia
Posiadam maki, wiecej jestem posiadaczem Maków, nie korzystam z Macosxa. Jako typowy Amigowiec korzystam z softu amigowego, podobnie jak typowy linuxowiec korzystalby z softu linuxowego nadal posiadajac maka. Mam amigę, jestem posiadaczem amigi ale z niej nie korzystam więc nie jestem użytkownikiem amigi.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 23:17:22 przez michal_zukowski
[#1701] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1691

Z jednej strony mamy produkowane w milionach, świetne komputery, o fenomenalnych ekranach Retina, z ultra-szybkimi współczesnymi procesorami, świetnym, nowoczesnym systemem operacyjnym itp. itd.

Tylko się nie spuść na klawiaturę. wariat?
[#1702] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@grxmrx, post #1699

Ogromna. Nowe systemy wprowadzają szereg zmian

Ogromna? Chyba tylko poprzez porównanie z tym "badziewnym klasykiem". Wyobraź sobie mrówkę (Amiga), która staje do walki ze słoniem (współczesny komputer). Jeśli do walki wystawisz 2x wieksza mrowke, ba 10x wieksza mrowke (nowa pseudo-amiga), to nadal bedzie tylko mrowka. Rozwodzenie sie nad moca tej mrowki, podniecanie sie jej "ulepszeniami" tylko ośmiesza Amigę i pomniejsza jej znaczenie w czasach, kiedy sie naprawde liczyla.
[#1703] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1702

cafe
[#1704] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1702

wróć może na ppa kiedy zrozumiesz różnice między systemem operacyjnym a komputerem, bo z wypowiedzi widać, że ciężko z tym
[#1705] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@grxmrx, post #1699

Ogromna. Nowe systemy wprowadzają szereg zmian (np. nowe biblioteki, obsługa nowych urządzeń, lepsza stabilność systemu, nowocześniejsze SDK dla programistów), na które użytkownicy Amigi, tacy jak ja, którzy używali jej przez szereg lat, czekali i doczekali się. Dzisiaj gdy włączam swój stary AmigaOS 3.x czy to na swojej Amidze KLASYCZNEJ A1200 czy na emulatorze to zawsze widzę te tony łatek czy to na intuition czy to na różne inne funkcje systemowe w taki sposób żeby to wszystko chodziło i się nie gryzło a chodziło często niestabilnie (czy to ze względów sprzętowych czy programowych). Po co łatki skoro wystarczy system, który się rozwinął, usprawnienia działają bez łatek i gdy jest sprzęt, który go obsłuży? Jak ktoś używał MUI 3.8, czy CyberGrapX na AmigaOS 3.x to na takim MorphOS ma ich nowsze wersje i cieszy się dalej z ich rozwoju. W przypadku AmigaOS4 to są nowsze wersje analogicznych komponentów z poprzednich wersji systemu.
Pozostaje kwestia nowych sprzętów dla przytoczonych tutaj systemów - póki co, ze względów na architekturę systemów, nie da się zrobić wersji na np. amd64 a cofać się do m68k nie ma sensu.
Reasumując - jest pewien wspólny mianownik, jest duża baza kompatybilnego oprogramowania, które zadziała na każdej z konfiguracji. To co powstało po upadku Commodore i Escomu, po wielu latach to pewna gałąź ewolucji i część dziedzictwa amigowego. To bardzo dobrze, że możemy się cieszyć, mieć taki wybór między systemami - dla hobby to ciekawa sprawa.
Dla klasyka na pewno jeszcze nie wszystko stracone, cała nadzieja w AROS-ie m68k, bo skoro tylu jest użytkowników emulatorów czy Amig klasycznych to ta gałąź musi się rozwinąć bowiem nie ma szans na AmigaOS 4 na m68k czy AmigaOS 3.10.

powiem ci tak: testuje arosa 68k, i jestem jego wielkim zwolennikiem. zgadzam sie ze system 3.x w swej oryginalnej wersji jest juz troche zasniedzialy i aros68k to szansa na przyszlosc jezeli chodzi o biblioteki, stery, ergonomie. ale mimo to moja skustomizowana instalacja 3.9+ ze zmodyfikowanym kickstartem i wszelkimi latkami ciagle jeszcze zabija stabilnoscia i funkcjonalnoscia. uzywalbym jej i teraz gdybym nie zajal sie arosem. co nie zmienia faktu ze uzywam tego arosa na prawdziwej amidze.
[#1706] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@grxmrx, post #1699

Dzisiaj gdy włączam swój stary AmigaOS 3.x czy to na swojej Amidze KLASYCZNEJ A1200 czy na emulatorze to zawsze widzę te tony łatek czy to na intuition czy to na różne inne funkcje systemowe

Kolejna osoba z administracji ktora szasta pojęciem-dziwolągiem "amiga klasyczna".

Bardzo prosze o wyjasnienie, co to takiego jest owa "amiga klasyczna" oraz jakie jeszcze inne kategorie Amig wyrozniamy?

Jesli poslugujesz sie tym pojeciem tak czesto i z taka pewnoscia, to moze potrafisz wyjasnic, co ono oznacza?

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2013 00:09:38 przez jubi
[#1707] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1706

A niech mnie, spróbuje. "Amiga Klasyczna" - wszystko, co powstało za czasów Commodore, Amiga Technologies i Escom - od A1000 do A4000T. "Nowa Amiga" - wszystkie konstrukcje, które powstały po ww. i na których można uruchomić amigowe oprogramowanie, czy to przez (częściową) emulacje czy też natywnie. Np. Pegasos, AmigaONE, mAOne, X1000, Samantha - wszystkie te komputery powstały by z założenia uruchomiać amigowe oprogramowanie. Dla nich też rozwijane są nowe wersje zarówno AmigaOS jaki i kompatybilnego MorphOs'a. UAE - nie jest Nową Amigą, bo jest emulatorem. Mac - też nie - to po prostu komputer, na który przy okazji przeportowano MorphOSa - "bo się dało". AROS jest systemem, który działa na x86 - więc też nie jest "Nową Amigą".
[#1708] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@michal_zukowski, post #1685

czy już byłeś na wszystkich forach Apple wmawiając innym, że Apple to tylko taki 8bitowy komputerek a Maki skonczyly się na G5? Może zacznij nawracać jabłczanych wpierw bo tutaj ci sie nie uda.

co do makow nie ma watpliwosci, produkuje je firma apple, niezaleznie jakiej techniki jej sie podoba uzyc. amigi natomiast przestaly bac produkowane w latach 90tych. firma jako taka nie istnieje. prawa do marki spoczywaja w watpliwych rekach, trudno nawet ustalic czy prawa a.inc sa rzeczywiste, a gdyby tak nawet bylo, faktycznie, na zdrowy rozum, sa to osoby trzecie ktore ani pojecia nie maja wielkiego o tym systemie ani nie zamierzaja nic z nim sensownego zrobic. od tego czasu powstala pewna liczba nazwijmy to klonow jak amigione, samy efiki czy pegasosy, przy czym klony te nie maja z amiga technicznie wiele wspolnego, ale moga odpalac amigowe aplikacje o ile trzymaja sie one wytycznych systemowych. klony te powstaly z inicjatywy jednostek trzecich (powiedzmy: fanow), w wiekszosci nawet bez licencji ze strony watpliwego wlasciciela marki. mozna wiec bezpiecznie uznac ze amigi nie sa obecnie produkowane. wszystko inne to bajerowanie..
[#1709] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@parallax, post #1687

Oj produkuje się, tylko się nie znasz

jak juz wspomnialem wyzej grubo sie mylisz. produkuje sie urzadzenia kompatybilne z amiga, takie tam np fpga arcady. produkuje sie tez urzadzenia na ktorych mozna odpalic os4, ktory podobno opiera sie na zrodlach amiga os3, ale tych urzadzen ich producenci nie nazwali amigami. amigami nazywaja je z sentymentu uzytkownicy, o co trudno miec pretensje, ale to nie sa zadne fakty.
[#1710] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@stachu100, post #1690

W odpowiedzi na #1684
Amigi 1200.

Rozumiem że używasz jej do wszystkiego. Z 030 na pokładzie. I to jest Twój jedyny komputer w domu do wszystkiego (w pracy możesz być zmuszany do używania innych maszyn - to zrozumiałe).
Szacun.
Naprawdę.
Jesteś jednym z ostatnich amigowców z 030 na pokładzie (jeżeli nie jedynym) jakiego znam.

Niedawno jeszcze znałem kilku jadących na PPC na A4000, no ale nie porównujmy PPC do 030.

stachu, ty znasz samych ppciarzy, bo im naprawiasz turbiacze. natomiast myslisz serio ze duzo jest ludzi ktorzy uzywaja wylacznie os4 albo morphosa? watpie. a jezeli tak, to male maja wymagania wzgledem komputera, dokladnie tak samo jak trudno sobie wyobrazic zeby ktos dzisiaj poslugiwal sie wylacznie a1200.

a co do ppc, to ja tez mam cyberstorma, mea culpa, ale ppc na plycie ma juz od paru lat wakacje.;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem