Wątek zamknięty
[#1471] Re: 64 bit system

@XoR, post #1470

Już pisałem wyżej, że mnie w tym momencie nie stać. Dzisiaj nie uśmiecha mi się wydać 3 klocki na płytę z AOS4.x, ale może w przyszłości... Z drugiej strony powinno się mieć zabawki o których się marzy, tak stanie się posiadaczem 1260 smakowało jak najlepsze wino, tak kiedyś będzie smakował AOS 4.x :D
[#1472] Re: 64 bit system

@Geekboy68k, post #1465

Sprawdziłem na Allegro jaki sprzęt można kupić za tyle ile podałeś, wyszło mi prawie dokładnie to co podał recedent (a nawet gorzej): Intel Core2Duo 2-2.6 GHz, 2 GB RAM.... Podaj jakie podzespoły twoim zdaniem można kupić, najlepiej z linkami z Allegro (oczywiście interesują nas ceny transakcyjne, a nie startowe aukcji), bo moim zdaniem podajesz nieprawdziwe dane.
[#1473] Re: 64 bit system

@XoR, post #1470

Pewnie koszta i dostępność sprzętu. Ja na swoją X1000 czekam w kolejce już kilka miesięcy, a na każdego maila dostaję prostą odpowiedź w stylu "keep calm bro!".
Cholera, już szybciej kupiłbym pralkę na początku lat 80-tych
[#1474] Re: 64 bit system

@Geekboy68k, post #1468

Nie musisz ruszać grafy, te testy to są pure CPU benchmarki. Co do wyceny sprzętu - Radov pisał o używanym PC za kilkaset zł, który zje Applowskie PPC na śniadanie i jak widać - sromotnie się pomylił. Testowy PC definitywnie kosztuje te kilkaset złotych i działając - jak sugeruje Radov - pod kontrolą WinUAE definitywnie nie zjada dziadowskiego Appla. Kropka.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 16:43:13 przez recedent
[#1475] Re: 64 bit system

@posylus, post #1467

oficjalną kontynuacją AOS 3.x i jest nim AmigaOS 4.x

MorphOS też jest oficjalną kontynuacją, bo przecież nikt się z tym nie kryje :)

Tylko produkt Hyperionu jest pełnoprawnym AmigaOS, reszta to niestety klony.

Obydwa systemy to kontynuacje AmigaOS 3.x. Każdy poszedł inną drogą, MOS jest bardziej kompatybilny, AOS poszedł w stronę X'ów, aby portować więcej z Linuxa. MacOSX zresztą też poszedł w X'y, ale uwierz mi, że odpalanie programów pod X-windows to żadna przyjemność...

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 16:46:19 przez kjb666
[#1476] Re: 64 bit system

@Geekboy68k, post #1468

Najtańsze Maki Mini jakie znalazłem

Dlatego napisałem o eMacu 1,25GHz za 200zł, równie dobrze możesz kupić PM 1,25GHz za około 200zł.

A co do dysków, mówimy o używanych makach i pecetach, więc siłą rzeczy będą używane :)
[#1477] Re: 64 bit system

@Geekboy68k, post #1473

Minimaki G4 1.5 GHz:
http://www.ebay.com/itm/Apple-Mac-Mini-G4-Desktop-M9687LL-B-A1103-Sep-2005-Upgraded-original-box-/251209118896?pt=Apple_Desktops&hash=item3a7d3af4b0 za 99$
http://www.ebay.com/itm/Apple-Mac-Mini-G4-1-5Ghz-160GB-1GB-Desktop-/321050642078?pt=Apple_Desktops&hash=item4ac01c069e na razie 1.04$, 4 dni do końca, nie podany model ID, w opisie tylko taktowanie CPU
http://www.ebay.com/itm/Apple-Mac-Mini-PowerPc-G4-80GBHD-1GBmemory-Os-X-10-5-8Updated-/181056528096?pt=Apple_Desktops&hash=item2a27cf5ee0 31$, jeszcze 8 dni
Ten pierwszy to raczej pewniak, podany model ID, zgadza się. O resztę trzeba pytać. Tak czy inaczej - miniaki 1.5 GHz są, w cenie poniżej 400 zł
[#1478] Re: 64 bit system

@kjb666, post #1475

Możemy sobie żartować o oficjalności bo realia wymusiły to co mamy - systemy fanowskie. Ale ciekawi mnie ta większa kompatybilność - to co odpalisz takiego czego nie mogę ja? Nie twierdzę że nia ma takich rzeczy, ale chciałbym je poznać.
Co do X-ów - nie posiadam w systemie. Nie chodzi o to że są za wolne, po prostu mi nie pasują. Główny atut to możliwość odpalenia Gimpa, a ze nie lubię Gimpa to temat X-ów nie istnieje dla mnie.
Kiedy klikałeś ostatnio coś pod AmigaOS 4.x?
[#1479] Re: 64 bit system

@posylus, post #1467

na rynku jest tylko jeden system AmigaOS będący oficjalną kontynuacją AOS 3.x i jest nim AmigaOS 4.x

ja ta mantre ciagle slysze, cokolwiek by fanowi os4 o tym systemie nie powiedziec, no wiec niech ci bedzie. chociaz niektorzy powiedzieliby ze os4 jest systemem na licencji amigaos i ktos moze ta licencje kiedys odebrac, bo system nie spelnia kwalifikacji jakosciowych tak jak fiat odebral licencje fso. zreszta os4 w stosunku do orginalu przypomina mi z lekka poloneza albo raczej tarpana w porownaniu z fiatem, wiec analogia wydaje sie trafna.

Co zaś do integracji z linuxem to jako końcowy użytkownik mało mnie to obchodzi.

a powinno, bo jestes konsumentem i jako takiego powinienes sie traktowac. slepe posluszenstwo i uleglosc prowadzi do nikad, co polacy powinni wiedziec najlepiej. zreszta polityka firmy w tym wzgledzie wplywa bezposrednio na twoje codzienne doswiadczenie z systemem. pod ktorym tak jak w przypadku amicygnixa musisz odpalic najpierw linuxa i jego powierzchnie by korzystac z wielu promowanych aplikacji.
Identycznie jest u nas,

kompletnie bledna analogia it to na tylku poziomach ze trudno sie wogole ustosunkowac. trwaloby to chyba lata. nie wiadomo czy chodzi o wstaczna kompatybilnosc, bo ta w os4 nie jest najlepsza, ale amiga z tego i tak nie slynie. prawdopodobnie najbardziej wstecznie kompatybilnym systemem bedzie aros68k. no wiec przynajmniej:
to Windows 95 wyznaczał ścieżki rozwoju systemu rodziny Windows.

os4 to nie windows i zadnych sciezek nie wyznacza, nawet timberwolf (jezeli cos mialby wyznaczac) nie jest de facto dzielem hyperionu. to morphos i aros wyznaczaja kierunek a os4 beznadziejnie goni za nimi probujac zaimplementowac co tamci dawno maja. rozejrzyj sie. by efektywnie wplynac na srodowisko trzeba miec jednak jakies atuty, microsoft je jednak mial, chociaz niektorzy twierdza ze to falszywe karty. ale bluff jest bronia dobrego gracza, hyperion.. no co tu duzo mowic.. nie graja w zadnej lidze , nawet podworkowej.
Korzystam do zabawy z klona MOS-a, jest fajny, ale to nie AmigaOS, więc jakbym teraz mógł przeskoczyć na AmigaOS 4.x zrobiłbym to bez żadnych sentymentów, a to dlatego że o ile możemy mieć wątpliwości o to czy AmigaONE jest następcą Amigi o tyle nie ma żadnych wątpliwości który system jest prawnym następcą AmigaOS 3.x, bo nawet nazywa się AmigaOS (czyli Amiga Operating System).

moze tak rzeczywiscie jest z mosem. sam jak mowilem nigdy nie mialem okazji, natomiast uzywalem os4, stwierdzilem ze kicha i do tego czego oczekuje oryginalna amiga lepiej sie nadaje i dziwie sie kazdemu kto tak prawi jakby chcial za os4 oddac zycie.

tzw. systemy amigi ng to wszystko sa de facto klony, chociaz niektorym robi sie wode z muzgu ze niektore z sa bardziej oficjalne. nie ma ani ciaglasci firmy, ani personelu ani koncepcji ani nic. jest tylko wmawianie ludziom jakichs porozumien licencji i kodow zrodlowych ktorych nikt nie widzial. czlowiek od tego ma rozum zeby nie dac sie robic w balona, bujac to my panowie szlachta..

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 17:11:45 przez wawrzon

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 17:12:20 przez wawrzon
[#1480] Re: 64 bit system

@Geekboy68k, post #1468

4 dni temu zakończyła się bez kupca aukcja miniaka 1.25 MHz za 340 zł http://allegro.pl/apple-mac-mini-g4-1-25ghz-1gb-ram-40gb-dysk-lodz-i2894584759.html
W grudniu było kilka aukcji miniaków G4 w cenach 300-400 zł http://allegro.pl/listing.php/search?category=77936&closed=1&string=mac+mini&view=gtext&order=p&offer_type=2&price_from=&price_to=&postcode_enabled=0&state=0&distance=1&postcode=&city=&listing_sel=2&listing_interval=7&change_view=Poka%C5%BC%C2%A0%3E
był nawet jeden za 255 zł.
[#1481] Re: 64 bit system

@kjb666, post #1475

Rozumiem, że chodzi Ci o moją maszynę za 700-800 PLN? No więc zapodaję linki - oczywiście do używanych podzespołów, bo mój komputer nowy nie jest - zaznaczyłem to zresztą w poście:
CPU - Phenom II x2 560 Black Edition (ten procesor JEST fizycznie 4-rdzeniowy) - 200 PLN
Mobo - MSI 760GM (niestety, nie znalazłem dokładnie takiej jak moja - to nowsza rewizja) - 150 PLN
RAM - Kingston DDR3 HyperX 1600 MHz - 2 GB/CL9 - 44 PLN
HDD - Samsung SATA II 320 GB (podobnie jak z płytą główną - nie znalazłem identycznego modelu, więc wybrałem najbliższy parametrami z tej samej serii) - 110 PLN
Obudowa - Aerocool PGS QS-200 (nie polecam, głośna jak cholera!) - 160 PLN

Kwestia zasilacza - swojego modelu (Aerocool E80-500) nie znalazłem w sprzedaży - swego czasu był on polecaną konstrukcją, dlatego pogrzebałem w Sieci i znalazłem również polecaną, a dostępną jednostkę o identycznej mocy - OCz CoreXStream 500W SLI, który kosztuje 150 PLN.

Szybki rachunek: 814 PLN. Popisałem się trochę z obudową, która obwieszona fabrycznie zamontowanymi neonami wygląda jak milion dolarów dla ubogich - przerost formy nad treścią. Ponadto procesor nie jest wart tych 200 PLN - z tego co pamiętam niewiele więcej kosztował mnie dwie wiosny temu, a do tego był fabrycznie nowy. Można wziąć o wiele tańszą budę, a zaoszczędzone pieniądze dorzucić do kolejnych 2 GB pamięci. Niemniej jednak sprzęt o takich parametrach zbudowałem 2 lata temu za ok. 1000 PLN. Kupiłem dwurdzeniowy procesor serii Black (model 555), który po odblokowaniu zgłasza się jako 4-rdzeniowy Phenom II x4 950 i podobnie wypada w testach - fizycznie jest to identyczna konstrukcja, jednak ograniczona blokadą, którą de facto ściągnąć można dedykowanym softem od AMD, a całość jest sporo tańsza. Nie rozumiem tej filozofii... Podkręcił się do 3.8 GHz, ale w Sieci można znaleźć wyższe taktowania (spokojnie powyżej 4 GHz - Black Edition jest przeznaczony dla overclockerów). Na razie jednak nie potrzebowałem wyższej mocy.

Gdyby ten komp nie był mATX to podejrzewam, że byłby jeszcze tańszy...

Na chwilę obecną rozbudowałem sobie ten sprzęt o dodatkowe 6 GB pamięci (do 8 ), dysk SSD zastąpił talerzowy (i tak 90% danych trzymam w chmurze...) i na pokład zawitała karta VTX3D Radeon HD 7850 X Edition (2GB GDDR5). Karta czeka na podkręcenie, na razie nie wyegzekwowałem czasu...
Pecet daje radę, nie zestarzał się tak bardzo pod względem wydajności przez te 2 lata, jak przez podobny okres czasu moja poprzednia konstrukcja bazująca na C2D. Z tego co wiem, to podobne konstrukcje (bazujące na tym CPU) wciąż są składane jako budżetówki dla graczy.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 17:27:27 przez Geekboy68k
[#1482] Re: 64 bit system

@adam_mierzwa, post #1478

Napisz co chodzi z softu 68k pod OS4 źle - nie uruchamia się albo jest niestabilne, względnie nieużywalne. Porównamy czy chodzi pod MOSem. :) Umówmy się, że maszyna na której odpalamy system, to nie jest klasyk (MOS1.4.5 jak wiadomo oficjalnie nie chodzi na AGA, jednak dema pod AGA działają nieźle... co jest tyle dziwne, co ciekawe).
Na początek napiszę co nienajlepiej chodzi pod MOSem:
- DPaint - uruchamia się, ale nie jest zbyt stabilny, zdecydowanie lepiej używać PPaint, który działa super
[#1483] Re: 64 bit system

@adam_mierzwa, post #1478

Kiedy klikałeś ostatnio coś pod AmigaOS 4.x?

Czytałem wypowiedzi ludzi klikających po dwóch stronach barykady, nawet na tym samym sprzęcie jakim jest Pegasos2, a za niedługo będzie i Sam :)
[#1484] Re: 64 bit system

@Geekboy68k, post #1481

OK. Dzięki. W sumie to podobny sprzęt do mojego, ja mam Phenoma II x4 955. Ma już ponad dwa lata, sprawuje się b. dobrze. Jednak jak widzę, nie dałeś GPU, czyli używamy wbudowaną. Tak czy inaczej, sprzęt desktopowy pod WIntela sprzed paru lat generalnie bardzo dobrze daje radę dziś.
Jednak wspomniane 814 zł to wciąż ponad 2 - 3 razy więcej od ceny maka mini G4 (jak pisałem wcześniej, przez ostatni miesiąc ceny transakcyjne wynosiły 250 - 400 zł. Teraz jest posucha, ale pewnie do kilku dni coś się pojawi).
[#1485] Re: 64 bit system

@recedent, post #1474

Nie musisz ruszać grafy, te testy to są pure CPU benchmarki. Co do wyceny sprzętu - Radov pisał o używanym PC za kilkaset zł, który zje Applowskie PPC na śniadanie i jak widać - sromotnie się pomylił. Testowy PC definitywnie kosztuje te kilkaset złotych i działając - jak sugeruje Radov - pod kontrolą WinUAE definitywnie nie zjada dziadowskiego Appla. Kropka.

Tylko po co odpalać lame na emulowanym systemie jak można na takim nie-emulowanym?:P

Pozdrawiam
[#1486] Re: 64 bit system

@wawrzon, post #1479

To i ja dodam swoje trzy grosze: "oficjalnosc" systemu, jak to ma miejsce w przypadku AOS4 nie ma zadnego wplywu na zaden aspekt pracy z nim. W porownywaniu do MOSa czy innego systemu licza sie suche fakty, czysta matematyka - co mozna, a co nie mozna. I tu osobiscie dostrzegam wiecej mozliwosci po stronie MOS-a niz "czworki". Do tego dochodzi kolosalna roznica w kosztach jakie nalezy poniesc by stac sie uzytkownikiem.

PS. I nie chce tutaj wdawac sie w dyskusje "dlaczego" mysle jak mysle, to sa sprawy (jak pokazuje forumowa praktyka) nieudowadnialne

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 19:10:44 przez mccnex
[#1487] Re: 64 bit system

@mccnex, post #1486

A czy dopuszczasz taką możliwość, że tu nie chodzi o "suche fakty, czystą matematykę". Racjonalne i chłodne wybory w hobby? ;)
Są ludzie którzy lubią AmigaOS po prostu. I cieszą się z rozwoju systemu, z nowego hardware.
Znasz zasadę "bo mogę i chcę"?
[#1488] Re: 64 bit system

@adam_mierzwa, post #1487

Otoz znam, Panie kolego taka zasade Chlodne lub nie, wybory trzeba podejmowac.

Mnie tez bardzo cieszy kazda nowostka - czy to soft czy hard w swiecie Amigi, do ktorego osobiscie pozwalam sobie zaliczac na rownym poziomie OS3, OS4, MOS, AROS, amigowe Linuxy i wszystko co sie z tym wiaze, bez wzgledu na licencje czy cokolwiek innego. Uzupelnie jeszcze swoj wyzej napisany post o male "IMHO" - niech wiec wypowiedz ta subiektywnie odzwierciedla moje potrzeby i oczekiwania oraz mozliwosci (w tym finansowe) zwiazane z hobby

Najwazniejsze, zeby sie szanowac, bez wzgledu na "kolor" - w tym przypadku - systemu operacyjnego. Wybierajac ten czy inny komputer do pracy czy zabawy trzeba zawsze zostac czlowiekiem i nie palic za soba mostow w stosunkach z innymi.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 19:35:20 przez mccnex
[#1489] Re: 64 bit system

@adam_mierzwa, post #1487

dubel. do kasacji

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 19:31:21 przez mccnex
[#1490] Re: 64 bit system

@Tomahawk, post #1485

Tylko po co odpalać lame na emulowanym systemie jak można na takim nie-emulowanym?

Nie no, sorry ale myślałem że jesteśmy na amigowym portalu. Radov pisze, że najlepiej jest używać PC z WinUAE bo takie combo jest znacznie lepsze niż Mak z PPC i MorphOS. Otóż nie jest. Wiem, że ten sam PC pod Win czy Lin będzie szybszy od wspomnianego Maka, ale to wiedzą chyba wszyscy. Rady typu "jeśli chcesz mieć najlepszy amigowy feeling to kup PC i używaj Win/Lin" to trochę kpina, nie sądzisz?
[#1491] Re: 64 bit system

@mccnex, post #1489

niestety trudno w naszym swiecie o rzeczowe wybory i dlatego argumentem na wszystko jest gadanie o jakims tam oficjalnym czy mniej oficjalnym systemie itp. tak jakbysmy byli urzednikami w jakims carskim biurze i trzeba bylo pieczatki na wszystko. tylko wiekszosc pieczatek to tanie podroby, takie klawiaturki i myszki z kolorowymi nalepkami. to po prostu smieszne.

zreszta dla mnie amiga i os4 to dwie rozne rzeczy. takie jest po prostu moje subjektywne zdanie i odczucie (a uzywalem obu). istnieja powiazania ale nie moge powiedziec by byla dla mnie bardziej wazkie niz te pomiedzy amiga a na przyklad arosem.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 20:02:19 przez wawrzon
[#1492] Re: 64 bit system

@posylus, post #1467

Na czym polega oficjalność danego systemu operacyjnego?
[#1493] Re: 64 bit system

@GumBoy, post #1492

A czy to tak naprawde istotne?
[#1494] Re: 64 bit system

@GumBoy, post #1492

no wiec ja tez dokladnie nie wiem. ci, ktorzy tym argumentuja moga miec jakas odpowiedz..
[#1495] Re: 64 bit system

@GumBoy, post #1492

To chyba jasne, AmigaOS 4.x jest oficjalnym następcą AmigaOS 3.x, bo Hyperion ma pełne i wyłączne prawa do tworzenia następcy AmigaOS 3.x oraz ma prawo wykorzystywać system 3.1. Było to wałkowane 1000 razy, ale ok jak ktoś nie chce zrozumieć to nie. Czasami mam wrażenie, że są osoby które celowo nie przyjmują pewnych faktów.
Stąd AmigaOS 4.x w wydaniu Hyperionu jest oficjalnym systemem operacyjnym dla komputerów Amiga i dlatego może jako jedyna pisać o swoim systemie:
The authentic Amiga experience with the original Amiga Operating System

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 22:35:24 przez posylus
[#1496] Re: 64 bit system

@posylus, post #1495

Podam sytuację hipotetyczną. Może ktoś to zrealizuje kiedyś. To moja definicja Amigi.
Gdyby jakiś zapaleniec zaprojektował kartę turbo do Amigi 1200/3000/4000 o nietypowym hardware.

Podstawka pod intel i3/i5/i7, jakieś 2 gniazda na SO DIMM, SATA, USB 3.0 + do tego dopinana w podobny sposób jak SCSI do blizzardów karta radeon lub geforce. Na karcie turbo byłby układ który by tłumaczył w locie instrukcje z x86 na MC68k oraz PPC, jeden rdzeń byłby dla Motoroli inne dla PPC.

I wtedy byłaby to dla mnie Amiga x86,,,
[#1497] Re: 64 bit system

@Wojox, post #1496

kartę turbo do Amigi 1200/3000/4000 o nietypowym hardware.

To byłoby złe bo ciągle wiązałoby ze starym, awaryjnym już hardware. Takim totalnym ideałem byłby projekt Natami (100% z A1200) ze złączem na turbo ppc, tak aby odpalać AOS 4.x. Całkiem nowy hardware, 100% kompatybilny wstecz + wprzód. Takie małe, nierealne marzenie.
[#1498] Re: 64 bit system

@posylus, post #1497

Natami nie był 100% kompatybilny tylko był tworzony na bazie reverse-engineeringu
nawet gdyby wyszedł to kompatybilność byłaby gorsza niż w UAE
[#1499] Re: 64 bit system

@posylus, post #1497

Takim totalnym ideałem byłby projekt Natami (100% z A1200) ze złączem na turbo ppc, tak aby odpalać AOS 4.x. Całkiem nowy hardware, 100% kompatybilny wstecz + wprzód. Takie małe, nierealne marzenie.

niewiadomo po co budowac 68k kompatybilny komputer zeby zaraz trzeba bylo dolaczac do niego karte z procesoem na ktora trudno wogole znalezc jakiekolwiek oprogramowanie. zredszta moje amigi maja sie jak do tej pory dobrze, co trodno powiedziec o przecietnej a1 ktore sadzac po forach mra jak muchy.

a co do akceleratora x86 z emulacja 68k rozmawialismy ostatnio na a1k.org na tan temat. wyglada na to ze jens schoenfeld sadzi ze to jest realne. jens uwaza zreszta ze "ppc to najgorsze co moglo zdarzyc sie amidze" (cytat doslowny, jakby co sluze linkiem).

ciekawe zreszta ze w przyppadku natami nie przeszkadza ci juz, ze nie jest to prawdziwa amiga skonstruowana na podstawie oryginalnych planow, a w efekcie reverse engineering..

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 23:33:27 przez wawrzon

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 23:36:03 przez wawrzon
[#1500] Re: 64 bit system

@XoR, post #1498

Natami nie był 100% kompatybilny tylko był tworzony na bazie reverse-engineeringu
nawet gdyby wyszedł to kompatybilność byłaby gorsza niż w UAE

nie bylbym taki pewny. minimig jest podobno bardzo kompatybilny, bardziej niz poszczegolne modele amigi miedzy soba. podobnie aros68k jest w miedzyczasie w stanie odpalac rownoczesnie programy ktore odmawialy posluszenstwa pod poszczegolnymi wersjami kickstartu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem