Wątek zamknięty
[#1621] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@recedent, post #1614

Odpowiedź brzmi: Tak, ale już nie klasyczna

Świetnie, widzę, że jesteś redaktorem portalu i posługujesz się terminem "amiga (nie)klasyczna", więc podejrzewam, że rozumiesz jego znaczenie. O posługiwanie się terminami których nie rozumiesz cię nie podejrzewam.

Jestem zwykłym użytkownikiem tego portalu i chciałbym prosić kogoś z zarządzających o jakieś oficjalne wyjaśnienie - co znaczy termin "amiga klasyczna", który spotykam tu na tym portalu powszechnie, np. w dziale Giełda, oraz kryteria decydujące o przynależności do amig klasycznych.

Byłoby jeszcze lepiej, gdybyś wyjaśnił mi jakie to jeszcze inne kategorie Amig rozróżnia PPA i jakie kryteria decydują o przynależności do poszczególnych kategorii? Jeśli już portal posługuje się jakimiś pojęciami definiujących zbiory przedmiotów, to warto aby te zbiory były rozłączne oraz ich granice zdefiniowane.

Załóżmy, że mam na sprzedaż peceta (core i7) ale z Arosem (czyli w/g niektórych tutaj pewną formę "amigi), wchodzę do działu giełda i co widzę? Amiga klasyczna, aos4, mos, inny sprzęt retro. Mój i7 nie jest retro, gdzie mam go wstawić?

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2013 20:35:28 przez jubi
[#1622] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1621

Zrób formata i na allegro pomysł
[#1623] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@parallax, post #1622

Może być w tym przykładzie równie dobrze zamiast peceta z arosem - "amiga" od Commodore USA, zdecydowanie nie retro, po prostu współczesny pecet z linuksem brandowanym jako Commodore OS.

Dla niego również brakuje kategorii w giełdzie.

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2013 20:57:16 przez jubi
[#1624] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1623

Zajrzyj na post #1609

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2013 20:55:56 przez glichtanski
[#1625] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1623

Również allegro pomysł
[#1626] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@glichtanski, post #1609

A może Amiga "klasyczna" ma jakiś
sens.
Oto definicja przymiotnika "klasyczny"
z wikipedii: [b] tradycyjny, uznawany za
doskonały w poprzednim okresie

O widzisz, i to jest prawidłowe podejście. Według synonimy.ux.pl określenie "klasyczny" to inaczej:
bardzo dobry, doskonały, godny
podziwu, idealny, imponujący,
kapitalny, olśniewający, perfekcyjny, świetny, wspaniały, z
klasą
wszystko się zgadza! OK No i o co tu bić pianę?
[#1627] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1581

Jubi masz 100% racji.
Niestety, dzis na portalach glownie produkuja sie osoby, ktore maja gdzie Amige, a interesuje ich glownie byle PC dzialajacy pod beznadziejnym OS'em, ktory ma jakies tam amigowe korzenie.
Te sprzety, i te OS za kilka lat beda pamietane /o ile w ogole/ przez garstke zapalencow, a Amiga bedzie i jest tak samo wieczna jak Atari 800 czy C=64. Amiga wytyczala kierunki i jest technologicznym dziedzictwem ludzkosci. NeoAmigi i ich systemy, to z caly szacunkiem, beznadziejne szroty, ktore maja wartosc tylko dla piko-srodowiska fanow Aos4. Mos, przynajmniej, nie udaje , ze jest AMIGA, maszyny je obslugujace to po prostu komputery dzialajace pod systemem, ktory posiada "jakas tam" amigowa filozofie dzialania.
Swoja droga, AmigaOS4 czy MorphOS moga jedynie cieszyc sie z obecnych uzytkownikow, watpliwe by ktokolwiek spoza obecnego srodowiska sie na nie zdecydowal. Wojenki Aos4 vs. MorphOS sa wystarczajaco odpychajace by miec z systemami cokolwiek wspolnego. Zacofanie systemow, brak perspektyw takze.
Dom ,wewnętrznie skłócony, nie przetrwa.
[#1628] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@snajper, post #1626

O widzisz, i to jest prawidłowe podejście. Według synonimy.ux.pl określenie "klasyczny" to inaczej:
bardzo dobry, doskonały, godny

Rozpatrywanie znaczenia samego słowa "klasyczny" w oderwaniu od kontekstu jest zupełnie bezwartościowe i nie na temat. Co innego "muzyka klasyczna" na plakacie reklamującym koncert, a co innego "amiga klasyczna" w ramach PPA.

W kontekście PPA "klasyczna" przy słowie Amiga oznacza raczej: dawna, stara, przestarzała, retro, złom, powolna, zapomniana itd. Takie przedstawienie Amigi "klasycznej" ma przydać splendoru innym pseudo-amigom poprzez kontrast, kosztem umniejszenia znaczenia tej "klasycznej". Pseudo-amigi skontrastowane ze starym złomem wydają się przez to dużo bardziej atrakcyjne niż są naprawdę.

Może ktoś mi w końcu wyjaśni, co to są, gdzie są te Amigi "nieklasyczne"? Bo ja w istnienie takowych powątpiewam.
[#1629] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1628

Część tu pomysł

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 09:45:48 przez parallax
[#1630] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@michalmarek77, post #1627

Solisz waść, wojenki 0s4 vs morphos są prowadzone już od 10 lat i jakoś wszystko przetrwało, a oba systemy są także o wiele bardziej używalne niż 10 lat temu.
[#1631] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1628

"klasyczna" przy słowie Amiga oznacza raczej: dawna, stara, przestarzała, retro

O! Tu wreszcie trafiłeś idealnie. W 100% pasuje. Ale wcale nie złom (bo działa) i jak widać - niezapomniana jeszcze.

Takie przedstawienie Amigi "klasycznej" ma przydać splendoru innym pseudo-amigom poprzez kontrast, kosztem umniejszenia znaczenia tej "klasycznej".

Nie sądze, że ktoś tak podchodzi do tego. Może jednostkowe przypadki. Znam wielu ludzi, którzy nie interesują się klasycznymi Amigami, posiadając jednocześnie Pegosasosy czy inne Maki z MorphOSem ale tylko dlatego, że oczekują czegoś więcej - większej szybkości, bardziej dzisiejszego oprogramowania i niezawodności przy bardziej rozsądnej cenie, czego taka A4000 im raczej nie zapewni. Ale to tyle. Nikt niczego nie deprecjonuje. Każdy na swój sposób szanuje historię, w której dorastał.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 09:55:42 przez _arti
[#1632] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@parallax, post #1629

Część tu

Świetnie, dzięki za linka do steku kłamstw i propagandy, który tylko potwierdza tezę z mojego poprzedniego postu:

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=kat&id=171&sid=c03b2e8e5671d7b143709b2d90a27d7b

Dzięki możliwości używania standardowych komponentów takich jak karty PCI oraz użyciu kilkukrotnie szybszego procesora od oferowanych dla Amigi klasycznej, MicroA1 jest tym o czym marzyli wszyscy

Skontrastowanie tego komputerka (o mocy 1/4 współczesnego telefonu komórkowego) ze starą, żałosną Amigą "klasyczną" czyni z niego wręcz demona prędkości.

Zobacz także szczegółowy opis płyty głównej MicroA1-C, która jest sercem nowego komputera Amiga. [????]

Kolejne kłamstwo które jakiś marketingowiec próbuje przemycić jako prawdę i które powtarzane milion razy powoduje, że wszyscy łykają je bezrefleksyjnie.

Ludzie, którzy nie siedzą w tym latami nie mają szans wykryć, że coś tu śmierdzi. Walczmy z dezinformacją na temat Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 09:59:04 przez jubi
[#1633] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1632

spróbuj samospalenia by zwrócić uwagę całego świata na twój wydumany problem
[#1634] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@michal_zukowski, post #1633

Problem jest najzupełniej poważny, a ty stroisz sobie żarty. Jeśli twierdzisz, że jest dobrze tak jak jest (szastanie pojęciem "Amiga" bezrefleksyjnie na lewo i prawo) to proszę napisz coś konkretnego i uzasadnij swoje racje.

Moim zdaniem trzeba ten stan rzeczy w końcu uporządkować i oddać sprawiedliwość Amidze, a wyroby amigopodbne zepchnąć tam gdzie ich miejsce - na margines historii.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 10:15:53 przez jubi
[#1635] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1634

Proponuje zamknąć temat
[#1636] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@_arti, post #1635

Dlaczego ? Ja jeszcze się nie wypowiedziałem. I wielu moich znajomych również.

To może nie tracąc czasu.
Amiga to wszystkie modele od Commodore, włączając te które nie mają w nazwie Amiga (prototyp Lorraine i CDTV). Formalnie i technicznie są Amigami, choć w nazwie brakuje. Myślę, że również każdy inny komputer który ma w nazwie Amiga jest Amigą. Amiga od Commodore USA czy Amiga One to też Amiga. Widziałem również tablety Amiga i formalnie to również Amigi, choć nie mają wiele wspólnego z Amigami od Commodore. Więcej wspólnego z Amiga klasyczną ma Amiga One niż tablet Amiga.
Kurde, ale to pokręcone...
[#1637] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@ruff500, post #1636

Dlaczego ? Ja jeszcze się nie wypowiedziałem. I wielu moich znajomych również.

Dlatego, że każdy kolejny post to kalka tego, co wałkuje się od 10 lat a zmieniają się tylko zaimki i przymiotniki. Dwa - jubi'emu nie zależy na żadnej dyskusji a na tym, by wszyscy przyznali mu racje i w ciągu chwili zmienili swój światopogląd i przyzwyczajenia o 180 stopni, co jest (na szczęście) niemożliwe.
[#1638] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@_arti, post #1637

by wszyscy przyznali mu racje

Przeciwnie, nie jestem sam, reprezentuję milczącą większość, ludzi, którzy odeszli od Amigi 15 lat temu.

Zapewne 99,99 % jej użytkowników odeszło. Dlaczego teraz o historii Amigi miałaby decydować garstka 0,01% ludzi, którzy przeszli na jakieś pseudo-Amigi i próbują tę historię fałszować, umniejszając znaczenie Amigi, dodając do niej "klasyczna"?

Do tej pory ta większość nie miała żadnego swojego głosu w dyskusji, którą toczyła garstka ludzi reprezentujących nic nie znaczące, niszowe systemy, jakieś wojny o najklejki itd. - to było faktycznie żałosne.

A tymczasem na tym ucierpiał image Amigi, którą pamiętają miliony. Warto się nad tym zastanowić.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 10:35:06 przez jubi
[#1639] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1638

Dlaczego teraz o historii Amigi miałaby decydować garstka 0,01% ludzi

Pomijając twoje procenty, bo:
- jednak zostali przy Amidze, w jakiejś tam postaci ale zostali i dalej ciągną temat;
- jest ich więcej ;)
[#1640] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1638

Reprezentujesz tylko i wylącznie siebie. Robiąc z siebie męczennika za sprawę tylko się osmieszasz.
[#1641] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@michal_zukowski, post #1640

Nadal ciągniesz wątek osobisty, nie na temat. A ja czekam na konkrety, na odpowiedź na moje pytanie do ciebie z postu 1634.
[#1642] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1641

No to 3-4! Spychamy wyroby amigopodobne tam gdzie ich miejsce i oddajemy hołd. Wszyscy razem! pokłony
[#1643] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1581

nie karmić trolla!
[#1644] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1641

Nie uważam, że Amigą się szasta na lewo i prawo. Jeśli ty tak uważasz to jest to twój problem. Jeśli uważasz, że większość jest po twojej strony to zrób głosowanie na PPA. Wtedy będziesz wiedział czy masz jakieś poparcie czy tylko tupiesz nóżką.
[#1645] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@gorzyga, post #1643

No przestańcie już karmić trola i dajcie mu spokojnie umrzeć z głodu lub iść żreć na inne podwórko, może na atarionline.pl ?
[#1646] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@michal_zukowski, post #1644

zrób głosowanie na PPA.

Twój pomysł jest niepoważny. Głosowanie na PPA? Uważasz, że grupka fanatyków mosa/aosa4 jest reprezentatywna i władna rozstrzygać w głosowaniu cokolwiek w kwestii Amigi, której używały miliony?
[#1647] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@_arti, post #1635

Zamknąć wątek natychmiast. A ciągnięcie go lub tworzenie nowego o tej samej tematyce natychmiast banować. Ja tak na serio.

I specjalnie zminiłem nazwy w sygnaturze.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 11:40:55 przez glichtanski
[#1648] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@glichtanski, post #1647

Zamknięcie wątku tylko pod jednym warunkiem. Każdy z moderatorów opisze tu swoją definicję Amigi, aby przypieczętować ten epicki wątek i roztrzygnąć raz na zawsze co jest Amigą, a co nie jest.
[#1649] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@ruff500, post #1648

Zamknac bez dyskusji. Zarowno moderatorzy jak i inni wielokrotnie sie juz okreslili.
[#1650] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1632

Masz swoje zdanie co jest Amigą a co nie i Twoja sprawa, jak każdego z Nas pomysł
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem