Wątek zamknięty
[#1501] Re: 64 bit system

@mccnex, post #1493

Tak.
[#1502] Re: 64 bit system

@posylus, post #1495

To chyba jasne, AmigaOS 4.x jest oficjalnym następcą AmigaOS 3.x, bo Hyperion ma pełne i wyłączne prawa do tworzenia następcy AmigaOS 3.x oraz ma prawo wykorzystywać system 3.1.

To co napisałeś bardziej definiuje mi oficjalną inkarnację konkretnego systemu, a nie oficjalny system dla jakiejś platformy. Jest subtelna różnica pomiędzy jednym a drugim.

Stąd AmigaOS 4.x w wydaniu Hyperionu jest oficjalnym systemem operacyjnym dla komputerów Amiga

Jak dla mnie to Twoje argumenty definiują OS4 jedynie jako oficjalną kontynuację OS3.
[#1503] Re: 64 bit system

@GumBoy, post #1502

Jak dla mnie to Twoje argumenty definiują OS4 jedynie jako oficjalną kontynuację OS3.

Sam sobie odpowiedziałeś. To Hyperion na mocy porozumienia ma wyłączne prawo do rozwoju AmigaOS. Zatem jego produkt jest oficjalnym systemem Amigi. Nie wiem już ile trzeba to tłumaczyć. To, że ścieżka rozwoju Hyperionu może się nie podobać to jedno, ale oficjalnie prawa do używania AmigaOS nikt im nie zabierze. Zresztą proszę poczytać, co o swoich systemach piszą sami producenci:
1. AROS -"(...)The AROS Research Operating System is a lightweight, efficient, and flexible desktop operating system, designed to help you make the most of your computer. It's an independent, portable and free project, aiming at being compatible with AmigaOS at the API level (...)"
2. Morphos - "(...)MorphOS is a lightweight, highly efficient and flexible desktop operating system.(...) allows to transparently execute legacy applications developed for the Commodore Ax00 series of computers(...)"
3. Hyperion = "(...)AmigaOS The authentic Amiga experience with the original Amiga Operating System.(...) Experience the excitement of the one and only AmigaOS. (...)"

Ciekawe, że nikt poza pkt. 3 nie mówi nic o tym, że to system Amigowy ?!? Ciekawe dlaczego? Może dlatego, że nie ma prawa? Ale jasne, fakty i tak nie mają znaczenia. Inną sprawą jest to który jest lepszy, ale to też należałoby określać w oparciu o jakieś normy lub odczucia subiektywne. Niemniej jednak król jest tylko jeden, a u nas mamy tylko jeden oficjalny system operacyjny dla Amigi, czyli Amiga Operating System w skrócie AmigaOS tworzony przez firmę Hyperion. I czy komuś się to podoba, czy nie ich wizja jest oficjalną wizją systemu operacyjnego dla Amigi, może niestety, ale tak jest. Dlatego jak odpalasz MOS, AROSA i inne rozwiązania oficjalnie nigdy nie powita cię AmigaOS, co przy hobbystycznej zabawie w Amigowanie nie jest bez znaczenia. No bo skoro uważasz się za Amigowca, a nie używasz systemu operacyjnego Amigi, tylko jakiegoś klona, to tak jakbyś nałożył odpowiednio oskórowanego X-a na BSD i nazywał się makowcem...

Inną sprawą jest temat "Moja definicja Amigi" - jeżeli ktoś napisze moim zdaniem MOS jest bardziej Amigowy niż AmigaOS, to inna sprawa, chociaż po pojawieniu się Windows95 tłum ludzi krzyczał co to jest i co to za głupi przycisk "start", że windows 3.11 wyglądał inaczej itp... tylko to były osobiste zdania ludzi, natomiast oficjalny rozwój systemu Windows był w rękach MS i to on decydował i decyduje dalej jak wygląda windows, to on wprowadził kafelki i od dzisiaj oficjalnie windows to kafelki. Owszem możesz przywrócić pulpit, ale MS zmienia wygląd systemu bo to oni odpowiadają za jego rozwój. Dokładnie identycznie jest z Hyperionem, możesz bardziej lubić MOS-a, ale to jak wygląda Amigowy System oficjalnie kształtuje poprzez swój produkt AmigaOS 4.x. Jeżeli wprowadzą sraczkowate ikony z przyciskami na dole, to oficjalnie Amiga Operating System zmieni wygląd na sraczkowaty z ikonami na dole i koniec.

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2013 11:15:27 przez posylus
[#1504] Re: 64 bit system

@jubi, post #1377

A teraz powtarzaj za mną, najlepiej na głos:

"Amiga One" x1000
"Amiga One" 500

"Amiga" 500
"Amiga" Mini

Jasne?

Nie chce mi się wierzyć, że jesteś taki głupi więc na pewno udajesz.
A może potrzebujesz jakiejś grafiki do zrozumienia?
Udowodniono ci, że Amiga One to nowa Amiga a ty dalej brniesz w zaparte w swoje pozbawione jakiejkolwiek logiczności rozumowanie.

I jeszcze takie pytanie, żeby cię się już totalnie zmieszać
Skąd wiesz, że CUSA ma prawo do znaku "Amiga" a nie np. do znaku "Amiga mini" i musi mieć to mini w nazwie? Na jakiej podstawie twierdzisz, że mini jest dodatkiem?
Może dostali licencję tylko na "Amiga mini"?
Widziałeś ich licencję?
Bo jak nie to banialuki, które głosisz są jedynie wyssanymi z palca teoriami bez pokrycia.
Możesz sobie zrobić jakąś grafikę żeby to lepiej zrozumieć
[#1505] Re: AmigaOne to Amiga

@gorzyga, post #1387

Mi w AmigaOne X1000 brakuje ciągłości sprzętowej z klasykami. O ile sam system jest oparty na źródłach AmigaOS 3.x, to sprzęt nie zawiera ani grama amigowej technologii.

A ile techologii z Maków 68k czy nawet PPC jest we współczesnych Makach x86?
I jakoś nikt nigdy nawet nie wpadł na argument "To nie Mak bo nie ma ani grama z technologii starych maków 68k/PPC").
Sprzętowego emulatora 68k też w tych maszynach nie uświadczysz.
[#1506] Re: 64 bit system

@wali7, post #1477

Ten pierwszy to raczej pewniak, podany model ID, zgadza się. O resztę trzeba pytać. Tak czy inaczej - miniaki 1.5 GHz są, w cenie poniżej 400 zł

To jeszcze dolicz koszt wysyłki z USA, oraz 19% cła.
Dalej jest tańszy niż 400zł?
[#1507] Re: 64 bit system

@lekarz_med, post #1504

To dlaczego Amiga Inc nie uznaje Amigi One za kontunuacje Amigi? Pelnoprawnym i jedynym kontynuatorem linii komputerow Amiga sa sprzety Amiga produkowane przez C USA, ktora ma wylaczne prawo do uzytkowania marki "AMIGA" . Takie informacje mozna znalezc na stronie Amiga Inc.

Podobnie jak info, ze kolaboracja z Hyperion / Eyetech wygasla w 2006 r :)

Demagogia nie na tym forum.
[#1508] Re: 64 bit system

@posylus, post #1503

Sam sobie odpowiedziałeś. To Hyperion na mocy porozumienia ma wyłączne prawo do rozwoju AmigaOS. Zatem jego produkt jest oficjalnym systemem Amigi.

Nie. Jego produkt jest oficjalną kontynuacją systemu Amiga OS.
Zarazem jest jednym z systemów dostępnych na komputerach Amiga. To jest subtelna różnica.

To, że ścieżka rozwoju Hyperionu może się nie podobać to jedno, ale oficjalnie prawa do używania AmigaOS nikt im nie zabierze

Nigdzie nie napisałem, że nie mają takiego prawa.
[#1509] Re: 64 bit system

@posylus, post #1503

Poza tym Amiga CUSA ma wyłącznosć używania nazwy "Amiga" tylko na komputerach typu "all-in-one".
[#1510] Re: 64 bit system

@GumBoy, post #1508

Jego produkt jest oficjalną kontynuacją systemu Amiga OS.
Zarazem jest jednym z systemów dostępnych na komputerach Amiga. To jest subtelna różnica.

Niezła gra słów, owszem jest jednym z systemów dostępnych na komputerach Amiga, ale jest jedynym systemem który ma prawo nazywać się jako system Amigi (podpowiadam AmigaOS = Amiga Operating System = System Operacyjny Amigi), a to jest już kolosalna różnica. To tak jak z makami x86, można na nich odpalać różne systemy (winda, linuch) ale oficjalnie jest tylko jeden system MacOS X i nikt nie ma prawa się tak mówić że jego system jest bardziej makowy, bo przecież OS X niezbyt przypomina MacOS 7..9, tak jak AmigaOS 4.x różnic się od 3.x, ale to ciągle jest jedyny AmigaOS, reszta to wolna twórczość.

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2013 13:20:31 przez posylus
[#1511] Re: 64 bit system

@posylus, post #1510

Niezła gra słów, owszem jest jednym z systemów dostępnych na komputerach Amiga, ale jest jedynym systemem który ma prawo nazywać się jako system Amigi

I tu się nie zgadzam. Systemem mojej Amigi będzie system który na niej odpalę. I nie potrzebuję niczyjego pozwolenia oficjalnego, żeby go zainstalować (póki co). Nie mam zamiaru polemizować który z dostepnych systemów jest bardziej amigowy, bo średnio mnie to obchodzi akurat, zwracam jedynie fakt na to, że inaczej rozumiemy stwierdzenie "system operacyjny Amigi".

ale oficjalnie jest tylko jeden system MacOS X

Oficjalnie produkowany przez Apple jest jeden. I tyle.

i nikt nie ma prawa się tak mówić że jego system jest bardziej makowy,

Oczywiście, że ma prawo. Inna sprawa, czy faktycznie jest tak jak mówi. Osobiście nie wiem jak jest z Windowsem na Makach, jesli bez żadnych modyfikacji się je instaluje, Windows zainstalowany na Macu jest systemem Maca. Czy bardziej Apple'owy filozofią od samego MacOSa to już inna bajka.
[#1512] Re: 64 bit system

@posylus, post #1510

Swoją drogą mam wrażenie, że dla Ciebie systemem amigi jest system który się nazywa "system amigi", a nie system który po prostu jest systemem uruchomionym na Amidze. Czyli jeśli mam na Amidze Linuksa to nie mogę powiedzieć że systemem mojej Amigi jest linuks.
[#1513] Re: 64 bit system

@lekarz_med, post #1504

Skąd wiesz, że CUSA ma prawo do znaku "Amiga" a nie np. do znaku "Amiga mini" i musi mieć to mini w nazwie? Na jakiej podstawie twierdzisz, że mini jest dodatkiem?

Oficjalny komunikat na oficjalnej stronie Amiga Inc.

http://www.amiga.com/news/2010-08-31-commodore-amiga-aio.php

Nie potrafisz przeczytać kilku słów po angielsku?

To pomogę:

Commodore USA nabyło WYŁĄCZNE prawa do do trademarku "Amiga" jako JEDYNE ma prawo produkować komputery z brandem Amiga.

A teraz udowodnij mi, co jest nielogicznego w tym rozumowaniu:

- Commodore USA ma WYŁĄCZNE prawo do produkowania komputerów opatrzonych brandem Amiga, na całym świecie (wordlwide, exclusive license)
- wynika z tego, że nikt inny na całym świecie NIE ma prawa do produkowania komputerów opatrzonych marką Amiga
- z czego wynika, że firma produkująca AmigiOne również NIE ma prawa do produkowania komputerów opatrzonych brandem Amiga
- z czego wynika, że firma produkująca AmigiONE nie produkuje Amig - bo nie ma do tego prawa. Wypuszcza produkty opatrzone brandem AmigaOne, bo nie ma prawa do brandu Amiga.

powiedz mi, w którym miejscu tego rozumowania jest błąd. Możesz też zrobić grafikę.

Amiga Inc. nie udzieliło licencji Eyetech na posługiwanie się brandem Amiga, jedynie i tylko AmigaOne.

The owner of the trademark, Amiga Inc., licensed the rights to make hardware using the AmigaOne brand to a computer vendor based in the UK, Eyetech Group. However, due to poor sales Eyetech suffered substantial losses and ceased trading.[8] In 2010 Commodore USA acquired rights to the Amiga name.[9]

źródła:
http://en.wikipedia.org/wiki/Amiga,_Inc.
^ "AmigaOne News : 20 Answers with Alan Redhouse of Eyetech". 2005-06-06. Retrieved 2010-09-03.
^ "Commodore USA announces acquisition of Amiga exclusive worldwide licensing rights". 2010-08-31. Archived from the original on 4 November 2010. Retrieved 2010-11-06.
[#1514] Re: 64 bit system

@lekarz_med, post #1504

Możesz sobie zrobić jakąś grafikę żeby to lepiej zrozumieć

Ja nie muszę, ale zrobię specjalnie dla ciebie, może pismo obrazkowe łatwiej zrozumiesz.

Na poniższym obrazku mamy fragmenty dwóch stron www, dwóch róznych firm, nazwijmy je Firma 1 i Firma 2.

I teraz zagadka dla ciebie - która z tych firm, Firma 1 czy Firma 2 ma prawa do trademarku "Amiga", bez żadnych dopisków, dodatków itd?

Myślę, że zagadka będzie łatwa, nawet dla ciebie.

Dla ułatwienia na samym dole jest zdjęcie Amigi co do której nikt nie ma wątpliwości, że jest Amigą.

[#1515] Re: 64 bit system

@jubi, post #1513

Commodore USA nabyło WYŁĄCZNE prawa do do trademarku "Amiga" jako JEDYNE ma prawo produkować komputery z brandem Amiga.

Znowu następuje manipulacja treścią. Bądź łaskaw przytoczyć początek komunikatu:
Commodore USA, LLC will produce a full line of new AMIGA branded "AIO" (All In One) keyboard computers, under an exclusive worldwide license granted by Amiga Inc. for this newly revitalized computer category.

Tu ja pomogę, że mają prawo do marki Amiga tylko dla przywracanej kategorii komputera AIO (wszystko w jednym, czyli klawiaturo-komputera jak A500). Czyli nie mają prawą produkować np. wersji tower, tylko potworki wzorek A500.

Owszem masz rację, co do brandu AmigaONE, ale o tym było pisane wcześniej, że nie udało się wyrwać marki Amiga, a tylko AmigaONE. Przez to na rynku mamy system amigi AmigaOS ale nie mamy zgodnego z nim komputera z brandem Amiga, a tylko AmigaOne. Oczywiście CUSA to banda baranów, bo zamiast kłócić się o kasę, mogliby się dogadać z Hyperionem i utworzyć komputer Amiga pod AmigaOS i mielibyśmy ponownie prawidziwą Amigę. A tak mamy albo hardware Amiga, albo OS AmigaOS. Nawet Amiga made by CUSA, która odpala AROSA (o czym piszą w przytaczanym oświadczeniu, że ich klawiaturo-komputery Amiga będą w pełni zgodne z AROSEM) to będą tylko połowiczne kompy, bo ... nie będą miały systemu operacyjnego amigi, czyli AmigaOS, a tylko AROS. Taki już pokraczny los tej naszej przyjaciółki, jedni mają nogi inni głowę, ale nikt nia ma całej kobitki...
[#1516] Re: 64 bit system

@jubi, post #1514

Myślę, że zagadka będzie łatwa, nawet dla ciebie.

Chyba zostało wyjaśnione kto ma prawo do brandu Amiga, czyli czyje komputery są Amigami, ale jednocześnie nie zapominaj, że zgodnie z poprzednio przytoczonym ogłoszeniem CUSA ma prawo brandować Amigą tylko komputery które są zintegrowane z klawiaturą... mają wyłączną licencję tylko na taki rodzaj kompa, więc nie mogą zaprezentować nic innego, bardziej profesjonalnego.... Może własnie dlatego nic nie zaprezentowali, a komputerek bez klawiatury nazywa się... "Amiga Mini", czyli sytuacja jest podobna do "Amiga One".
[#1517] Re: 64 bit system

@posylus, post #1515

will produce a full line of new AMIGA branded "AIO" (All In One) keyboard computers

Masz rację z tym all-in-one. Wedłu słów samego Commodore USA:

CommodoreŸ trademark used by Commodore USA, LLC for its line of AIO (All-In-One) keyboard, desktop and HTPC computers, and is the trademark of Commodore Holdings, BV, registered in the United States and other countries.

AmigaŸ trademark used under exclusive worldwide license by Commodore USA, LLC for its line of AIO (All-In-One) keyboard computers, and worldwide non-exclusive license for desktop, tower and HTPC computers, and is the trademark of Amiga Inc., registered in the United States and other countries.

Dla desktopów licencja jest non-exclusive, co nie zmienia faktu, że producent AmigaOne jej nie ma, a producent Amigi (Commodore USA) ją ma, chociaż niewyłączną.

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2013 14:33:02 przez jubi
[#1518] Re: 64 bit system

@posylus, post #1516

Słyszałem o AmigaONE - nazwa produktu na sronie producenta (A-EON). Co to jest Amiga One, gdzie to można kupić ?
[#1519] Re: 64 bit system

@ede, post #1518

Se poczytaj o tym, że zarówno "AmigaOne" jak i "Amiga One" jest równoznaczne
[#1520] Re: 64 bit system

@odo, post #1519

Być może, z tym, że w/g Google na stronie a-eon.com nazwa AmigaOne występuje 39 razy, a "Amiga One" ani razu. To co, nie korzystają z prawa, które mają? A może boją się pozwu?
[#1521] Re: 64 bit system

@posylus, post #1516

mają wyłączną licencję tylko na taki rodzaj kompa, więc nie mogą zaprezentować nic innego, bardziej profesjonalnego.... Może własnie dlatego nic nie zaprezentowali, a komputerek bez klawiatury nazywa się... "Amiga Mini", czyli sytuacja jest podobna do "Amiga One".

To nie jest taki sam przypadek. Jak ci pokazałem wyżej, mają także licencję na trademark Amiga dla komputerów innych niż all-in-one, tylko, że niewyłączną.

Więc mogą nazwać komputer "Amiga" Mini, gdzie "Mini" jest oznaczeniem modelu, a nie nieodłączną częścią nazwy produktu, jak "One".
[#1522] Re: 64 bit system

@jubi, post #1517

In 2010 Commodore USA acquired rights to the Amiga name

To informacja z Wikipedii, która jest dla mnie żadną wyrocznią. Jest pełna bzdur, może wyznaczać kierunek poszukiwań, ale podawanie jej jako źródła trąci myszką.
A co do licencji to proszę Ci nie skracaj cytatów, bo to zmienia znaczenie:
Commodore USA, LLC will produce a full line of new AMIGA branded "AIO" (All In One) keyboard computers, under an exclusive worldwide license granted by Amiga Inc. for this newly revitalized computer category.

Podkreślam:
new AMIGA branded "AIO" (All In One) keyboard computers, under an exclusive worldwide license granted by Amiga Inc. for this newly revitalized computer category.

Co należy tłumaczyć, że dostali wyłączność na markę Amiga na potrzeby przywracanej kategorii komputerów AIO. Wieć proszę jeszcze raz nie wytykać innym braki w znajomości języka i jednocześnie samemu wybiórczo przytaczać cytaty całkowicie zmieniające sens wypowiedzi.

Z przytoczonego pełnego oświadczenia o udostępnieniu marki Amiga Commodore USA jasno wynika, że marka Amiga została przekazana w celu przywołania do życia komputerów kategorii AIO, czyli tzw, klawiaturo-komputerów.

Zresztą zamiast toczyć pianę i przeszukiwać wikipedię należy udać się na stronę producenta, który w stopce jest zobowiązany podać prawdziwe informacje o znakach towarowych (bo by go prawnicy zabili finansowo). A w stopce CUSA mamy:
Amiga® trademark used under exclusive worldwide license by Commodore USA, LLC for its line of AIO (All-In-One) keyboard computers, and worldwide non-exclusive license for desktop, tower and HTPC computers, and is the trademark of Amiga Inc., registered in the United States and other countries.

Co zatem pisze samo CUSA:
1. ma wyłączność na świat na markę Amiga dla komputerów tylu AIO (czyli to co pisałem wcześniej), czyli tylko CUSA może tworzyć klawiaturo-komputery Amiga
2. ma prawo bez wyłączności tworzyć inne rodzaje komputerów typu desktop, tower oraz HTPC pod marką Amiga w USA i poza nią

Stąd wypuścili "Amiga mini", ale zaraz ktoś inny może wypuścić Amigę desktop a jeszcze inny Amige w obudowie Tower. Zależy kto posmaruje tą popapraną i nędzną Amigę Inc., która poza dojeniem i upadlaniem marki Amiga nic więcej nie osiągnęła. Plusem jest to, że prawo do brandu Amiga nie jest zastrzeżone dla jednego producenta, więc teoretycznie X1000 po posmarowaniu Amiga Inc mogłoby się stać prawdziwą Amigą, a nie tylko Amiga One.
[#1523] Re: 64 bit system

@jubi, post #1521

No to kup sobie taką super wypasioną Amigę z Commodore USA i ciesz się
[#1524] Re: 64 bit system

@posylus, post #1522

Poprawiłem w poście 1517 tę kwestię wyłączności.

Stąd wypuścili "Amiga mini", ale zaraz ktoś inny może wypuścić Amigę desktop a jeszcze inny Amige w obudowie Tower. Zależy kto posmaruje tą popapraną i nędzną Amigę Inc., która poza dojeniem i upadlaniem marki Amiga nic więcej nie osiągnęła. Plusem jest to, że prawo do brandu Amiga nie jest zastrzeżone dla jednego producenta, więc teoretycznie X1000 po posmarowaniu Amiga Inc mogłoby się stać prawdziwą Amigą, a nie tylko Amiga One.

No racja. Jest taka potencjalna możliwość. Ale na chwilę obecną, tak jak powiedziałeś, AmigaOne jest tylko AmigąOne. Może się to zmienić w przyszłości, tego nie wiemy. To pewnie tylko kwestia pieniędzy.

Dla mnie ta cała sytuacja ukazuje tylko śmieszność walki o naklejkę "Amiga". A w porównaniu z nią walka o naklejkę "AmigaOne" jest jeszcze śmieszniejsza.

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2013 15:15:46 przez jubi
[#1525] Re: 64 bit system

@jubi, post #1520

Myślę że chodzi o ciągłość, wszystkie poprzednie modele nazywały się AmigaOne pisane nierozłącznie. Spacja tu nic nie zmienia, przynajmniej dla mnie.
Jest wydarty AmigaOS, AmigaOne (ostatni desktop roibiony przez Amigę Inc) i boing. Znaki towarowe to nie jest jakiś kompleks związany z naklejką - część osób, i powiedziałbym że większosć jak to się określa "czerwonych", ma jakieś tam nadzieje na zaistnienie komputera z systemem na poziomie wyższym jak amatorka dla fanów. Oczywiście w tak małym środowisku mogą śmieszyć NDA czy dbałosć o pewne szczegły charakterystyczne dla projektów komercyjnych. Ale tak własnie to się odbywa, i dla mnie jest to na plus.
[#1526] Re: 64 bit system

@ede, post #1518

Informacja znajduje się na stronie producenta - którą odwiedziłeś
link
[#1527] Re: 64 bit system

@adam_mierzwa, post #1525

Spacja tu nic nie zmienia, przynajmniej dla mnie.

No to może jeszcze Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/AmigaOne

brak "Amiga One", zawsze jest "AmigaOne"

http://pl.wikipedia.org/wiki/AmigaOne

tu "Amiga One" występuje tylko w linku zewnętrznym

"Test komputera micro Amiga One i systemu AmigaOS 4"

na portalu amigaos.pl, który jak wiadomo nie jest obiektywny w tej sprawie, bo ma interes w takim a nie innym pisaniu tej nazwy. Może pokażesz mi jakieś oficjalne, obiektywne źródło, które używa nazwy "Amiga One"?

Tylko proszę nie jakąś stronę fanatyka AmigaOne.

Nie twierdzę, że pisownia rozdzielna jest niepoprawna, tylko, że nie potrafię jej znaleźć.
[#1528] Re: 64 bit system

@adam_mierzwa, post #1526

Gdzie kupiłeś swoją Amigę One i jaki to model ?
[#1529] Re: 64 bit system

@jubi, post #1527

Jest to zawarte w umowie, i chyba niedawno Radov (możliwe nawet że w tym wątku) cytował fragment. Hyperion ma prawo także do nazwy Amiga One pisanej rozdzielnie, przy czym rozdzielnosć obejmuje dowolną ilosć znaków białych (np. spacja, tab, enter).
Co do wspomnianej wikipedii - oczywiście że jest pisownia razem bo taka jest oficjalna nazwa tej linii amig jak i modelu AmigaOne X1000. Hasło wiki zawiera opis komputerów amiga z serii AmigaOne a nie opis praw Hyperionu.
Wszystkie dokumenty są dostępne w internecie - jest strona poświęcona próbie usystematyzowania tego bagna. Zawiera dokumenty w pdf i jest tego naprawdę sporo. Można powiedzieć że jest to internetowy pomnik krętactwa Amiga Inc.

[#1528]
Na e-bayu, wszystko jest w profilu, reszta na blogu.

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2013 17:59:46 przez adam_mierzwa
[#1530] Re: 64 bit system

@adam_mierzwa, post #1529

A możesz zdradzić cenę ? Ile razy się przymierzałem to kwota była zabójcza i mnóstwo chętnych...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem