Wątek zamknięty
[#1771] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1769

1770 postów... czy ta rozmowa do czegos prowadzi??
Ludzie opanujcie się!!!
[#1772] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@Skiba, post #1771

Owszem pomysł Młody yyy t.zn jubi ma już na liczniku 159 pomysł
[#1773] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@Skiba, post #1771

Niech się naparzają. Mnie to uświadamia, że legenda umarła, a to co tu czytam przypomina mi filmowe popłuczyny (klasy D) o ZOMBIE. Polecam przeczytać sobie kolejny raz historię Amigi zamieszczoną na naszym portalu i olewamy niewiernych.
[#1774] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@Ender, post #1773

Dobrze by było, gdyby to jakoś uporządkować.
[#1775] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1769

Staram się nie blokować ludzi, ale to przechodzi już wszelkie pojęcie wymiotuje Blokadka na stałe

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2013 09:52:41 przez Hellena
[#1776] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1769

Pierwsze skojarzenie ze słowem "Amiga" to A500 z 1MB i Mortal Kombat 2 :)
[#1777] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@Ender, post #1773

Legenda Amigi nie umarla. Jedynie jest niszczona notorycznie przez te wszystkie "neoamigowe" badziewia.
[#1778] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@michalmarek77, post #1777

No pewnie ! Zniszczyć Acube ! Zniszczyć wszystki minimaki ! Zniszczyć Hyperion ! Śmiecie nie będą pluć amigowcom w twarz ! Jestem na tak !

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2013 14:00:41 przez ruff500
[#1779] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@michalmarek77, post #1777

Legenda Amigi nie umarla. Jedynie jest niszczona notorycznie przez te wszystkie "neoamigowe" badziewia.

Racja. Wystarczy wyściubić nos poza to zgniłe post-amigowe getto i spojrzeć z zewnątrz, żeby się o tym przekonac. Zaprezentuję kilka przykładów co sądzą o pseudo-amigach ludzie nie uwikłani w ich promowanie:

http://atarionline.pl/forum/comments.php?DiscussionID=740&page=1

Rastan 19 Apr 2010

ktoś tutaj chce na nazwie amiga zarobić trochę kasy. trzeba być totalnym idiotą żeby dać nabić się w butelkę. amiga umarła już dawno temu.

general_specific 16 Jun 2010

Nie ma co się czarować, Amiga to trup, w dodatku dawno już zgnity. Ten sprzęt nie ma najmniejszych szans na zaistnienie na rynku. Ani to nowoczesne, ani tanie. Softu ni ma, gier ni ma, idealna platforma dla Kononowicza

w1k 16 Jun 2010

lol,
AmigaOne X1000 / A-EON ?
what a case?
it is compatibile with a500/1200 ? if not, it is not a amiga, it's a bussines

Akira 6 Apr 2011

No wypada się zgodzić z tym niestety. Te wszystkie post amigowe wynalazki są skazane na niepowodzenie. To nie jest coś co ludzie kochają i do czego chcą wracać. Ani to retro ani nowe komputery, nie mają właściwie żadnej konkretnej grupy odbiorców. Ja się dziwię w ogóle, że ami scena odeszła od kultowych maszyn jak A500 i A1200 dla wariactw typu ppc, amige one itp garażowych idiotyzmów.

Widzą to nawet Atarowcy, dlaczego Amigowcy pozostają w zaślepieniu?
[#1780] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1779

Czy to się podoba czy nie, to Amigi dzielimy na: klasyczne i nowej generacji pomysł
[#1781] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1779

Dźizus. A temu się jeszcze nie znudziło?
[#1782] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1779

Widzą to nawet Atarowcy, dlaczego Amigowcy pozostają w zaślepieniu?

Mogę odpowiedzieć za siebie: bo mam to w dupie.
Wedle mnie Amigę może się nazywać klasyczną, barokową, rokokową a także złomem i trupem. Wali.
[#1783] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@Daclaw, post #1782

ja optuję za zmianą nazwy portalu na Polski Pręgież Amigowy, co Wy na to? OK
[#1784] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@mccnex, post #1783

[#1785] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@jubi, post #1779

lepszy rydz nic nic
[#1786] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@mccnex, post #1783

Czekaj! Niech dojadą z tymi bzdurami do 2 tyś. postów. Będzie to ewenement warty odnotowania w jakiejś Wiki czy książce poświęconej Amidze. TAAAKĄ zażartą dyskusję prowadzono.
[#1787] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@Deftronic/..., post #1786

A tak serio, to przez kilka dni tematy rakotwórcze zniknęły z głównej, zauważyliście? Było naprawdę fajnie, a teraz, widzę, koszmary znowu wróciły. Czyżby zadziałało tu jakieś lobby?

.. i wracając do tematu, żeby nie było, że tylko offtopuję, to ja wolę kulawą definicję Amigi z Wikipedii niż te Wasze wypociny ...

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2013 09:04:37 przez mccnex
[#1788] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@Deftronic/..., post #1786

Nie byłoby tych bzdur, gdyby moderacja wypowiedziała się na ten temat, a reszta przyjęłaby takie samo stanowisko. Tylko asymilacja Borg mogłaby się z tym równać !

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2013 09:37:56 przez ruff500
[#1789] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@ruff500, post #1788

Gdyby się wypowiedziała (a wypowiedział się już Arti) to znowu ktoś by krzyczał cenzura, totalitaryzm etc. Jubi robi sobie z nas wszystkich jaja, a ludzie palpitacje mają z tego powodu. Kolego Jubi mały apel: chcemy, by Twoja definicja Amigi stała się powszechną we wszechświecie, dlatego podejmij stosowne i skuteczne działania, które sprawią, że wszyscy, którzy w jakikolwiek sposób identyfikują się z Amigą przyjęli Twój punkt widzenia. Nie chodzi mi tu bynajmniej o zwykłych użytkowników, ale o decydentów świata IT, którzy tworzą mniej lub bardziej udane i kompatybilne (Twoim zdaniem) z Amigą rozwiązania.
[#1790] Re: Chrońmy dobre imię Amigi - apel

@ruff500, post #1788

Stanowisko redakcji (niezmiennie od lat) można przeczytać TUTAJ. Co do stanowiska redakcji w sprawie wątku - redakcja uważa, że wszystkie zdania i opinie zostały już w nim wyrażone. Dyskusja zostaje zamknięta.
[#1791] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy
Różnica jest tylko taka że AmigaOS 4 oprócz tych wszystkich programów ma do dyspozycji jeszcze nowoczesnego Gimpa.

Warto by tu uświadomić ludzi, którzy mogą tu być mamieni magicznym tekstem "AmigaOS" zawierającym słowo "Amiga" i rozwiać ich wątpliwości, jakoby to coś miało coś wspólnego z Amigą.

"AmigaOS" jest to czysty wymysł współczesnych post-amigowców, który poprzez nazwę kojarzącą się z Amigą ma sugerować, że ma cokolwiek wspólnego z Amigą, którą znamy i pamiętamy.

Jako amigowiec z wieloletnim stażem nigdy osobiście nie spotkałem się z tą nazwą w latach 90tych, sama Amiga nigdy mnie nie poinformowała, że używa "AmigaOS", ani w systemie, ani na pudełku, ani w oficjalnej dokumentacji dołączonej dla użytkownika.

I tak na przykład, Amiga 1200 po włączeniu, informuje, że ma ROM 3.1:

Oficjalne książki dodawane do Amigi miały na okładkach napisy Workbench, AmigaDOS, nigdy "amigaos":

Kliknięcie w About.. menu Workbencha informowało o wersji Kickstartu i Workbencha, a nie jakiegoś "amigaosu":

Na głównej belce Workbencha widniał napis "Amiga Workbench":

Nie twierdzę, że ta nazwa nie występowała w ogóle, być może gdzieś, na marginesie czy w jakichś specjalistycznych źródłach ktoś tak mógł napisać, ale prawda jest taka, że w świadomości Amigowców, w codziennym obrocie taka nazwa nigdy nie funkcjonowała i była Amigowcom zupełnie obca. Co nie jest dziwne, bo termin i trademark "AmigaOS" jest sztucznym wytworem współczesnego środowiska post-amigowego, gdzie na codzień obraca się prawami do nazw zawierających słowo "Amiga" niczym ziemniakami na jarmarku i tworzy nieistniejące w amigowych czasach twory typu "AmigaOS", "AmigaONE", służące tylko i wyłączeni żerowaniu na legendzie Amigi.

Teraz pytanie podstawowe - dlaczego nie posługiwano się tym terminem w czasach amigowych? Ponieważ system Amigi był nierozerwalnie związany z Amigą, więc jeżeli ktoś by wtedy w ogóle użył sformułowania "Amiga OS", to miałby na myśli nie trademark "AmigaOS", ale "system operacyjny komputera Amiga" - Amiga w tym sformułowaniu była jednoznacznie obecna jako komputer, jako hardware.

W czasach postamigowych, kiedy ktoś zaczął obracać trademarkiem "AmigaOS", wcześniej zupełnie nieznanym powszechnie, system ten zaczął się od Amigi odrywać i dziś działa na komputerach nie mających z Amigą i jej ideą nic wspólnego. Jego nazwa służy tylko jako sztafaż i zasłona dymna, mająca przydać blasku sprzętom-złomom o wydajności telefonu komórkowego, co uważam za skandal i żerowanie na legendzie Amigi.
[#1792] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@jubi, post #1791

Jak juz czepiamy sie nazwenictwa, to warto dodac, ze Mufa nie korzysta z zadnej AmigiONE. Ma jedynie wlasnorecznie zlozonego klona, opartego na plycie NEMO, ktorego notorycznie nazywa AmigaONE :)
[#1793] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@jubi, post #1791

Tak mi się wydaje, że oficjalnie termin AmigaOS pojawił się wraz z wydaniem AmigaOS 3.5.

PS.

Nawet system w wersji 3.1 sprzedawany przez AT był nazwany AmigaOS:

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2013 13:20:48 przez gorzyga
[#1794] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy
...odezwał się podstarzały troll końsolowy
[#1795] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@jubi, post #1791

Ja zgadzam sie z Toba Jubi, ale promocja Amigi jako komputera i pewnej idei
spotyka sie z marnym rozdzwiekiem na PPA. Dla mnie kwintesencja Amigi sa czasy
czasopism papierowych poswieconych Amidze (tak krajowych jak i zagranicznych).
To oczekiwanie w napieciu na nowe programy i gry. Kazdy ten program i gra byly
unikalne, byly pisane i przeznaczone tylko dla Amigi. Teraz epoka masowego
Internetu jest porazka "Amigi" na pelnej linii. Nie wiem do czego daza ci wszyscy
"Amigowcy", ktorzy portuja na ten komputer jakies programy i gry o otwartych zrodlach.
Zmierzaja do niczego, to portowanie jest celem samym w sobie.
W moim odczuciu nie tedy droga, Amiga moze albo pozostac w naszych sercach
jako wspanialy okres w zyciu, moze tez byc przedmiotem uwielbienia nawet do dzis.
Watpie jednak, by ci "nowo-amigowcy" darzyli w jakikolwiek sposob dawniejsze czasy.
A historie trzeba szanowac. Nie mozna isc do przodu nie ogladajac sie za siebie.
Prozno szukac zakatka w Internecie gdzie "klasykowcy" znalezliby swoja oaze.
[#1796] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@gorzyga, post #1793

Nawet system w wersji 3.1 sprzedawany przez AT był nazwany AmigaOS:

Problem w tym, że twój dzisiejszy punkt widzenia jest spaczony latami postamigowej propagandy.

Nie chodzi o to co ty dzisiaj chcesz zobaczyć, tylko co widzieli Amigowcy w czasach Amigi.

Dla nich było oczywiste, że pudełko, które tu pokazujesz jest to produkt OS 3.1 do komputera Amiga. Amiga na tym pudełku oznacza komputer, hardware - nie OS. Dobrze obrazują to artykuły z epoki, na przykład test OS 3.1 z Magazynu Amiga:

"Nazwa urządzenia(?): System operacyjny w wersji 3.1". Gdzie tam widzisz "AmigaOS"? Widzisz tylko to, co chcesz widzieć, a nie to, jak było naprawdę.

Jeśli się przyjrzysz naprawdę uważnie swojemu zdjęciu, to zauważysz znaczek (R) za słowem Amiga. Na tym pudełku nie jest obecny produkt "AmigaOS". Jest w nim produkt "OS", przeznaczony dla komputera "Amiga(R)".

"AmigaOS" jako osobny produkt jest sztucznym wytworem czasów postamigowych, i z OSem Amigi(R) nie ma nic wspólnego.

Nie chodzi o to, co ty widzisz teraz, przez pryzmat tego, co było później, tylko o to, co było istotne w czasach Amigi. Na tym polegają badania historyczne, a nie na naginaniu przeszłości w celu uzasadnienia przyszłości.

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2013 13:33:58 przez jubi
[#1797] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@jubi, post #1796

Nie uruchamiaj się tak bardzo OK Ja po prostu stwierdzam fakt.
[#1798] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@jubi, post #1796

Do ciebie ciagle niedociera fakt, ze amiga i jej system zostaly rozlaczone. Kazdy ma kawalek tortu zwanego kiedys amiga.
Tak szczerze, to pora przyjac do wiadomosci ze klasyk umarl, zostala tylko jego spuscizna.
[#1799] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@AmiChris, post #1798

To nie klasyk umarł, tylko próby jego unowocześnienia spełzły na niczym. Ani Hyperion ani reszta nie rozumieją czym była Amiga i dlaczego stała się tak popularna. To co dzisiaj jesteśmy świadkami nosi nazwę "musztarda po obiedzie"!
[#1800] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@Hextreme-Attic, post #1799

To nie klasyk umarł, tylko próby jego unowocześnienia spełzły na niczym. Ani Hyperion ani reszta nie rozumieją czym była Amiga i dlaczego stała się tak popularna. To co dzisiaj jesteśmy świadkami nosi nazwę "musztarda po obiedzie"!

Dokładnie, trudno ująć to lepiej. Kiedyś słowo "Amiga" kojarzyło się z wielką wizją, nowoczesnością, grafiką, układami specjalizowanymi które były lata świetlne przed konkurencją, wybitnym systemem operacyjnym z pionierskim multitaskingiem wśród komputerów domowych.

A dziś? Działania post-amigowców doprowadziły do tego, że kojarzy się z przestarzałym, garażowo wytwarzanym sprzętem, czasem wręcz wyjętym ze śmietnika, jeśli nie dosłownie, jak stare Macintoshe PowerPC, to ze śmietnika technologii, jak te "nowe" przestarzałe płyty z PPC obklejone boing-ballami od góry do dołu.

Dziś Amiga potrzebuje naszej pomocy w odkłamaniu rzeczywistości.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem